Primele semne ce indică un deficit de vitamina C sunt sângerările gingiilor, o stare de astenie, de oboseală persistentă, apoi sistemul imunitar nu mai funcționează cum trebuie și apar răcelile frecvente, dar putem descoperi și sensibilități alergice, pe care nu știam să le avem. Și nici nu e de mirare, câtă vreme vitamina C organică, produsă de către natură, există în cantități foarte mici în alimentele de la sfârșit de iarnă. De ce? Pentru că, pe de o parte, fructele și legumele puse la păstrare din toamnă și-au consumat rezervele de vitamina C, pe parcursul lunilor de depozitare, iar pe de altă parte, salatele și zarzavaturile primăverii încă nu au apărut. Legumele și fructele de import, crescute în sere, coapte în lăzi și ținute în depozite frigorifice, conțin prea puțină vitamina C, iar vitamina C de sinteză, din pastile și din alimentele aditivate, are o valoare terapeutică mult prea mică. Singura soluție în aceste momente sunt plantele sau, mai exact, fructele medicinale uscate, care își păstrează mult mai multă vreme conținutul de vitamina C.
Sursele de vitamina C organică
Vitamina C sau acidul ascorbic este o substanță pe care organismul nostru este incapabil să o producă singur și pe care o poate lua numai din alimentele în care ea se află în stare naturală, alături de alte substanțe (numite co-factori), care pe de o parte ajută la asimilarea ei, iar pe de altă parte îi potențează foarte mult acțiunea terapeutică. În această perioadă, putem beneficia de această vitamină mai ales din două surse, aflate la îndemână:
Fructele de pădure
Le găsim în plafarurile noastre sub formă uscată, ca ceaiuri. Iar campioanele absolute în conținutul de vitamina C sunt măceșele, dar numai cele crescute la peste 800 de metri altitudine, în zonele montane. Cu pulberea de măceșe uscate, fără sâmburi, se prepară un macerat astfel: două lingurițe de pulbere se pun la macerat într-un pahar cu apă rece de seara și până a doua zi. Dimineața, se adaugă în macerat o linguriță de miere și se amestecă bine, apoi se consumă pe stomacul gol, inclusiv pulberea rămasă pe fundul paharului. Pentru un gust mai bun, se poate adăuga, pe lângă măceșe, și pulbere de fructe de cătină, de coacăze roșii, de afine sau de merișoare. Un conținut semnificativ de vitamina C organică au și coacăzele negre uscate, cu condiția să nu fie mai vechi de un an. Toate aceste fructe de pădure sunt un bun tonic la sfârșitul iernii și începutul primăverii, excelent pentru evitarea îmbolnăvirilor. Însă, pentru tratarea bolilor deja instalate sau pentru prevenirea recidivelor, medicii au simțit nevoia de medicamente mai concentrate în vitamina C, obținute prin extracție.
Capsulele cu vitamina C organică
Le găsim în farmacii și în magazine naturiste și conțin extracte, obținute prin procese speciale, desfășurate la temperaturi scăzute, din fructe sau legume. Cel mai adesea, aceste extracte bogate în acid ascorbic sunt obținute din fructele de acerola (Malpighia glabra), un arbore tropical, cultivat acum pe scară largă tocmai pentru bogăția sa în vitamina C. Pe lângă vitamina C, acerola conține o mulțime de substanțe puternic antioxidante, cum ar fi pigmenții care le dau fructelor culoarea roșie (flavonoide), acizii organici sau alte vitamine (A, PP, B1, B2, B3) etc. Datorită acestor substanțe ajutătoare, foarte active terapeutic, puterea vindecătoare a extractelor bogate în vitamina C este de zeci de ori mai puternică decât a aceluiași nutrient obținut prin sinteză. Să aflăm în continuare cum se administrează aceste capsule cu acid ascorbic organic, pentru a ține departe bolile sfârșitului de iarnă:
Depresia și astenia
Vitamina C are o importanță covârșitoare pentru emoțiile și gândurile noastre. Stimulând activitatea glandei hipofize, ea este implicată în secreția a numeroși transmițători chimici, ce dirijează stările noastre emoționale, mai ales în momentele de stres, cum ar fi cele de la sfârșitul iernii. De pildă, vitamina C participă la sinteza noradrenalinei, o substanță care ne dă senzația de trezire, de dinamism, de vioiciune. Ca atare, acidul ascorbic este foarte util în tratarea faimoasei astenii de primăvară, dar și a depresiilor care apar în zilele mohorâte de februarie. Mai mult, vitamina C este implicată și în sinteza serotoninei, o substanță responsabilă cu stările de calm, de curaj și de relaxare, precum și de apariția stării de somn. Prin urmare, acest nutrient este util și pentru cei care odată cu creșterea zilei și venirea primăverii se confruntă cu probleme de genul anxietății sau insomniei.
Se recomandă o cură cu vitamina C organică, câte 4-6 capsule pe zi, pe o perioadă de 2-4 săptămâni. Încă de la primele zile de administrare vor fi resimțite efectele tonice, înviorătoare, dătătoare de inițiativă și de poftă de viață, ale acestei substanțe naturale.
Virozele, gripa și răcelile
Este demonstrat științific faptul că la sfârșit de iarnă și început de primăvară, organismul este cel mai susceptibil la virozele gripale, dar și la unele complicații ale acestora, cum ar fi bronșitele, pneumoniile sau sinuzitele. Aceasta, deoarece în această perioadă sistemul nostru imunitar este cel mai slăbit și nu reacționează așa cum ar trebui la germenii infecțioși. Pe de altă parte, vitamina C în forma sa naturală, în care este asociată cu alți antioxidanți naturali, este printre cele mai bune remedii pentru îmbunătățirea rapidă a capacității de apărare a organismului. Testele medicale au arătat că suplimentarea acidului ascorbic crește producția a nu mai puțin de șase tipuri de celule ale sistemului imunitar. De exemplu, sub influența ei, neutrofilele, adică celulele care constituie "prima linie de apărare” în fața infecțiilor, devin mai active și mai eficiente. Apoi, limfocitele, care sunt o adevărată armată specializată în lupta cu infecțiile virale, sunt și ele înmulțite și activate de această vitamină-minune. Pe urmă anticorpii, adică "armele chimice” cu care organismul luptă contra virușilor, bacteriilor sau a altor musafiri nepoftiți, sunt secretați într-o cantitate mai mare atunci când este administrată vitamina C organică. Concluzia care se impune este că dacă vrem să ne creștem rapid nivelul imunității, cea mai simplă și mai sigură metodă este vitamina C naturală. Fie că este vorba de prevenirea răcelilor sau altor infecții, fie că este vorba de o boală infecțioasă deja instalată, stimularea imunitară cu ajutorul vitaminei C organice este o cale sigură spre vindecare prin amplificarea capacității noastre naturale de apărare. Se administrează câte 100 miligrame de vitamina C organică pe zi, în cure de patru săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză.
Anemia
În mod paradoxal, la sfârșitul sezonului rece, în care consumul de carne (care este foarte bogată în fier) este la mare cinste, multe persoane suferă de anemie. Acest paradox se datorează faptului că fierul, oricât de abundent ar fi în hrană, este asimilat doar în prezența unor vitamine naturale, între care la loc fruntaș se află acidul ascorbic. Așadar, vitamina C ajută la asimilarea fierului din alimente în organism, unde va fi folosit la fabricarea globulelor roșii (eritrocitelor). De asemenea, acidul ascorbic reglează acțiunea sistemului imunitar, împiedicându-l să distrugă eritrocitele produse de propriul organism și apariția așa-numitei anemii hemolitice.
Alergia și astmul
Nici nu s-a încheiat bine sezonul gripelor întârziate, că odată cu primele flori de primăvară încep și problemele alergice sau astmatice. Și, deși poate nu ne-am aștepta de la un stimulent imunitar atât de puternic, cum este vitamina C organică, acest nutrient este de un real ajutor și în cazul reacțiilor alergice, fie ele la nivelul pielii, aparatului respirator sau digestiv. Așa că, pentru prevenirea alergiilor, o măsură preventivă foarte bună este consumul în mari cantități a verdețurilor care vor apărea și care sunt bogate în vitamina C: pătrunjel verde, salată verde, frunze de ridichi de lună, spanac.
Pentru tratarea reacțiilor alergice acute, se ia o doză de 100-200 mg de vitamina C organică, ulterior administrându-se câte 20-40 mg din această vitamină, din două în două ore. Acidul ascorbic are, între altele, o acțiune imunomodulatoare și antihistaminică puternică, reducând inflamația, senzația de durere și usturime, senzația de amețeală, frisoanele etc. Datorită efectelor anti-alergice, cura cu vitamina C organică rărește și intensitatea și frecvența crizelor de astm, crește rezistența la efort, toleranța la stres, frig și alergeni.
Circulația sângelui și bolile de inimă
Mai ales boala coronariană cunoaște o recrudescență, la trecerea de la sezonul rece la cel cald. În această perioadă, crește frecvența crizelor cardiace dureroase, dar și riscul de infarct sau accident vascular. Or, o doză modestă, de 100 mg de vitamina C organică, administrată zilnic, reduce cu aproape 60% riscul de infarct la subiecții cu insuficiență cardiacă. Mai mult, acidul ascorbic din fructe și legume îmbunătățește puterea de contracție a mușchiului cardiac, ajută la o irigare mai bună a inimii și crește capacitatea de efort a cardiacilor. De notat că studii făcute pe 14.000 de vârstnici au arătat că vitamina C de sinteză nu are nici un efect de prevenire a infarctului sau a altor boli cardiovasculare. Aceasta, în timp ce vitamina C organică este - conform acelorași studii - un adevărat panaceu pentru cardiaci, așa cum afirmam anterior. Apoi, acidul ascorbic organic, luat în fiecare zi, previne oxidarea colesterolului pe artere, produce o ușoară vasodilatație și stopează evoluția unor boli cum ar fi ischemia cardiacă sau arterioscleroza. Același tratament conduce, după 6 luni de administrare, la o reducere în medie cu 9% a tensiunii arteriale. De asemenea, tratamentul cu vitamina C organică, asociat cu hrana vegetariană și cât mai naturală, stabilizează valorile tensiunii arteriale, prevenind apariția atât de periculoaselor pusee de hipertensiune.
Îmbătrânirea pielii
Datorită frigului și a vântului din timpul iernii, la debutul primăverii, foarte adesea, pielea arată mult îmbătrânită. Mai mult, chiar părul și unghiile sunt mult mai fragile și dau semne evidente de degradare. Acum este momentul să ne aprovizionăm corpul cu nutrienții necesari. Cu ajutorul anumitor vitamine și minerale, pielea, părul și unghiile își vor păstra sau redobândi sănătatea și frumusețea. Totul se datorează unei proteine-minune, pe care o sintetizează organismul nostru și anume colagenul, care este cel care asigură tinerețea, elasticitatea și fermitatea pielii. Or, sinteza colagenului este dependentă de prezența în cantități suficiente a doi nutrienți: vitamina C și siliciul organic. O suplimentare a cantității zilnice de vitamina C, cu 200 mg, și a siliciului organic, cu 50 mg, va duce, în doar câteva săptămâni, la o îmbunătățire a aspectului și a stării de sănătate a pielii, dar și a unghiilor și chiar a firelor de păr (la care efectele apar ceva mai lent). De asemenea, va trebui să fie luată o cantitate sporită de vitamina E naturală, pe care o găsim în coaja și în uleiul fructelor de cătină.