Ipoteza Gaia
- D-le profesor, un grup de cercetători clujeni, condus de dvs., participă de câțiva ani la cel mai important proiect internațional de cercetare neconvențională, unul care sfidează știința actuală. Proiectul a început la Universitatea din Princeton și românii sunt singurii din țările din Est care participă la el, probabil și ca un semn de recunoaștere a valorii și experinței dvs. legate de manifestările paranormale din pădurea Hoia-Baciu. Acest proiect internațional, tulburător și straniu, se numește "Proiectul Conștiinței Globale". Despre ce este vorba?
- Proiectul Conștiinței Globale este cel mai important proiect internațional de cercetare a unor posibile acțiuni neconvenționale ale minții umane. Originea sa se găsește în numeroase discuții purtate în anii 1970 - 1980, în cadrul unor grupuri de avangardă, formate din oameni de știință cu vederi largi și reprezentanți ai unor curente spirituale, preocupați toți de ideea tulburătoare, potrivit căreia mintea umană ar putea influența nemijlocit realitatea fizică. Afirmațiile ce consideră gândul uman o forță redutabilă, care poate schimba realitatea, au o tradiție milenară și au jucat un rol esențial în majoritatea curentelor esoterice și doctrinelor spirituale care s-au succedat de-a lungul istoriei. Această idee tradițională a fost și este însă infirmată vehement de către comunitatea științifică, deoarece pare să contrazică setul de legi cunoscute ale fizicii. Proiectul Conștiinței Globale consideră că, de fapt, contradicția este doar una temporară și aparentă și încearcă să o rezolve prin metode de investigație moderne, strict științifice.
- La ce idei și curente mai vechi fac apel cercetătorii implicați în proiect?
- Cercetătorii folosesc relativ frecvent anumiți termeni cu conotație mai degrabă esoterică și/sau spirituală, de exemplu: conștiință globală, conștiință planetară, noosferă sau Gaia. Noțiunea de noosferă îi aparține lui Pierre Teillhard de Chardin (1881-1955), cel care a fost deopotrivă preot iezuit, paleontolog, antropolog și filosof. Ideea lui a fost că în procesul de evoluție al Terrei s-ar forma treptat, distinct de geosferă (lumea minerală) și de biosferă (lumea vie) - o noosferă care umanizează Pământul. Noosfera ar fi generată de mințile, gândurile și cultura umană și ar avea un fel de existență autonomă. Foarte interesantă este și așa numita ipoteză Gaia, care a fost lansată în anul 1965, de către James Lovelock, cunoscut medic și filosof. Prin ipoteza Gaia, Lovelock a voit să desemneze planeta noastră ca organism viu. Gaia este numele Pământului în mitologia greacă (numele corect este, de fapt, Geea). Ipoteza Gaia consideră că Pamântul nu este doar o simplă sferă de piatră (litosfera), acoperită în majoritate cu apă (hidrosfera) și pe care s-a dezvoltat viața (biosfera), ci ar fi el însuși un organism uriaș și sensibil. De aceea, pentru Lovelock este prioritară existența și sănatatea planetei ca întreg, mult mai importantă decât supraviețuirea diferitelor specii individuale de viețuitoare. Ipoteza sa este apreciată și susținută de numeroase grupuri și mișcări ecologice. Într-o asociere a ipotezei Gaia cu conceptul de noosferă, noosfera ar fi mintea planetei Gaia.
- Cum se leagă toate acestea în proiectul de la Princeton, la care participați?
- Principalul artizan și, totodată, directorul Proiectului Conștiinței Globale este Roger D. Nelson, psiholog și cercetător recunoscut al fenomenelor neconvenționale, mai ales pentru activitatea anterioară, purtată de el în cadrul Laboratorului pentru cercetarea anomaliilor din Princeton (Princeton Engineering Anomalies Research Laboratory; PEAR) de pe lângă Universitatea de inginerie și știință aplicată din Princeton, S.U.A. Obiectivele proiectului sunt radicale și multiple: evidențierea, prin metode științifice, a unei posibile acțiuni a minții asupra materiei; verificarea unei posibile sincronizări a unui număr ridicat de minți umane, care pot acționa coerent și simultan asupra lumii fizice, determinând modificări și efecte măsurabile; ipoteza existenței unei conștiințe de grup sau chiar a unei conștiințe globale, care ar reprezenta un fel de superminte planetară.
Când gândurile și emoțiile influențează aparatele electronice
- Când a început acest proiect de tăietură revoluționară și în ce constă el?
- Proiectul Conștiinței Globale a început în august 1998, la Princeton, și s-a extins, treptat, în SUA, și apoi în întreaga lume. Acum, el cuprinde o rețea formată din 88 de sisteme electronice operaționale interconectate, răspândite din Alaska până în Noua Zeelandă. Fiecare sistem electronic, denumit și egg, este format dintr-un generator de numere aleatoare, cuplat la un computer. Cele 88 de sisteme electronice din lume sunt sincronizate după Timpul Universal (UT), care a înlocuit vechiul timp Greenwich (GMT). Ele transmit în fiecare secundă datele, în timp real, prin Internet, la computerul central din Princeton. Din 2003, unul dintre cele 88 de sisteme electronice, și primul din Europa de Est, se află la Cluj, ca urmare a participării active a Colectivului de cercetări neconvenționale al Institutului de cercetări experimentale interdisciplinare din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" la Proiectul Conștiinței Globale. Activitatea sa este monitorizată permanent de o echipă pe care o coordonez și din care mai fac parte cercetătorii Voicu Duca, Adrian Ianoliu și inginerul de sistem Gheorghe Lupaș.
- Care este secretul proiectului?
- În centrul proiectului sunt aceste generatoare de numere aleatoare. Se numesc astfel, deoarece "produc" 200 de numere pe secundă, cifre de "0" și "1", în secvențe nestructurate, tinzând spre dezordine maximă. Esența proiectului este următoarea: mintea, conștiința, gândul uman pot influența direct evenimente, fenomene și sisteme fizice - adică tocmai generatoarele de numere aleatoare. Astfel, mintea umană, gândul, ar influența în mod straniu secvențele numerice produse de generator, structurându-le și ordonându-le inexplicabil. Se urmăresc clipele în care cât mai mulți oameni, cu mințile și gândurile lor, se sincronizează și se interconectează.
- Când se produce această conectare formidabilă de minți omenești?
- Totul se întâmplă în timpul marilor evenimente planetare, care concentrează o intensă reacție de emoție colectivă. Și toate rezultatele obținute demonstrează cu fermitate faptul că, indiferent de locul unde se produce evenimentul major, efectul observat este global. Un factor extern, care pare să acționeze independent de distanță, afectează simultan toate egg-urile rețelei răspândite în lume. Și acest "ceva" din exterior este reprezentat de un număr ridicat de minți umane, care se interconectează și acționează coerent și sincronizat, atunci când sunt afectate de un anumit eveniment major, capabil să genereze o reacție emoțională colectivă. Totul se petrece ca și cum un fel de minte colectivă ar genera un câmp la scară planetară, care afectează funcționarea dispozitivelor electronice din toată lumea. De aceea, se afirmă că Proiectul Conștiinței Globale ar efectua o ElectroGaiaGramă (EGG), de unde și denumirea egg pentru sistemele electronice ale rețelei, adică ar înregistra continuu o electroencefalogramă a unei minți colective planetare. Iar proiectul se mai numește și Proiectul ElectroGaiaGramă.
Efectul precursor
- Puteți să-mi dați câteva exemple din rezultatele Proiectului la care participați?
- Între 1998 și 2007, de pildă, un număr mare de evenimente au avut efecte puternice asupra celor 88 de sisteme electronice din rețea. Printre ele: bombardarea ambasadelor SUA din Dar es Salaam și Nairobi, începutul bombardamentelor NATO în Iugoslavia, accidentul Concorde de la Paris, accidentul submarinului nuclear Kursk, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Salt Lake City, accidentul navetei spațiale Columbia, atacurile teroriste de la Madrid, sfârșitul primei etape a războiului din Irak (cu dărâmarea statuii lui Saddam Hussein), funeraliile papei Ioan Paul al II-lea sau căsătoria prințului Charles cu Camilla Parker. Fără a intra prea mult în detalii matematice, analiza datelor care se efectuează simultan la Princeton și la Amsterdam arată că, în minutele și orele care urmează producerii și mediatizării unor astfel de evenimente majore, se constată frecvent o modificare a secvențelor numerice generate de dispozitivele electronice, care încep, inexplicabil, să se ordoneze. Așa s-a întâmplat, de pildă, la prăbușirea avionului Concorde lângă Paris. Accidentul, soldat cu 113 victime, s-a petrecut pe 25 iulie 2000, la ora 15:02 UT. Aproape imediat, la nici 15 minute de la accident, asupra sistemelor electronice a început să se manifeste acțiunea unui "ceva" necunoscut, un factor extern. Și care s-a menținut la valori ridicate timp de peste două ore și jumătate. Ceea ce a influențat sistemele a fost un număr mare de minți omenești interconectate și sincronizate de emoția intensă a accidentului. De parcă între mințile umane s-ar fi așternut punți care le leagă pentru un timp. Punți care le-au făcut să acționeze coerent și simultan asupra realității fizice.
Dar evenimentul-model analizat în cadrul Proiectului Conștiinței Globale este Anul Nou, care are particularități unice, deoarece reunește, în doar 24 de ore, 37 de evenimente succesive - pentru că Anul Nou este sărbătorit la 37 de momente de timp diferite de către populația Globului, răspândită pe 37 de zone orare (23 la ore întregi și 14 la jumătăți de ore). În cazul Anului Nou 2004, rezultatele obținute arată că sincronizarea maximă s-a produs în medie cu circa un minut înainte de miezul nopții. Această structurare elimină orice posibile efecte locale și demonstrează că, în anumite intervale de timp, toate egg-urile rețelei răspândite în lume sunt influențate de unul și același factor extern, independent de distanță: gândurile, mințile, conștiințele asociate ale unui număr ridicat de persoane preocupate de un același eveniment.
Dar, cu siguranță, cel mai puternic efect a fost înregistrat la 11 septembrie 2001, fiind asociat cu seria de atentate teroriste de pe teritoriul SUA. Încă de la ora 05:00, secvențele numerice generate de cele 37 de egg-uri ale rețelei, aflate la acel moment în funcțiune, au prezentat un aspect complet nefiresc, o creștere fulminantă a varianței medii - cum se numește în matematică. Varianța a atins valoarea maximă la ora 10:13, după ce turnul WTC 2 s-a prăbușit, și s-a menținut la valori înalte, până spre orele 11, după care a început să scadă rapid. Desincronizarea extremă a sistemelor electronice ale rețelei a fost expresia șocului fără precedent al celor peste 2 miliarde de oameni care au urmărit, în direct, desfășurarea atentatelor. Acest șoc planetar a scurt-circuitat, practic, rețeaua. Efectul precursor înregistrat în acea zi istorică, în care analiza datelor a evidențiat valori anormale încă de la orele 05:00, cu aproape 4 ore înaintea primului atentat, este foarte ciudat. Un astfel de efect a fost semnalat foarte rar până acum, numai în cazul unor atentate majore. Unii cercetători apreciază că el s-ar datora unui număr ridicat de minți asociate care "presimt" că se va întâmpla ceva grav. Efectul precursor ar putea avea astfel o valoare predictivă foarte generală, semnalând iminența producerii unui eveniment dramatic undeva pe Glob.
Luminile răsfrânte la nesfârșit
- Ce concluzii se pot trage din toate aceste experimente tulburătoare? Cum vor schimba ele știința, d-le profesor?
- Mai întâi, trebuie să vă spun că aceste rezultate sunt imparabile! De pildă, între 1998 și 2007, au fost 244 de evenimente planetare, care toate au influențat dispozitivele electronice ale rețelei. Și șansa ca aceste influențe să fi fost întâmplătoare, de 1 la 3.75 milioane, e practic nulă! Este absolut clar că acolo a fost un factor extern, o sumă a minților omenești. Și concluziile sunt și ele impresionante, pe măsură. Gândurile, intențiile, emoțiile și traumele noastre pot influența instantaneu realitatea fizică pe distanțe mari, independent de barierele fizice interpuse. Mințile omenești pot interacționa nu doar între ele, ci și cu legile fundamentale ale fizicii, producând efecte sau anomalii. Și care pot fi măsurate. Un număr ridicat de minți umane, interconectate de un eveniment care generează o emoție colectivă intensă, se poate sincroniza și acționează la scară planetară, independent de distanță, determinând fluctuații dinamice în însăși esența Spațiului-Timp. Evident, toate acestea nu pot fi explicate de știința de azi. Unii cercetători sunt de părere că ele nu sunt și nici nu vor fi vreodată explicabile, în cadrul paradigmei științifice. Și, în general, toate fenomenele neconvenționale asociate cu mintea umană, și care țin de parapsihologie, ridică probleme extraordinare pentru știință. De aceea, e firesc ca unii reprezentanți ai liniei tradiționale conservatoare să critice sistematic cercetările care raportează anomalii, inclusiv rezultatele Proiectului Conștiinței Globale. Din nefericire pentru sceptici, cercetările neconvenționale urmează în totalitate metodele științei și sunt efectuate mai ales de confrați din interiorul comunității științifice, cu o poziție recunoscută. Ca atare, în ultimii ani, numărul scepticilor combatanți s-a redus, iar vocea lor este tot mai estompată. Toate criticile scepticilor, care neagă sistematic existența anomaliilor, de tipul celor care intervin și în Proiectul Conștiinței Globale, sunt inconsistente și, aș spune chiar, disperate. Dar, prin extinderea experimentului la scară planetară și rezultatele remarcabile obținute, Proiectul reprezintă cea mai severă sfidare la adresa paradigmei oficiale.
- Cât ajută, până la urmă, ipoteza Gaia ori noosfera?
- Ipoteza Gaia și conceptul de noosferă nu sunt, probabil, decât metafore seducătoare, la fel ca și termenii "conștiință globală" și "conștiință planetară". Roger D. Nelson, directorul proiectului, consideră că termenul conștiință globală ar trebui înlocuit cu termenul "câmp de conștiință". Dar și acest nou termen este doar o altă metaforă, deoarece nu se referă la un câmp fizic obișnuit, cu mărimi bine definite, care variază continuu, ci la un fel de câmp neobișnuit, generat de un număr ridicat de minți umane interconectate, independent sau puțin dependent de distanță, ce transportă informație capabilă să influențeze secvențele numerice produse de generatoare de numere aleatoare. Însă nu avem nici cea mai mică idee despre suportul care ar transporta o astfel de informație. Dar poate că imaginea cea mai sugestivă pentru toate acestea a fost dată acum 1300 de ani. S-a întâmplat în anul 700 după Hristos. Atunci, Fa ts'ang, unul dintre întemeietorii școlii chineze budiste Huayan, a vrut să-i explice practic împărătesei Wu relația cosmică dintre Unu și Multiplu. Și Fa ts'ang a condus suita imperială într-o încăpere ai cărei pereți, tavan și pardoseală erau cu totul acoperiți de oglinzi. El a aprins o lumânare în centrul sălii și a atârnat-o de tavan. Imediat, toți cei prezenți s-au văzut înconjurați de nenumărate lumânări aprinse, de mărimi diferite, ce păreau să se întindă la infinit. Iată, acesta este "Unu în Mulți", a spus Maestrul. După aceea, el a așezat în mijlocul încăperii un cristal cu multe fațete. Atunci, imaginile nenumărate ale lumânărilor reflectate în oglinzi, ce se reflectau la rândul lor în alte oglinzi la nesfârșit, s-au concentrat - focalizându-se toate în interiorul cristalului ce lumina orbitor. "Mulți în Unu" - a mai spus atunci Maestrul chinez. Aceste imagini splendide ilustrează esența Proiectului Conștiinței Globale.