Pe 13 martie, la Cluj, și pe 15 - 16 martie, la București, fanii din România au ocazia să-i asculte pentru ultima dată live pe belgienii de la Vaya con Dios, în turneul lor internațional - "Farewell Tour". Dani Klein și colegii ei de trupă spun "la revedere" scenei muzicale, după 27 de ani de carieră fructuoasă, în care au vândut peste 7 milioane de albume și au acumulat 10 Discuri de Platină și trei de Aur
"Don't Cry For Louie", "Puerto Rico", "Pauvre Diable", "What's a Woman" și "Neh Na Na Na" vor răsuna în premieră la Cluj-Napoca, în Sala Sporturilor "Horia Demian", pe 13 martie. Belgienii au mai fost așteptați acolo și în 2010, dar spectacolul lor de atunci a fost anulat. Bucureștenii, mult mai norocoși, s-au delectat cu melodiile celor de la Vaya con Dios, în 2009 și 2010. Chiar și de data aceasta, Capitala este avantajată și va găzdui nu doar unul, ci două concerte, pe 15 și respectiv 16 martie, la Sala Palatului. Peste 4000 de admiratori ai formației s-au grăbit să își achiziționeze din timp bilete la primul concert și, pentru că numărul doritorilor a depășit capacitatea sălii, organizatorii de la Events au reușit să-i convingă pe artiștii belgieni să cânte două seri consecutiv. Așa a luat naștere cel de-al doilea spectacol de la București de anul acesta.
Pentru că este ultima întâlnire a trupei Vaya con Dios cu fanii din lumea întreagă, Dani Klein și colegii ei le-au oferit posibilitatea fanilor lor să voteze pe site-ul oficial al trupei (www.vayacondios.be) melodiile pe care doresc să le asculte în acest concert de adio. Hitul "Puerto Rico" tronează în topurile și în inimile fanilor de pretutindeni, și a fost votat drept cea mai așteptată piesă, în toate metropolele incluse până acum în "Farewell Tour".
Povestea trupei Vaya con Dios a început în Belgia, la jumătatea anilor '80, când solista Dani Klein, chitaristul Willy Lambregt și contrabasistul Dirk Schoufs au pus bazele unei formații ce combina jazzul cu sonorități gypsy. Și-au ales numele de scenă "Vaya con Dios" ("Du-te cu Dumnezeu") inspirați de un documentar despre cartierul cubanez din Miami. Au reușit să cucerească lumea relativ repede, datorită albumelor "Vaya con Dios" (1988) și "Night Owls" (1990), ba chiar au rezistat și unei drame - despărțirea, în 1991, de Dirk Schoufs, a cărui dependență de heroină a împins-o pe Dani să-l îndepărteze din trupă. În același an, Dirk a murit de SIDA, o boală contractată din cauza consumului de droguri. Din fericire, formația nu s-a destrămat și, cu ajutorul lui Jean-Michel Gielen, în 1992 a lansat un nou album de succes - "Time Flies".
Ultimul album de studio al trupei, cel de-al șaselea, "Comme on est venu..." a fost lansat în 2009. Chiar dacă a fost bine primit, el nu s-a mai bucurat de același răsunet ca cele din perioada de maximă glorie a trupei.
Solista formației, Dani Klein, și-a încercat anul trecut și talentul de scriitoare și a lansat o carte, în limba flamandă, intitulată, "Memorii". Cartea a fost bine primită de fanii trupei și va fi tradusă curând în limbile engleză și franceză. Anul acesta, după ce a împlinit 60 de ani (pe 1 ianuarie a.c.), Dani a hotărât că a venit momentul să agațe în cui ținutele de spectacol și să se dedice familiei și prietenilor, pe care i-a neglijat ani de-a rândul, prinsă de nesfârșitele turnee ale trupei.
Așa că, dacă iubiți melodiile trupei Vaya con Dios și doriți să-i ascultați măcar o dată în direct, nu vă rămâne decât să vă achiziționați în ultima clipă bilete la acest ultim spectacol, care se anunță a fi unul de neuitat.
(Biletele pentru concertul Vaya con Dios de la Cluj-Napoca pot fi achiziționate de la punctele de vânzare din incinta Polus Center și Iulius Mall, și au prețul cuprins între 370 lei (VIP Exclusive) și 100 lei categoria a III-a. Pentru spectacolul din 16 martie de la București, biletele pot fi procurate prin rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 120 și 300 de lei.)
JAZZ IN CHURCH - Primul festival de jazz în biserică la București
Spre finalul lunii martie, între 21 și 24, are loc primul festival de jazz în biserică din București. "Jazz in Church" va fi găzduit de Biserica Luterană și va fi un adevărat regal muzical, unde veți putea asculta nu numai muzică de jazz, dar și muzică contemporană sau muzică veche. La festival vor participa atât artiști români consacrați, cât și muzicieni remarcabili de pe scena europeană.
Festivalul debutează pe 21 martie, la ora 19, în acordurile pianistului Mircea Tiberian și a saxofonistul Liviu Butoi. Ei vor fi urmați, în aceeași seară, de renumitul pianist elvețian, Nik Baertsch, care alături de Sha la clarinet bas, Mats Eser la marimbă și o orchestră de coarde din România, va interpreta "Two Three", o piesă pentru o orchestră de coarde, pian, bas clarinet și percuție.
În cea de-a doua seară a festivalului, pe 22 martie, îl puteți asculta pe francezul François Couturier (pian), autor de muzică de film, colaborator în multe imprimări la ECM Records și fondator al Tarkovski Quartet. El va fi urmat apoi de alți doi artiști străini, maghiarul Ferenc Snetberger (chitară) și italianul Paolo Vinaccia (tobe, percuție).
Sâmbătă, pe 23 martie, este invitat să cânte în Biserica Luterană Misha Alperin, un pianist din Chișinău. În partea a doua a serii, Anja Lechner din Germania (violoncel) și François Couturier (pian), vor interpreta piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou și Anouar Brahem, precum și compoziții proprii ale lui Couturier.
În ultima zi a festivalului, pe 24 martie, în prima parte a serii, sunt invitați doi artiști elvețienii Arianna Savall (voce, harpă) și Petter Johansen (voce, mandolină). Chiar dacă Arianna Savall s-a născut în Elveția, prin venele ei curge sânge spaniol, și acest lucru se vede în compozițiile sale. Ea este fiica a doi celebri muzicieni catalani, Montserrat Figueras și Jordi Savall, cărora le-a moștenit talentul. La București, Arianna se prezintă în Festival cu ultimul ei proiect, Hirundo Maris - inspirat dintr-o baladă foarte populară în Catalunia, ce istorisește povestea de amor dintre o fecioară de pe țărmul Mediteranei și un cavaler scandinav.
Prima ediție a Festivalului "Jazz in Church", se va încheia cu recitalul unui artist român - Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai interesanți violoniști din zilele noastre, un vizionar, compozitor prolific, cu un repertoriu centrat pe muzica contemporană.
(Biletele și abonamentele sunt disponibile online, pe eventim.ro și în rețelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo, dar și în librăriile Humanitas și Cărturești. Prețul unui bilet este de 60 lei pe seară sau 200 lei abonament pentru cele 4 seri.)