DRĂGOSTIȚELE

Redactia
Sărbătoarea a trecut, dar amintirile au rămas

Feri și caprele

Îndrăgostirea, înmugurirea dragostei, a fost pentru mine ca primăvara, iar primăvara a însemnat mereu o mare sărbătoare, pe care o adulmecam, o simțeam cu mult înainte ca frunzele să se desfacă pe crengile ume­de de ploi. A fost ca un curent ușor, care a trecut discret prin­tre lucruri și oameni și le-a prins pe toate într-o pla­să colorată. A fost ca o boală, ca o febră care a apă­rut brusc într-o bună dimineață, de cum am deschis ochii, o stare pe care, într-un anume fel, am așteptat-o și pre­simțit-o. N-avea nume pe atunci starea aceea, nu știam cum să-i spun, căci nu știam ce mi se întâmplă, dar sim­­­țeam că nimic rău nu mă poate aș­tepta, căci toți oa­menii păreau buni, toată lumea era bucu­roa­să și nu exista încă nicăieri suferință sau amă­răciune. Toate erau frumoase, toți erau împliniți, lumea părea scăldată în lumină. Și-atunci am simțit într-o zi, chiar am sim­­țit, cum mi-au cres­cut aripi. Aș fi putut zbura cu ele oricât de sus, nimic nu mă înspăi­mânta, nimic nu mă oprea. Nu erau granițe și nici opreliști, n-aveam teamă și nici spaime. Trăiam numai așteptarea aceea plină de emoții și de necunoscut, căreia mai târ­ziu, pes­te ani, i-am zis dra­­goste, dar care atunci era încă ne­spusă, nelămurită și ne­născută de-ade­văratelea.
Mă simțeam înfrățită cu pământul întreg și cred că m-aș fi putut îndrăgosti de orice și de oricine, de un cais înflorit, pe lângă care aș fi trecut apoi zilnic, pen­tru a-i mângâia trunchiul tânăr, de for­ma arcuită a unui deal, pe care vedeam în visele mele o casă și un pom, de soarele care mi se părea că răsare numai pen­tru mi­ne, chiar și de cutia poștală a vecinilor, care mi se pă­rea, dintr-o dată, cea mai colorată și mai frumoasă din lume.
Întâmplarea însă a făcut ca tocmai atunci, când am simțit eu că ceva nou și ciudat plutește în aer, ca un nor mătăsos ce-a acoperit toată curtea noastră, întâmpla­rea, zic, și numai ea, a făcut ca exact în dimineața aceea să treacă pe uliță, turma de capre păstorită de Feri, nepotul unei babe din capătul satului. Și, ca în povești, căci nu se mai putea altfel, Feri a devenit Făt Frumosul, viteazul purtător al tuturor biruințelor din lume, eroul eroilor.
Aveam doar vreo câțiva ani, dar îmi amin­tesc și acum cu mare precizie graba cu care-mi legam funda al­bastră în păr, atunci când auzeam di­mi­neața clopo­țelul pe care-l purta țapul Vilmoș, care anunța că, în curând, Feri căprarul avea să treacă cu turma lui pe ulița noastră. Doamne, ce-mi plă­cea Feri, pentru că era liber, pentru că făcea toata ziua ce voia, pentru că nu se ducea la școală și pentru că în ochii lui cenușii, care n-aveau astâm­păr, vedeam un fel de obrăznicie și-o indi­ferență față de toți. Nu știu cât a fost Feri de impre­sionat de funda mea albastră și de șorțul cu fodore pe care mi-l puneam în mare viteză când fugeam spre poartă, ca să-l pândesc printre scândurile gar­dului, și să-l văd cum face șmecherii cu toiagul cu care-și aduna caprele. Știu însă că totul s-a terminat într-o dimineață în care, cam prin dreptul locului din care îl pân­deam, Feri a vrut să stea în cap, su­prem omagiu pe care mi-l dăruia, dar țapul Vil­moș, sătul de exhibițiile lui, l-a trân­tit în noroi. De atunci înainte, ca să-și ducă la pă­dure țapii și caprele, Feri ocolea pe alte ulițe. Nu l-am mai văzut apoi câțiva ani și, uite așa, s-a încheiat prima idilă a copilăriei, trăită pe după gard, și-n vre­mea aceea, mi se pare acum, dragostea aluneca prin­tre oameni, printre lucruri, copaci, pie­tre și flori, ca un cârd de pești al­băs­trii, care se mișcă toți în aceeași di­rec­ție.
L-am întâlnit pe Feri multă vreme du­pă aceea, la o nuntă, într-o vacanță de vară. Se făcuse și el orășean și nu mai avea nimic din libertatea de altădată, pă­rea pierdut în hainele noi care stăteau scorțoase pe el. Par­că era legat de mâini și de picioare, și când m-a chemat la dans, cu un zâmbet stingher în colțul gu­­rii, printre noi putea să treacă acceleratul, așa mă ținea, cu mâinile întinse, ca nu cumva să ne atingem unul de altul, ca din întâm­plare. Își pierduse farmecul, îi pie­rise curajul, iar părul lins, cu cărare-ntr-o par­­­te, îl făcea să pară un premiant înțepenit. Unde dispăruseră oare lu­minițele din ochii lui cenușii, unde s-o fi pier­dut nonșalanța și siguranța mișcă­rilor de altădată ? Ce duh rău l-a în­cremenit și îmbătrânit îna­inte de vreme pe acela care altădată era un rebel căruia nici măcar părul în cap nu-i stătea cum trebuie?
În vacanța aceea, într-una din di­mineți, am auzit iar trecând pe uliță caprele. În fruntea lor era un alt țap și în urma lor, un țânc spălăcit. Ni­mic nu mai semă­na cu ceea ce fu­se­se altădată. Să fi fost oare toate doar în ca­pul meu? Să fi existat ele doar în mintea mea dornică de povești ?
Așa a fost sărbătoarea venirii pri­mă­verii și-a primei îndrăgostiri, atunci, demult. O boală frumoasă, care a prins oameni și flori, animale și copaci, într-o lumină nouă, și care a anunțat, a pre­văzut și presimțit ine­fabilul adevăratei iubiri de mai târ­ziu.
Îmi mai doresc uneori sărbătoarea aceea, neastâm­pă­rul, freamătul ei, indi­fe­rent la curgerea normală a anotimpurilor și-a anilor. Îmi doresc mai des pri­mă­veri care să învie cu­lorile și speranțele și lu­mina de atunci. Dar nu știu cum se face că, de o bună vreme încoace, văd că e primăvară când deja ea aproape că a trecut, văd pomii înfloriți când sunt aproape scuturați, des­copăr culorile noi care înfruntă iarna, când ele se scurg deja înspre vară. E ciudat că nu mai simt ca altădată mu­­­gurii și răcoarea lor, că nu mai tresar când se des­chid primele frunze, că nu mă mai emoționează ca atunci primele păsări venite de de­parte. E un fel de în­ce­­tineală, o întârziere, un contra­timp care mă împiedică să am simțurile treze atunci când trebuie și mă fac, parcă, să rămân mereu în urmă, ca un ceas neîntors la vreme.
OTILIA ȚEPOSU

Târgul de Florii

Vă scriu pentru a răspunde oarecum temei pe care dumneavoastră ați propus-o în numărul trecut al re­vistei la rubrica Asul de inimă. De-a lungul anilor, am mai vrut să trimit scrisori pentru această rubrică, dar am tot amânat. Este destul de greu să povestești întâm­plări din viața ta, mai ales când este vorba de cele le­gate de suflet. Am toată admirația pentru cititorii care au reușit să treacă peste rețineri și și-au povestit ex­periențele în paginile revistei. De ce am îndrăznit să vă scriu acum? Pentru că tema, "Prima dragoste", este atât de răscolitoare, încât mi-am luat inima în dinți și ia­tă-mă pregătit să vă povestesc.
Sunt pensionar și am părăsit Bucureștiul de câțiva ani, schimbând apartamentul de bloc pe o căsuță din­tr-un sat aflat pe malul Dunării. Îmi petrec timpul pes­cuind și lucrând în grădina de lângă casă și mă simt uneori cel mai fericit pământean, pentru că am avut înțelepciunea să fac această schimbare târzie în viața mea. Dar nu sunt singur în această "aventură de bă­trâ­nețe", cum au numit-o copiii mei. Lân­gă mine este ne­vasta mea și ne pregătim să sărbătorim nunta de aur în această vară. Vreau ca rândurile pe care le aș­tern acum pe hârtie să fie un prim dar din partea mea, pentru aceas­tă sărbă­toa­re a noastră. Săr­bătoare care continuă de atâția ani.
Ne-am întâlnit prima dată tot la o săr­bătoare, la un târg de Florii, în fața unei tarabe la care se vindeau bas­ma­le, baticuri mari din acelea care se prin­deau, pe vre­muri, nuntașilor din ala­iul mirelui. Eu tocmai mă pre­gă­team de nuntă, o nuntă pusă la cale de părinți, fă­ră să fiu îndrăgostit sau mă­car în­cân­tat de viitoarea ne­vastă. În fața mesei cu bas­male era fetișoara asta, care mi-a devenit apoi nevastă. Alegea și ea năframe, tot pen­tru nuntă, și nu părea nici ea prea încântată de ceea ce făcea. Din două, trei vorbe, am în­țeles că era și ea silită de părinți să intre într-o căsătorie pe care n-o dorește, pentru că nu-i place deloc viitorul bărbat. Și, în momentul acela, s-a întâmplat mi­nu­nea. Ne-am uitat unul la altul preț de o secundă sau două și am știut ce am de făcut, ca și cum cineva m-ar fi împins de la spa­te. Am luat-o de mână pe fata aceea și-am tras-o mai la marginea târgului și i-am propus să fugim amândoi în lume, ca să scăpăm de nunțile puse la cale de alții. Ea n-a zis nu și-așa ne-am trezit la București, cu doar atâ­ția bani cât să cumpărăm năframe de nuntă. În viață, nu-i totdeauna pentru cine se pregătește!
Am început de la nimic, aveam doar hainele de pe noi, am mâncat cu o lingură și o furculiță mai multe luni, dintr-aceeași farfurie, până am reușit să găsim de lucru. Nu vreau să vă povestesc viața grea pe care am dus-o la început. Am fost harnici și am reușit să ne fa­cem până la urmă tot ceea ce ne-a trebuit, ca să trăim bine, cu copiii noștri cu tot. Dar vreau să mă întorc acum la momentul acela în care ne-am văzut pentru prima oară. V-am spus toată po­vestea de până acum, ca să înțelegeți care a fost situa­ția, dar acuma să nu cre­deți că am fost doi ușuratici și ne-am aruncat unul în brațele celuilalt doar ca să scă­păm de ceea ce au hotărât părinții pentru noi. Vreau să vă spun că în momentul acela în care am văzut-o lângă masa cu năframe, mi s-a părut, mai întâi, că o cunosc foarte bine de un­deva. M-am ui­tat atent la ea, i-am vă­zut părul cas­ta­niu, ure­chile mici, pielea albă, sprâncenuțele sub­țiri, un pic în­cruntate, ca să pară mai serioasă sau poate pentru că era un pic necă­jită. I-am văzut statura mărun­țică și ce să vă mai spun, când m-am uitat drept în ochii ei am rămas ca hip­no­tizat, mă uitam me­reu la ea și ea se uita la mine și nu înțelegeam ce se întâmplă. De unde venea ră­­coarea ce mă cu­prin­­dea, de unde venea pârjolul ce mă ardea, căci toate se ames­te­cau, când sim­țeam că mor de căl­dură, când mă lua cu friguri. A fost ca și cum m-aș fi îmbolnăvit brusc. Și boala aceea de atunci mai ține și acum, căci am marea fericire să fim împreună de atâția ani. Pri­ma dra­goste a fost la mine și prima iubire. Sin­gura! Dum­nezeu mi-a ți­nut partea și sunt un om fericit. Și, câteo­dată, când pescuiesc și am liniște, mă întreb și acuma, du­pă atâția ani, de ce mi s-o fi părut mie că o cunosc de undeva, atunci când am văzut-o pri­ma oară?
ȘTEFAN PĂUN