Originar din America Centrală, este cunoscut și sub numele de para-aligator. Crește într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare și de căldură, pe care le găsește doar în climatele tropicale. În Europa și în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele. De ce? Pentru că, pe de o parte, este foarte hrănitor, rivalizând cu carnea, iar pe de altă parte este foarte sănătos pentru organism. În lume sunt cunoscute nu mai puțin de patru sute de varietăți de avocado, dar la noi în țară găsim mai ales varietatea cu formă alungită, ca o pară, cu coaja verde, și de dimensiuni medii (aproximativ 150 de grame). Gustul și consistența lui aduc aminte de cele ale untului, iar aroma sa seamănă mai degrabă cu cea de nuci sau de migdale, fiind la fel ca și acestea, foarte bogat în uleiuri. În zona sa de origine, adică partea centrală și de sud a Mexicului, el este folosit ca aliment de bază încă de acum 7000 de ani. Aztecii numeau acest fruct "ahuacatl”, iar conchistadorii spanioli au transformat denumirea aztecă în "aquacate”, care a devenit apoi avocado.
Cum preparăm avocado
Pentru a-l putea prepara corespunzător, este necesar, mai întâi de toate, ca fructul să fie de o calitate foarte bună. Așadar, este important să nu aibă părți înnegrite sau foarte moi, cu consistență gelatinoasă. Cele mai bune sunt fructele cu coaja intactă, strălucitoare, care par a atârna mai greu în raport cu mărimea lor. Apoi, este foarte important, atât pentru gust cât și pentru calitățile sale nutritive, ca avocado să fie suficient de copt. De obicei, în comerț se găsesc fructe crude, care trebuie lăsate câteva zile să se coacă. Gradul de coacere se poate testa apăsând puțin coaja cu degetul: dacă degetul lasă o urmă ușoară, atunci fructul este copt; dacă nu, va mai fi lăsat câteva zile până va putea fi consumat. Fructul crud poate fi ajutat să se maturizeze mai repede punându-l într-o pungă de hârtie. Fructele de avocado, odată coapte, trebuie consumate în maximum 1-2 zile. Dacă puneți în frigider un avocado crud, veți stopa procesul de coacere.
Pasta de avocado
Este modul de preparare cel mai simplu și cel mai sănătos. Coaja fructului va fi îndepărtată, iar ceea ce rămâne se va tăia în două, scoțând sâmburele tare. Pulpa rămasă va fi bine zdrobită cu mixerul sau cu furculița, în piureul astfel format punându-se și un cățel de usturoi pisat, zeama de la jumătate de lămâie și două linguri de ulei virgin de măsline. Totul se amestecă foarte bine, iar la sfârșit se adaugă sare după gust. De regulă, pasta de avocado se consumă unsă pe pâine, la micul dejun, sau ca aperitiv la prânz.
Guacamole
(mâncare tradițională mexicană)
Se amestecă în mixer (sau cu furculița) pulpa de la un avocado, împreună cu o roșie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căței de usturoi zdrobiți, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, praf de ardei iute, sare, piper și alte condimente măcinate fin: oregano, chimen, cuișoare. Se ține la rece circa o oră, după care se servește cu lipii sau cu pâine prăjită.
Salatele de crudități cu avocado
Se fac din rădăcinoase cum ar fi: morcovul, pătrunjelul și țelina, la care se adaugă un măr dat prin răzătoarea fină. După ce am amestecat și am frecat cu puțină sare toate ingredientele, se adaugă pasta de la un avocado, obținută prin mixare. Se lasă toate componentele să se întrepătrundă vreme de 30 de minute, apoi se consumă ca fel principal de mâncare la masa de prânz. Salata de crudități cu avocado este de trei ori mai consistentă decât salatele simple de acest tip, conținând toate categoriile de substanțe nutritive. Este în mod special recomandată vegetarienilor și celor care țin cure de crudități, deoarece calmează eficient senzația de foame, previne slăbirea excesivă a organismului, previne deficitul de grăsimi și aminoacizi.
Tratamente interne cu avocado
• Colesterol și trigliceride mărite - o substanță conținută în avocado, numită beta-sitosterol, are ca efect scăderea valorii colesterolului și trigliceridelor din sânge. Conform studiilor făcute pe pacienți umani, consumul zilnic al acestui fruct crud va duce la scăderea colesterolului total, cu valori între 7 și 17%, iar a colesterolului rău (LDL), cu 22%. La rândul lor, trigliceridele scad și ele cu valori între 5 și 15%, după mai multe săptămâni de cură cu avocado.
• Degenerescență maculară - consumat nepreparat termic, avocado este un extraordinar protector contra afecțiunilor degenerative ale ochilor. El conține două substanțe foarte importante, luteina și vitamina A, care protejează și îmbunătățesc vederea. Mai mult, avocado previne afecțiunile vasculare care ar putea afecta ochii, lucru foarte important mai ales în cazul diabeticilor.
• Diabet - grăsimile sănătoase, mono-nesaturate, din fructul de avocado, au darul de a scădea rezistența organismului la insulină. Ca atare, cantități mai mici de insulină, secretate de către pancreas sau chiar injectate, vor avea efecte mult mai puternice. În plus, datorită curei cu acest fruct, glicemia va fi mult mai stabilă, fluctuațiile sale atât de nocive pentru organism fiind mult diminuate.
• Sarcină - fiind o adevărată colecție de vitamine din complexul B, inclusiv acid folic organic, avocado este în mod special recomandat femeilor însărcinate. Acest aliment natural previne apariția defectelor la naștere, asigură dezvoltarea normală a sistemului nervos al foetusului și, foarte important, previne multe dintre afecțiunile la care sunt expuse femeile însărcinate. Datorită conținutului său de potasiu și anti-oxidanți, avocado previne puseele de hipertensiune, tromboflebita, formarea varicelor etc. Totuși, trebuie ținut cont că, în primele luni de sarcină, alimentul este mai greu de tolerat de femeile predispuse la senzația de greață specifică acestei perioade. Aceasta, datorită gustului și consistenței sale, motiv pentru care nu va fi consumat dimineața, ci doar la prânz sau seara, și va fi combinat cu suc de lămâie proaspăt stors.
• Sterilitate la bărbați - cei mai mulți cercetători lingviști sunt de părere că denumirea de avocado provine din cuvântul aztec ahuacatl, care înseamnă... testicul. De altfel, aztecii, strămoșii mexicanilor de azi, consumau avocado în mari cantități pentru a fi potenți și fertili. Iar oamenii de știință le dau în această privință dreptate acestor străvechi locuitori ai Mexicului, arătând că grăsimile mononesaturate, despre care am aflat deja că stimulează fertilitatea femeilor, cresc cantitatea și îmbunătățesc și calitatea spermei. Aceasta se pare că este în legătură și cu anumite substanțe din acest fruct care reglează activitatea gonadelor și diminuează inflamațiile din corp.
• Sindrom de malabsorbție - consumul de avocado îmbunătățește asimilația anumitor minerale, vitamine, precum și a altor substanțe folositoare pentru organism. Într-un studiu făcut pe voluntari, medicii au putut demonstra, de pildă, că jumătate de avocado consumat la o masă crește cantitatea de vitamina A și licopen absorbită din hrană.
• Slăbiciune corporală excesivă - ei bine, medicii s-au gândit de data aceasta și la cei care au nevoie să mai ia în greutate, iar avocado este unul din cele mai bune remedii în acest sens. Nu pentru că acest fruct ar îngrășa în exces, ci pentru că în cazul său, mărirea în greutate este cea mai sănătoasă. Într-o cură pentru sporirea greutății, se vor consuma câte 1-2 avocado pe zi, vreme de 5 zile pe săptămână. Fructul va fi preparat cu ulei de măsline, suc de lămâie și condimente cum ar fi cimbrul, ardeiul iute și anasonul, pentru stimularea poftei de mâncare și a digestiei. Și încă un element: avocado nu se consumă la începutul mesei, deoarece va tăia pofta de mâncare (devenind astfel remediu contra obezității), ci la mijlocul ei.
• Prevenirea cancerului - mai multe studii au arătat că avocado previne și chiar inhibă formarea celulelor maligne. Cele mai evidente efecte anti-tumorale le are avocado în prevenirea cancerelor hormono-dependente, cum ar fi cel la sân, ovarian, de col uterin, de prostată. Contra cancerelor de piele, inclusiv melanomul malign, avocado de asemenea are o acțiune protectoare, datorată vitaminelor și luteinei pe care o conține.
Avocado și alimentația copiilor
Avocado este printre cele mai bune alimente cu care se poate începe diversificarea alimentației sugarului. Acest fruct preparat simplu (doar prin mixare, fără alte adaosuri) se poate introduce în alimentația copiilor încă de la 6 luni (există pediatri care au folosit cantități mici încă de la 4 luni). Totuși, trebuie ținut cont că diversificarea alimentației, precum și administrarea acestui fruct se face numai cu acordul medicului pediatru. Avocado este recomandat copiilor cu întârzieri de creștere, de dezvoltare a sistemului nervos, dar și celor ce întâmpină probleme în alimentație, cum ar fi sindromul de malabsorbție sau refluxul gastro-esofagian. Acești copii vor primi o cantitate mare de calorii într-o cantitate mică de mâncare. Apoi, avocado conține fier, acid folic, vitamina E, vitamina A, vitamina C și o serie de aminoacizi, adică exact substanțele necesare pentru procesul de creștere.
Avocado și fertilitatea feminină
O dietă foarte bogată în avocado și în ulei virgin de măsline dublează șansele de procreare pe cale normală și... triplează șansele de reușită ale unei fertilizări in vitro. Oamenii de știință de la o prestigioasă universitate medicală britanică au monitorizat regimul alimentar a o sută cincizeci de femei, cu vârsta între 27 și 40 de ani, care apelaseră la fertilizarea in vitro. Medicii au remarcat că pacientele care consumau foarte frecvent avocado și ulei de măsline au devenit în proporție mult mai mare mame, comparativ cu femeile care nu includeau în dietă acest aliment. În general, alimentele care fac parte din așa-numita dietă mediteraneană, cum ar fi avocado, dar și uleiul presat la rece de măsline sau floarea-soarelui, nucile și semințele neprăjite au șanse mult mai mari să ajute femeile să rămână însărcinate și să ducă sarcina la termen. La polul opus, cele mai puține șanse de a rămâne însărcinate, inclusiv prin fertilizare in vitro, au femeile cu o dietă bogată în grăsimi saturate, cum ar fi cele din unt, margarină, prăjeli și carne, mai ales roșie.
Avocado și frumusețea
Consumat atunci când este frig afară, acest aliment bogat în grăsimi sănătoase și vitamina E ajută la menținerea hidratării pielii și previne procesul de îmbătrânire al acesteia. De asemenea, folosit extern, fructul de avocado este excelent pentru tenul uscat, pentru care se prepară următoarea mască: două linguri de avocado făcut pastă se combină cu două lingurițe de miere și o linguriță de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe față și pe gât, în strat subțire și uniform, ținându-se vreme de 20 de minute. După această perioadă, masca se îndepărtează cu puțină infuzie de mușețel sau apă călduță, iar apoi tenul va fi ferit de frig și vânt vreme de măcar 60 de minute. Această mască hrănește tenul uscat în profunzime.
Precauții și contraindicații
Acest fruct nu are contraindicații majore, cu excepția alergiei la el, care se manifestă prin mâncărimi și inflamații la nivelul gurii și al limbii, hipersecreție de mucus, eventual senzație de congestie la nivelul gâtului. La persoanele cu o anumită sensibilitate digestivă, avocado poate da manifestări cum ar fi balonare sau diaree, caz în care acest aliment nu va fi consumat pentru o perioadă de timp.