Unii oameni au predispoziția maladivă de a reacționa într-un mod specific la polenul plantelor, buruieni sau copaci, animale și chiar la alimentele pe care le consumă. O alergie poate apărea sub formă de afecțiuni ale pielii (urticarie, edem sau erupție), ale nasului sau sinusului paranazal (secreții nazale, lacrimi, guturai), ale tractului gastrointestinal (spasm, diaree sau constipație), sistemului scheleto-muscular (dureri în articulații și reducerea flexibilității) sau capului (dureri de cap, depresie, excitație, somnolență, insomnie sau irascibilitate). Manifestările pot fi diferite, însă în majoritatea cazurilor, alergia este provocată de anumiți componenți alimentari. Unii alergeni alimentari sunt evidenți: ați mâncat căpșune și v-ați acoperit de erupții. În acest caz, cauza este clară. Însă deseori este necesar un interval mare de timp, pentru descoperirea cauzei alergiei, fiindcă multe din produsele pe care le utilizăm conțin un număr mare de ingrediente, fiecare dintre ele putând provoca sindromul alergic.
Pentru a depista alimentele nocive, este nevoie de verificări sistematice: cel puțin pentru trei-patru săptămâni, trebuie exclus din alimentație produsul suspectat și toate alimentele care îl conțin. Pe parcursul acestei perioade, simptomele alergice trebuie să dispară. Dacă nu, înseamnă că produsul suspectat este inofensiv pentru dvs.
Ca tratament naturist vă recomand:
• Intern: Bettarax, Margusa, Denoxinal, Ulei de pește, Megaimun, Brusture, Echinacea, Apis CH7, Tonic imunitar "E-lite".
• Local: unguent cu nuc.
Tonicul imunitar "E-lite" este preparat în farmacia noastră și conține miere, propolis, polen, lăptișor de matcă, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagră, salcie și soc, uleiuri esențiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrișor de câmp, muguri de brad, mentă și geraniu. Are efect antiinflamator, antiinfecțios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar. Este recomandat persoanelor care suferă de bronșite alergice și infecțioase, amigdalite acute și cronice, gripă, febră, imunitate scăzută, infecții virale și microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.)VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara
"La 7 ani, fiul meu are deja două operații nereușite pentru abces perianal"
(Răspuns pentru MIRUNESCU EUGEN - Oradea, F. AS nr. 988)
Și alți cititori ai revistei "Formula AS" s-au confruntat în decursul timpului cu situații asemănătoare cu cea în care se găsește fiul dvs., repetatele recidive post-operatorii aducându-i într-o situație disperată. Adresându-se, ca și dvs. revistei, am avut bucuria de a le putea recomanda un tratament eficient, ușor și ieftin, care i-a scăpat din chinurile unei noi intervenții chirurgicale, fapt dovedit de scrisorile de mulțumire, pe care le-am primit.
Tratamentul constă în aplicații locale cu unguentul Mibazon, produs de Fabrica de Antibiotice Iași (cu mențiunea că cititorii din străinătate ai revistei pot utiliza unguentul echivalent Mastilone, produs de Compania farmaceutică Pfizer). Acest unguent, care conține 3 antibiotice în concentrații ridicate (fapt ce explică eficiența lui deosebită) poate fi cumpărat numai de la farmaciile veterinare de la noi, motiv pentru care, probabil, nu este așa de cunoscut în practica medicală umană curentă.
Veți aplica unguentul de 3 ori pe zi, în zona abcesului, bineînțeles, după spălarea prealabilă a zonei respective. Sper ca și în cazul fiului dvs., ca și în celelalte cazuri relatate mai sus, vindecarea să se producă în timp scurt, evitându-se o nouă operație. Chiar după vindecare, vă recomand să aplicați preventiv acest unguent în zona respectivă o perioadă de timp, evitându-se astfel recidivele. De asemenea, lenjeria intimă a copilului va fi schimbată zilnic, spălată bine și mai ales sterilizată prin fierbere.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sufăr de candidoză bucală asociată cu stomatită"
(Răspuns pentru VALERIA POP, F. AS nr. 1032)
Stimată doamnă, descrierea dumneavoastră este foarte sumară. Însă ați observat corect faptul că tulburarea denumită candidoză bucală rezultă din infecția cu Candida albicans, care este o ciupercă, adică o infecție fungică. Trebuie înțeles faptul că microorganismul Candida albicans face parte din populația normală a gurii, intestinului și chiar a pielii, într-un echilibru cu alte organisme. Infecția candidozică e consecința destabilizării acestui echilibru delicat, din mai multe cauze. Printre ele se numără:
• Infecții care duc la imunosupresie, precum infecția cu virusul HIV.
• Boli cum ar fi cancer sau diabet, ce provoacă imunosupresie.
Alte boli care predispun la uscăciunea gurii.• Tratament cu antibiotice, cu corticosteroizi inhalați sau cu citostatice pentru cancer.
• Folosirea contraceptivelor hormonale.
• Sarcină, din cauza modificărilor hormonale.
• Fumatul.
• Purtarea aparatelor dentare.
• Igienă orală necorespunzătoare.
Se manifestă cel mai des prin niște arii albicioase, groase, asemănătoare laptelui, care sângerează ușor atunci când sunt zgâriate. Ele sunt localizate pe pereții gurii, pe limbă sau în zona faringiană (în spatele gurii). Pot fi însoțite de durere.Tratamentele naturiste pe care ați putea să le urmați includ:
• Igienă locală adecvată, ceea ce presupune spălarea dinților cel puțin de 2 ori/zi. Cel puțin o dată pe zi să se folosească ață dentară.
• Evitați apele de gură, căci pot schimba echilibrul microbian oral, predispunând la candidoză.
• Clătirea gurii cu apă și sare.
• Încetarea fumatului.
• Schimbarea frecventă a periuței de dinți, cel puțin până la dispariția infecției.
• Medicamentele homeopate pot fi utile, în frunte cu Candidinum, dar tratamentele individualizate de medic au efecte pe termen mai lung.
• Acupunctură, vizând stimularea/încălzirea stomacului și splinei-pancreas mai ales pentru cei care, probabil, suferă de un deficit energetic, fie predominant yang, fie global (yang și yin). Punctele vizate vor fi pe Stomac, Splină-Pancreas, Trei Focare, Vasul de Concepție și Rinichiul. Vă urez succes!
"Caut tratament post AVC, de preferință naturist"
(Răspuns pentru ELENA REPEZIȘ, F. AS nr. 1032)
Stimată doamnă,
Întrebarea dvs. este cam neclară. De ce anume suferiți? Puteți specifica ce anume vă deranjează?
Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus(R)"
București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro
"Soțul meu are varice dureroase și vă cer un sfat"
(Răspuns pentru RODICA, F. AS nr. 1048)
"Mi-au apărut umflături în jurul gleznelor"
(Răspuns pentru FRANCINE C., F. AS nr. 1053)
Simptomele bolii varicoase se pot manifesta înainte ca venele varicoase să apară și pot fi: dureri de picioare, edeme, "picioare neliniștite". În timp, venele devin vizibile sub piele, largi și încolăcite și, dincolo de aspectul lor inestetic, pot dezvolta complicații, cum ar fi: insuficiență venoasă, tromboflebită superficială (formarea trombilor în interiorul varicelor), tromboză venoasă profundă, trombembolismul pulmonar, edemele gambiere, ulcerele varicoase, colorarea pielii în nuanțe de brun, infecții la nivelul pielii și al țesutului subcutanat (celulită). În cazul unor varice mari, se poate produce ruperea acestora, urmată de hemoragie.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta varice și insuficiență venoasă sunt vârsta, antecedentele familiale, obezitatea, sarcina, constipația, ciroza hepatică, circulația sanguină deficitară, căldura, alcoolul, pilulele contraceptive. În tratamentul bolii varicoase trebuie, în primul rând, identificate cauzele și eliminarea lor, în măsura în care acest lucru este posibil. Pe lângă îndepărtarea sau reducerea factorilor favorizanți, pacientul ar trebui să încerce ameliorarea simptomelor printr-un tratament specific. Prima direcție terapeutică este cea de menținere a elasticității normale a peretelui venos, prevenirea rigidizării prin sclerozare și/sau depunere de calciu în peretele vasului, menținerea unui flux sanguin normal, scăderea riscului de formare a cheagurilor, păstrarea tonusului musculaturii gambelor, cu rol în propulsarea sângelui către inimă, reducerea inflamației și a permeabilității peretelui venos dilatat. Tratamentul natural intern trebuie completat cu produse pentru uz extern, cu efect astringent și cicatrizant.
La Centrul de Consultanță Naturopată "Energy Plus" ne confruntăm, frecvent, cu pacienți care solicită tratamente naturale pentru probleme vasculare, printre ele numărându-se și complicațiile apărute din cauza unei boli varicoase sau unei insuficiențe venoase cronice. Medicii cabinetului elaborează protocoale de tratament adaptate fiecărei situații în parte, ținând cont de istoricul bolilor, complicațiile apărute și tratamentele alopate, totul pentru beneficiul maxim al pacientului și pentru un control optim al patologiilor sale.
În Centrul de Consultanță Naturopată "Energy Plus", evaluarea stării globale de sănătate a pacientului se face pe baza analizelor medicale și a testării EIS (electroscanarea interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica, astfel, și tratamente profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate, dar și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului complementar adecvat. În cadrul Centrului "Energy Plus" există și un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate.