Sufletele morților vorbesc cu noi. Nu doar prin oameni cu talent de mediumi, ci și prin aparate tehnice, audibile pentru fiecare, chiar pentru cei care nu cred în astfel de fenomene. Adevărul este că nici nu e prea ușor de crezut că apelurile din lumea de dincolo avertizează în legătură cu o necesară schimbare de paradigmă, în privința recunoașterii că spiritul nemuritor, și nu materia, se află în centrul existenței. Voci bizare ne ceartă și pentru felul cum ne comportăm între noi și, mai ales, cu Pământul. Dar, în ciuda dovezilor, oamenii de știință se prefac insistent că nu aud. Doar puțini au curajul să cerceteze un fenomen a cărui existență nu poate fi nici negată, dar nici explicată. Printre ei se numără și fizicianul german Ernst Senkowski, care a avut bunăvoința să ne acorde un interviu.
Radioemisiuni cu morți
"Otto König face radioemisiuni cu morți", anunță o voce metalică prin eter. Pentru prima dată în lume, moderatorul luxemburghez Rainer Holbe a confruntat publicul, printr-un serial radio cu titlul "Povești de necrezut", cu un fenomen cunoscut încă din anul 1959, doar în anumite cercuri: comunicarea cu lumea morților. Atunci, pictorul și cântărețul de operă, suedezul Friedrich Jürgenson, a observat, din întâmplare, într-o zi, când înregistra ciripiturile păsărilor în pădure, că împreună cu ele a imprimat și niște glasuri ciudate. Profund mirat, a sesizat că vocile i se adresau lui. Într-o engleză greoaie, o voce de bărbat i-a strigat: "Friedrich, ești sub observație!". Impresionat de întâmplare, suedezul a repetat experimentul și a aflat, încet, încet, că vocile din pădure "parcă vorbesc de dincolo". O voce care s-a prezentat drept Lena i-a dat chiar indicații tehnice despre cum pot fi îmbunătățite înregistrările. "Prin radio vei obține mai mult". Jürgenson a conectat atunci aparatul de înregistrare cu un radio obișnuit și a căutat frecvența de unde medii. La 1487 Hz, Lena a strigat: "Lasă-l așa!". Asta a fost ora nașterii comunicării tehnice cu morții.
Pe cont propriu
Pasionată de fizică și fascinată de experimentul din Luxemburg, am căutat eu însămi cărți despre acest fenomen. Surprinsă, mi-am dat seama că este bine cunoscut în cercurile ezoterice, în schimb, n-am găsit niciun articol științific, niciun comentariu, absolut nimic. Bineînțeles, la un moment dat, n-am rezistat să încerc și eu, dacă, într-adevăr, se poate comunica cu lumea de dincolo. Într-o noapte, când era liniște în casă, am pornit recorderul. Însă, neavând rude decedate, m-am adresat fizicianului american, mult admirat de mine, Richard Feynman, despre care auzisem că a murit. Tremurând de frică, dar și de curiozitate, am așteptat vreo 20 de minute nemișcată, cu răsuflarea tăiată. Nu știu dacă am fost dezamăgită sau ușurată, dar vreme de 20 de minute n-am auzit nimic. Dar, tocmai când mă pregăteam să opresc înregistrarea eșuată, în ultimele secunde, am auzit o voce șoptind foarte clar: "Turn the lights off" (Stinge luminile). Am ascultat din nou și din nou. Vocea exista fără dubiu. Nu am aflat niciodată cine mi-a răspuns și dacă era o glumă proastă sau, poate, o instrucțiune tehnică. Mulți ani, nu am mai avut curaj să repet experimentul. În schimb, citisem cam tot ce se publicase pe această temă. La aproape 20 de ani după descoperirea fenomenului de către Jürgenson, fizicianul german, expert în electronică, prof. dr. Ernst Senkowski, văzuse la postul de televiziune german ZDF o discuție în care Friedrich Jürgenson s-a străduit în zadar să convingă un grup de parapsihologi și ziariști despre posibilitatea de a înregistra niște glasuri paranormale, care se autoprezintă ca "voci de dincolo". Intrigat, a încercat și el să afle, dacă, într-adevăr, se pot înregistra astfel de voci. Senkowski descrie momentul în felul următor: "Primele mele experimente, din 1976, au captat voci inteligibile: «Noi suntem oameni morți, morții pot să gândească și au voie să vorbească»". În următorii 20 de ani, Senkowski s-a dedicat intensiv cercetării fenomenului și a participat la nenumărate experimente ale altora. Cercetătorul, care anul trecut a împlinit 90 de ani, poate fi considerat "părintele german al radiocomunicării cu lumea de dincolo" și totodată cel care a impus un termen tehnic nou pentru acest fenomen: transcomunicare sau TC.
Mică istorie a transcomunicării
Prima popularizare a fenomenului s-a produs în 1924, după rapoartele englezului Arthur Findlay. Într-o ședință spiritistă cu mediumul John Campbell Sloan, o entitate de contact a răspuns la întrebarea dacă există o posibilitate de comunicare cu morții fără medium uman: "Da - dacă se găsește ceva pus la pământ, care să rezoneze cu frecvențele mai înalte, tipice pentru lumea spirituală".
După Jürgenson, fenomenul a fost cercetat intens de scriitorul letonian Konstantin Raudive. În 1974, un alt expert german în electroacustică, Hans-Otto König din Mönchengladbach, a intenționat să demaște fenomenul drept o șmecherie produsă de către experimentatori. Tentativa s-a întors împotriva lui în mod categoric. König a stabilit un contact cu mama sa, decedată, și cu alte rude. Din acel moment, germanul s-a transformat, din critic, în susținător convins al fenomenului și a reușit, prin propriile experimente, să dezvolte și mai mult tehnica ascultării vocilor. Astfel, după ce a descoperit că înregistrările acustice sunt însoțite de ultrasunete, a reușit să amplifice vocile cu ajutorul unui sistem de infraroșu, la un nivel de audibilitate neatins până atunci.
Grupul "Fluviul timpului" face dezvăluiri
În urma primelor succese, mai mulți experimentatori din Europa au stabilit independent unul de celălalt contacte cu niște voci care s-au autoprezentat ca membri ai grupului de cercetători numit "Fluviul timpului". Din grup făcea parte atunci și Konstantin Raudive, care murise între timp. Și Jürgenson a comunicat în mai multe rânduri, după decesul său. Prin sfaturile tehnice ale acestui grup, doi luxemburghezi, Maggie și Jules Harsch-Fischbach, au reușit să capteze primele imagini ale unor morți pe un ecran de televizor. Dar lovitura cea mare în această privință a dat-o neamțul Klaus Schreiber din Aachen, în 1985. Cercetător în domeniul transcomunicării, după pierderea mai multor membri ai familiei, printre care s-a numărat și fiica sa, Karin, în vârstă de doar 18 ani, la un moment dat, el a primit avertismentul: "Klaus, venim prin televizor, pe canalul gol!". Schreiber a direcționat aparatul de filmat, așa cum fusese instruit, spre ecran. Atunci a recepționat o imagine cu fiica sa, care-i făcea cu mâna, strigând: "Tati, mă vezi?".
Mesajele morților pentru pământeni
Ce motivație pot să aibă morții pentru a ne da semne de supraviețuire? De obicei, experimentatorii au fost oameni care își pierduseră rude sau prieteni apropiați și căutau o consolare prin experimente TC. Cu aproximație, mesajele defuncților sunau așa: "Noi suntem bine, suntem fericiți, gândim mai departe. Există viață și după moarte. Oamenii care se iubesc se regăsesc și aici". Au transmis imagini de o frumusețe greu de descris: peisaje, animale, apusuri de soare și, în mod repetat, un fluviu mare - Styxul, cum îl numeau grecii antici, care există, cu alte nume, în nenumărate legende și religii vechi.
Alte voci vorbesc despre o altă fizică, care cuprinde și spiritul, și conștiința. Citate: "Spiritul este motivul pentru care există trupul, nu invers". "Mintea voastră modelează materia". "Noi avem un corp asemănător cu corpul vostru. El există pe bază de frecvențe mai înalte decât cele din lumea voastră, făcute din materie grosieră".
Adesea, vocile vorbesc și despre o altă percepție a timpului: "Când pentru voi trec 24 de ore, pentru noi trece doar o clipă". Faptul că cele mai multe mesaje apar cu o viteză accelerată și pot fi înțelese doar cu ajutorul încetinitorului subliniază o posibilă diferență în structura de timp dintre viața reală și viața de dincolo.
În exclusivitate pentru "Formula AS"
Interviu cu prof. dr. Ernst Senkowski
Prof. dr. Ernst Senkowski este fizician, absolvent în 1958 al Universității din Mainz, în domeniul accelerației particulelor. După 15 luni de activitate ca expert UNESCO la Cairo, a acceptat o catedră la Școala de inginerie din Bingen, unde a predat fizica și electrotehnica, până la pensie, în anul 1988. Cartea lui, "Transcomunicarea instrumentală", a apărut în 1989, în limba germană. (Ultima versiune poate fi găsită pe internet, la adresa www.rodiehr.de/a_24_itk_inhalt. htm)
- Sunteți fizician și v-ați ocupat ani de zile de un fenomen în legătură cu care lumea științei preferă să închidă ochii. Ce experiențe ați făcut în această privință? S-a schimbat percepția fenomenului în decursul timpului?
- După cum bine ați observat, oamenii de știință materialiști ocolesc anomaliile greu de explicat, fiindcă ele pun atotputernicia modelului lor despre lume - la fel cum face și fizica cuantică - sub semnul întrebării. Chiar și parapsihologii, până în prezent, nu prea au manifestat interes față de fenomenul TC (transcomunicarea). Se pare, însă, că în ultimul timp, s-a produs o ușoară deschidere în cercurile academice, manifestându-se un interes ținut secret, de obicei.
- Există experimente TC la institutele de cercetare, oameni preocupați de fenomenul transcomunicării?
- Singura serie de experimente, în condiții strict controlate științific, a fost derulată în ultimii ani de diplomata portugheză dr. Anabela Cardoso în Vigo, Spania, și au fost publicate în revista "Neuro Quantology", în septembrie 2012. În mai multe țări s-au format grupuri de oameni obișnuiți, interesați de TC, printre ei aflându-se și mulți ingineri. La nivel național și internațional s-au ținut conferințe mai importante în Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, SUA, Brazilia și Mexic, la care am participat și eu, cu comunicări. Se pare că încă nu există în modelul științific actual despre lume nicio explicație pentru fenomenele TC sau alte fenomene paranormale.
- La ce concluzie ați ajuns pe baza cercetărilor dvs. privind timpul de dincolo? Se poate afirma că timpul trece altfel acolo decât pe Pământ?
- Eu definesc drept "timp" o schemă de ordine, la care se supun evenimente trăite în stare de veghe, la maturitate, pe bază de memorie. Copiii mici încă nu au această percepție asupra timpului. Stări de conștiință modificate, precum meditația sau drogurile, schimbă și ele percepția timpului, care poate fi schimbată și în timpul viselor. Sfântul Augustin a menționat, cu secole în urmă, că prezentul, practic, nu există, deoarece conține și trecutul, și viitorul. Până acum, nu am primit explicații din lumea de dincolo. Afirmația că "Timpul nostru este diferit în toate privințele față de al vostru", este inteligibilă, dar alte mesaje, de tipul: "Strică ceasul!" sau "Starea fără timp este cheia spre timp", sunt dificil de înțeles. Dacă acceptăm ideea că timpul curge cu viteză diferită aici și dincolo, atunci faptul că mesajele TC sunt foarte scurte (în medie 1,5 secunde), poate fi interpretat ca o consecință a problemelor de sincronizare. La o înregistrare în Mainz, am recepționat odată o scurtă secvență de propoziții, care mă înștiințau despre un eveniment familial petrecut în Berlin, cu o oră înainte de data la care s-a petrecut. (Într-un alt interviu pe care mi l-a acordat, profesorul Senkowski mi-a spus că vocea respectivă anunța nașterea nepotului său la Berlin: "Fix la miezul nopții a ajuns printre voi", a fost una dintre frazele înregistrate noaptea, la data de 1.02. 1977. După aceea, a aflat că evenimentul real s-a petrecut la data de 2 februarie, la diferență de o oră față de mesajul primit.)
- Ce rol privind calitatea înregistrărilor are tehnica? Șansele de îmbunătățire se află la experimentatorii de aici sau la cei de dincolo?
- De-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că mijloacele tehnice sunt secundare. Importantă este o anume mediumnitate a experimentatorului. Și sistemele tehnice care au reușit să furnizeze dialoguri de mai lungă durată. De exemplu, sistemul american Spiricom sau sistemul complex electro-optic al germanului Hans Otto König sunt legate de senzitivitatea persoanelor. Eu văd aparatele electronice ca niște mijloace care să favorizeze contactele mediumnice.
- Ce afirmații au făcut morții, în cursul anilor, despre realitatea lor de dincolo?
- Eu nu consider că este corect să afirm că ceva e valabil, doar prin interpretarea unor voci. Însă există afirmații care se repetă des: "Noi trăim - încă existăm". Multe nume menționate, printre care și cele ale unor oameni de știință, au fost verificate. Adesea, morții vorbesc despre o viață fericită, liberă, despre grupuri cu intenții comune și despre iubiți și rude regăsite dincolo. Mult mai rare sunt strigătele cu un conținut negativ sau o rugăminte de ajutor. Multe voci descriu priveliștile de dincolo ca fiind asemănătoare, ca o imagine în oglindă, cu Pământul. Alții spun: "Nu putem să vă descriem existența noastră cu cuvinte pământești".
- Ce motivații au morții pentru participarea la dialogurile cu pământenii?
- Un motiv care se repetă este dorința de a informa oamenii despre existența vieții de după moarte, în care propria conștiință se păstrează. Spiritualitatea este adevăratul temei al vieții. O altă motivație este interesul de a sprijini schimbarea imaginii pe care o avem despre realitatea materială, deci, transformarea sistemului de gândire materialist în altul cu accent pe spiritualitate, iar prin acest lucru, o schimbare a structurilor societății.
- În decursul anilor, ce evenimente v-au impresionat cel mai mult?
- Am menționat, deja, surpriza mea la relatarea precognitivă a unui eveniment familial: nașterea nepotului meu. M-au impresionat și cazurile în care am participat la experimentele unor persoane străine, când vocile respective mi s-au adresat pe numele meu de familie sau în nemțește, sau au fost menționate detalii personale din viața mea, pe care nimeni nu putea să le știe. Foarte impresionante au fost și cele peste 30 de dialoguri pe care le-am avut cu soția mea decedată, dar despre care nu vreau să vorbesc.
- La ce trebuie să fie atent un om care dorește să experimenteze TC?
- Foarte important este să aibă o minte deschisă și critică. Orice contact care poate duce la dependență trebuie evitat. Vocile care declanșează prin conținutul lor o stare de frică trebuie respinse, la fel ca și sfaturile proaste sau poruncile care se dau. Dacă așa ceva se manifestă, experimentul trebuie întrerupt imediat.
- Ați avut vreodată înregistrări cu un mesaj mai complex, logic și cu un conținut elevat?
- Mesajele mai lungi sunt rare. Am înregistrat, totuși, astfel de mesaje, prin vocile recepționate direct prin radio, când am fost la o emisiune în Italia, la Marcello Bacci, și la cuplul Fischbach, în Luxemburg, unde s-a auzit următorul text: "Până când nu veți rezolva problema asumării normale a morții și nu veți reuși să-i redați morții demnitatea, tot progresul nu valorează nimic. Rămâneți până atunci niște animale semiconștiente. Omul, ca ființă, trăind parțial în afara spațiului și timpului, aparține diferitelor câmpuri și dimensiuni. Eroarea cea mai gravă a științei materialiste contemporane este faptul că voi încercați să aplicați legea «cauză-efect», care este corectă doar în anume limite".
- Ați primit vreodată informații încă necunoscute sau cuvinte pe care nu le-ați înțeles?
- Câteodată, mesajele de dincolo conțin cuvinte noi, neînțelese, sau din anumite perioade din trecut. Interesante sunt și textele în mai multe limbi, al căror vocabular nu îi este cunoscut experimentatorului.
- Mai aveți ceva pe suflet, un lucru pe care doriți să-l mărturisiți cititorilor noștri?
- Dragă Nina! Dacă ar fi doar de dragul persoanei mele... n-aș fi răspuns la solicitarea dvs. Dar există, într-adevăr, ceva important de mărturisit. Anume, conținutul acestor mesaje, în care se comunică un lucru fundamental: noi, pământenii, trebuie, toți, să accelerăm transformările necesare la nivelul conștiinței umane de pe Globul terestru, singurul mijloc de a face viața pe Pământ mai umană, și să oprim degradările fatale ale mediului, care se petrec în prezent. Iar în finalul interviului, vreau să subliniez că fenomenul TC este prea aproape de subiectul-tabu, "moartea", astfel încât există multă reticență față de el, chiar în rândul parapsihologilor clasici. Acum este sarcina dvs. să prezentați materialul cititorilor într-o formă potrivită. Cu salutări din inimă și urările cele mai bune, al dvs., Ernst Senkowski.