Mărțișoare muzicale

Dana Ene
Vaya con Dios - trei concerte de adio în România

Pe 13 martie, la Cluj, și pe 15 - 16 martie, la București, fanii din România au ocazia să-i asculte pentru ultima dată live pe belgienii de la Vaya con Dios, în turneul lor internațional - "Farewell Tour". Dani Klein și colegii ei de trupă spun "la revedere" scenei muzicale, după 27 de ani de carieră fructuoasă, în care au vândut peste 7 milioane de albume și au acumulat 10 Discuri de Platină și trei de Aur

"Don't Cry For Louie", "Puerto Rico", "Pau­vre Diable", "What's a Woman" și "Neh Na Na Na" vor răsuna în premieră la Cluj-Napoca, în Sala Sporturilor "Horia Demian", pe 13 martie. Belgienii au mai fost așteptați acolo și în 2010, dar spectacolul lor de atunci a fost anulat. Bucureștenii, mult mai norocoși, s-au delectat cu melodiile celor de la Vaya con Dios, în 2009 și 2010. Chiar și de data aceasta, Capitala este avantajată și va găzdui nu doar unul, ci două concerte, pe 15 și respectiv 16 martie, la Sa­la Palatului. Peste 4000 de admiratori ai formației s-au grăbit să își achi­zi­ționeze din timp bilete la primul con­cert și, pentru că numă­rul doritorilor a depășit capacitatea sălii, organiza­torii de la Events au reușit să-i convingă pe artiștii belgieni să cânte două seri consecutiv. Așa a luat naș­tere cel de-al doilea spectacol de la București de anul acesta.
Pentru că este ultima întâlnire a trupei Vaya con Dios cu fanii din lumea întreagă, Dani Klein și colegii ei le-au oferit posibilitatea fanilor lor să voteze pe site-ul oficial al trupei (www.vayacondios.be) melo­diile pe care doresc să le asculte în acest concert de adio. Hitul "Puerto Rico" tronează în topurile și în ini­mile fanilor de pretutindeni, și a fost votat drept cea mai așteptată piesă, în toate metropolele incluse până acum în "Farewell Tour".
Povestea trupei Vaya con Dios a început în Belgia, la jumătatea anilor '80, când solista Dani Klein, chi­taristul Willy Lambregt și contrabasistul Dirk Schoufs au pus bazele unei formații ce combina jazzul cu sono­rități gypsy. Și-au ales nu­mele de scenă "Vaya con Dios" ("Du-te cu Dumne­zeu") inspirați de un do­cu­mentar despre cartierul cu­banez din Miami. Au reu­șit să cucerească lumea relativ repede, datorită al­bu­melor "Vaya con Dios" (1988) și "Night Owls" (1990), ba chiar au rezistat și unei dra­me - despărțirea, în 1991, de Dirk Schoufs, a cărui depen­dență de heroi­nă a împins-o pe Dani să-l îndepărteze din trupă. În același an, Dirk a murit de SIDA, o boală contractată din cauza consumului de droguri. Din fericire, forma­ția nu s-a destrămat și, cu ajutorul lui Jean-Michel Gielen, în 1992 a lansat un nou album de succes - "Time Flies".
Ultimul album de studio al trupei, cel de-al șaselea, "Comme on est venu..." a fost lansat în 2009. Chiar dacă a fost bine primit, el nu s-a mai bucurat de același răsunet ca cele din perioada de maximă glorie a trupei.
Solista formației, Dani Klein, și-a încercat anul trecut și talentul de scriitoare și a lansat o carte, în limba flamandă, intitulată, "Memorii". Cartea a fost bine primită de fanii trupei și va fi tradusă curând în limbile engleză și franceză. Anul acesta, după ce a îm­plinit 60 de ani (pe 1 ianuarie a.c.), Dani a hotărât că a venit momentul să agațe în cui ținutele de spectacol și să se dedice familiei și prietenilor, pe care i-a negli­jat ani de-a rândul, prinsă de nesfârșitele turnee ale trupei.
Așa că, dacă iubiți melodiile trupei Vaya con Dios și doriți să-i ascultați măcar o dată în direct, nu vă rămâne decât să vă achiziționați în ultima clipă bilete la acest ultim spectacol, care se anunță a fi unul de neuitat.
(Biletele pentru concertul Vaya con Dios de la Cluj-Napoca pot fi achiziționate de la punctele de vân­zare din incinta Polus Center și Iulius Mall, și au pre­țul cuprins între 370 lei (VIP Exclusive) și 100 lei categoria a III-a. Pentru spectacolul din 16 martie de la București, biletele pot fi procurate prin rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 120 și 300 de lei.)


JAZZ IN CHURCH - Primul festival de jazz în biserică la București

Spre finalul lunii martie, între 21 și 24, are loc primul festival de jazz în biserică din Bucu­rești. "Jazz in Church" va fi găz­duit de Bise­rica Lu­terană și va fi un ade­vărat regal muzi­cal, unde veți putea ascul­ta nu numai mu­zică de jazz, dar și muzică con­tem­­porană sau mu­­zică ve­che. La festival vor participa atât ar­tiști români con­sa­crați, cât și mu­zicieni re­mar­­cabili de pe sce­na eu­ropeană.
Festivalul de­bu­tea­­ză pe 21 mar­tie, la ora 19, în acordurile pia­nis­tului Mircea Ti­be­rian și a saxofo­nis­tul Liviu Butoi. Ei vor fi urmați, în aceeași sea­ră, de renumitul pianist elvețian, Nik Baertsch, care alături de Sha la clarinet bas, Mats Eser la ma­rim­bă și o orchestră de coarde din România, va inter­preta "Two Three", o piesă pentru o or­ches­­tră de coarde, pian, bas clarinet și percuție.
În cea de-a doua seară a festiva­lului, pe 22 martie, îl puteți asculta pe france­zul François Couturier (pian), autor de mu­zică de film, colaborator în multe impri­mări la ECM Records și fondator al Tar­kovski Quartet. El va fi urmat apoi de alți doi artiști străini, maghiarul Ferenc Snet­berger (chitară) și italianul Paolo Vinaccia (tobe, percuție).
Sâmbătă, pe 23 martie, este invitat să cânte în Biserica Luterană Misha Alpe­rin, un pianist din Chișinău. În partea a doua a serii, Anja Lechner din Ger­mania (violoncel) și François Cou­turier (pian), vor interpreta piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou și Anouar Brahem, pre­cum și com­po­ziții proprii ale lui Cou­turier.
În ultima zi a festivalului, pe 24 mar­tie, în prima parte a serii, sunt invi­tați doi artiști elvețienii Arianna Sa­vall (voce, harpă) și Petter Johansen (voce, man­dolină). Chiar dacă Ari­anna Savall s-a născut în Elveția, prin venele ei curge sânge spaniol, și acest lucru se vede în compozițiile sale. Ea este fiica a doi celebri muzicieni cata­lani, Mont­serrat Figueras și Jordi Savall, cărora le-a moștenit talentul. La București, Ari­anna se prezintă în Festival cu ultimul ei proiect, Hi­rundo Maris - inspirat dintr-o baladă foarte populară în Ca­talunia, ce isto­risește povestea de amor dintre o fecioară de pe țărmul Medi­teranei și un cavaler scandinav.
Prima ediție a Festivalului "Jazz in Church", se va încheia cu recitalul unui artist român - Alexander Bă­lă­nescu, unul dintre cei mai interesanți violo­niști din zilele noastre, un vizio­nar, compozitor prolific, cu un reper­toriu cen­trat pe muzica contempo­rană.
(Biletele și abonamentele sunt dis­po­nibile online, pe eventim.ro și în re­țe­lele magazinelor Germa­nos, Orange, Vodafone, Domo, dar și în librăriile Humanitas și Cărturești. Prețul unui bilet este de 60 lei pe seară sau 200 lei abonament pen­tru cele 4 seri.)