Am început cu el, deoarece este singurul produs natural cunoscut, deocamdată, care poate face o decontaminare rapidă și extrem de eficientă, scoțând din organism o mare varietate de toxine provenite din alimente. Mai exact, acest mineral natural are capacitatea de a extrage din corp metalele grele și pe cele radioactive, multe dintre pesticidele prezente în fructe și legume, dar și aditivii sintetici din produsele alimentare industrializate. Ajuns în organism, zeolitul acționează ca o formidabilă instalație de filtrare a sângelui, care este gradat curățat de otrăvurile pe care le-am acumulat prin hrană sau băuturi. Se administrează sub formă de capsule ce conțin pulbere fin măcinată, din care se iau câte șase pe zi. O cură durează de regulă 90 de zile, apoi se face o pauză de 15-30 de zile, apoi administrarea se poate relua.
Urzicile proaspete
Sunt un așa-numit detoxifiant viu, extrem de activ, dar care are efectele scontate doar consumat proaspăt. Or, chiar acum, în martie, suntem în plin sezon de recoltare a frunzelor fragede de urzică, bogate în clorofilă și antioxidanți. Clorofila pe care frunza urzicilor o conține în mari cantități are capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, care ulterior vor fi eliminate prompt prin urină, întrucât această plantă este și un puternic diuretic. Pe urmă, urzicile consumate proaspete mai au două efecte extrem de importante:
• ne reechilibrează din punct de vedere hormonal, mai ales la nivelul gonadelor (ovare/testicule), corticosuprarenalelor și al glandei tiroide, care sunt și cele mai grav afectate de toxinele din alimente.
• ne alcalinizează pH-ul organismului, diminuând în timp aciditatea sângelui, a salivei și a urinei.
Aceasta, în condițiile în care excesul de aciditate al sângelui conduce la scăderea imunității, apariția obezității, a bolilor tumorale. În schimb, alcalinizarea obținută prin cura de urzică are darul de a ne crește imunitatea la infecții și la cancer, vindecă multe dintre bolile de metabolism sau digestive.Pentru a avea efectele maxime, urzicile se consumă crude, sub formă de salată, frecate bine cu puțină sare (pentru a nu mai produce celebra urzicare), sau sub formă de suc obținut cu storcătorul electric. Pentru cei cu digestia mai sensibilă, efecte bune se obțin și cu urzicile fierte puțin, atât cât să fie frăgezite. Se consumă cât mai simplu.
Păpădia
Vă poate părea un leac băbesc fără însemnătate, dar brava păpădie este unul din cele mai bune detoxifiante din lume. Tulpinile sale florale și frunzele proaspete, care apar acum, primăvara, sunt un agent de curățare excepțional pentru organismul plin de deșeuri de metabolism sau de substanțe toxice din alimente. Iar această plantă are nu mai puțin de patru ținte pe care acționeză cu predilecție:
• ficatul și colecistul - a căror activitate o stimulează, având și efecte drenoare și regenerative.
• pancreasul - pe care îl stimulează direct, dar și îl protejează, întrucât scade direct glicemia și îmbunătățește capacitatea organismului de a procesa insulina.
• rinichii - asupra cărora are un efect diuretic, dar și de curățare a nisipului format.
• colonul - a cărui detoxifiere o stimulează direct, prin creșterea tranzitului și a motilității intestinale, fiind printre cele mai blânde și eficiente laxative cunoscute.
Pentru a obține toate aceste efecte, se consumă frunzele de păpădie proaspete, bine spălate în prealabil, introduse în salatele de primăvară, ca adaos la sandviciuri sau chiar ca aperitiv de sine stătător. Tijele de păpădie se culeg atunci când planta încă nu a înflorit, iar principiile active detoxifiante sunt la nivel maxim. Zilnic, se consumă câte 5-10 asemenea tije pe zi, pe stomacul gol. Tijele de păpădie sunt extrem de amare, aproape insuportabile pentru cei obișnuiți cu răsfățul gustativ al alimentelor rafinate, dar efectele lor asupra sănătății merită din plin efortul.