Vitamina C și sfârșitul de iarnă

Ilie Tudor
Sensibilitate la răceli, stări de oboseală, astenie, receptivitate exagerată la fenomenele meteo - toate aceste simptome sunt specifice sfârșitului sezonului rece. Până aici, nimic nou! Partea foarte interesantă este că tot acest cortegiu de semne, pe care organismul epuizat ni le dă din plin în această perioadă, este identic cu simptomatologia deficitului de vitamina C în organism. Și mai mult, la un aport masiv din această vitamină, practic, toate aceste simptome dispar. Atenție, însă! Suplimentarea trebuie făcută cu vitamina C organică, vie, din surse 100% naturale

Primele semne ce indică un deficit de vitamina C sunt sângerările gingiilor, o stare de astenie, de obo­seală persistentă, apoi sistemul imuni­tar nu mai func­țio­nează cum trebuie și apar răcelile frecvente, dar pu­tem descoperi și sensibilități alergice, pe care nu știam să le avem. Și nici nu e de mirare, câtă vreme vitamina C organică, produsă de către natură, există în cantități foarte mici în alimentele de la sfârșit de iarnă. De ce? Pentru că, pe de o parte, fructele și le­gu­mele puse la păstrare din toamnă și-au consumat re­zervele de vita­mina C, pe parcursul lunilor de depo­zi­tare, iar pe de altă parte, salatele și zarzavaturile pri­mă­verii încă nu au apărut. Legumele și fructele de im­port, crescute în sere, coapte în lăzi și ținute în depozite frigorifice, conțin prea puțină vitamina C, iar vitamina C de sinteză, din pastile și din alimentele aditivate, are o valoare tera­peu­tică mult prea mică. Singura soluție în aceste mo­mente sunt plantele sau, mai exact, fructele medicinale uscate, care își păstrează mult mai multă vreme conținutul de vitamina C.

Sursele de vitamina C organică

Vitamina C sau acidul ascorbic este o substanță pe care organismul nostru este incapabil să o producă sin­gur și pe care o poate lua numai din alimentele în care ea se află în stare naturală, alături de alte substanțe (nu­mite co-factori), care pe de o parte ajută la asimil­area ei, iar pe de altă parte îi potențează foarte mult acțiunea terapeutică. În această perioadă, putem beneficia de această vitamină mai ales din două surse, aflate la îndemână:

Fructele de pădure
Le găsim în plafarurile noastre sub formă uscată, ca ceaiuri. Iar campioanele absolute în conținutul de vita­mina C sunt măceșele, dar numai cele crescute la peste 800 de metri altitudine, în zonele montane. Cu pul­berea de măceșe uscate, fără sâmburi, se prepară un macerat astfel: două lingurițe de pulbere se pun la ma­cerat într-un pahar cu apă rece de seara și până a doua zi. Dimineața, se adaugă în macerat o linguriță de mie­re și se amestecă bine, apoi se consumă pe stoma­cul gol, inclusiv pulberea rămasă pe fundul paharului. Pen­tru un gust mai bun, se poate adăuga, pe lângă măceșe, și pulbere de fructe de cătină, de coacăze roșii, de afine sau de merișoare. Un conținut semnificativ de vitamina C organică au și coacăzele negre uscate, cu condiția să nu fie mai vechi de un an. Toate aceste fructe de pădure sunt un bun tonic la sfârșitul iernii și începutul primă­ve­rii, excelent pentru evitarea îmbolnă­virilor. Însă, pen­tru tratarea bolilor deja instalate sau pentru preve­nirea recidivelor, medicii au simțit nevoia de medica­mente mai concentrate în vitamina C, obținute prin extracție.

Capsulele cu vitamina C organică
Le găsim în farmacii și în magazine naturiste și con­țin extracte, obținute prin procese speciale, desfă­șu­rate la temperaturi scăzute, din fructe sau legume. Cel mai adesea, aceste extracte bogate în acid ascorbic sunt obținute din fructele de acerola (Malpighia glabra), un arbore tropical, cultivat acum pe scară largă tocmai pentru bogăția sa în vitamina C. Pe lângă vita­mina C, acerola conține o mulțime de substanțe puter­nic anti­oxi­dante, cum ar fi pigmenții care le dau fructelor cu­loarea roșie (flavonoide), acizii organici sau alte vita­mi­ne (A, PP, B1, B2, B3) etc. Datorită acestor sub­stan­țe ajutătoare, foarte active terapeutic, puterea vinde­cătoare a extractelor bogate în vitamina C este de zeci de ori mai puternică decât a aceluiași nutrient obținut prin sinteză. Să aflăm în continuare cum se adminis­trează aceste capsule cu acid ascorbic organic, pentru a ține departe bolile sfârșitului de iarnă:

Depresia și astenia

Vitamina C are o importanță covârșitoare pentru emo­­țiile și gândurile noastre. Stimulând activitatea glan­­dei hipofize, ea este implicată în secreția a nume­roși transmițători chimici, ce dirijează stările noastre emo­ționale, mai ales în momentele de stres, cum ar fi cele de la sfârșitul iernii. De pildă, vitamina C participă la sinteza noradrenalinei, o substanță care ne dă sen­za­ția de trezire, de dinamism, de vioiciune. Ca atare, aci­dul ascorbic este foarte util în tratarea faimoasei astenii de primăvară, dar și a depresiilor care apar în zilele mo­horâte de februarie. Mai mult, vitamina C este im­pli­cată și în sinteza serotoninei, o substanță res­ponsabilă cu stările de calm, de curaj și de relaxare, precum și de apariția stării de somn. Prin urmare, acest nutrient este util și pentru cei care odată cu creșterea zilei și venirea primăverii se confruntă cu probleme de genul anxietății sau insomniei.
Se recomandă o cură cu vitamina C organică, câte 4-6 capsule pe zi, pe o perioadă de 2-4 săptămâni. Încă de la primele zile de administrare vor fi resimțite efec­tele tonice, înviorătoare, dătătoare de inițiativă și de poftă de viață, ale acestei substanțe naturale.

Virozele, gripa și răcelile

Este demonstrat științific faptul că la sfârșit de iarnă și început de primăvară, organismul este cel mai sus­cep­tibil la virozele gripale, dar și la unele complicații ale acestora, cum ar fi bronșitele, pneumoniile sau si­nu­zitele. Aceasta, deoarece în această peri­oadă siste­mul nostru imunitar este cel mai slăbit și nu reacțio­nea­ză așa cum ar trebui la ger­menii infecțioși. Pe de altă parte, vitamina C în forma sa naturală, în care este asociată cu alți antioxidanți naturali, este printre cele mai bune remedii pentru îmbună­tăți­rea rapidă a capacității de apă­rare a orga­nis­mului. Testele medicale au arătat că suplimentarea acidului ascorbic crește pro­duc­ția a nu mai puțin de șase tipuri de celule ale siste­mului imunitar. De exemplu, sub influența ei, neutro­filele, adică celulele care constituie "prima linie de apă­rare” în fața infecțiilor, devin mai active și mai efi­ciente. Apoi, limfocitele, care sunt o ade­vărată armată specializată în lupta cu infec­țiile virale, sunt și ele în­mul­țite și activate de această vitamină-minune. Pe urmă anti­corpii, adică "ar­mele chimice” cu care or­ga­­nis­mul luptă contra viru­șilor, bacteriilor sau a altor mu­safiri nepoftiți, sunt secre­tați într-o cantitate mai mare atunci când este administrată vita­mina C organică. Conclu­zia care se impune este că dacă vrem să ne creștem rapid ni­velul imunității, cea mai sim­plă și mai sigură metodă este vitamina C naturală. Fie că este vor­ba de prevenirea răcelilor sau altor infecții, fie că este vorba de o boală in­fecțioasă deja instalată, sti­mularea imunitară cu aju­torul vitaminei C organice este o cale sigură spre vinde­care prin amplificarea ca­pa­cității noastre naturale de apărare. Se administrează câte 100 miligrame de vita­mina C organică pe zi, în cure de patru săptămâni, ur­mate de alte două săptămâni de pau­ză.

Anemia

În mod paradoxal, la sfârșitul sezonului rece, în care consumul de carne (care este foarte bogată în fier) este la mare cinste, multe persoane suferă de anemie. Acest paradox se datorează faptului că fierul, oricât de abundent ar fi în hrană, este asimilat doar în prezența unor vitamine naturale, între care la loc fruntaș se află aci­dul ascorbic. Așadar, vitamina C ajută la asimilarea fierului din alimente în organism, unde va fi folosit la fabricarea globulelor roșii (eritrocitelor). De aseme­nea, acidul ascorbic reglează acțiunea sistemului imu­nitar, împiedicându-l să distrugă eritrocitele produse de propriul organism și apariția așa-numitei anemii he­molitice.

Alergia și astmul

Nici nu s-a încheiat bine sezonul gripelor întârzia­te, că odată cu primele flori de primăvară încep și pro­ble­mele alergice sau astmatice. Și, deși poate nu ne-am aștepta de la un stimulent imunitar atât de puternic, cum este vitamina C organică, acest nutrient este de un real ajutor și în cazul reacțiilor alergice, fie ele la nive­lul pielii, aparatului respirator sau digestiv. Așa că, pen­tru prevenirea alergiilor, o măsură preventivă foarte bu­nă este consumul în mari cantități a verde­țurilor care vor apărea și care sunt bogate în vitamina C: pă­trun­jel verde, salată verde, frunze de ridichi de lună, spanac.
Pentru tratarea reacțiilor alergice acute, se ia o doză de 100-200 mg de vitamina C organică, ulterior admi­nistrându-se câte 20-40 mg din această vitamină, din două în două ore. Acidul ascorbic are, între altele, o ac­țiune imunomodulatoare și antihistaminică puterni­că, reducând inflamația, senzația de durere și usturime, sen­­zația de amețeală, frisoanele etc. Dato­rită efectelor anti-alergice, cura cu vitamina C organică rărește și inten­sitatea și frec­vența crizelor de astm, crește rezis­tența la efort, toleranța la stres, frig și alergeni.

Circulația sângelui și bolile de inimă

Mai ales boala coronariană cunoaște o recrudes­cență, la trecerea de la sezonul rece la cel cald. În aceas­tă perioadă, crește frec­vența crizelor cardiace dureroase, dar și riscul de infarct sau accident vascular. Or, o doză modestă, de 100 mg de vitamina C orga­nică, administrată zilnic, reduce cu aproape 60% riscul de infarct la subiecții cu insuficiență cardiacă. Mai mult, acidul ascorbic din fructe și legume îmbunătățește puterea de contracție a mușchiului cardiac, ajută la o irigare mai bună a inimii și crește capacitatea de efort a cardia­cilor. De notat că studii făcute pe 14.000 de vârstnici au ară­tat că vitamina C de sinteză nu are nici un efect de prevenire a infarctu­lui sau a altor boli car­dio­vas­culare. Aceasta, în timp ce vi­ta­mina C organică este - con­form acelorași studii - un ade­vărat panaceu pentru cardiaci, așa cum afirmam anterior. Apoi, acidul ascorbic orga­nic, luat în fiecare zi, previne oxidarea colesterolului pe artere, produce o ușoară vasodilatație și stopează evoluția unor boli cum ar fi ischemia car­dia­că sau arte­rioscleroza. Același tratament con­duce, după 6 luni de administrare, la o reducere în medie cu 9% a tensiunii arteriale. De asemenea, trata­mentul cu vitamina C or­ganică, asociat cu hrana vegetariană și cât mai naturală, stabilizează valorile tensiunii arte­riale, prevenind apa­riția atât de periculoaselor pusee de hipertensiune.

Îmbătrânirea pielii

Datorită frigului și a vântului din timpul iernii, la debutul primăverii, foarte adesea, pielea arată mult îm­bătrânită. Mai mult, chiar părul și unghiile sunt mult mai fragile și dau semne evidente de degradare. Acum este momentul să ne aprovizionăm corpul cu nutrienții necesari. Cu ajutorul anumitor vitamine și minerale, pielea, părul și unghiile își vor păstra sau redobândi să­nătatea și frumusețea. Totul se datorează unei proteine-minune, pe care o sintetizează organismul nostru și anu­me colagenul, care este cel care asigură tinerețea, elas­ticitatea și fermitatea pielii. Or, sinteza colagenului este dependentă de prezența în cantități suficiente a doi nu­tri­enți: vitamina C și siliciul organic. O suplimentare a cantității zilnice de vitamina C, cu 200 mg, și a sili­ciu­lui organic, cu 50 mg, va duce, în doar câteva săptă­mâni, la o îmbunătățire a aspectului și a stării de sănă­tate a pielii, dar și a unghiilor și chiar a firelor de păr (la care efe­ctele apar ceva mai lent). De asemenea, va tre­bui să fie luată o cantitate sporită de vitamina E natu­rală, pe care o găsim în coaja și în uleiul fructelor de cătină.