Răspuns pentru PAULA M., F. AS nr. 1051 - "Vreau să știu dacă diabetul se poate moșteni genetic"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Indubitabil, riscul de apariție al unui diabet de tip 1 (insulino-dependent) sau 2 (insulino-independent) crește dacă aveți în familie un părinte, frate sau soră, cu această afec­țiune. Mai mult, supraponderalitatea (este și cazul familiei dvs.), la rândul ei, crește semnificativ riscul de a face dia­bet, majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 fiind supraponderale. Practic, cu cât aveți mai mult țesut gras în organism, cu atât celulele mușchilor sau ale altor țesuturi devin mai rezistente la propria insulină, în special dacă excesul de țesut adipos este concentrat în jurul abdo­menului. Chiar dacă, deocamdată, este neclar de ce greutatea în exces este asociată cu creșterea riscului de diabet de tip 2, au fost făcute progrese în iden­tificarea unei pro­teine (rezistina) pro­dusă de celulele grase și care pare să provoace rezistență la insulină.
În altă ordine de idei, ar fi total ero­nat să credeți că numai predispoziția genetică și obezitatea sunt singurii fac­tori responsabili de declanșarea diabe­tului. În acest context, trebuie să luați în calcul și alți factori favori­zanți, cum ar fi: alterarea glicemiei prin nemâncare sau alterarea toleranței la glucoză, inac­tivitatea (cu cât sun­teți mai inactiv, cu atât mai mare este riscul), vârsta (riscul de a dezvolta un diabet de tip 2 crește pe măsură ce organismul îmbătrânește), antecedentele de diabet gestațional (la femei) ori sin­dromul ova­relor poli­chistice. Este cunoscut fap­tul că sindromul ovarelor polichistice se datorează unei for­me comune de tul­burare hormonală, care apare la femei și se asociază frecvent cu o creștere a riscului de diabet insulino-independent (tip 2). Unele cercetări sugerează chiar o legătură între sindromul ovarelor po­lichistice și insulină, deoarece multe femei care pre­zintă acest sindrom au niveluri crescute de insulină și sunt mai puțin sensibile la acțiunea acesteia decât ma­joritatea persoanelor de sex feminin.
În sfârșit, deoarece procesele care stau la baza creș­terii riscului de diabet sunt comune cu cele care cresc riscul de hipertensiune arterială și alterează nive­lurile lipidelor din sânge, orice persoană care este afectată de una dintre aceste două boli ar trebui suspicionată și investigată pentru depistarea dia­betului.
În concluzie, trebuie spus că, în general, persoanele care prezintă măcar două dintre caracteristicile amin­tite anterior (din păcate, nici familia dvs. nu face ex­cep­ție) au un risc crescut de a dezvolta boala diabetică. Cu alte cuvinte, temerile dvs. sunt pe deplin îndreptă­țite și, ca atare, ar trebui să acționați în consecință. În acest sens, adoptarea unei diete corecte, evitarea se­den­ta­rismului și utilizarea unor extracte naturale hipo­glicemiante reprezintă planul de prevenire cel mai si­gur. În cazul în care nu vă puteți descurca pe plan lo­cal, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu hepatită C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRĂRIU,
F. AS nr. 1028)


Stimată doamnă, hepatita C este o infecție cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Este una din­tre cele mai grave infecții din grupul hepatitelor virale. Transmisia se face, de regulă, prin sângele sau produsele sânge­lui, mai rar prin contact sexual, mai ales dacă acesta se petrece în cadrul cuplurilor monogame. De regulă, nu sunt simptome de infecție, până când, după ani sau dece­nii, apar complicații cum ar fi ciroză, cancer hepa­tic sau insuficiență hepatică. În afară de metodele ofe­rite de medicina alopată, pot fi luate și unele măsuri al­ter­native, pentru abordarea acestei tulburări:

• O dietă bogată în vegetale și fructe este esențială. Chiar și culoarea naturală a lor - verde - întărește energia ficatului. Unii recomandă și extras de ficat, în cantități mici.

• Alcoolul este de evitat. De asemenea, consumul drogurilor ilicite, mai ales al celor injectabile. Fumatul constituie și el un factor ce slăbește energia ficatului.

• Somnul și odihna sunt foarte importante pentru procesul de refacere. Ele combat senzația de oboseală, care este unul dintre simptomele bolii.

• Exercițiul fizic ajută la redobândirea tonusului corporal. Astfel, organismul crește energetic.

• Masajul, yoga și Tai Chi ajută la calmarea men­tală, stimulează sistemul imunitar, echilibrează ener­giile orga­nismului și contribuie, prin urmare, la refa­cerea corpului.

• Plantele medicinale, cum ar fi lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra), pot ajuta la îmbunătățirea func­ției he­pa­tice, mai ales în insuficiența hepatică și cance­rul hepatic. Atenție, poate provoca hipotensiune!

• Silimarina (Silybum maria­num) s-a dovedit de folos în cance­rul hepatic. Ar putea reduce încăr­ca­rea virală și poate încetini evolu­ția cirozei.

• Acupunctura ajută la echili­brarea energetică. Ar putea astfel ameliora simptomele și poate chiar îm­piedica evoluția bolii. Se acțio­nează pe meridianele Ficat, Vezică biliară, Rinichi și Plămân.

• Homeopatia - există un nu­măr mare de remedii utile pentru pro­bleme hepatice, inclusiv Caar­dus ma­rianus, Chelidonium majus, Mercurius solubilis, Lyco­podium, Nux vomica. Totuși, cele mai bune remedii re­zultă din consultații indi­vi­dualizate, ce pot duce la ră­dăcina tulburării.

Vă urez succes!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Vreau să aflu cum să tratez și cum să scap de hematurie"
(Răspuns pentru STOICA GHEORGHE - Prahova, F. AS nr. 1033)


Prezența de sânge în urină este caracteristică unor boli ale tractului urinar inferior (cistită bacteriană, interstițială, uretrită infecțioasă sau inflamatorie, ve­zică cateterizată, calcul renal eliminat sau staționat, prostatită, carcinom scuamos al vezicii urinare, carci­nom cu celule de tranziție ale vezicii urinare). Boala mai poate fi prezentă și când este afectat tractul urinar superior (chisturi renale, afecțiuni glomerulare, litiază renală, pielonefrită, neoplasme - carcinoame renoce­lulare etc.).
Dacă prin analize s-a stabilit că uri­na nu s-a colorat din cauza unor medi­camente administrate (Rifam­picină, Ciclofosfamidă, Furazolidon), consu­mu­lui de sfeclă roșie sau a unei tulbu­rări ereditare de metabo­lism (porfirie), vă recomand să acordați o atenție deo­sebită acestei manifestări clinice - hematuria.
Dacă în antibiograma asociată uroculturii apar peste 100.000 bacterii/ml de urină (deci test pozitiv), urmați tratamentul prescris de medic, eventual în pa­ralel cu unul naturist. Dacă la examenul microsco­pic, în sedimentul urinar apar mai mult de 1.000.000 he­matii/24 ore, faceți o hemoleucogramă completă și trimiteți-mi valoarea eritrocitelor, granu­locitelor, leu­cocitelor, creatinina, proteinuria, calciul și ureea. Tra­ta­mentul este complex, în funcție de cauza care a pro­vocat afecțiunea.
În hematurie, cauza cea mai frecventă este carci­nomul cu celule de tranziție, care afectează vezica uri­nară, bazinetul urinar, ureterele și cea mai mare parte a uretrei.
Tratamentul naturist ce poate ameliora o gamă largă a infecțiilor tractului urinar cuprinde următoarele produse: Total Cleanse Kidneys, Prostate Optimizer, Prostadynon, Renostim, Xantoprostal, Urinal Akut, Kidney Tone Up, Prostatofort, ceaiuri diuretice (coa­da-calului, cozi de cireșe, pufuliță, ghimpe, ienupăr). Dacă între timp situația s-a ameliorat, preventiv, măriți la 1 1/2 l aportul zilnic de lichide (ceaiuri) și reduceți consumul de lapte. Dacă aveți calculi de oxalat - Ca2+, nu consumați ciocolată, spanac, rubarbă.
Pentru nefrită și pielonefrită se fac băi de șezut cu ceai de urzică moartă sau coada-calului și se beau 3 cești pe zi de "lapte de troscot".
Multă sănătate!