"Poziția copilului" - Un nou film românesc în competiția pentru URSUL DE AUR de la Berlin

Oana Darie
Actorii BOGDAN DUMITRACHE și LUMINIȚA GHEORGHIU, de asemenea, nominalizați pentru interpretare

Festivalul Internațional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume, și-a anunțat de curând titlurile din competiția pentru Ursul de Aur. Suntem tentați a spune, poate, "desigur că există un film românesc" și la Berlinala din acest an, familiarizați cu seria de ani în care ci­neaști români ne-au obișnuit cu performanțe interna­ționale. Dar la un festival atât de important, cu vizibi­litate atât de mare, o selecție e foarte greu de obținut, când te "lupți" cot la cot cu cinematografii mult mai puternice financiar. Iar pentru noi, dincolo de toate, e o opor­tunitate de a arăta fața pozitivă a României. La această ediție a Berlinalei, cea de-a 63-a, "Poziția co­pilului", un film în regia lui Călin Peter Netzer, concurează pentru trofeul Ursul de Aur, cu nume cele­bre din cinematografia mondială, ca Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl.
Regizorul Călin Peter Netzer a absolvit Universi­tatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale", secția Regie Film. Până la obținerea diplomei, realizase deja o serie de scurtmetraje se­lecționate și premiate în numeroase festivaluri. Lung­metrajul de debut, "Maria" (2003), a fost selecționat în peste 40 de festivaluri din toată lumea și premiat la festivalurile de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă și Șerban Ionescu, Mențiunea Spe­cială a Juriului Tâ­năr), Cottbus (Mențiu­nea Specială a Juriu­lui, Premiul pentru De­but, Mențiunea Spe­cială Don Quixote) și Paris (Marele Premiu).
Cel de-al doilea lung­metraj, "Medalia de onoare" (2010), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Ju­riului "Silver Alexan­der", Cel mai bun sce­nariu, Cel mai bun ac­tor, Premiul FIPRES­CI pentru Cel mai bun film din Competiția Internațională), Festi­valul de Film de la To­rino (Premiul "Scuola Hol­den" pentru scena­riu, Premiul Publicu­lui, Mențiune Specială pentru Victor Reben­giuc), Festivalul Inter­național de Film de la Miami (Mențiunea spe­cială a Juriului și Pre­miul Cineuropa), Fes­tivalul Inter­național de Film Transilvania (Cea mai bună regie și Cel mai bun actor în rol prin­cipal).
Așadar, performanțele din trecut îl recomandă pe Călin Netzer și-l așează de drept printre favoriți. După emoțiile din 2010, când filmul regizorului Florin Șer­ban, "Eu când vreau să fluier, fluier", obținea Ur­sul de Argint, suntem din nou în cărți pentru primul Goldener Bär (Ursul de aur) pentru lung­metraj din Ro­mânia. Poate că acesta va fi anul!
"Poziția copilului" intră în cursă pentru tro­feele Ber­linalei, alături de alte 18 fil­me, printre care "Promised Land", în regia lui Gus Van Sant, cu Matt Damon în rolul principal, "Side Effects", un thriller de Steven Soderbergh, "Camille Claudel 1915", al francezului Bruno Dumont, "Closed Curtain", regizat de Jafar Panahi, cineastul iranian aflat în închisoare, "Paradise: Hope", ultima parte din trilogia regizorului german Ulrich Seidl, sau "An Episode in the Life of an Iron Picker" al lui Danis Tanovic, regizorul premiat cu Oscar pentru No Man's Land.
"E clar că la prima vedere sunt filme care au în dis­tribuție nume celebre, ca Matt Damon sau Jude Law, și pare o competiție destul de dură. Desigur că mă simt onorat să fiu într-o companie atât de selectă, alături de nume ca Gus Van Sant și Steven Soderbergh, dar există și alte variante pentru palmaresul final. De pildă, filmul lui Bruno Dumont, cu Juliette Binoche în rolul principal, filmul iranian al lui Jafar Panahi sau cel coreean semnat de Hong Sang-soo. Aș fi onorat să fiu pe lista câștigătorilor", declară regizorul Călin Peter Netzer.
Beneficiind de prestațiile unor actori precum Lu­minița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, în ipostazele de mamă și fiu, "Poziția copilului "vorbește cu dra­ma­tism, cu emoție, dar și cu umor, despre traumele sufo­cării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității lor. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic, în instituțiile de bază ale socie­tății, și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
Bogdan Dumitrache, actorul principal din "Poziția copilului", intră și el în cursă pentru trofeul de inter­pre­tare masculină al Fes­tivalului Internațio­nal de Film de la Ber­lin, cot la cot cu nume ca Jude Law, Matt Da­mon sau Shia LaBeouf. În urmă cu doi ani, pen­tru rolul din filmul lui Adrian Sitaru, "Din dragoste cu cele mai bune intenții" (2011), Bogdan Dumitrache (34 de ani) câștiga Leo­par­dul de Argint pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațio­nal de Film de la Lo­carno. Despre nomina­li­zarea de la Berlinala din acest an, Bogdan Dumitrache spune: "Anul acesta, competi­ția de la Berlin este foarte interesantă, atât pentru noi, ca actori, cât și pentru Călin, ca regizor. E o senzație interesantă să știi că intri în competiție cu actori cu renume pe la Hollywood. Mă bucu­ră competiția, dar, deși fac un rol bun, eu tura asta mizez pe "ma­ma", Luminița Gheorghiu. Personajul pe care îl interpretez, Barbu, este cel în jurul căruia se țese intriga, fără ca acesta să apară însă foarte mult în film. De aceea, ce a trebuit să fac în secvențele mele a fost să-l exprim cât mai bine".
Pentru Luminița Gheor­ghiu (63 de ani) "Poziția copilului" este primul lung­metraj în care are rol prin­cipal. Și-a început ca­riera acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producții ale Noului Cinema Româ­nesc. A avut roluri secun­dare memora­bile în "Mo­romeții" (1988), de Stere Gulea, și "Code Inconnu" (2000), în regia lui Mi­chael Haneke. De-a lungul timpului, a co­laborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Ale­xandru Tatos sau Ra­du Mihăileanu, lu­crând în paralel pe scena Teatrului Bu­lan­dra din București. Per­formanța ei în rolul asis­tentei din "Moar­tea domnului Lăzăres­cu" (2005), în regia lui Cristi Puiu, a fost răsplătită cu Premiul pentru interpretare la Festivalul Internațio­nal de Film de la Na­mur și Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar din par­tea Asociației Cri­ti­cilor din Los An­ge­les. În 2010, a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru rolul se­cundar din Francesca, în regia lui Bobby Pău­nescu. Anul aces­ta, Lumi­nița Gheor­ghiu concurează pen­tru trofeul Ursul de Argint cu nume cele­bre din cine­ma­togra­fia europeană, ca Ju­liette Binoche și Ca­therine Deneuve. "Am jucat cu Ju­liette Bi­noche în «Code in­connu», iar doi ani mai târziu am întâlnit-o pe Isa­belle Huppert în «Le temps du loup». Am fost teribil de im­presionată de amân­două, dar, să fiu sin­ce­ră, nici nu mă aș­teptam să fie altfel. Amân­două erau ca niș­te școlărițe cu­minți, de o modestie rară, care ascultau de Michael Haneke, dispuse să asculte și să învețe", povestește Lumi­nița Gheorghiu.
În atenția juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminină, și Ca­therine De­neuve ("Elle s'en va", regia Emma­nuelle Bercot), Rooney Mara ("Side Effects", regia Steven Soderbergh) sau nemțoaica Nina Hoss ("Gold", regia Thomas Arslan).
Despre rolul din "Poziția copilului", cel al unei mame posesive, care se zbate să-și apropie fiul și să-l scoată la liman dintr-o situație nefe­ricită, Luminița Gheorghiu spune că a fost unul dificil. "E un rol com­plex și foarte bine scris, care îți deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cât de bine au surprins scenariștii acest moment pe care orice mamă cred că l-a trăit. Nu știu cum o vor vedea ceilalți, dar mie Cornelia mi se pare o victimă, pentru că dragostea asta totală și necondiționată care o inundă, poate un pic bolnăvicioasă, se întoarce împotriva ei", explică actrița.
"Poziția copilului" va putea fi urmărit pe marile ecrane din întreaga țară începând cu 8 martie 2013.