Fetița de ciocolată
- Prima întrebare pe care ți-ar pune-o oricine e legată de originea ta. E destul de neobișnuit să ai un tată african și o mamă româncă...
- Da, mama e româncă, iar tatăl meu este din Congo. Nu știu să zic cât de altfel este viața într-o familie cu părinți de rase și naționalități diferite, nu pot face comparație cu altceva, pentru că eu numai asta cunosc. Iar noi am trăit bine și armonios, chiar și atunci când părinții mei au hotărât să se despartă (eu aveam vreo 13 ani). Nu am suferit prea tare, a fost o separare cât se poate de civilizată, iar tata a continuat să vină an de an în România, deși are o altă familie în Congo. După părerea mea, este mai bine pentru copii ca doi părinți care nu se mai iubesc să se despartă, decât să rămână împreună, iar copiii să fie martorii certurilor. Am avut o copilărie normală, împreună cu cei trei frați mai mici ai mei, cu grădiniță, cu școală, cu joacă, cu multe julituri, căci am fost un copil destul de năzdrăvan. Pentru că ne-am tot mutat dintr-un cartier într-altul al Iașiului, am schimbat des și școlile, dar, deși poate părea ciudat, de fiecare dată m-am acomodat foarte repede. Îți spun și de ce: pentru că, mereu, toată lumea voia să se împrietenească cu fetița mulatră nou venită în clasă. Eram ceva inedit, dar asta a fost în avantajul meu - am avut mai mulți prieteni decât alți copii. Răutăți? Au mai fost ici-colo, dar nu mai multe decât cele adresate unui copil mai gras, sau unui puști cu ochelari sau unei fetițe cu părul roșu, să spunem... Știi cum e, copiii sunt cruzi, nu-și dau seama cât de răutăcioși pot fi decât abia când cresc. De astfel, de răutăți am mai avut și eu parte, dar, repet, ca orice copil, nu au fost amplificate exagerat din cauza culorii pielii, cum s-ar bănui.
- Spui că tatăl tău vine frecvent în România. Tu mergi în Congo?
- În Congo am fost prima dată la șaptesprezece ani, iar de atunci am mers an de an, mai puțin în 2012, când aventura Vocii României mi-a ocupat tot timpul. Prima plecare nu a fost deloc plănuită, tata era în România, se pregătea să se întoarcă în Africa, iar eu i-am spus, pur și simplu: "Ia-mă și pe mine". S-a bucurat, s-a dat peste cap și a făcut rost de viză, de bilet de avion, și așa am ajuns prima dată pe tărâmurile tatălui meu, ale familiei lui africane.
- Cum e acolo, cum sunt oamenii, țara? Ce culoare are Congo?
- Grea întrebare. Pot să spun că nu e atât de verde pe cât se crede (râde). Are culori calde. Oamenii sunt calzi, iubitori și veseli, cei mai calzi din câți am întâlnit. Nu știu de ce sunt așa, pentru că probleme au și ei, tentații au și ei, sunt la fel de multe cluburi ca la noi sau ca peste tot, Internetul e la putere, lumea are aceeași rutină - serviciu, casă -, dar, cu toate astea, și-au păstrat mai bine candoarea, bucuria și căldura. De asemenea, mâncarea e senzațională. Și ce-mi place cel mai mult: nu ai nevoie decât de un rând de haine pentru tot anul, și acela poate fi compus din tricou, o fustă și sandale (râde). Cea mai mare surpriză pe care am avut-o în Congo a fost să constat că multă lume vorbește limba română. Au fost foarte mulți studenți congolezi în România și mi s-a întâmplat, în repetate rânduri, să vorbesc românește cu tata, convinsă fiind că așa nu ne înțelege nimeni, când, brusc, să intervină câte cineva în conversație, bucuros că-și mai poate exersa limba română învățată în studenție. Altminteri, în Congo se vorbește franceză, ca limbă oficială, limba pe care o vorbesc și eu acolo, de aceea nu m-am străduit vreodată să învăț vreun dialect congolez.
De la matematică la muzică
- Revenind în țara copilăriei tale...
- Da, rămăsesem cu povestea la anii de școală. Matematica și informatica au fost viața mea, până când muzica s-a insinuat încet, încet. Am fost olimpică la informatică. Pasiunea vine din familie, părinții mei au terminat facultatea de Automatizări și Calculatoare, tata a avut o firmă de calculatoare și cred că este destul de comun pentru un copil să urmeze cariera părinților. Am terminat Facultatea de Matematică, e adevărat că nu am dat licența, dar va veni și vremea ei.
- Când a cotit-o viața ta către scenă?
- Undeva prin gimnaziu, d-na Spătărelu, profesoara noastră de muzică, m-a desemnat solista corului. Așa a început totul, dar nu a fost acela vreun moment de cotitură în viața mea. Îmi plăcea, îmi dădeam seama că pot cânta, dar cu mintea tot la informatică eram. Și apoi, era minunat să te tot învoiești de la ore să mergi la cor (râde). Îmi plăcea muzica, îmi plăcea că mă aplauda lumea, dar nu o luam deloc în serios. Muzica era o joacă pentru mine. Mult timp a fost așa. În clasa a IX-a, aveam deja o trupă, se numea Joker, și chiar erau niște copii foarte talentați în acea trupă, toți cu doi ani mai mici decât mine. Am câștigat și ceva premii. În timpul liceului deja cântam în cluburile din Iași, cu trupa lui Victor Lavric (fiul Laurei Lavric, cântăreața de muzică populară), aveam petreceri private, deveneam tot mai cunoscută, dar cu toate astea eu tot un simplu hobby consideram muzica, eram convinsă că eu trebuie să urmez cariera părinților mei, să ajung un bun informatician. Ai mei nu mi-au interzis să cânt, doar mi-au atras atenția că trebuie să am multă grijă de școală și de studiu. La optsprezece ani, însă, am venit în București, la facultate. Deodată, s-a deschis orizontul. Aveam mult timp, eram pe picioarele mele, am început să cânt tot mai mult, în diferite trupe (Macadam, Crossroads...). Cam în această perioadă pot spune că muzica a început să mă fure ușor, pe nesimțite, dar nu pot să identific un moment anume în care am conștientizat că, de fapt, cântatul este adevărata mea vocație. Muzica m-a învăluit, pur și simplu, m-a tras înspre ea, până când nu am mai putut scăpa, iar acum știu cu siguranță că ea este pasiunea mea, meseria mea, menirea mea în viață. Matematica, însă, îmi pune în continuare ordine în gânduri.
Fericire cu accent moldovenesc
- Ei, și ai ajuns la Vocea României, ba chiar ai și câștigat-o. Ai câștigat având, indiscutabil, cea mai bună voce din concurs, dar, totuși, am fost surprinsă foarte plăcut că România te-a votat: o fată de culoare, vocea României. Ce spune asta despre țara noastră?
- Spune multe. Nu știu dacă victoria mea e neapărat un semn că evoluăm, că suntem mai toleranți. E totuși ceva. Concursul în sine? E cu adevărat surprinzătoare și extraordinară aventura acestui concurs. De la preselecții până în finală ești în priză permanent, înveți enorm. Abia așteptam ziua următoare, să mă întâlnesc cu colegii, precum în anii de școală. Emoțiile de pe scenă, așteptarea... totul a fost extraordinar. Consider Vocea României unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele, mi-ar fi plăcut să continue. Nu am crezut niciodată că voi câștiga. Toată lumea credea în mine, toți îmi spuneau că voi fi prima, dar eu nu am crezut asta până în ultima clipă. Iar când s-a întâmplat, am fost în stare de șoc o vreme, nici acum nu sunt sigură că mi-a trecut. Lucrurile încep, însă, să se miște altfel pentru mine. Am semnat un contract cu casa de discuri Universal Music, am reușit să-mi alcătuiesc propria trupă, am cântat deja împreună, chiar la Iași. Horia Brenciu, profesorul meu drag din timpul concursului și acum prietenul meu la fel de drag, m-a tot invitat la diferite spectacole de-ale lui, iar în martie voi fi alături de el, la Sala Palatului. Am, totuși, o mică teamă, aș vrea cu adevărat să reușesc, să mă impun. Există pericolul acesta să te risipești - ești marele câștigător, ești băgat în seamă un timp, iar apoi dispari. Mă tem de asta, aud mereu o voce în cap care mă avertizează de acest pericol și îmi doresc enorm să-l evit.
- Ce urmează acum în cariera ta?
- Muzical, urmează un duet cu Horia Brenciu, apoi o melodie solo, iar apoi sper că multe, multe alte piese și albume și concerte. Multă muzică. Dar să știi că simt o mare presiune pe umeri, o mare responsabilitate, care sper să nu se transforme în povară. De când am devenit cunoscută, lumea pune foarte multă presiune pe mine: "Ești prima femeie care câștigă un concurs de talente", sau fetițele care mă văd pe stradă și spun că vor să ajungă ca mine. Eu nu sunt obișnuită cu astfel de lucruri, mă responsabilizează teribil. Să am grijă ce spun, cum mă comport, fiecare detaliu. Cu toate astea, simt că nu vreau să mă schimb în nici un fel. Îmi place de mine așa cum sunt și nu vreau să mă las schimbată dintr-atâta lucru cum e celebritatea.
- Și ce fel de om ești?
- Sunt copilăroasă, prietenoasă, lipicioasă, alintată. Sunt un om calm, deși aiurit. Nu țin deloc la supărare, îmi place foarte, foarte mult să râd.
- Schimbând puțin registrul, cum vede Julie Mayaya România prezentului?
- La fel ca orice persoană care a trăit toată viața aici. Românica e o țară frumoasă și, în ciuda pornirilor constante și repetate pe care le avem de a o părăsi când oamenii din ea ne supără, ea continuă să rămână populată, iar noi continuăm să trăim în ea și să tot amânăm plecarea. Asta totuși spune multe despre farmecul țării mele, pe care eu, personal, o iubesc foarte mult, chiar și când mă supără. Cel mai tare mi-e ciudă să știu ce frumoasă e, câte are de oferit și cât de puțin reușim să "ne folosim" de ea. Îmi mai este ciudă și de acutul sentiment pe care-l am că situația nu se va schimba prea curând. Nu fac politică, habar nu am de ea, doar îmi iubesc țara și îmi doresc ca ea să crească. În altă ordine de idei, nu trebuie să vă luați după "ghicitoarea" Julie Mayaya, pentru că ea nu a prevăzut deloc că va câștiga Vocea României (râde).
- Nu pot să nu remarc deliciosul accent moldovenesc ce continuă să-ți condimenteze vorba, iar asta, împreună cu culoarea pielii tale, dă o combinație irezistibilă... Ce moștenire ți-a lăsat Iașiul, pe lângă grai?
- Aaaaa, îl iubesc. Mi-a dat totul. Tot ce sunt eu e de acolo. E casa mea, locul meu de suflet. Îl ador, pentru cele două aspecte ale lui nemaipomenite. Pe deoparte e Iașiul studențesc, cu forfota lui extraordinară, cu distracții, cu viață culturală, o nebunie. Apoi vin vacanțele, iar orașul își reduce volumul la maximum, e o liniște incredibilă, te plimbi prin Copou, pe sub tei, simți un cu totul alt aer. Aspectele acestea contradictorii fac Iașiul un loc unic. Îl ador.
- Pari o ființă foarte romantică. Așa este? Iubești?
- Iubirea mea doarme acum. La propriu. Sunt foarte fericită, iubesc același bărbat de vreun an. Nu mă îndrăgostesc ușor, dar când iubesc, o fac cu toată ființa mea. Nu există jumătăți de măsură în dragoste, precum în muzică, în artă în general. Mă implic foarte mult, sunt trup și suflet lângă cel pe care-l iubesc și cred că așa trebuie să fie, deși unii mă contrazic. Nu cred că lumea nu mai iubește, deși prezentul ne lasă această impresie, cred doar că oamenilor le este mai frică azi să se lase purtați de valul iubirii, se înfrânează din nu știu ce motive, ce frici. E păcat.
- Trăiești momentul maxim al vieții tale?
- Categoric, DA. Sunt foarte fericită.