BUCUREȘTI, CAPITALA MISTERELOR

Yami Kamui
Ca orice capitală care se respectă, Bucureștiul are și el repertoriul său de case bântuite și legende urbane. Misterele au început chiar la întemeierea lui, când, așa cum spune legenda, ciobanul Bucur era bântuit de oile lui care fuseseră mâncate de lupi. În timp, numărul "întâmplărilor nemaivăzute" a crescut. Întâmplările cu fantome, demoni, năluci de animale sau autobuze-fantomă există cu zecile, în fiecare cartier al orașului

Ciobanul bântuit de oi

Se pare că, în materie de paranormal, Bucureștiul le are pe toate, de la fantome și demoni, până la legende ur­bane despre hoții de organe din spitale și varianta au­toh­tonă a poveștii cu Sweeney Todd. Desigur, nu tre­bu­ie uitate nici istorisirile despre rețeaua de tuneluri sub­te­rane care se răspândesc sub întreg orașul, tuneluri ce erau folosite în trecut de domnitori și de marii bo­ieri, pen­tru a fugi din calea dușmanilor sau pentru a că­lători mai rapid, și despre care se spune că erau suficient de mari pentru a permite transportul persoanelor cu ca­leaș­ca.
În clădirea din spatele Bisericii Stravropoleos, încă mai funcționează un spital. Cunoscut în trecut sub nu­mele de "Spitalul Poștelor", se spune că în urmă cu zeci de ani, aici erau duși nefericiții cu boli grave, pentru a li se fura organele. Din cauza numărului mare de oa­meni care au murit aici, mulți dintre ei crezând cu tărie că se vor face bine, folclorul zonei spune că această ari­pă a clădirii ar fi devenit bântuită, mai ales în nopțile lungi de iarnă auzindu-se, pe străduțele care dau înspre Teatrul de Comedie, gemete și plânsete sfâșietoare.

Hruba lui Scaraoțchi

Pe strada Franceză din centrul vechi al orașului a existat, pe vremuri, un orfelinat pentru copiii amărâți și abandonați de părinți. Proprietarul stabili­mentului, un anume Stavrache Hagi-Orman, era un om sadic, care afla bucurie în a-i lăsa pe copii flămânzi și în­setați, pentru ca el să se poată de­lecta cu suferința și suspinele lor, obligân­du-i să îl privească în timp ce mânca. După ce zeci de co­pii au murit de inaniție, orfe­li­natul a fost în­chis. Mulți dintre cei care se plim­bă după mie­zul nopții prin zonă susțin că aud și astăzi voci de copii strigând: "Apă! Vrem apă!".
Casa Vernescu de pe Calea Vic­toriei e numită de locuitorii din zonă "Hruba lui Scaraoțchi". Aici încă mai funcționează un cazinou. Se spune că în secolul trecut, mai mulți jucători s-au sinucis în inte­riorul casei, după ce și-au pierdut în întregime averile la ruletă. Sunt cunoscute trei fan­tome care bân­tuie casa. Acestea zgâl­țâie mobila, provoacă curenți de aer și, uneori, chiar se arată pe ho­lurile clădirii. Bântuirea este com­­pletată de pre­zența în curte a unor mirosuri pu­ternice, de pu­cioa­să, care le sunt induse trecă­to­rilor.

Vizitatorul din Casa Poporului

"Capodoperă a epocii Cea­u­șescu", Casa Poporului, clă­dire reprezentativă și obiectiv turistic al Bucureștiului, are și ea fantomele ei. Nu cu mult timp în urmă, un paznic povestea cum și-a lăsat cheile lângă una din statuile de pe hol, în timp ce își făcea rondul, ca, după puțin timp, să se întâlnească cu un individ care i le-a înapoiat fără a-i spune nimic. Do­rind să-i mulțumească, paznicul s-a întors după el, doar că singurul lucru pe care l-a mai putut vedea au fost ur­mele de noroi lăsate pe podea de bo­can­cii stră­inului, urme care dispăreau într-un perete.
Mulți dintre vizitatorii muzeului Foișorul de Foc au raportat senzații de durere și apăsare în piept, combinate cu o frică inexplicabilă. Și aici există o le­gendă. Se spune că o femeie a căzut pe scă­rile turnului și a murit în timp ce că­uta dovada infidelității soțului ei, care era paznic de noapte la Foișor. Fantoma ei mai bântuie locul, iar, în unele nopți, un fel de foc viu iese pe ferestrele Foi­șo­rului, plutind deasupra Bucureștiului. Pe lângă toate acestea, se mai spune că în fiecare zi de 9 a lunii în curs, la ora 11.30 noaptea, când un pom­pier ar fi mu­rit acolo prin combustie spontană, locul este străbătut de lumini stra­nii.
Despre clădirea UNATC "I. L. Caragiale", actuala facultate de teatru și cinematografie, se spune că ar fi bântuită de fantoma actorului Octavian Cotescu, care închide și deschide uși și ferestre și bântuie vechiul lift care acum este stricat. Clădirea mai găzduiește și fan­to­ma unei fete tinere, îmbrăcată în alb, care apare în ba­ia studentelor de la etajul trei. O altă instituție de în­vățământ bântuită este Școala Centrală de pe strada Icoanei. Atât în clădirea cu arhitectură istorică, cât și în frumoasa curte interioară, au fost auzite sunete stranii, au fost simțite adieri reci și miresme fetide, au fost văzute obiecte levitând și uși și ferestre care se închid și se deschid fără vreo intervenție umană.
Tot o clădire artistică, Teatrul de vară din București, are și ea vizitatori nocturni. Bazilescu, un jurist celebru în epoca interbelică, a donat te­re­nul pe care a fost apoi cons­truit Parcul Bazilescu și Teatrul de Vară. Noaptea, în zonă se aud sunete stridente și tusea unui bărbat (despre care se spune că ar fi chiar a dom­nului Bazilescu), venind de dincolo de coloanele tea­trului aflat în paragină. Re­venind în Cen­trul Vechi, unul dintre cele mai bântuite locuri de aici este Piața Crucii. Aici a fost construită Biserica Sfân­tul An­ton, care a ars într-un in­cen­diu ce a dus la pierdere de vieți omenești. Cei dece­dați au fost în­gro­pați într-o groapă co­mu­nă, în locul unde se află acum Piața Crucii. Spi­ritele aces­tora încă mai bân­tuie locul, martorii din zonă raportând umbre miș­că­toa­re și siluete fantomatice. O altă groapă comună a exis­tat pe vre­muri tot în Centrul Vechi, pe strada Soa­relui. Aici fu­se­seră îngropate cadavrele unor ciumați, fără înști­in­țarea mem­brilor familiilor. Uneori, noaptea, fantomele aces­tora bântuie zona.

La margine de București

Locurile pe care au fost cons­truite Mânăstirea Chiajna de lân­gă București și biserica ridicată acolo nu au apucat niciodată să fie sfințite. Convingerea că locul este blestemat a fost așa de pu­ternică, încât mânăstirea a fost abandonată. Se spune că aici ar fi avut loc mai multe crime și dispariții, iar cei pe care i-a prins noaptea în acest loc susțin că au văzut umbre ciudate care se miș­cau printre ziduri și că în nopțile cu lună plină încă se mai aude bătând clopotul mânăstirii, care a fost scos de acolo cu mult timp în urmă. Pe unul din pereții de la in­trare, încă mai este vizibil chi­pul unei tinere domnițe, Ancuța, fiica Doamnei Chiajna. Aceasta s-a căsătorit în secret cu alesul ini­mii sale, împotriva dorinței atot­puternicei sale mame, care s-a răz­bunat, ordonând ca fiica ei să fie uci­să pentru neascultare. Se spune că fan­toma bietei copile bântuie zi­durile mâ­năs­tirii.
La ieșirea din capitală spre Ște­fănești, în Pădurea Boldu-Cre­țeasca, se află Balta Vrăjitoarelor. "Gura poporului" spune că aici a murit Vlad Țepeș, decapitat. Ani­malele evită acest loc, iar în nopțile de Sânziene, de Sfântul Gheorghe și Sfântul Andrei, aici are loc sa­batul vrăjitoarelor, pentru a-și rea­liza ritualurile. Zona este cunoscută și pentru fenomene meteorologice ciudate (globuri de lumină care apar și dispar) și pentru faptul că, indiferent de anotimp, Balta nu-și mă­rește și nu-și micșorează volu­mul. Adâncimea Bălții a fost mă­surată ca fiind de 1,5 m, dar mulți oameni continuă să susțină că Balta ar fi fără fund. Un bolovan mare și greu aruncat în apă a dispărut fără urmă.

Tehnică sau paranormal?

Probabil una dintre cele mai cu­noscute legende urbane din Bucu­rești este cea referitoare la Casa Diavolului de pe str. Prapor­gescu. Ar fi vorba de o entitate demonică plină de ură și de furie, care poate fi simțită și de la depărtare, chiar din zona Batiștei. Se spune că în această clădire două femei au fost omorâte. Legenda mai spu­ne că în nop­țile cu lună plină, numărul 666 ar apărea în mod misterios pe peretele din exterior al casei. Într-ade­văr, casa are un aer de mister, cu toată iedera care o acoperă, dar dacă iedera este dată puțin într-o parte de pe fațadă, se poate vedea clar cum numărul 666 a fost scri­jelit acolo de ci­neva.
Activitățile paranormale se în­tretaie, uneori, cu cele tehnice. Este și cazul terenului din spatele com­ple­xului Cora Pantelimon. În am­be­le capete ale locului sunt am­pla­sați stâlpi de înaltă tensiune. Aceș­tia generează un nivel ridicat de radiații electromagnetice. Expu­ne­rea la acest câmp electro­mag­netic poate induce o gamă foarte lar­gă de simptome, precum: mi­grene, ame­țeală, oboseală, gre­țuri, iri­tații ale pielii, senzația de ur­mă­rire, anxie­ta­te, vedenii, pa­ra­no­ia, disconfort, con­fuzie sau apa­ri­ția de forme sau umbre care se mișcă.
Din relatările specialiștilor reie­se că, în unele cazuri, un câmp electromagnetic ridicat poate acționa pe post de combustibil pentru activitatea paranor­ma­lă. Diferența dintre activitatea paranormală falsă, cauzată de un câmp electromagnetic ma­re, și activitatea paranormală veritabilă, constă în faptul că, în cazul celei de a doua, res­pectivul câmp electromagnetic nu este generat de o sursă cre­ată de mâna omului, ci se de­plasează în mod independent.

Autobuzele-fantomă

Bucureștiul are și vehicule-fantomă. Primul este un vechi autobuz DAF, care apare noaptea, numai în jurul orei 2, pe la Rosetti, și circulă cu toate lu­minile stinse, pe un traseu spre Parcul He­răstrău. Autobuzul este gol și majo­ritatea martorilor l-au văzut circulând pe la Universitate.
Cel de-al doilea caz se referă la tro­leibuzul 75. Unul dintre cei care au vă­zut troleibuzul a fost o fată care aștepta, în­tr-o noapte, în stație, la Teatrul Națio­nal, troleibuzul 85, pentru a merge la Gara de Nord. Troleibuzul așteptat nu a apărut, în schimb, în stație a oprit tro­leibuzul 75, cu ruta "Piața Rosetti-Gara de Nord", scrisă pe o hârtie pusă în geamul din față. Urcată în mașină, fata a început să simtă un miros îngrozitor și a coborât. Când se pregătea să cheme un taxi, a văzut încă un troleibuz 75 oprind în stație. Acesta părea mai nou și mai curat. Ea a fost singurul pasager al vehiculului, șoferul nu putea fi văzut nicăieri, dar troleibuzul a mers fără oprire până la Gara de Nord. În stație, mașina a oprit, ușile s-au deschis și lu­minile s-au stins. Fata a coborât și a văzut că troleibuzul în care se urcase ajunsese din urmă primul troleibuz 75, din care coborâse speriată. Ca din se­nin, șoferii celor două mașini au apă­rut și au început să discute. Fata nu a putut auzi decât remarca supărată a șoferului primului troleibuz: "Mi-a împuțit mașina!". Peste ceva timp, mar­tora întâmplării a verificat listele mijloacelor de transport RATB. Troleibuzul 75 nu apărea nicăieri pe ele.

Și povestea continuă...

Majoritatea legendelor cu mis­tere sunt foarte vechi și au fost transmise din generație în generație. Una foarte cunoscută e le­gată de fantoma care bântuie Ho­telul "Cișmigiu". Prin anii 30, se spune că o fată ar fi căzut în casa liftului, unde a rămas timp de câteva ore stri­gând după ajutor. Cum nimeni nu a auzit-o, a mu­rit, și se spune că fantoma ei mai bân­tuie locul, continuând să stri­ge. O altă bântuire cunoscută din Bucu­rești are loc în zona Mântuleasa. Este vorba des­pre o casă cu o fantomă, unii sus­ți­nând chiar că ar fi vorba de fanto­ma scriitorului Mircea Eliade. Casa a fost supranumită "Casa Sângelui Ne­gru", din cauza susurului auzit dinspre poarta casei și a petelor care puteau fi obser­vate dimineața. În casă ar fi avut loc mai multe crime. O prosti­tuată ar fi murit acolo și "Bocă­nitoarea" care se mai aude și azi ar fi, de fapt, fantoma acesteia.
Adevăr sau imaginație de­bor­dantă, aceste legende urbane există de peste o sută de ani și con­tribuie la farmecul exotic al Bucu­reștiului.