Inima femeilor are nevoie de ajutor

Rodica Demian
"Tu ești inima mea!". Sună frumos, doar că atunci când e rostită de femei, declarația asta nu se prea potrivește. Inimile bărbaților bat altfel decât inimile femeilor. În prezent, există o ramură anume a cardiologiei care studiază cu mare atenție aceste deosebiri, în speranța diminuării riscurilor cardiace la femei

Deși inimile femeilor bat mai repede, reac­ționează mai sensibil la problemele afective și sunt mai puțin rezistente la efort: afecțiu­nile cardio-vasculare sunt considerate, în continuare, ca fiind specific masculine. Greșeala persistă, pentru că inima femeii este o vreme protejată de hormonii specific feminini, dar numai până la menopauză, după care, numărul infarcturilor la femei crește vertiginos. Iar afectate sunt, în măsură tot mai mare, și femeile tinere. Stilul de viață joacă un rol important: ce greutate "târăște" după ea o femeie, dacă are diabet, dacă ia pilula anticoncepțională și dacă e mulțumită de viața ei. Pentru că femeile pun la inimă sentimentele, mai mult decât bărbații. De aceea, inima lor are nevoie de o atenție deosebită, de medici care să înțeleagă sem­nalele bătăilor ei.
Dar cum ne putem întări inima și la ce ar trebui să fim deosebit de atente?

Hormonii

- Dacă apar probleme în zona dintre nas, brațe și ombilic, care durează peste 15 minute, trebuie chemată salvarea! -

Hormonii feminini asigură o irigare bună a vaselor sanguine. După meno­pauză, când nivelul estrogenului scade, această protecție a organis­mului dis­pare. Vasele de sânge se calcifiază mai ușor și numeroase femei suferă de arterioscleroză - un factor de risc pentru infarctul miocardic.
Dacă la bărbați, o durere în jumătatea stângă a pieptului reprezintă simptomul tipic al infarctului, femeile au "parte" de o multitudine de simp­tome. Sunt obosite, se simt rău, au dureri în zona abdo­minală sau în cea a umerilor. La femeile tinere, infarctul trece, adesea, neobservat. Se presu­pune că hormonii feminini diminuează senzația dure­roasă.
Infarctul miocardic se produce atunci când se înfundă un vas coro­narian, care - nedestupat cât mai repede posibil - slăbește inima pe durată lun­gă. Semnalul prevestitor tipic: o persoană care urcă pe jos, scările, până la etajul trei, abia ajunge la primul etaj, când trebuie să se oprească din cauza obo­selii și a gâfâitului. În cazul unor modificări evi­dente, fe­meile ar trebui să reacționeze prompt, chiar dacă nu cred că ar fi vorba de un infarct. O regulă fun­damentală este următoarea: dacă apar probleme în zona dintre nas, brațe și ombilic, care durează peste 15 minute, trebuie chemată salvarea!
* Ce puteți face dvs.: Înlocuirea artificială a es­trogenilor lipsă nu este o soluție, arată studiile. Dar un stil de viață sănătos poate pre­veni afecțiunile cardio-vasculare, chiar și la o vârstă înaintată. Primul pas: mai multă grijă față de sine. Dintr-un sentiment al datoriei prost înțeles, femeile se neglijează, în mod frec­vent, și amână vizita la medic, deși medicul de familie poate stabili sim­plu, cu ajutorul unui EKG, dacă totul este în ordine. După care, nimic nu mai poate împiedica asumarea unui program de mișcare. Cel mai eficient este sportul de rezistență, adică mer­sul pe jos, alergarea, înotul sau mersul pe bicicletă. Ideal ar fi câte 30 de minute, de 3-4 ori pe săptă­mână.
* Cum vă ajută medicina naturii: Extractul de păducel este un bun întăritor pentru inimă. Un astfel de preparat, combinat cu un stil de viață mai activ, poate ameliora irigarea sanguină a inimii și, implicit, capacitatea de funcționare a acesteia. Dozarea trebuie stabilită îm­preună cu medicul de familie.

SENTIMENTELE

- Sindromul inimii frânte -

Femeile părăsite de bărbați au inimile sfâșiate, o știe toată lumea. Dar și alte evenimente triste, precum moartea unei rude apropiate, pun piedică motorului vieții. Spre deosebire de bărbați, stresați mai degrabă de problemele de serviciu, inima femeilor reacționează mai puternic la problemele de relație. În urmă cu 20 de ani, medicii japonezi descriau pentru prima oară "sin­dromul inimii frânte" ("Broken-Heart-Syndrom"), ale cărui manifestări seamănă cu cele ale infarctului. Dar cauza nu o reprezintă un vas înfundat, ci defor­marea ventriculului stâng. În caz de suferință, vârful inimii se umflă ca un balonaș, asemănător ventuzelor sepiei (în japoneză: Tako-Tsubo). De aceea, în jargonul de spe­cialitate, boala este denumită și "cardiomiopatie Tako-Tsubo".
* Ce poate face medicul: Motivul pentru care mai ales femeile sunt cele care suferă de această afec­țiune nu este pe deplin lămurit. Un rol ar putea să-l joa­ce hormonii de stres. Pentru a le stopa acțiunea, medicii recomandă, de regulă, betablocante. După depășirea fazei acute, inima revine, de obicei, în circa 3-4 săptă­mâni, la forma ei obișnuită și pompează la fel de puter­nic ca înainte.
* Ce puteți face dvs.: Un lucru îl condiționează pe celălalt - sentimentele o iau razna, iar inima e gata să sară din piept. Pulsul poate fi calmat cu ajutorul gimnasticii yoga, Tai-Chi sau al relaxării autogene. Și hobby-urile pot face uitat stresul cel de toate zilele. Persoanele capabile să glumească și să râdă pot re-privi viața cu mai multă detașare. De aceea, nici în perioa­dele de stres, buna dispoziție alături de prieteni nu trebuie să lipsească.
Și încă o recomandare: hormonii de stres se reechi­librează prin mișcare, combinată cu emoții pozitive. În acest sens, sunt foarte utile ritualurile: de pildă, o plimbare de 20 de minute, în fiecare seară (care, în plus, produce și somn), sau transformarea plicticoa­selor treburi casnice, în exerciții fitness: în locul cură­țeniei mari, efectuate o dată pe lună, ștergeți praful sau aspirați covoarele câte o oră de trei ori pe săptămână, și nu oricum, ci pe muzica dvs. preferată.

STILUL DE VIAȚĂ

- Preferați bucătăria mediteraneană -

Inima este motorul, iar alimentația este carburantul organismului. Ce înseamnă asta o arată un studiu am­plu, efectuat în anii '60, care a plecat de la urmă­toarea întrebare: de ce suferă grecii mai puține infarcturi mortale, decât europenii din centrul și nordul conti­nen­tului? Începând de atunci și până astăzi, experții nu­tri­ționiști recomandă bucătăria mediteraneană.
* Ce puteți face dvs.: Folosiți ingredientele sănătoase ale bucătăriei grecești, deci: multe legume proas­pete, pește și ulei de măsline (cu acizi grași valo­roși). Acestea au "gri­jă" ca nivelul gră­similor din sânge să rămână echilibrat. O valoare su­ficient de ridicată a HDL-ului (co­lesterolul "bun") re­duce pericolul unui infarct miocar­dic. În plus, consumați, cu măsură, dulciurile, care - pe lângă mult zahăr - conțin și acizi grași nesă­nătoși. Grăsimi de calitate inferioară se ascund și în nume­roasele produse "de-a gata", aflate la înde­mână în fast-food-uri și în marile magazine. De aceea, este de preferat să preparați mâncă­ruri mereu proaspete, având grijă la sare, care poate produce hiperten­siune.
Când e vorba de inimă, nu doar greutatea este im­portantă, ci și locul unde s-au depus grăsimile. Femeile de tip "măr", cu rotunjimi pe șolduri și abdomen, sunt mai puțin expuse bolii decât cele de tipul "pară", cu grăsimile depuse pe coapse și popou. Fiindcă celulele adipoase de pe abdo­men produc substanțe inflamatorii, care favorizează hipertensiunea arterială și arterioscle­roza. La femeile tinere, care vor să aibă o inimă sănă­toasă, circumferința abdomenului nu trebuie să depă­șească 80 cm, iar la cele trecute de 50 de ani, 88 cm, spun experții.
Și la țigări, inima femeilor reacționează mai puter­nic decât cea a bărbaților. La femeile fu­mătoare, riscul unei boli cardio­vasculare este cu 25% mai mare decât la bărbații fumători.
Modificarea stilului de viață înseamnă, pentru ma­joritatea dintre noi, o muncă extrem de grea. Dar dacă faceți ceva pentru inima dvs. vă veți bucura de sănătate vreme îndelungată și veți fi mai vitale și mai frumoase.