Mă numesc Brujan P. Gh., învățător pensionar, gradul didactic I, domiciliat în localitatea Motru, județul Gorj. Încă de la început vă doresc în noul an "La mulți ani", sănătate, noroc și tot ce vă doriți. Noi suntem mulțumiți că existați, că ajutați oamenii nevoiași în limita posibilităților și, în general, ajutați pe toată lumea care vă citește, în special cu tratamente naturiste care sunt de un real folos. Vă trimit și eu mai multe rețete pe care le-am experimentat zeci de ani, am tratat multe persoane cu ajutorul lor.
Varicele se tratează cu argilă
Pentru un asemenea tratament este nevoie de o pungă de argilă medicală, care se găsește la Plafar sau farmacii. Argila se varsă într-un vas cu gura largă și se acoperă cu o cantitate de apă în așa fel încât, după ce este amestecată, să se obțină o pastă omogenă. Această pastă se pune pe regiunea afectată de varice. Stratul de argilă trebuie să nu depășească 1,5 cm grosime, să acopere bine regiunea, iar piciorul în acest loc se bandajează cu o fașă de pânză. Cataplasma de argilă pentru varice se lasă o oră pe gambă, apoi se spală, aplicând o altă cataplasmă peste câteva ore. Dacă apare senzația de frig sau de durere, se va îndepărta imediat. De asemenea, dacă argila se usucă, trebuie aplicată rapid altă cataplasmă, iar rămășițele uscate se vor curăța cu apă călduță.
E important de reținut că, pentru a potența efectul argilei, este indicat și un tratament dezintoxicant, care să conțină suc de lămâie și o alimentație bogată în fructe și legume. În altă ordine de idei, e bine de știut că în stadiul inițial al curei se poate manifesta o aparentă agravare a afecțiunii, care nu trebuie însă să sperie.
Rețetă pentru negi
Era în vara anului 1954, când mai aveam o lună până terminam Școala Pedagogică din Turnu Severin, deci luam diploma de învățător. Eram distrus, pentru că de la un coleg de bancă mă infectasem cu negi la degetul mare și arătător la mâna dreaptă. Oricât aș fi ascuns cele două degete să nu fie observate de elevi era imposibil, pentru că atunci când scriam cu creta la tablă se observa. Erau mulți și mari. Parcă-i văd și acum. Mă tratasem la policlinică, timp de trei săptămâni, dar în zadar. Am întrebat niște colegi care locuiau în Turnu Severin dacă știu pe cineva care se ocupă cu tratamente naturiste și așa am aflat de o femeie în vârstă de 93 ani, care mi-a dat un tratament și m-a vindecat într-o săptămână.
Mai întâi, mi-a spus să aduc o lamă nouă, am dezinfectat-o cu alcool sanitar și am tăiat din negi atât cât s-a putut. Apoi mi-a dat un bețișor la capătul căruia a pus vată medicinală (l-a înfășurat) și am mers aproape de casă, pe un teren viran (locuia la marginea orașului). L-a introdus la subțioara unei frunze de la un scaiete (unde era apă din rouă), care face ca fructe niște capsule mai mari decât castanele, care au ghimpi (i se mai spune și laur), dimineața când este rouă, și am dat cu ea peste negi. Nu simți nici o durere. Dădeam zilnic, de 2-3 ori pe zi, și după 6-7 zile, nu a mai rămas nici urmă de negi. Pe la școlile pe unde am umblat, am tratat mulți elevi care aveau negi. Am tratat și alte persoane. Consider că nu există alt leac mai bun și mai ieftin: rouă de pe scaieți.
Alte metode naturiste pentru tratarea negilor
• Propolis
Se tamponează negii și porțiunea din jurul lor cu tinctură de propolis, apoi se aplică un plasture pentru a fixa în felul acesta tifonul înmuiat în soluție alcoolică de propolis (20%). o Se aplică comprese cu flori de gălbenele, mai multe zile la rând, de seara până dimineața, pe zona unde au apărut negii. Se consumă, de asemenea, și infuzie din flori de gălbenele: 10 g flori la 100 ml apă clocotită.• Rostopască
După ce s-au tăiat negii cu lama, cât se poate de mult, s-au dezinfectat și s-au frecat cu piatră ponce, este bine să se tamponeze de 5-6 ori pe zi locul bolnav cu suc de rostopască. Mai bun este sucul din rădăcină de rostopască, este mai eficient. Cu sucul de rostopască se poate trata tot timpul anului, inclusiv iarna, pentru că planta este tot timpul verde, chiar și sub zăpadă.• Usturoi
După ce se curăță cât se poate de bine negii cu lama dezinfectată și nouă și cu piatra ponce, se folosesc cataplasme cu usturoi ras, de seara până dimineața.• Ulei de ricin
După ce se curăță negii bine cu o lamă nouă și cu piatră ponce, se tamponează ușor negii dimineața și seara cu ulei de ricin.Aceste rețete le-am aflat de la bătrânii din comunele unde am funcționat ca învățător și director de școală de centru (clasele I-VIII).
Leacuri pentru bube
Era în iarna anului 1945. Aveam 12 ani. Mămica m-a trimis cu treburi la o vecină. A trebuit să mai zăbovesc pentru că îi făcea baie fetiței sale de câteva luni. După baie, în timp ce o alăpta, cu un pieptăn lat, de os, îi rupea bubele (era ca o coajă compactă de bube pe partea superioară a capului). După ce se înmuiaseră în apă călduță și se rupeau cu pieptenele, ungea suprafața capului cu o alifie luată de la medici. Prima dată a încercat cu o rețetă luată de la medicul din comună. Nu a dat rezultate. Apoi a mers pe rând la Baia de Aramă, Turnu Severin și Craiova, la medici de specialitate, care i-au dat rețete și le-a pregătit la farmacii, dar în zadar. După ce rupea bubele, rămânea carne vie. Copila trebuia tot timpul înfășată, pusă pe cap căciuliță și urmărită pentru că le rupea cu degetuțele. Plângea tot timpul. Norocul a făcut să vină o femeie în vârstă (rudăriță), cu fuse pentru tors, furci, linguri din lemn, tocătoare, mături de mesteacăn. După ce a avut un schimb de vorbe cu rudărița, aceasta i-a dat o rețetă de alifie, cu care să ungă din două în două zile capul fetiței, până se vindecă. A dat doar de opt ori și s-a vindecat complet. Persoana respectivă are acum 68 de ani, este pensionară, are copii, nepoți, înfățișare plăcută și un păr negru și bogat. Nu știu ce se putea întâmpla dacă nu era rudărița.
Iată rețeta: Se ia o mână de boabe de fasole colorate ("nemțească", cum spunea ea), adică de la fasole cu arac, se prăjesc bine, ca și cafeaua, aproape se ard, și se pisează. Apoi se adaugă funingine de la coșul sobelor de la țară sau oraș, care se încălzesc cu lemne, în cantități egale (adică tot o mână) și se amestecă cu unt proaspăt de la vaci, oi sau capre, nu din comerț, până se omogenizează și se face ca o alifie. După același procedeu, adică după ce se face baie și se rup bubele, se dă cu această alifie din două în două zile. Fetița s-a vindecat complet, fără să rămână urmă sau semne. Martor este tot satul, care s-a minunat de această vindecare miraculoasă, iar cu această rețetă s-au mai vindecat și alte feluri de bube. Eu însumi, în calitate de învățător (având o vechime de 43 ani și șase luni, m-am pensionat în anul1997) am tratat mulți elevi care aveau bube, în special la gură. Nu cred că există altă rețetă mai bună. Această rețetă am spus-o la cercurile noastre pedagogice și consfătuirile cadrelor didactice anuale, care se țineau la începutul lunii septembrie, pentru a afla învățătorii și educatoarele, ca să trateze eventualele cazuri de îmbolnăviri. De la cadrele didactice mai în vârstă și de la bătrânii satelor pe unde am funcționat, am aflat și alte rețete pe care le-am experimentat de-a lungul anilor, unele pentru prevenire la copii și adulți. Iată câteva:
Alte leacuri pentru bube
Bube la copii mici
• Ca să aperi copilul de bube, se pune în scăldătoare turiță sau lipicioasă (Galium aparine), iarbă de șoaldină (Sedum acre), sclipeți (Potentilla erecta), rădăcini de cerențel (Geum Urbanum) ori vătămătoare (Anthyllis Vulnearia).
• Zgrăbuțele (bube mici pe față) se spală, apoi se leagă cu frunze de orbalț (Actaea Spicata) spălate și apoi fierte în lapte.
• Bubele de pe față la copii se ung cu smântână dulce ori cu spumă de pe laptele abia muls și încă nefiert.
• Eczemele de pe față se spală dimineața și seara cu zer rămas de la făcutul brânzei proaspete de vaci, apoi se ung cu caimac de lapte fiert.
• Bubele de pe trup se spală de câteva ori pe zi cu fiertură de frunze de nuc și de coada-calului.
• Pentru bube dulci mai poți lua 10 crenguțe de măr, le fărâmi și le strivești, după care le fierbi. Cu zeama aceea e bine să te ștergi cât mai des pe piele, fără a freca, după care să atingi buzele cu tinctură de nuc.
• Pentru orice fel de bubă e bine să faci fiertură de pătrunjel, însă mai tare este cea din rădăcină, în care să pui și frunze de brei de câmp ori de pădure (Mercurialis annua). Frunzele de brei și de pătrunjel fierte în lapte alină durerea și la afte, trânji și orice umflătură. Când sparge buba, să iei atunci frunze de calomfir și să le speli bine. Apoi le strivești și le pui deasupra să se închidă rana și să nu se infecteze iar.
Curățarea corpului de otrăvuri
Primăvara, devreme, când alunul își lungește mâțișorii, se adună pentru a fi folosiți la ceaiuri contra răcelii, la stricarea stomacului și la curățarea corpului de otrăvuri. Ceaiul se face opărind 1 lingură de mâțișori cu o cană de apă clocotită. Vasul se acoperă pentru 10 minute. Este bine să folosim două căni pe zi. Primăvara, când corpul este încărcat de hrana grea de peste iarnă, fac minuni, mai ales la copii și bătrâni.
Mă opresc aici cu rețetele și sper că veți publica majoritatea lor. Vă mulțumesc anticipat,
GHEORGHE BRUJAN - Motru, jud. Gorj