Antibioticele naturale

Redactia
O sabie cu două tăișuri

Este adevărat că astăzi, după zeci de ani de la des­coperirea primelor antibiotice, discuțiile medicale se axează mai mult pe atenționarea la folosirea lor fără dis­cernământ și la apariția rezistenței la ele, deci, im­plicit la creșterea vulnerabilității în fața infecțiilor grave. Cu alte cuvinte, antibioticele se constituie într-o sabie cu două tăișuri și nu trebuie să fie niciodată auto­administrate, decizia aparținând întotdeauna medicului.
Conform unui studiu recent realizat de GfK Româ­nia, 44% dintre românii cu vârsta peste 15 ani au luat cel puțin o dată, în ultimele 6 luni, un tratament cu anti­biotic. În același timp, statisticile arată că a crescut și consumul de antibiotice în rândul copiilor. Astfel, un copil din țările dezvoltate urmează aproape 10-20 de tra­tamente cu antibiotice înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar abu­zul de antibiotice în copilărie poate avea ca și consecințe diabetul zaharat de tip 1, obezi­tatea și astmul, conform unui studiu coordonat de Uni­versitatea din New York.
Așa cum s-a observat încă din mo­mentul desco­peririi lor, antibioticele acționează asupra bacteriilor și nu asu­pra virusurilor. Prin urmare, atunci când aveți gripă sau o ră­ceală, afecțiuni de natură virală, rezistați tentației de a folosi anti­biotice, întrucât nu vă sunt de nici un folos. Dimpotrivă, vă supuneți inutil riscurilor aferente adminis­trării acestor medicamente. La fel de eronată este și administrarea lor preventivă.
Cele mai frecvente urmări ale administrării de antibiotice sunt tulburările digestive, diareea și apariția candidei. Ele distrug flora bacteriană benefică din intestin și astfel scad imu­nitatea. Pot provoca alergii la copiii mici și nu numai. Totodată, unele studii susțin faptul că administrarea antibioticelor la vârste foarte mici poate produce apa­riția astmului infantil. Anti­bioticele pot determina fluo­roza (pătarea danturii), la nivelul incisivilor.
Tratamentul îndelungat și repetat cu antibiotice creea­ză bacterii rezistente, care vor necesita un trata­ment mult mai puternic. Rezistența la antibiotice este o problemă de sănătate publică, în creștere, în mare parte cauzată de consumul inadecvat de antibiotice.

Alegeți soluțiile naturii

Ce ne-am face dacă natura generoasă nu ne-ar scoate și acum din încurcătură? Ea ne oferă soluții la aceste probleme, prin numeroase plante medicinale care acționează eficient asupra germenilor infecțioși, fiind lipsite de efecte adverse.
Fitocomplexul care se regăsește în plantele medi­ci­nale are proprietăți multiple, ceea ce permite adminis­trarea unui fitopreparat în locul a 2 sau 3 produse alo­pate, pentru a obține aceleași efecte.
Antibioticele naturale înlătură primele simptome ale răcelii, distrug virusurile și, în același timp, întăresc re­zis­tența organismului, crescându-i capacitatea natu­ra­lă de apărare, fiind utile și pentru tratarea candido­zelor. Trebuie să știm că există plante medicinale cu o mare putere antibiotică. Echipa de profesioniști ai plantelor de la Fares Orăștie a realizat o gamă de fito­preparate BIO­SEPT - antibiotice naturale, cu care putem institui tratamentul în caz de infecții respiratorii, digestive, uro-genitale.
Astfel, pentru un tratament natural eficient, vă re­co­­mand CAPSULELE BIOSEPT (ANTIBIOTIC NA­TURAL) care conțin: frunze de măslin, extract de scoar­ță de salcie albă, lichen de piatră, muguri de plop, cuișoare.
Frunzele de măslin sunt confirmate științific prin numeroase studii ca având efect antibiotic natural cu spectru larg antibacterian (Escherichia coli, Stafilococ auriu, Streptococ, Pseudomonas, mycobacterii, entero­coci), antiviral (virusuri gripale, herpes), antifungic (Candida, Aspergillus, Microsporum, Trichophyton) și vermifug.
Studiile efectuate au arătat că oleuropeinele din frun­zele de măslin au capacitatea de a pătrunde prin învelișul lipoproteic al germenilor inhibând astfel pro­ce­sul de replicare al ARN-lui. Spre deosebire de anti­bio­ticele de sinteză, distrug doar bacteriile patogene, nu și pe cele comensale. Cresc imunitatea prin stimula­rea directă a producției de fagocite.
Scoarța de salcie albă s-a dovedit a fi un veritabil antiinflamator natural. Cercetările științifice au desco­pe­rit în compoziția sa saligenina, o substanță care se transformă în organism în acid salicilic, care însă nu irită mucoasa tubului digestiv. Are un puternic efect antiinflamator, febri­fug, sudorific și antialgic, fiind reco­mandată pentru ameliorarea durerilor și scăderea febrei.
Lichenul de piatră, conține acidul usnic activ împotriva bacteriilor gram pozitive, anaerobe, micotice și inhibă dezvoltarea bacilului Koch. Studiile in vitro au arătat că acidul usnic are un efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului. Are în compoziția sa și polizaharidele cu efect imunosti­mulator. Datorită cantității mari de mucilagii, care formează pe su­prafața mucoaselor un strat pro­tector, lichenul de piatră este uti­lizat în tratamentul faringitelor, bronșitelor și tuberculozei.
Mugurii de plop sunt numiți și propolis vegetal. Prin analize chimice de specialitate s-a arătat că există 5 substanțe prezente în același timp în propolis, ca și în mugurii de plop, dintre care 3 au proprietăți antibiotice și anti­fun­gice. Mugurii de plop mai conțin și derivați ai saligenolului care conferă puternice acțiuni antiinfla­matorii, analgezice, antifebrile, sudorifice.
Cuișoarele sunt utilizate în special pentru conți­nutul în ulei esențial care are proprietăți antibacteriene cu spec­tru larg (pe bacterii gram + și gram-), antivirale, antifungice, antihelmintice, antiinflamatoare, antispas­tice, carminative, antinevralgice, anestezice locale și anticoagulante. Astfel, produsul acționează asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind în același timp vermifug, antiinflamator, imunostimulent, antifebril, expectorant, emolient.
Capsulele Biosept sunt eficiente în tratamentul in­fec­țiilor și inflamațiilor respiratorii (răceală, gripă, amig­dalită, faringită, bronșită), infecțiilor digestive (en­terite, enterocolite bacteriene, candidozice sau virale, colite fermentative, parazitoze intestinale), in­fec­țiilor uro-genitale (uretrite, cistite, pielonefrite, ane­xite). Do­za recomandată este de 1-2 capsule de 3 ori pe zi, între mese. Durata unei cure este de 15-30 zile.

Formule noi de antibiotice naturale

În urma cercetărilor și evaluărilor clinice efectuate pe combinațiile de uleiuri esențiale, am realizat două formule noi de antibiotice naturale:

• BIOSEPT FORTE (uleiuri esențiale de cimbru și cuișoare) are puternice proprietăți antibiotice, antivirale și antifungice, având în același timp și acțiune antiinfla­matoare și analgezică. Se recomandă a fi adminstrat în infecții respiratorii, digestive și urinare, în doză de 2-3 picături de 3 ori pe zi, după mâncare, într-o linguriță cu miere. Nu se recomandă în sarcină, alăptare și copiilor sub 7 ani.

• BIOSEPT PLUS (uleiuri esențiale de ti-tree și cui­­șoare) este un antibiotic și antiviral natural cu spec­tru larg, în plus, are și proprietăți antifungice, fiind re­co­mandat și în candidoze. Se administrează în doză de 2-5 picături de 3 ori pe zi, după mâncare, într-o lingu­riță cu miere. Poate fi administrat începând cu vârsta de 3 ani.

Preocuparea permanentă a echipei multidisciplinare de cercetare de la Orăștie pentru a realiza produse de calitate și cu eficiență terapeutică crescută se regăsește în multiplele colaborări cu medici de diferite specialități din țară și în realizarea de studii observaționale de eva­luare a eficienței terapeutice, precum și studii clinice. Astfel, evaluarea eficienței terapeutice a soluțiilor de uleiuri esențiale a evidențiat următoarele rezultate:

• Cele două preparate - Biosept Forte și Biosept Plus au fost evaluate clinic și prin analize de laborator la pacienții cu faringo-amigdalite și infecții urinare.

• S-au realizat aromatograme (similare antibio­gramelor) pe exudate faringiene și pe uroculturi.

• S-a constatat eficiența deosebit de bună, cu negativarea la control a germenilor identificați prin ana­lize inițiale (streptococ beta-hemolitic, stafilococ auriu, E.Coli, klebsiela, pseudomonas, candida albicans, streptococ viridans): Biosept Forte - 98% din cazuri, Biosept - 80% din cazuri.

Efectul este similar cu cel al antibioticelor chimice (testate în paralel). Germenii care au prezentat rezis­ten­ță la antibioticele de sinteză au prezentat sensibilitate la soluția de uleiuri esențiale, Biosept Forte.
Pentru copiii mici, recomandăm Siropul Biosept, care conține echinacea, lichen de piatră, șovârv, cimbri­șor, extract de Andrographis paniculata, frunze de măslin, ghimbir, cuișoare, ulei esențial de geranium, lămâie, scorțișoară și Ravensara aroma­tică. Are pro­prietăți antibiotice, antivirale, antifebrile, antiinflama­toare, imunostimulente și expectorante, fiind reco­man­dat în stări febrile, răceală, gripă, amigdalită, faringită, bronșită, herpes, parazitoze intestinale, cistite.
Se administrează în funcție de vârstă, astfel: copii 1-4 ani: 1- 3 lingurițe pe zi, copii 5-12 ani: 4-5 lingurițe pe zi, copii peste 12 ani și adulți: 3 linguri pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Durata unei cure obișnuite este de 7-14 zile.
Am să exemplific cu câteva scheme de tratament, pe diagnostic concret:

• Pacient adult cu amigdalită acută pultacee în­so­țită de tuse: am recomandat - Biosept capsule: 3x1 capsule/zi + Biosept Forte: 2-3 picături de 3 ori/zi în câte 1 linguriță de miere + Plantusin sirop cu miere și propolis: 3-4 linguri/zi + Noni cu Echinacea, 3x1 capsu­le/zi (am adăugat și un stimulent natural al reac­ției de apărare a organismului, deoarece pacientul a repetat în ultima perioadă afecțiunea).


• Pacientă cu infecție urinară cu E.Coli, cu vârsta de aproximativ 55 de ani: pacienta luase antibiotice (chinolone, aminoglicozide... conform sensibilității antibiogramei), dar cu rezultat pentru o scurtă perioa­dă de timp, infecția recidivând; am recomandat combi­nația Biosept capsule 3x1 capsule/zi + Biosept Forte: 2-3 picături de 3ori/zi, în câte 1 linguriță de miere, timp de 2 săptămâni, fără să apară recidivă.

• Pacienți cu gingivită, abces dentar: am reco­mandat Biosept capsule 3x2/zi pe cale orală și Biosept Plus - tamponare locală, timp de 7-10 zile.

Rezultatele clinice foarte bune obținute în trata­mentul infecțiilor cu diferite localizări, precum și buna toleranță a produselor și încrederea tot mai crescută a pacienților în tratamentele naturale, ne îndreptățesc să recomandăm anti­bioticele naturale BIOSEPT pentru rezolvarea infec­țiilor bacteriene, vi­rale, candidozice ca tratament de pri­mă intenție.

Dr. CARMEN NONN,
medic specialist medicină de familie cu competență în apifitoterapie, Fares Orăștie