"Reactoarele de la Cernavodă sunt construite într-o zonă cu risc seismic, iar tehnica este învechită"
- Cea mai vizibilă campanie pe care o are în prezent Greenpeace România, purtată sub chemarea "pace verde", este cea legată de energia nucleară. Care este de fapt bătălia și ce "pace verde" propuneți?
- Pacea verde pe care ne-o dorim pentru România este producerea de energie curată, din surse regenerabile. Putem să avem energie ieftină, fără să poluăm și fără să distrugem natura. Din acest punct de vedere, bătălia noastră este în primul rând împotriva energiei nucleare. Una dintre campaniile noastre este de a opri construcția a două noi reactoare la Cernavodă, reactoarele trei și patru. Ce ar trebui să știe românii despre reactoarele de la Cernavodă este că sunt construite într-o zonă cu risc seismic, iar tehnica este învechită. Canadienii nu le mai fac la ei, dar vor să ni le facă nouă. De ce să dăm bani foarte mulți, pentru energie scumpă, foarte periculoasă și nesustenabilă? În plus, uraniul, materia primă, la un moment dat se va termina și va trebui să îl importăm. Doar aparent energia nucleară este ieftină, pentru că, de fapt, există cheltuieli colaterale foarte mari. Și apoi, știm cu toții ce s-a întâmplat la Cernobîl sau la Fukushima. Nu avem nevoie de așa ceva. Și pericolul nu vine doar de la reactoare. Deșeurile sunt la fel de periculoase. Au vrut să facă la Saligny un depozit pentru uraniul folosit, undeva la mai puțin de un kilometru de casele oamenilor. Am contestat această hotărâre și am reușit să o oprim. Deocamdată, deșeurile sunt ținute într-un buncăr de beton, tot la centrală, și mai sunt duse la fosta mină de la Băița, în Apuseni. În urmă cu ceva timp s-a furat minereu radioactiv de acolo, securitatea acestor deșeuri fiind o altă problemă. De ce să ne complicăm viața și să trăim cu posibilitatea unei catastrofe, când putem investi în energie eoliană sau în energie solară?
- În ultimii ani s-a investit foarte mult în energia eoliană. Dobrogea are deja câteva lanuri de elice uriașe, destul de inestetice. De ce ar merita să ne obișnuim cu ele în peisaj?
- În doar 3-4 ani, am dezvoltat un parc eolian care produce energie cât reactorul de la Cernavodă, la costuri mult mai mici și fără să polueze. Energia eoliană are un potențial uriaș în România, asta este vestea bună. În doar câțiva ani, am construit cel mai mare parc eolian din sud-estul Europei. Din păcate, investitorii de la noi se mișcă greu, din cauza birocrației: e nevoie de aproximativ 40 de avize pentru a porni un grup eolian. În timp, costurile se amortizează și energia se va ieftini. Este o resursă regenerabilă ce va fi din ce în ce mai ieftină, în timp ce alte resurse vor fi din ce în ce mai scumpe, pentru că se vor termina. De ce am prefera în locul unor astfel de soluții ceva costisitor și periculos?
"Noi suntem împotriva exploatării gazelor de șist"
- O altă sursă nouă de energie sunt gazele de șist. Există dezbateri publice pe acest subiect, dar lucrurile nu sunt deloc clare. Ce părere aveți despre acest nou gen de exploatare? Poate să fie o alternativă?
- Lucrurile nu sunt clare deoarece, la fel ca și în cazul exploatării cu cianuri de la Roșia Montană, când sunt în joc foarte mulți bani, siguranța și sănătatea oamenilor ajunge iarăși pe ultimul loc. Noi suntem împotriva exploatării gazelor de șist. Este vorba, în primul rând, de o metodă - aceea a fracturării hidraulice - care pe de o parte poate provoca cutremure și pe de altă parte presupune un consum foarte mare de apă. Acest consum de apă poate afecta în mod direct populația, de la epuizarea resurselor de apă potabilă la afectarea agriculturii prin secetă și distrugerea unor ecosisteme. Asta, pentru că la o astfel de exploatare statul pune la dispoziția unei companii resurse nelimitate de apă. Nu în ultimul rând, se folosesc substanțe chimice periculoase, și noi, în acest moment, nici nu știm exact cât de mare este gradul de toxicitate, compania fiind protejată prin secretul industrial al exploatării. Acele substanțe sunt injectate în pânzele freatice și pot ajunge să fie consumate odată cu apa de către populație. Am intrat, alături de câteva mii de bârlădeni, în proces împotriva companiei care vrea să exploateze. Polonezii au acceptat acest tip de exploatare, dar ei nu sunt un exemplu bun pentru România la nivelul exploatării energetice. De altfel, ei folosesc foarte mult hidrocarburile, care sunt o catastrofă la nivelul poluării și al costurilor. Un exemplu bun poate să fie Bulgaria, care a respins exploatarea gazelor de șist, sau Austria, unde populația este foarte implicată în luarea deciziilor ce țin de mediu.
"S-a tăiat foarte mult și este grav că jumătate din suprafața tăiată este în zone protejate"
- Austria a făcut curățenie în propria ogradă, dar și-a trimis țapinarii să taie fără milă pădurile noastre. În mare măsură, lor le datorăm un avertisment pe care l-am văzut la organizația dumneavoastră: "În România, se taie 3 hectare de pădure pe oră!". De ce nu putem să facem și noi ordine?
- Atâta timp cât noul Cod Silvic este în discuție și deocamdată pare mai permisiv decât cel vechi, avem o problemă. Suntem în proces cu autoritățile, încercăm să urmărim ce se întâmplă. Am cerut lista aprobărilor pentru tăieri și Ministerul Mediului ne-a trimis la Romsilva, în timp ce Romsilva ne-a spus că nu are o astfel de listă și ne-au trimis la minister. Așa că am dat în judecată ambele instituții. În acest moment, dacă tai și nu te prinde nimeni, ești negustor cinstit. Ar trebui un control mai strict și să nu se mai lase doar la latitudinea judecătorilor cazurile de tăieri la ras sau defrișări. Deși se taie enorm, nu avem niciun caz de închisoare. Cei de la organizația Ecopolis au investigat tăierile și au găsit 30 de mii de cazuri oficiale pedepsite doar cu amendă. Vă dați seama ce este pe lângă aceste cazuri penalizate oficial! Ne trebuie un Cod Silvic fără ambiguități, care să protejeze pădurile. Iar responsabilitatea se împarte. Jandarmii, de exemplu, aveau înainte atribuții și puteau să controleze și să dea amenzi. Acum nu mai au acest drept. Din păcate s-a tăiat mult și în zone de păduri virgine. Dacă ne uităm pe harta României, vedem niște puncte verzi, acelea sunt pădurile virgine, aproape inexistente în Europa. Cine mai are așa ceva ține cu dinții de ele, sunt declarate monumente UNESCO și nimeni nu se atinge de ele. La noi s-a întâmplat să se facă tăieri și în aceste zone. Avem locuri de mare valoare și trebuie să luptăm pentru ele, să le protejăm cu orice preț.
- De curând ați amplasat în Piața Constituției un vas de pescuit industrial. În ce problemă ați vrut să sensibilizați opinia publică?
- Uniunea Europeană stabilește cotele de pescuit o dată la zece ani. Noi vrem ca prin decizie la nivel european să se acorde cote mai mari pentru pescarii de coastă și mai mici pentru cei ce pescuiesc în larg, cu acele vapoare uriașe. Ideea este să se acorde cote mai mari celor ce pescuiesc în mod tradițional și pentru supraviețuirea familiilor, nu pentru cei ce pescuiesc cu traulere și vor să facă din asta o afacere foarte profitabilă în detrimentul mediului. Pe noi ne interesează zona Mării Negre, dar e un demers la nivel european. Am amplasat un trauler în Piața Constituției și am strâns semnături pentru asta, am încercat să îi sensibilizăm pe oameni în legătură cu acest pescuit industrial. Ne dorim un pescuit echitabil și durabil. La nivel global, vrem să facem o rețea de rezervații marine și să încurajăm micii pescari. În felul acesta, nu sunt afectate stocurile de pește și comunitățile locale vor putea să se descurce un pic mai bine.
"Dacă ne-am mobiliza un pic, am putea ajunge la o pace verde"
- Greenpeace este o organizație foarte vizibilă, poate și pentru că protestele voastre sunt neobișnuite și îndrăznețe. Mereu sunteți la rampă, semnalând problemele. Există și lucruri bune care se întâmplă ca urmare a acestor campanii?
- Nu vrem să fim neapărat oamenii care aduc veștile proaste, dar ăsta este rolul nostru, de a spune când ceva nu merge bine. Sigur că se întâmplă și lucruri bune! Pozitiv este că avem ce proteja și avem pentru ce lupta: România. Are un tezaur natural extraordinar! Unul dintre cele mai bune lucruri care se întâmplă este că oamenii acționează tot mai mult pe problemele lor locale. Ne sună să ne ceară sfatul sau sprijinul, dar tot mai mulți sunt responsabili și încearcă să își rezolve ei problema. Noi îi ajutăm cu ce putem, le spunem unde să scrie, cui să se adreseze și cum să mobilizeze comunitatea locală. Am avut astfel de cazuri. De exemplu, ne-a sunat o doamnă pentru că lângă casa ei se pornise o fabrică de detergenți Unilever și aerul era irespirabil. Doamna avea un copil și era foarte îngrijorată, la fel și vecinii. I-am spus unde și cum trebuie să se adreseze. Împreună cu comunitatea locală au reușit să rezolve problema. Garda de Mediu a mers la fața locului și s-au luat măsuri, fabrica respectivă a fost obligată să cumpere și să monteze anumite filtre.
Oamenii au început să înțeleagă că orice autoritate poate rămâne insensibilă la o scrisoare sau la un telefon, dar când mai multe voci devin solidare și instituțiile primesc 50 de telefoane sau 50 de scrisori și văd că cetățenii iau atitudine, nu poate rămâne impasibilă. Această responsabilizare și implicare a românilor în probleme de mediu ne bucură foarte mult. De fiecare dată i-am ajutat să își rezolve problemele cu tot ce am putut.
- Oamenii cu ce vă pot ajuta? Dacă iubitorii de natură doresc să vă sprijine, ce soluții au?
- Avem nevoie de finanțări, dar nu putem accepta bani decât de la persoane fizice. Acești bani sunt folosiți în campanii, ca să plătim avocații și să facem diverse acțiuni. În momentul ăsta, cea mai mare parte a finanțării vine de la Greenpeace Austria, care cu generozitate împarte cu noi donațiile primite. Colectarea de fonduri este mai ușoară acolo, pentru că oamenii sunt mai implicați în problemele de mediu și organizația are o vechime de 30 de ani. Cei ce nu ne pot sprijini financiar, pot face alte lucruri. De exemplu, pentru oprirea energiei nucleare, avem o petiție online. Încercăm să strângem semnături ca să oprim producerea acestui tip de energie. Avem nevoie de 100 de mii de semnături, pentru a putea ridica problema în Parlamentul României. Dificultatea este că aceste semnături sunt valide doar însoțite de numele complet al semnatarului, de CNP-ul său și localitate. Slovacii au făcut asta, au reușit să strângă 120 de mii de semnături și problema minelor de uraniu s-a discutat în parlamentul lor, iar exploatarea uraniului a fost interzisă ulterior. Cred că și noi, românii, dacă ne-am mobiliza un pic, am putea să ajungem la o pace verde, la o viață în armonie cu natura.