Răspuns pentru LUMINIȚA - București, F. AS nr. 955 - "Fata mea suferă de o alergie persistentă cu cauze necunoscute"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Unii oameni au predispoziția maladivă de a reac­ționa într-un mod specific la polenul plan­te­lor, buruieni sau copaci, animale și chiar la alimentele pe care le consumă. O aler­gie poate apărea sub formă de afec­țiuni ale pielii (urticarie, edem sau erup­ție), ale nasului sau sinusului paranazal (secreții nazale, lacrimi, guturai), ale tractului gastrointestinal (spasm, diaree sau constipație), sistemului scheleto-mus­cular (dureri în articulații și reducerea flexibi­lității) sau capului (dureri de cap, depresie, excitație, somnolență, insomnie sau irascibilitate). Manifestările pot fi dife­rite, însă în majoritatea cazurilor, alergia este provoca­tă de anumiți componenți alimentari. Unii alergeni alimentari sunt evidenți: ați mâncat căpșune și v-ați acoperit de erupții. În acest caz, cauza este clară. Însă deseori este necesar un interval mare de timp, pentru descoperirea cauzei alergiei, fiindcă multe din produ­sele pe care le utilizăm conțin un număr mare de ingre­diente, fiecare dintre ele putând provoca sindromul alergic.
Pentru a depista alimentele nocive, este nevoie de verificări sistematice: cel puțin pentru trei-patru săp­tămâni, trebuie exclus din alimentație produsul suspec­tat și toate alimentele care îl conțin. Pe parcursul aces­tei perioade, simptomele alergice trebuie să dispară. Dacă nu, înseamnă că produsul suspectat este ino­fensiv pentru dvs.
Ca tratament naturist vă recomand:

• Intern: Bettarax, Margusa, Deno­xinal, Ulei de pește, Me­gaimun, Brus­ture, Echinacea, Apis CH7, Tonic imu­nitar "E-lite".

•  Local: unguent cu nuc.

Tonicul imunitar "E-lite" este pre­parat în farmacia noastră și conține miere, propolis, po­len, lăptișor de matcă, tincturi de mu­guri de plop, echinacea, ri­diche neagră, salcie și soc, uleiuri esențiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrișor de câmp, muguri de brad, mentă și geraniu. Are efect anti­in­flamator, antiinfecțios, antipire­tic, an­tigripal, antitu­siv, decongestio­nant, secretolitic, tonic imunitar. Este recomandat per­soa­ne­lor care suferă de bronșite aler­gice și infecțioase, amig­dalite acute și cronice, gripă, febră, imunitate scă­zută, infecții virale și microbiene (stafilococi, strepto­coci, can­dida etc.)

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"La 7 ani, fiul meu are deja două operații nereușite pentru abces perianal"
(Răspuns pentru MIRUNESCU EUGEN - Oradea, F. AS nr. 988)


Și alți cititori ai revistei "Formula AS" s-au con­fruntat în decursul timpului cu situații asemănătoare cu cea în care se găsește fiul dvs., repetatele recidive post-operatorii aducându-i într-o situație disperată. Adresându-se, ca și dvs. revistei, am avut bucuria de a le putea recomanda un trata­ment eficient, ușor și ieftin, care i-a scăpat din chinurile unei noi intervenții chirur­gicale, fapt dovedit de scrisorile de mulțu­mire, pe care le-am primit.
Tratamentul constă în aplicații locale cu unguentul Mibazon, produs de Fabrica de Anti­biotice Iași (cu mențiunea că cititorii din străi­nătate ai revistei pot utiliza unguentul echivalent Mas­ti­lone, produs de Compania farmaceutică Pfizer). Acest unguent, care conține 3 antibiotice în concen­trații ridicate (fapt ce explică eficiența lui deosebită) poate fi cumpărat numai de la farmaciile veterinare de la noi, motiv pentru care, probabil, nu este așa de cu­noscut în practica medicală umană curentă.
Veți aplica unguentul de 3 ori pe zi, în zona abce­su­lui, bineînțeles, după spălarea prealabilă a zonei res­pective. Sper ca și în cazul fiului dvs., ca și în celelalte cazuri relatate mai sus, vindecarea să se producă în timp scurt, evitându-se o nouă operație. Chiar după vindecare, vă recomand să aplicați preventiv acest un­guent în zona respectivă o perioadă de timp, evitân­du-se astfel recidivele. De asemenea, lenjeria intimă a copilului va fi schimbată zilnic, spălată bine și mai ales sterilizată prin fierbere.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sufăr de candidoză bucală asociată cu stomatită"
(Răspuns pentru VALERIA POP, F. AS nr. 1032)


Stimată doamnă, descrierea dumneavoastră este foarte sumară. Însă ați observat corect faptul că tulbu­rarea denumită candidoză bucală rezultă din infecția cu Candida albicans, care este o ciupercă, adică o in­fecție fungică. Trebuie înțeles faptul că microorga­nismul Candida albicans face parte din populația nor­mală a gurii, intestinului și chiar a pielii, într-un echi­libru cu alte organisme. Infecția candidozică e conse­cința destabilizării acestui echilibru delicat, din mai multe cauze. Printre ele se numără:

• Infecții care duc la imunosu­presie, precum infecția cu virusul HIV.

• Boli cum ar fi cancer sau diabet, ce provoacă imunosupresie.

Alte boli care predispun la uscă­ciunea gurii.

• Tratament cu antibiotice, cu cor­ti­costeroizi inhalați sau cu citostatice pentru cancer.

• Folosirea contraceptivelor hormonale.

• Sarcină, din cauza modificărilor hormonale.

• Fumatul.

• Purtarea aparatelor dentare.

• Igienă orală necorespunzătoare.

Se manifestă cel mai des prin niște arii albicioase, groa­se, asemănătoare laptelui, care sân­gerează ușor atunci când sunt zgâ­riate. Ele sunt localizate pe pereții gu­rii, pe limbă sau în zona faringiană (în spatele gurii). Pot fi însoțite de du­rere.
Tratamentele naturiste pe care ați putea să le urmați includ:

• Igienă locală adecvată, ceea ce presupune spălarea dinților cel puțin de 2 ori/zi. Cel puțin o dată pe zi să se folosească ață dentară.

• Evitați apele de gură, căci pot schimba echilibrul microbian oral, pre­dispunând la candidoză.

• Clătirea gurii cu apă și sare.

• Încetarea fumatului.

• Schimbarea frecventă a periuței de dinți, cel puțin până la dispariția in­fecției.

• Medicamentele homeopate pot fi utile, în frunte cu Candidinum, dar tratamentele individualizate de medic au efecte pe termen mai lung.

• Acupunctură, vizând stimularea/încălzirea sto­macului și splinei-pancreas mai ales pentru cei care, probabil, suferă de un deficit energetic, fie predominant yang, fie global (yang și yin). Punctele vizate vor fi pe Stomac, Splină-Pancreas, Trei Focare, Vasul de Con­cepție și Rinichiul. Vă urez succes!


"Caut tratament post AVC, de preferință naturist"
(Răspuns pentru ELENA REPEZIȘ, F. AS nr. 1032)


Stimată doamnă,
Întrebarea dvs. este cam neclară. De ce anume su­feriți? Puteți specifica ce anume vă deranjează?

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus(R)"
București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro


"Soțul meu are varice dureroase și vă cer un sfat"
(Răspuns pentru RODICA, F. AS nr. 1048)


"Mi-au apărut umflături în jurul gleznelor"
(Răspuns pentru FRANCINE C., F. AS nr. 1053)


Simptomele bolii varicoase se pot manifesta înain­te ca venele varicoase să apară și pot fi: dureri de picioare, edeme, "picioa­re neliniștite". În timp, ve­nele devin vizibile sub piele, largi și încolăcite și, dincolo de aspectul lor inestetic, pot dezvolta complicații, cum ar fi: insufi­ciență venoasă, tromboflebită super­ficială (forma­rea trombilor în interio­rul varice­lor), tromboză venoasă pro­fundă, trombembolismul pulmonar, ede­mele gambiere, ulcerele varicoase, colorarea pielii în nuanțe de brun, infecții la nivelul pielii și al țesutului subcutanat (celulită). În cazul unor varice mari, se poa­te produce ruperea acestora, urmată de hemoragie.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta varice și in­su­ficiență venoasă sunt vârsta, antecedentele familiale, obezitatea, sarcina, constipația, ciroza hepatică, circu­lația sanguină deficitară, căldura, alcoolul, pilulele contraceptive. În tratamentul bolii varicoase trebuie, în primul rând, identificate cauzele și eliminarea lor, în măsura în care acest lucru este posibil. Pe lângă înde­părtarea sau reducerea factorilor favorizanți, pacientul ar trebui să încerce ameliorarea simptomelor printr-un tratament specific. Prima direcție terapeutică este cea de menținere a elasticității normale a peretelui venos, prevenirea rigidizării prin sclerozare și/sau depunere de calciu în peretele vasului, menținerea unui flux sanguin normal, scăderea riscului de formare a chea­gu­rilor, păstrarea tonusului musculaturii gambelor, cu rol în propulsarea sângelui către inimă, reducerea in­fla­mației și a permeabilității peretelui venos dilatat. Trata­mentul natural intern trebuie completat cu pro­duse pentru uz extern, cu efect astringent și cicatrizant.
La Centrul de Consultanță Naturopată "Energy Plus" ne confruntăm, frecvent, cu pacienți care solicită tratamente naturale pentru probleme vasculare, printre ele numărându-se și complicațiile apărute din cauza unei boli varicoase sau unei insuficiențe venoase cro­nice. Medicii cabinetului elaborează protocoale de tratament adaptate fiecărei situații în parte, ținând cont de istoricul bolilor, complicațiile apărute și tratamen­tele alopate, totul pentru beneficiul maxim al pacientu­lui și pentru un control optim al patologiilor sale.
În Centrul de Consultanță Naturopată "Energy Plus", evaluarea stării globale de sănătate a pacientului se face pe baza analizelor medicale și a testării EIS (electroscanarea interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni respira­torii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica, astfel, și tratamente profilac­tice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate, dar și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului complementar adecvat. În cadrul Centrului "Energy Plus" există și un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate.