Mărgăritarele care vindecă: LĂCRĂMIOARELE

Ana Dobrescu
Din rețetele d-lui farmacist BOBARU

- Se vor ivi curând, în lumina soarelui de aprilie, înmiresmând toată lumea, cu florile lor delicate și albe, în formă de clopoței. Dar dincolo de frumusețea lor diafană, lăcrămioarele sunt medicamente naturale auten­tice. Remediile din lăcrămioare vindecă numeroase afecțiuni, de la banalele dureri de cap, până la bolile de inimă și dereglări ale sistemului ner­vos. Profitând de calitățile lor terapeutice, domnul farmacist ION BOBARU prepară în laboratorul farmaciei sale tincturi și alifii cu putere miracu­loasă, respectând cu rigoare rețete antologice -

Flori sfinte

Legenda spune că lăcrămioarele (li se mai spune și mărgăritare) s-au născut demult, la începutul vremuri­lor creștine, pe Muntele Patimilor, Golgota. Pe când privea, încremenită de durere, răstignirea Mântuitoru­lui, din ochii Fecioarei Maria porniră a se rostogoli la­crimi fierbinți. Din fiecare lacrimă care a atins pămân­tul a răsărit mai apoi câte o floare, de un alb pur, pre­cum sufletul Mariei. Așa se face că lăcrămioarele înfloresc pe deplin în apropierea sărbătorilor de Paști, sim­bol al dragostei, purității și dăruirii.
O altă legendă creștină povesteș­te că, înainte de a ucide balaurul, bra­țul Sfântului Gheorghe a început să sângereze, iar puterile îi erau slă­bite. Când lupta părea pierdută, din stropii de sânge care ajungeau pe pă­mânt, au prins a se ivi niște tulpini cu flori mici și albe, care răspândeau o mireasmă puternică, nemaiîntâlnită până atunci. Mirosul florilor a întărit forțele sfântului, slăbind pute­rile fiarei. După ce balaurul a fost ucis, florile au conti­nuat să strălucească în lumina soarelui și apar, an de an, în aprilie, în preajma sărbătorii de Sfântul Gheor­ghe. Numită și "iarba Sfântului Gheorghe", lăcră­mioa­ra este izvor de energie, forță vitală și, nu în ultimul rând, de sănătate.

Virtuți terapeutice

Puterile vindecătoare ale lăcrămioarelor sunt cunos­cute de veacuri, în medicina popu­lară românească. Înțe­lepții satelor puneau flori în scăldătoarea copiilor bolnăvicioși, pentru a grăbi circulația sângelui și a le întări organismul. În zona Dobrogei, compresele cu fiertură de lăcrămioare erau veritabile arme în lupta cu durerile în piept și pentru a alina inima bolnavă. Tămă­duitorii din popor foloseau oțetul de lăcrămioare împo­triva durerilor puternice de cap, a amețelilor și ata­cu­rilor de panică. Tot delicatele flori albe, de data asta macerate în ulei, grăbeau vindeca­rea arsurilor, astfel încât pielea să rămână curată, fără cicatrice sau alte sem­ne. Roua culeasă de pe frunze și flori era folosită sub formă de picături pentru ochi, cunoscut fiind faptul că păstrează tinerețea privirii și cal­mează suferințele provocate de conjunctivită. Lăcrămioarele aduc atât sănătate cât și fru­musețe, lucru știut de fetele de prin satele românești. Fecioarele foloseau fiertura de lăcră­mioare pentru a-și spăla obrazul, păstrându-l astfel alb ca laptele.
Toate aceste calități vindecătoare au fost confirmate și de oamenii de știință. Încă din 1881, profesorul Ser­ghei Botkin, fondatorul școlii de medicină clinică din Rusia, a folosit, în spitalul său din Moscova, infuzia și tinctura de lăcrămioare ca tonic cardiac. Mai târziu, în 1920, un grup de cercetători francezi a descoperit și de­monstrat că toate părțile plantei conțin principii active, în special heterozide și glicozide. Aceste sub­stanțe re­duc iritabilitatea miocardică, stimulează dila­tarea arte­relor, contribuind astfel la oxigenarea și buna circulație a sângelui, inclusiv la nivelul creierului. Ace­leași prin­ci­pii active au efecte diuretice, stimulând funcționarea rinichilor și eliminarea toxinelor.

Vechi remedii spițerești

Pentru a afla mai multe despre valoarea terapeutică a lăcrămioarelor, ne-am adresat domnului farmacist Ion Bobaru, călăuza noastră în lumea plantelor de leac. De ani buni, domnia sa le cultivă, în grădina farmaciei Fal­tis, iar în timp, le-a deslușit aproape toate tainele. "Lă­cră­mioara este un tonic cardiac natural. Pot să vă spun că primul tonic cardiac folosit în terapeutică a fost digitalina, principiul activ din degețel (Digitalis purpurea) Recoltarea exagerată a degețelului, atât în scop medical cât și pentru delectarea turiștilor, încân­tați de această floare foarte frumoasă, a dus aproape la dispariția plantei din aria ei de răspândire. Astăzi, degețelul este protejat prin lege, deci nu îl mai putem folosi în farmacie. Preparatele din lăcrămioare, care conțin convalarină, un glicozid cardiotonic asemănă­tor cu digitalina, înlocuiesc cu succes medicamentele extrase din degețel", ne spune domnul Bobaru, bucu­ros că poate vorbi despre plantele care îi sunt atât de dragi. Respectând întocmai litera manuscriselor și co­dexurilor vechi de aproape două sute de ani, maestrul far­macist prepară leacuri miraculoase, a căror valoare a fost confirmată de trecerea timpului. Iată două dintre acestea:

Tinctura de lăcrămioare

Este un elixir de excepție, a cărui formulă se regă­sește în paginile primului manual de farmacie. Tinctura concentrează și potențează calitățile terapeutice ale plantei, fiind un medicament natural deosebit de puter­nic. Este recoman­dată pentru tratarea următoa­relor afecțiuni: insuficiență cardiacă, tul­burări cardia­ce pe fond nervos, leziuni cardiace și tahicardie. Po­țiunea este de ajutor și bătrânilor care au un ritm car­diac mai lent, dar și celor care suferă de insomnie.

Tinctura de lăcrămioare și păducel

Alături de lăcrămioare, păduce­lul este un veritabil întăritor pentru inimă, accesibil acum, în lunile de primăvară. În retortele laboratorului său, domnul Ion Bobaru îmbină calitățile tera­peutice ale celor două plante, urmând o tradițională rețetă. Tinctura este reco­mandată ca tonic cardiac (pen­tru o inimă slăbită) pre­cum și în cazul nevrozei car­dia­ce. Doza te­rapeutică este de 20 picături, de 2 ori pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, cu două zile pau­ză.

Preparate de casă

Cu precizarea că lă­cră­mioarele, prelucrate în mod necorespunzător, sunt deosebit de toxice, domnul far­ma­cist Bobaru ne dez­văluie formulele unor medicamente pe care le putem pre­para acasă.

Tinctură din lăcrămioare și tei

Ingrediente: 20 g lăcrămioare bi­ne uscate (se folo­sesc florile, tulpinile și frunzele), 20 g flori de tei us­cate și 200 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și ad­ministrare: Plantele se mă­runțesc groșcior, se ames­te­că într-un borcan și deasu­pra se toarnă alcoolul. Reci­pientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare. Pentru tratament sunt indicate 20-30 de pică­turi, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține cinci zile pe săptămână, urmată de două zile de pauză.
Preparatul îmbină calitățile calmante și tonice ale celor două plante, teiul având un pronunțat efect emo­lient și expectorant. Din acest motiv tinctura poate fi folosită ca adjuvant în stările de răceală sau gripă, însoțite de o oboseală a inimii. Combate și insomniile cauzate de migrene, contribuind la instalarea unui somn liniștitor.
Avertismentul farmacistului: "Înainte de a con­suma preparatele pe bază de lăcrămioare este ne­ce­sar să cereți sfatul medicului sau al farmacistului".

Oțet de lăcrămioare

Ingrediente: 30 g flori proaspete (desprinse de pe tijă), 100 ml oțet de vin de 9 grade.
Mod de preparare și folosire: Florile se pun într-un borcan cu filet, în strat aerisit, și deasupra se toarnă oțe­tul. Recipientul se închide ermetic și preparatul se lasă la macerat 14 zile. După această perioadă, se fil­trea­ză și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă.
Se folosește simplu, inspirând adânc vaporii dega­jați de oțet, ori de câte ori avem dureri de cap, stări de leșin sau ușoare aritmii cardiace. În situații mai grave, cum ar fi migrenele, oțetul poate fi folosit sub formă de comprese călduțe, aplicate pe frunte.

Rețete de frumusețe

Ulei de lăcrămioare

Ingrediente: 30 g lăcrămioare bine uscate și mă­runțite groșcior și 100 ml ulei de măsline.
Mod de preparare și utilizare: Plantele se pun într-un mic vas emailat apoi se adaugă uleiul. Se pune într-un alt vas mai mare, cu apă. Se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest inter­val, se lasă la răcit și se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluțe mici, de culoare închisă, în locuri răco­roa­se. Se folosește numai pentru uz extern și este un bun cicatrizant, util mai ales pentru vindecarea arsurilor. Previne apariția petelor și a altor imperfecțiuni ale tenului și poate fi fo­losit ca adjuvant în tratarea aces­tora. Utilizat cu regularitate, catife­lează și dă strălucire pielii.
Completarea farmacistului: "Cei care prepară cos­metice acasă pot folosi uleiul de lăcrămioare pentru a spori cali­tă­țile cremelor. Încorporat într-o cremă emolientă, uleiul îi im­pri­mă un parfum delicat și suav".

Apă de față

Ingrediente: 10 g flori de lăcră­mioare și 250 ml apă disti­lată.
Mod de preparare și utilizare: In­gredientele se fierb timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se lasă la infuzat alte 15 minute, du­pă care lichidul poate fi fo­losit. Se spală obrazul o da­tă pe zi, de preferință sea­ra, fără a fo­losi săpunul sau alte sub­stanțe. După spă­lare, tenul este lăsat să se usuce. Apa de lăcră­mioa­­re curăță și redă cu­loarea naturală a tenului, pre­venind sau sto­pând apa­riția și dezvolta­rea petelor.

Atenționări și contraindicații

Administrate după sfatul medicului sau al farma­cistului, preparatele pe bază de lăcrămioare au foarte rar efecte secundare nedorite. Cu precizarea că sunt cu desăvârșire interzise persoanelor care au suferit recent un infarct miocardic, celor .care suferă de afecțiuni gra­ve la nivelul rinichilor, ficatului sau bolnavilor de stază pulmonară (obstrucția unei artere pulmonare).

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis, Calea Galați nr. 29, Brăila, tel. 0239/61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com. Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru pre­pararea medicamentelor", acordat de Colegiul Far­maciștilor din România.