Alimentele iernii: AVOCADO

Ilie Tudor
Este un fruct pe care îl găsim permanent, în toate marile lanțuri de magazine. Încă prea puțin cunoscut la noi, acest aliment cu coaja verde închis și cu miezul untos este printre cele mai sănătoase din lume. Motiv temeinic ca să vă facem cunoștință cu el

Originar din America Centrală, este cunoscut și sub numele de para-aligator. Crește într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magno­liile de la noi, dar mare iubitor de soare și de căldură, pe care le găsește doar în climatele tropicale. În Europa și în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele. De ce? Pentru că, pe de o parte, este foarte hrănitor, rivalizând cu carnea, iar pe de altă parte este foarte sănătos pentru organism. În lume sunt cunoscute nu mai puțin de patru sute de varietăți de avocado, dar la noi în țară găsim mai ales varietatea cu formă alun­gită, ca o pară, cu coaja verde, și de dimensiuni medii (aproximativ 150 de grame). Gustul și consistența lui aduc aminte de cele ale untului, iar aroma sa seamănă mai degrabă cu cea de nuci sau de migdale, fiind la fel ca și acestea, foarte bogat în uleiuri. În zona sa de origine, adică partea centrală și de sud a Mexicului, el este folosit ca aliment de bază încă de acum 7000 de ani. Aztecii numeau acest fruct "ahua­catl”, iar conchis­tadorii spa­nioli au trans­format denumirea aztecă în "aquacate”, care a devenit apoi avocado.

Cum preparăm avocado

Pentru a-l putea prepara corespunză­tor, este nece­sar, mai întâi de toate, ca fruc­tul să fie de o calitate foar­te bună. Așa­dar, este important să nu aibă părți în­ne­grite sau foarte moi, cu consistență ge­latinoasă. Cele mai bune sunt fructele cu coaja intactă, străluci­toare, care par a atârna mai greu în raport cu mărimea lor. Apoi, este foarte important, atât pentru gust cât și pentru cali­tățile sale nutri­tive, ca avocado să fie sufi­cient de copt. De obicei, în comerț se găsesc fructe cru­de, care tre­buie lăsate câteva zile să se coa­că. Gradul de coacere se poate testa apăsând puțin coaja cu dege­tul: dacă de­getul lasă o urmă ușoa­ră, atunci fructul este copt; dacă nu, va mai fi lăsat câteva zile până va putea fi consu­mat. Fructul crud poate fi ajutat să se matu­rizeze mai repede punându-l într-o pungă de hârtie. Fructele de avocado, odată coap­te, trebuie consumate în maximum 1-2 zile. Dacă puneți în frigider un avocado crud, veți stopa procesul de coacere.

Pasta de avocado
Este modul de preparare cel mai simplu și cel mai sănătos. Coaja fructului va fi îndepărtată, iar ceea ce ră­mâne se va tăia în două, scoțând sâmburele tare. Pul­pa rămasă va fi bine zdrobită cu mixerul sau cu fur­culița, în piureul astfel format punându-se și un cățel de usturoi pisat, zeama de la jumătate de lămâie și două linguri de ulei virgin de măsline. Totul se amestecă foar­te bine, iar la sfârșit se adaugă sare după gust. De regulă, pasta de avocado se consumă unsă pe pâine, la micul dejun, sau ca aperitiv la prânz.

Guacamole
(mâncare tradițională mexicană)
Se amestecă în mixer (sau cu furculița) pulpa de la un avocado, împreună cu o roșie decojită, o ceapă to­cată mărunt, doi căței de usturoi zdrobiți, două lin­guri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, praf de ardei iute, sare, piper și alte condimente măci­na­te fin: oregano, chimen, cuișoare. Se ține la rece circa o oră, după care se servește cu lipii sau cu pâine prăjită.

Salatele de crudități cu avocado
Se fac din rădăcinoase cum ar fi: morcovul, pătrun­jelul și țelina, la care se adaugă un măr dat prin răzătoa­rea fină. După ce am amestecat și am frecat cu puțină sare toate ingredientele, se adaugă pasta de la un avo­cado, obținută prin mixare. Se lasă toate componentele să se întrepătrundă vreme de 30 de minute, apoi se consumă ca fel principal de mâncare la masa de prânz. Salata de crudități cu avocado este de trei ori mai consistentă decât salatele simple de acest tip, conținând toate categoriile de substanțe nutritive. Este în mod special recomandată vegetarienilor și celor care țin cure de crudități, deoarece calmează eficient senzația de foame, previne slăbirea excesivă a organismului, previne deficitul de grăsimi și aminoacizi.

Tratamente interne cu avocado

• Colesterol și trigliceride mărite - o sub­stanță con­ți­nută în avocado, numită beta-sitosterol, are ca efect scă­derea valorii colesterolului și trigliceridelor din sân­ge. Conform studiilor făcute pe pacienți umani, consu­mul zilnic al acestui fruct crud va duce la scăde­rea co­lesterolului total, cu valori între 7 și 17%, iar a coleste­rolului rău (LDL), cu 22%. La rândul lor, trigli­ceridele scad și ele cu valori între 5 și 15%, după mai multe săp­tămâni de cură cu avocado.

• Degenerescență maculară - consumat ne­preparat termic, avocado este un extraordinar protector contra afecțiunilor degenerative ale ochilor. El conține două substanțe foarte importante, luteina și vitamina A, care protejează și îmbunătățesc vederea. Mai mult, avocado previne afecțiunile vasculare care ar putea afecta ochii, lucru foarte important mai ales în cazul diabeticilor.

• Diabet - grăsimile sănătoase, mono-nesaturate, din fructul de avocado, au darul de a scădea rezistența organismului la insulină. Ca atare, cantități mai mici de insulină, secretate de către pancreas sau chiar injectate, vor avea efecte mult mai puternice. În plus, datorită curei cu acest fruct, glicemia va fi mult mai stabilă, fluctuațiile sale atât de nocive pentru organism fiind mult diminuate.

•  Sarcină - fiind o adevărată colecție de vitamine din complexul B, inclusiv acid folic organic, avocado este în mod special recomandat femeilor însărcinate. A­cest aliment natural previne apariția defectelor la naș­tere, asigură dezvoltarea nor­mală a sistemului ner­vos al foetu­sului și, foarte important, previne multe dintre afecțiunile la care sunt expuse femeile însărci­nate. Datorită conținutului său de potasiu și anti-oxidanți, avocado previne puseele de hipertensiune, trombo­flebita, formarea varicelor etc. Totuși, trebuie ținut cont că, în primele luni de sarcină, alimentul este mai greu de tolerat de femeile pre­dispuse la senzația de greață specifică acestei perioade. Aceasta, datorită gustului și consistenței sale, motiv pentru care nu va fi consumat dimineața, ci doar la prânz sau seara, și va fi combinat cu suc de lămâie proas­păt stors.

• Sterilitate la bărbați - cei mai mulți cercetă­tori lingviști sunt de părere că denumirea de avocado pro­vine din cuvântul aztec ahuacatl, care înseamnă... testicul. De altfel, aztecii, strămoșii mexicanilor de azi, consumau avocado în mari can­ti­tăți pentru a fi potenți și fertili. Iar oamenii de știință le dau în această privință dreptate acestor străvechi locuitori ai Mexicului, ară­tând că grăsimile monone­sa­turate, despre care am aflat deja că stimulează fertilitatea femei­lor, cresc cantitatea și îmbunătă­țesc și calitatea spermei. A­ceasta se pare că este în legătură și cu anumite substanțe din a­cest fruct care reglează activita­tea gonadelor și diminuează infla­mațiile din corp.

• Sindrom de malabsorbție - consumul de avocado îmbunătățește asimilația anumitor minerale, vitamine, precum și a altor substanțe folositoare pentru organism. Într-un studiu făcut pe voluntari, medicii au putut demonstra, de pildă, că jumătate de avocado consumat la o masă crește cantitatea de vitamina A și licopen absorbită din hrană.

•  Slăbiciune corporală excesivă - ei bine, me­dicii s-au gândit de data aceasta și la cei care au ne­voie să mai ia în greutate, iar avocado este unul din cele mai bune remedii în acest sens. Nu pentru că acest fruct ar îngrășa în exces, ci pentru că în cazul său, mărirea în greutate este cea mai sănătoasă. Într-o cură pentru spo­rirea greutății, se vor consuma câte 1-2 avo­cado pe zi, vreme de 5 zile pe săptămână. Fructul va fi preparat cu ulei de măsline, suc de lămâie și condi­mente cum ar fi cimbrul, ardeiul iute și anasonul, pen­tru stimularea poftei de mâncare și a digestiei. Și încă un element: avocado nu se consumă la începutul mesei, deoarece va tăia pofta de mâncare (devenind astfel re­me­diu con­tra obezității), ci la mijlocul ei.

• Prevenirea cancerului - mai multe studii au arătat că avocado previne și chiar inhibă formarea ce­lulelor maligne. Cele mai evidente efecte anti-tumorale le are avocado în prevenirea cancerelor hormono-de­pendente, cum ar fi cel la sân, ovarian, de col uterin, de prostată. Contra cancerelor de piele, inclusiv me­lano­mul malign, avocado de asemenea are o acțiune protec­toare, datorată vitaminelor și luteinei pe care o conține.



Avocado și alimentația copiilor

Avocado este printre cele mai bune alimente cu care se poate începe diversificarea alimentației suga­rului. Acest fruct preparat simplu (doar prin mixare, fără alte adaosuri) se poate introduce în alimentația copiilor încă de la 6 luni (există pediatri care au folosit cantități mici încă de la 4 luni). Totuși, trebuie ținut cont că diver­sificarea alimentației, precum și administrarea acestui fruct se face numai cu acordul medicului pediatru. Avo­cado este recomandat co­piilor cu întârzieri de creștere, de dezvoltare a siste­mului nervos, dar și celor ce întâm­pină probleme în alimentație, cum ar fi sindro­mul de malabsorbție sau refluxul gastro-esofagian. Acești copii vor primi o can­titate mare de calorii într-o canti­tate mică de mân­care. Apoi, avocado conține fier, acid folic, vita­mina E, vitamina A, vitamina C și o serie de ami­no­acizi, adică exact substanțele necesare pentru pro­ce­sul de creștere.

Avocado și fertilitatea feminină

O dietă foarte bogată în avocado și în ulei virgin de măsline dublează șansele de procreare pe cale normală și... triplează șansele de reușită ale unei fertilizări in vitro. Oamenii de știință de la o prestigioasă universi­tate medicală britanică au monitorizat regimul alimen­tar a o sută cincizeci de femei, cu vârsta între 27 și 40 de ani, care apelaseră la fertilizarea in vitro. Medicii au remar­cat că pacientele care consumau foarte frec­vent avocado și ulei de măsline au devenit în proporție mult mai mare mame, comparativ cu femeile care nu includeau în dietă acest aliment. În general, alimentele care fac parte din așa-numita dietă mediteraneană, cum ar fi avocado, dar și uleiul presat la rece de măsline sau floarea-soarelui, nucile și se­mințele neprăjite au șanse mult mai mari să ajute femeile să rămână însărcinate și să ducă sarcina la termen. La polul opus, cele mai puține șanse de a rămâ­ne însărcinate, inclusiv prin fertilizare in vitro, au fe­meile cu o dietă bogată în grăsimi saturate, cum ar fi cele din unt, margarină, prăjeli și carne, mai ales roșie.

Avocado și frumusețea

Consumat atunci când este frig afară, acest aliment bogat în grăsimi sănătoase și vitamina E ajută la men­ți­nerea hi­dratării pielii și pre­vi­ne procesul de îm­bă­trâ­nire al aces­teia. De asemenea, folosit ex­tern, fructul de avo­ca­do este ex­celent pen­tru tenul uscat, pentru care se prepară urmă­toa­rea mască: două linguri de avocado făcut pastă se combină cu două lingurițe de miere și o linguriță de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe față și pe gât, în strat subțire și uniform, ținându-se vre­me de 20 de minute. După această pe­ri­oa­dă, masca se îndepărtează cu puțină infuzie de mu­șe­țel sau apă călduță, iar apoi tenul va fi ferit de frig și vânt vre­me de măcar 60 de minute. Această mas­că hrănește tenul uscat în profunzime.


Precauții și contraindicații

Acest fruct nu are contraindicații majore, cu excep­ția alergiei la el, care se manifestă prin mâncărimi și inflamații la nivelul gurii și al limbii, hipersecreție de mucus, eventual senzație de congestie la nivelul gâtu­lui. La persoanele cu o anumită sensibilitate digestivă, avocado poate da manifestări cum ar fi balonare sau diaree, caz în care acest aliment nu va fi consumat pen­tru o perioadă de timp.