Un leac de iarnă: OȚETUL DE MERE

Ilie Tudor
Licoarea acrișoară și ușor tulbure rezultată în urma fermentării cidrului de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute, men­ționat pentru prima oară în tratate de medicină scrise în urmă cu mai bine de trei milenii.

Medicii Gre­ciei antice îl foloseau pe scară largă, însuși Hipocrate, părintele medicinii moderne, punând la loc de cinste oțetul de mere, în scrierile sale. În medicina populară ro­mâ­nească este folosit din timpuri imemorabile. Țăra­nii noștri din zonele de deal și de munte prepară și astăzi oțetul de mere în fiecare toamnă, folosindu-l apoi pe tim­pul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur și sim­plu, pentru menținerea sănătății. Practic, nu există regiune la noi în țară în care să nu fie cunoscută folo­sirea acestui remediu popular în bolile specifice frigului și se­zonului rece. Iată în continuare șapte aplicații cu acest minunat remediu.

Reumatismul

Se ia de trei ori pe zi câte o lingură de oțet de mere, amestecată cu o linguriță de miere. Cura durează minim trei luni și are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. În plus, anumite substanțe conținute de oțetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare și împiedică procesele de îmbătrânire și de degenerare a car­­tilajelor și a epiteliilor. Durerile reumatice agravate la frig și vânt pot fi tratate și extern, cu o cataplasmă obți­nută din două lingurițe de oțet, o linguriță de hrean ras și o linguriță de ceapă tocată mărunt. Cele trei com­ponente se amestecă bine, se învelesc în tifon și se aplică pe locul afectat, cataplasma ținându-se minimum o oră.

Răcelile

De la primele dureri de gât, se face din oră în oră câte o gargară cu o soluție concentrată de oțet, obținută din patru linguri de oțet diluate într-o cană (250 ml) de apă. După ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar: din trei în trei ore. Este un tratament deosebit de eficient în fazele incipiente ale răcelilor. Procedura are un efect foarte bun și în cazul în care avem senzația de gât uscat.
Dacă răceala deja a avansat, un tratament foarte bun pentru a trece mai ușor boala este următorul: se fac fric­țio­nări ale întregului corp, dar în special ale toracelui, cu oțet de mere. După tratament, pacientul se învelește bine și se lasă să asude vreme de măcar 10 minute. O eficiență deosebită, în ca­zul în care aceste boli sunt însoțite de febră sau de dureri mus­culare, o are masajul cu oțet mentolat, care se obține din trei picături de ulei volatil de mentă adăugate la o lingură de oțet de mere.

Indigestiile

Sunt cele mai frecvente iarna, când frigul, pe de o parte, și mân­carea bogată în calorii, pe de altă parte, su­pun la eforturi suplimen­tare aparatul digestiv. Așadar, da­că sufe­riți iarna de indigestii frec­vente sau de hipoaci­di­tate, beți înain­te de masă, cu 5-10 minute, și imediat după masă, câte un sfert de pahar de apă în care a fost diluată o lin­guriță de oțet. Oțetul stimulează salivația, se­creția de sucuri gastrice și mărește peristal­tis­mul tubu­lui digestiv. De asemenea, îmbunătățește me­tabolismul gluco-lipide­lor, o combinație de substanțe din alimente care este cel mai dificil de digerat și de asimilat.

Crizele biliare

Pe fondul hranei foarte bogate în grăsimi din timpul iernii, problemele cu colecistul sunt foarte frecvente. Aceasta, cu atât mai mult cu cât vezica biliară se lene­vește și mai mult în zilele geroase, când suntem obligați să fim sedentari și să stăm mai mult în casă. Majoritatea persoanelor care au probleme cu bila s-ar putea scuti de multe necazuri, luând 1-2 lingurițe de oțet de mere îna­in­te de fiecare masă cu 10 minute (20-25 de minute în cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic). Acest produs natural stimulează evacuarea bilei, dizolvă calculii, are efecte antiinflamatorii directe, îmbunătățește digestia și metabolismul grăsimilor.

Îngrășarea și obezitatea

Sunt "în floare" după trecerea sărbătorilor de iarnă, menținându-se cu atât mai mult cu cât, în următoarele două luni, hrana rămâne foarte bogată în calorii și cu pu­ține fructe și legume crude. Soluția este oțetul de mere, cu care se fac cele mai simple și cele mai eficiente tratamente de reglare ponderală. Iată unul dintre ele: se bea în fiecare dimineață, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apă de izvor în care au fost dizolvate două lingurițe de oțet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, după fiecare masă, vom bea o jumătate de pahar de apă în care am adăugat o linguriță de oțet de mere și două lingurițe de miere. Oțetul de mere stimulează procesele de elimi­nare din organism (în special tranzitul intestinal) și acti­vează anumite lanțuri metabolice care favorizează slă­bitul. Dacă vreți o cură de slăbire forte, folosiți-o pe ur­mă­toarea: înainte de fiecare masă, oricât de îmbelșugată sau săracă, se înghit doi căței de usturoi pisați împreună cu o lingură mare de oțet de mere și puțină apă. Este un preparat nu foarte rafinat ca aromă și cu atât mai puțin ca gust, însă intensitatea efectului merită efortul. Ar mai fi de reținut că această cură, destul de dură pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de șapte zile la rând, urmate de șapte zile de pauză.

Micozele unghiilor

Se agravează foarte mult în lunile de iarnă, când imu­nitatea scade, circulația sângelui este mai slabă, iar cor­pul (mai ales picioarele) respiră mult mai puțin, din cau­za îmbrăcămintei și a încălțămintei de iarnă. Contra aces­tor micoze se face un tratament de lungă dura­tă, dar cu o eficiență verificată în practică: de trei ori pe zi, di­mi­neața, la prânz și seara, se ține dege­tul în oțet de mere, timp de o jumătate de oră. Peste noapte, se învelește degetul bol­nav într-o vată îmbibată cu oțet de mere și se înfășoară în plastic (de­ge­tare tăiate din mănușile de pro­tecție în gospodărie). Din când în când, se mai tam­po­nează unghia și cu tinctură de propolis sau de mu­guri de plop, care au efecte antiin­fecțioase foarte puternice și acțio­nea­ză foarte bine pe țesuturile înmu­iate anterior în oțet. După 2-3 luni, micoza va dispărea.

Oboseala cronică, epuizarea

Apar foarte frecvent, la sfârșitul iernii, când corpul și psihicul încep să-și epuizeze bateriile încărcate peste vară. Pentru reîncărcarea rapidă a acestor baterii, o so­luție foarte bună este un masaj cu oțet de mere, eventual aromatizat cu levănțică sau rozmarin (se pun trei picături din uleiurile lor volatile într-o lin­gură de oțet). Masajul se face pe întregul corp, astfel: se ia oțet de mere în palmă și se întinde pe piele cu mișcări blânde și energice (făcute mereu în sens ascendent), in­sistându-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui și a zonei frunții. Acest tratament durează 30 minute și va fi urmat obligatoriu de un duș, după care vă veți simți proaspeți și în formă. Același tratament este recomandat contra surmenajului intelectual, precum și contra febrei musculare. Masajul cu oțet de mere stimulează și circu­lația sângelui, mărind rezistența la frig.