Indubitabil, riscul de apariție al unui diabet de tip 1 (insulino-dependent) sau 2 (insulino-independent) crește dacă aveți în familie un părinte, frate sau soră, cu această afecțiune. Mai mult, supraponderalitatea (este și cazul familiei dvs.), la rândul ei, crește semnificativ riscul de a face diabet, majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 fiind supraponderale. Practic, cu cât aveți mai mult țesut gras în organism, cu atât celulele mușchilor sau ale altor țesuturi devin mai rezistente la propria insulină, în special dacă excesul de țesut adipos este concentrat în jurul abdomenului. Chiar dacă, deocamdată, este neclar de ce greutatea în exces este asociată cu creșterea riscului de diabet de tip 2, au fost făcute progrese în identificarea unei proteine (rezistina) produsă de celulele grase și care pare să provoace rezistență la insulină.
În altă ordine de idei, ar fi total eronat să credeți că numai predispoziția genetică și obezitatea sunt singurii factori responsabili de declanșarea diabetului. În acest context, trebuie să luați în calcul și alți factori favorizanți, cum ar fi: alterarea glicemiei prin nemâncare sau alterarea toleranței la glucoză, inactivitatea (cu cât sunteți mai inactiv, cu atât mai mare este riscul), vârsta (riscul de a dezvolta un diabet de tip 2 crește pe măsură ce organismul îmbătrânește), antecedentele de diabet gestațional (la femei) ori sindromul ovarelor polichistice. Este cunoscut faptul că sindromul ovarelor polichistice se datorează unei forme comune de tulburare hormonală, care apare la femei și se asociază frecvent cu o creștere a riscului de diabet insulino-independent (tip 2). Unele cercetări sugerează chiar o legătură între sindromul ovarelor polichistice și insulină, deoarece multe femei care prezintă acest sindrom au niveluri crescute de insulină și sunt mai puțin sensibile la acțiunea acesteia decât majoritatea persoanelor de sex feminin.
În sfârșit, deoarece procesele care stau la baza creșterii riscului de diabet sunt comune cu cele care cresc riscul de hipertensiune arterială și alterează nivelurile lipidelor din sânge, orice persoană care este afectată de una dintre aceste două boli ar trebui suspicionată și investigată pentru depistarea diabetului.
În concluzie, trebuie spus că, în general, persoanele care prezintă măcar două dintre caracteristicile amintite anterior (din păcate, nici familia dvs. nu face excepție) au un risc crescut de a dezvolta boala diabetică. Cu alte cuvinte, temerile dvs. sunt pe deplin îndreptățite și, ca atare, ar trebui să acționați în consecință. În acest sens, adoptarea unei diete corecte, evitarea sedentarismului și utilizarea unor extracte naturale hipoglicemiante reprezintă planul de prevenire cel mai sigur. În cazul în care nu vă puteți descurca pe plan local, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu hepatită C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRĂRIU,
F. AS nr. 1028)
Stimată doamnă, hepatita C este o infecție cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Este una dintre cele mai grave infecții din grupul hepatitelor virale. Transmisia se face, de regulă, prin sângele sau produsele sângelui, mai rar prin contact sexual, mai ales dacă acesta se petrece în cadrul cuplurilor monogame. De regulă, nu sunt simptome de infecție, până când, după ani sau decenii, apar complicații cum ar fi ciroză, cancer hepatic sau insuficiență hepatică. În afară de metodele oferite de medicina alopată, pot fi luate și unele măsuri alternative, pentru abordarea acestei tulburări:
• O dietă bogată în vegetale și fructe este esențială. Chiar și culoarea naturală a lor - verde - întărește energia ficatului. Unii recomandă și extras de ficat, în cantități mici.
• Alcoolul este de evitat. De asemenea, consumul drogurilor ilicite, mai ales al celor injectabile. Fumatul constituie și el un factor ce slăbește energia ficatului.
• Somnul și odihna sunt foarte importante pentru procesul de refacere. Ele combat senzația de oboseală, care este unul dintre simptomele bolii.
• Exercițiul fizic ajută la redobândirea tonusului corporal. Astfel, organismul crește energetic.
• Masajul, yoga și Tai Chi ajută la calmarea mentală, stimulează sistemul imunitar, echilibrează energiile organismului și contribuie, prin urmare, la refacerea corpului.
• Plantele medicinale, cum ar fi lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra), pot ajuta la îmbunătățirea funcției hepatice, mai ales în insuficiența hepatică și cancerul hepatic. Atenție, poate provoca hipotensiune!
• Silimarina (Silybum marianum) s-a dovedit de folos în cancerul hepatic. Ar putea reduce încărcarea virală și poate încetini evoluția cirozei.
• Acupunctura ajută la echilibrarea energetică. Ar putea astfel ameliora simptomele și poate chiar împiedica evoluția bolii. Se acționează pe meridianele Ficat, Vezică biliară, Rinichi și Plămân.
• Homeopatia - există un număr mare de remedii utile pentru probleme hepatice, inclusiv Caardus marianus, Chelidonium majus, Mercurius solubilis, Lycopodium, Nux vomica. Totuși, cele mai bune remedii rezultă din consultații individualizate, ce pot duce la rădăcina tulburării.
Vă urez succes!VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Vreau să aflu cum să tratez și cum să scap de hematurie"
(Răspuns pentru STOICA GHEORGHE - Prahova, F. AS nr. 1033)
Prezența de sânge în urină este caracteristică unor boli ale tractului urinar inferior (cistită bacteriană, interstițială, uretrită infecțioasă sau inflamatorie, vezică cateterizată, calcul renal eliminat sau staționat, prostatită, carcinom scuamos al vezicii urinare, carcinom cu celule de tranziție ale vezicii urinare). Boala mai poate fi prezentă și când este afectat tractul urinar superior (chisturi renale, afecțiuni glomerulare, litiază renală, pielonefrită, neoplasme - carcinoame renocelulare etc.).
Dacă prin analize s-a stabilit că urina nu s-a colorat din cauza unor medicamente administrate (Rifampicină, Ciclofosfamidă, Furazolidon), consumului de sfeclă roșie sau a unei tulburări ereditare de metabolism (porfirie), vă recomand să acordați o atenție deosebită acestei manifestări clinice - hematuria.
Dacă în antibiograma asociată uroculturii apar peste 100.000 bacterii/ml de urină (deci test pozitiv), urmați tratamentul prescris de medic, eventual în paralel cu unul naturist. Dacă la examenul microscopic, în sedimentul urinar apar mai mult de 1.000.000 hematii/24 ore, faceți o hemoleucogramă completă și trimiteți-mi valoarea eritrocitelor, granulocitelor, leucocitelor, creatinina, proteinuria, calciul și ureea. Tratamentul este complex, în funcție de cauza care a provocat afecțiunea.
În hematurie, cauza cea mai frecventă este carcinomul cu celule de tranziție, care afectează vezica urinară, bazinetul urinar, ureterele și cea mai mare parte a uretrei.
Tratamentul naturist ce poate ameliora o gamă largă a infecțiilor tractului urinar cuprinde următoarele produse: Total Cleanse Kidneys, Prostate Optimizer, Prostadynon, Renostim, Xantoprostal, Urinal Akut, Kidney Tone Up, Prostatofort, ceaiuri diuretice (coada-calului, cozi de cireșe, pufuliță, ghimpe, ienupăr). Dacă între timp situația s-a ameliorat, preventiv, măriți la 1 1/2 l aportul zilnic de lichide (ceaiuri) și reduceți consumul de lapte. Dacă aveți calculi de oxalat - Ca2+, nu consumați ciocolată, spanac, rubarbă.
Pentru nefrită și pielonefrită se fac băi de șezut cu ceai de urzică moartă sau coada-calului și se beau 3 cești pe zi de "lapte de troscot".
Multă sănătate!