Magnifica regină a stupului
Matca (regina stupului) și albina au o înzestrare genetică absolut identică. Și totuși, sunt atât de deosebite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcția sa de procreare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecințe doar ale unei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Regina stupului primește toată viața ca unic aliment lăptișorul, impropriu numit de matcă, produs de fapt de către albine. Urmarea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăiește obișnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucrătoarele nu depășesc ca durată de viață două luni, cu excepția celor care iernează. Albinele nu au egal în lumea animală, în ceea ce privește organizarea socială. La fel, cel mai important produs al stupului, lăptișorul de matcă, nu are echivalent în întreaga lume animală și vegetală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice stimulatoare naturale pentru formarea și specializarea celulelor stem.
Studii recente
Anul trecut, la Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe șoareci, a arătat că administrarea orală de lăptișor de matcă, timp de 9 săptămâni, a condus la creșterea greutății oaselor, a cantității de procolagen osos și a cantității de cenușă provenită din arderea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia, din practica clinică medicală umană, că lăptișorul stimulează formarea matricei organice osoase și mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afecțiuni care necesită osificare.
Experimental, s-a administrat șobolanilor lăptișor de matcă oral timp de 7 luni. Hipofiza lor a scăzut semnificativ în greutate, comparativ cu grupul de control, care nu a primit lăptișor și la care hipofiza a crescut corespunzător vârstei.
Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, făcut pe 60 voluntari vârstnici, între 60 și 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre ei au primit zilnic câte 3 g de lăptișor de matcă dizolvat într-un suc; cei din jumătatea de control au băut sucul simplu. S-au făcut numeroase analize de sânge și o examinare psihologică. La final, principalele rezultate la grupul care a luat lăptișor au fost următoarele: s-a îmbunătățit scorul de sănătate mintală (în schimb, la grupul de control s-a menținut scăderea obișnuită vârstei), au crescut numărul de hematii și hematocritul, a crescut indexul insulinic și a scăzut glicemia matinală (a-jeune).
Un mister neelucidat
Când ne gândim la lăptișorul de matcă, e bine de reflectat asupra următoarei realități: în lume există o enormă diversitate de tipuri de nectar, de miere și polen, care constituie hrana albinelor, sub o formă sau alta. Cu toate acestea, lăptișorul de matcă, peste tot în lume, este foarte asemănător. Deși își are originea în mediul vegetal, prin transformările glandulare ale albinei, lăptișorul de matcă crud nu are corespondent ca eficiență în lumea vegetală și nici nu a fost până acum reprodus în întregime pe cale sintetică. Noi, oamenii, am ajuns în spațiu și pe fundul oceanelor, dar deocamdată nu reușim să înțelegem ce face albina, cu atât mai puțin să reproducem munca sa. Lăptișorul de matcă crud are o culoare alb-sidefie până la gălbui, un miros caracteristic, puțin aromat, un gust acidulat, astringent și ușor picant. Aciditatea apropiată de cea a sucului gastric îl face ușor de tolerat. Conține apă, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanțe. Are în compoziție toți aminoacizii esențiali. Acizi cu acțiune antitumorală (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime și co-enzime, o peptidă de tip insulină, care îl recomandă în diabet indiferent de tip, substanțe heterociclice, acetilcolină (important neurotransmițător), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B. Vitamina C este prezentă doar sub formă de urme, iar vitaminele A, D, K și E lipsesc. Aceasta a constituit o mare surpriză pentru cercetătorii care presupuneau că fertilitatea deosebită a mătcii ar fi în legătură cu vitamina E, supranumită și a fertilității.
După mai bine de 40 de ani de când este studiat, compoziția chimică a lăptișorului nu este pe deplin elucidată. Există încă un procent de circa 2-3% substanțe nedeterminate, care nu au fost identificate oriunde a fost analizat în lume. Cu ani în urmă, regretatul savant Nicolae V. Ilieșiu spunea: "Într-un volum echivalent unei doze homeopatice, lăptișorul de matcă concentrează o materie biologică atât de activă, complexă și echilibrată ca raport de factori compoziționali, încât este capabil să declanșeze procese și fenomene ale căror efecte nu le putem explica și justifica decât în parte".
Utilizarea lăptișorului de matcă în diverse afecțiuni
Tot ceea ce am să vă descriu în următoarele rânduri reprezintă sinteza unei experiențe reale, aplicate de mine, sau de apiterapeuți pe care îi cunosc personal și în munca cărora am încredere. Din păcate, în cărțile de apiterapie, din 200 de pagini o să găsiți doar 4-8 pagini despre lăptișorul de matcă, din care două pentru compoziția chimică. Tot acolo și mai departe transmise pe Internet, sunt o serie de aprecieri din păcate neconforme cu realitatea, fără să aibă măcar o motivație clară.
Astfel, sunt autori care îl contraindică în sarcină. Nimic mai fals. Medicii Casei Regale din Anglia l-au recomandat Prințesei Diana în sarcină, împotriva grețurilor. Așa a ajuns un produs popular. La fel a fost în România, contraindicat în leucemii. Dar pentru acțiunile sale antileucemice există nu numai explicație științifică, prin prezența în lăptișorul de matcă a acizilor adipic, pimelic, suberic, transdecendioic, transdecenoic și hidroxidecanoic, ci și practică, din fericire. Astfel, în Portugalia, cunoscutul apiterapeut Antonio Couto tratează leucemii cronice și acute cu lăptișor de matcă, în doze mari (10 ml/zi), administrat (de preferință) în fracții mici, sublingual. Avem și noi o proprie experiență similară. Mai găsim că este contraindicat în boala Addison, când, de fapt, se știe că susține suprarenalele. În locul dexametazonei administrată curent bolnavilor oncologici, ar fi cu mult mai utilă administrarea de lăptișor de matcă, în scopul susținerii măduvei hematogene și fără efectele adverse ale corticoidului. La fel, se afirmă că este contraindicat în afecțiuni acute infecțioase, când se cunosc efectele sale antimicrobiene și antivirale. Menționez experiența unui bolnav de encefalită virală, aflat în comă, și salvat cu doze mari (50g/zi) de lăptișor. Sau îl veți găsi nerecomandat, pentru că ar fi cancerigen, în doze mai mari de 2,5 g pe zi. Și eu și cei peste 100 de pacienți ai mei cu scleroză multiplă, care au luat în medie 4-5 g de lăptișor de matcă pe zi, în ultimii 5 ani, ar fi trebuit să fim deja pe lumea cealaltă. Concluzia tristă este că unii autori de cărți și articole (mai ales din cele de pe Internet) nu au utilizat practic pentru ei și pacienți lăptișorul de matcă.
Prof. Bengsch (Germania), întrebat de Antonio Couto, care consideră că ar fi doza maximă admisă pentru lăptișor, a răspuns zâmbind: "Dacă unui bolnav de cancer i se dau și de 3 ori pe zi câte 50 g de lăptișor, nu e prea mult". Afirmația survine din experiența clinicienilor care nu au constatat toxicitate la administrarea lăptișorului de matcă oral. Administrarea începe cu doze mici și crește treptat.
Desigur, lăptișorul de matcă le este contraindicat persoanelor alergice la el, și trebuie administrat cu precauție persoanelor alergice la alte produse ale stupului.
Bolnavii de scleroză multiplă se pot vindeca cu lăptișor de matcă
În lume s-au făcut și se fac numeroase studii cu privire la utilizarea clinică a lăptișorului de matcă, cât și cercetări de laborator care pun în evidență calitățile sale excepționale. Cele mai multe dintre ele nu sunt sprijinite de nici o autoritate, ci constituie eforturi personale sau ale unui grup de entuziaști. O excepție fericită o face Japonia, unde lăptișorul de matcă a intrat în farmacopee, iar ministerul sănătății este deosebit de preocupat de utilizarea lui la nivel de masă. Așa se face că japonezii consumă pe an circa 350 de tone de lăptișor de matcă; în cea mai mare proporție, în jur de 80%, este importat din China.
În România, prof. Harnaj a pus în biroul lui Ceaușescu un stup de observație, care permite să vezi ce se întâmplă în interior. Așa l-a convins să finanțeze apicultura, cercetarea și producția. Simplu! Ca urmare, avem cel mai vechi institut de cercetare apicolă din lume. Cu toate acestea, producția internă de lăptișor de matcă a scăzut de la circa 5 tone anual, înainte de '89, la câteva zeci de kilograme (Oros). Universitatea din Cluj, spre exemplu, nu mai analizează de ani de zile nici un gram de lăptișor de matcă produs în Transilvania.
La noi, un grup foarte mic, de câțiva medici apiterapeuți, a reușit să demonstreze că bolnavii de scleroză multiplă pot fi tratați prin mijloacele medicinii naturiste, în speță api-fito-terapia, utilizând, alături de altele, lăptișor de matcă crud, în doze mari (4-10 ml/zi). Au fost obținute și RMN-uri curate, adică fără zone de demielinizare. Acest proces era considerat ireversibil până acum. Există deja un studiu clinic și curând acest lucru va putea fi dovedit statistic.
Afecțiuni neurologice tratate cu lăptișor de matcă
În ultimul deceniu a crescut neașteptat de mult incidența bolilor cerebrale și de sistem nervos, din care depresia și anxietatea ocupă locul I în morbiditatea generală în Europa. În unele cercetări japoneze s-a demonstrat că depresia se asociază cu scăderea ratei de multiplicare diurnă neuronală din zona profundă a creierului (hipocampus). Alte cercetări nipone au arătat capacitatea lăptișorului de matcă de a determina apariția de noi neuroni, oligodendrocite și astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Ceea ce susține un lucru deja cunoscut din practică, anume efectele antidepresive ale acestuia.
În tratarea SLA s-au dovedit utile în practică doze mari de lăptișor de matcă (8-10ml/zi). La copiii autiști îmbunătățește activitatea cerebrală (circa 2-4 ml/zi).
Deja se cunoaște eficiența lăptișorului în scleroza multiplă, împreună cu tinctura de propolis, veninul de albine (strict sub supraveghere medicală), polen, zeolit, alte plante medicinale, remedii Bach și elixirele stupului.
Tratamentele cu celule stem injectabile practicate în Europa și China de ani de zile pentru scleroza multiplă nu au salvat nici un pacient, din păcate. Costurile sunt foarte mari, promisiunile exagerate, așteptările pacienților pe măsură, iar rezultatele sunt doar o îmbunătățire a stării generale de moment, care se stinge în câteva săptămâni, probabil odată cu consumarea celulelor stem injectate.
Referitor la Alzheimer, în Japonia se vorbește deja de mai mulți ani de prezența unui amiloid care ar declanșa apariția bolii. Se știe, de asemenea, că este implicat aluminiul, care, din păcate, e atât de prezent în industria alimentară și cosmetică. În septembrie 2012, în SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la Școala Medicală Alpert a Universității Brown (Rhode Island), lansează ipoteza că maladia Alzheimer ar putea fi o afecțiune metabolică, rezultat al regimurilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologică. Unii specialiști s-au precipitat să redenumească această suferință Diabet tip 3. În ce mă privește, eu recomand în tratarea maladiei Alzheimer lăptișor de matcă crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 lingurițe/zi), zeolit (elimină metalele în surplus, inclusiv aluminiul) și regim alimentar adecvat.
Cancerul și lăptișorul de matcă
În ceea ce privește afirmația nefericită că lăptișorul de matcă ar hrăni tumorile, voi prezenta lucrurile în felul următor. În viață e bine să fii sincer, indiferent de costurile de moment. Personal, declar că sunt uneori depășită de anumite proceduri medicale în oncologie și hematologie, de medicația sau interpretarea markerilor tumorali. Dar tot la fel de bine mă gândesc că și oncologii și hematologii nu sunt la curent cu noutățile în ceea ce privește studiul și efectele unor produse naturale. Dacă la noi, unii medici au afirmat public că lăptișorul de matcă "hrănește tumorile", adică e cancerigen, în lumea apiterapiei este cunoscut ca fiind de fapt... anti-cancerigen... Această acțiune anti-cancerigenă se datorează în mare parte prezenței acizilor 10-OH-decenoic, 10-OH-decanoic, sebacic și pantotenic. Pacienții care sunt considerați cu șanse în maniera medicinii alopate pot face tratamentele propuse fără rezerve. Dar cei care sunt considerați din start ca fiind fără șanse, pentru care motiv să mai fie operați, iradiați și chemo-tratați? Lăsați aceste cazuri disperate să-și aleagă tratamentul, de vreme ce medicina științifică se declară neputincioasă.
Lăptișorul de matcă crud poate fi utilizat în oncologie și hematologie pe două direcții. La pacienții care fac chimioterapie, radioterapie și/sau corticoterapie, ca adjuvant, înainte de a se observa o înrăutățire a stării generale și a analizelor de sânge. Dacă starea generală s-a alterat deja, introducerea lăptișorului este mai mult decât necesară, în combinație cu alte remedii naturiste, după caz, cum ar fi zeolitul, propolisul și polenul, pentru a repune cât de cât pacienții într-o situație care să le permită utilizarea în continuare a tratamentului alopat. Este de preferat în locul dexametazonei, eritropoietinei și similarelor. A doua cale de acțiune, în ideea unui tratament naturist 100% al cancerului, este în combinație cu alte mijloace și metode cu valoare antitumorală, cum ar fi zeolitul, propolisul, obligeana și rostopasca, dietoterapia, acupunctura, apipunctura ș.a.
Calitatea lăptișorului de matcă, falsuri, surse
Legislația românească permite oricărui procesator care ambalează în România un produs importat ca materie primă să se declare producător. Evident, produsul devine românesc... Pe această speculație legislativă se bazează o întreagă pseudo-producție de alimente și suplimente. Firme dotate cu spațiu de depozitare și bani pentru reclamă umplu rafturile magazinelor cu "bunătăți".
Lăptișorul de matcă din Europa provine în proporție de peste 90% din China. Pe de altă parte, este produsul apicol cu cea mai mare volatilitate a prețului. Îl puteți cumpăra de la sursă, cu 1 dolar 50 de grame, sau cu 10 dolari. Depinde ce vreți să cumpărați. În Europa, ajunge să fie vândut cu 10-20 de euro 50 g, cum e în România, sau 100-150 de euro în Franța, pentru aceeași cantitate. Recordul îl deține Macedonia, unde 50 de grame de lăptișor de matcă din producție locală ajunge la 250 de euro. Așa că, în mod evident, cumpărătorii sunt bulversați și nu știu ce să aleagă. Repet: toate studiile realizate în Japonia sunt făcute cu lăptișor de matcă importat, în primul rând din China, și în mai mică măsură din Taiwan. Problema e: de unde din China? Dacă alegi doar oferte de pe Internet, cele mai ieftine, în mod sigur primești un produs de slabă calitate. Sigur, unii dintre cititori se vor întreba în ce măsură am dreptate, pentru că au consumat lăptișor de matcă din mai multe surse și s-au simțit bine. Aduceți-vă aminte ce spunea domnul Ilieșiu: "doze homeopatice (adică foarte mici-n.n.) pot declanșa și genera stări de bine". Dar de aici și până la tratarea unor pacienți cu suferințe grave, poate fi o distanță. Pe acest lucru se și bazează "industria" apicolă și simplii comercianți. Ei știu că produsul, oricât ar fi de prost, până la urmă dă niște rezultate, se simte o îmbunătățire. Dar pentru oamenii care au suferințe grave, sau și mai rău, au zilele numărate, este stringent să le poți oferi un lăptișor de matcă de bună calitate. Acesta este motivul pentru care, profitând de faptul că anul trecut Conferința Internațională Apimedica s-a desfășurat în China, m-am deplasat acolo cu ceva timp înainte, special pentru a sta de vorbă cu o serie de producători locali și ca să văd cu ochii mei o serie de capacități de producție. De acolo m-am îndreptat spre Japonia, ca să-mi confirm sau să-mi infirm bănuielile în legătură cu calitatea unor mostre de lăptișor de matcă. Abia în felul acesta poți să ai o imagine clară asupra a ceea ce poți cumpăra dintr-o țară precum China. Cu toate acestea, pentru a avea convingerea că loturile de produse respectă, în timp, calitatea inițială, este preferabil importul de lăptișor de matcă din China comercializat prin Germania, cu toate cheltuielile aferente, dintr-un motiv simplu: analizele de laborator care pot evidenția corectitudinea produsului sunt dificil de realizat la noi. În schimb, în Germania, țară riguroasă, unde lăptișorul este asimilat medicamentelor, analizele se fac pentru fiecare lot cu exigența corespunzătoare.
Precum este multă miere falsă pe piață, la fel există și lăptișor contrafăcut. Falsificarea "naturală" a lăptișorului de matcă se face, în modul cel mai elaborat, prin mixare cu triturat de larve de matcă și albină. Iar în mod banal, cu ou sau gălbenuș de ou, amidon etc. Modificările fizico-chimice și analizele microscopice pot pune în evidență aceste falsuri. Lăptișorul de matcă conține o serie de impurități care îl fac identificabil ca origine. Nu există lăptișor de matcă pur. Grăuncioarele microscopice de polen din lăptișor pot fi identificate și pot da o indicație geografică prin faptul că anumite plante se găsesc doar în anumite areale; flora Chinei prezintă mari diferențe față de flora noastră. Mai delicată este situația lăptișorului care aparent fizico-chimic este în regulă, dar este slab calitativ, pentru că stupii sunt hrăniți artificial cu zahăr și soia, activitatea albinelor este limitată pentru a reduce drastic consumul, albinele sunt tratate medicamentos deoarece inevitabil se îmbolnăvesc ori sunt sensibile la paraziți, totul în scopul unei producții cât mai mari. Se mai practică și o adulterare chimică, mai greu de evidențiat, căci necesită laboratoare performante; de exemplu adăugarea de acid 10-OH-decenoic, cu valoare antitumorală, care permite creșterea prețului la sursă etc. Este, până la urmă, lesne de înțeles că un produs bun nu stă pe orice raft.
Lăptișorul de matcă Ballot-Flurin (Franța)
Se situează, probabil, pe treapta cea mai înaltă, într-o clasificare a variantelor de lăptișor de matcă cunoscute. Este atât de special pentru că la temelia activității acestei companii stă colaborarea cu albina, și nu exploatarea ei. Catherine Ballot-Flurin a pus bazele acestei metode în urmă cu 30 de ani. În timp, s-au dezvoltat toate detaliile. Albinele sunt urmărite atent, li se satisfac toate necesitățile fizice și energetice, în acord cu ritmurile siderale, trăiesc într-un mediu natural, hrana lor este doar cea provenită din stup, apicultorul ia din producția lor doar surplusul, nu sunt niciodată forțate la nici o activitate, sau tratate chimic. Duc o viață armonioasă, iar rezultatul este că produsele unui asemenea stup sunt curate chimic și energetic. Față de aceleași produse obținute în apicultura convențională, ele au o compoziție chimică mult mai îmbelșugată în principii active și, în plus, o încărcătură energetică bogată și armonizatoare. Sunt niște concentrate care permit efecte surprinzătoare, la doze mai mici decât cele obișnuite. Fenomene alergice practic nu au fost constatate. Lăptișorul de matcă Ballot-Flurin este filtrat manual, fără centrifugare; se pune manual în recipiente, în orele de după recoltare, și se păstrează la frigider, fără congelare.
Printre utilizatorii celebri ai lăptișorului de matcă se mai numără: Prințul Philip al Marii Britanii; Sarah - ducesă de York; Margaret Thatcher; Cliff Richard; Kim Wilde; Barbara Cartland; John McEnroe; Sebastian Coe - alergător pe distanțe medii (800 și 1500 m), câștigător a 4 medalii olimpice; Frank McLintock - fost căpitan al echipei de fotbal Arsenal; Lucinda Green - fostă componentă a lotului olimpic de călărie al Marii Britanii ș.a. Lăptișorul de matcă este deosebit de popular în Marea Britanie, Japonia și Israel, în mediile personalităților și sportivilor pentru: mărirea vitalității, energiei și a rezistenței la efort, îmbunătățirea stării generale fizice și de sănătate, reducerea frecvenței leziunilor din activitatea sportivă prin îmbunătățirea statusului muscular și al transmisiei impulsurilor nervoase, accelerarea proceselor de refacere, ameliorarea proceselor artritice asociate efortului și traumatismelor, îmbunătățirea stării sistemului respirator, îmbunătățirea capacităților mentale, a concentrării, asimilării și agilității, prelungirea duratei de activitate sportivă, reducerea stresului și a stării de nervozitate din perioada competițională.
Păstrarea și transportul lăptișorului de matcă
Lăptișorul de matcă se păstrează bine la 0-4 grade Celsius. În frigider vă recomand să-l păstrați în spate, ca să nu fie afectat de schimbările de temperatură generate de deschiderea repetată a ușii. După ce l-ați folosit, să nu-l uitați pe undeva prin cameră. În timp, dacă nu-l păstrați corect, poate căpăta o culoare cenușie. Nu este compromis total, dar valoarea lui biologică a scăzut. Transportul pe durată limitată, chiar vara, nu trebuie să vă îngrijoreze, pentru că el conține un principiu antibiotic natural, în foarte mică cantitate, însă suficient pentru a-i prezerva calitatea.
Terapia anti-îmbătrânire (anti-aging)
Voi aborda altfel procesul de îmbătrânire. Eu cred că noi începem să îmbătrânim din clipa în care credem și începem să ne comportăm ca niște oameni bătrâni. Creierul este cel mai complex sistem biologico-informațional din universul cunoscut. Anumite filozofii și doctrine cred că prin forța sa, gândul poate genera realități concrete. De curând, acest lucru a început să fie luat în serios și studiat. Așadar, încercați să vă gândiți că viața e cel mai prețios dar și că trăiți în tinerețe! Să nu ne grăbim spre bătrânețe, ci să o lăsăm să ne ajungă ea, atunci când va putea să ne atingă... Ca tratament eficient, recomand 2-4 ml de lăptișor de matcă și 30-50 g de polen crud pe zi, în amestec sau separat, cinci zile pe săptămână.
În final, mulțumesc pe această cale tuturor pacienților mei, care m-au onorat cu încrederea lor în acești ultimi ani, extrem de grei pentru mine.
Dr. CRISTINA AOȘAN, membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia
P.S. Un lăptișor de matcă cu care am obținut rezultate (convențional, bio, Ballot-Flurin) găsiți la Melidava. Tel.: 0256/20.01.05; 0740/20.50.40; 0768.19.29.39; melidava@gmail.com; www.melidava.ro