Tratamente pentru gonartroză și alte tipuri de artroze

Cititor Formula AS
Gonartroza presupune localizarea reumatis­mului degenerativ la articulația genun­chiu­lui.

Este una dintre cele mai frecvente for­me de reumatism degenerativ. Deși mai puțin se­veră decât coxartroza, rămâne totuși o afecțiune supă­ră­toare, une­ori chiar invalidantă. La nivelul genun­chiului există două articulații: articulația femuro­rotuliană și femuro-tibială. Procesul de uzură le poate afecta sepa­rat sau de obicei împreună. Există două categorii de gonar­troză: gonartroze primitive - fără o cauză iden­tificabilă - și gonartroze secundare - cu cauze cunos­cute. Com­baterea durerii se face cu anal­gezice sau antiinflama­toare nesteroidiene, administrate pe cale generală sau în aplicații locale. Cele mai utili­zate astfel de medi­camente sunt: aspirină, indome­tacin, diclofe­nac, fenil­butazonă. Ele trebuie însă admi­nis­trate cu pre­cauție, datorită efectelor secundare de­fa­­vorabile pe care le au (iritabilitatea gas­trică, re­tenția hi­drosodată). De asemenea, trebuie evitată admi­nis­trarea prelungită a acestor medicamente. Cor­ti­co­ste­roizii se folosesc rar. Ei sunt indicați atunci când există un proces inflamator impor­tant, cu lichid sinovial abundent. Administrările repetate pot produce dete­riorări ale carti­lajului. În scopul protecției și refacerii car­tilajului se adminis­trează condropro­tec­toare, obți­nute din extracte de cartilaj și mă­duvă osoasă. Ele au scopul de a nor­maliza și a stimula metabolismul perturbat al cartilajului.

Remedii naturiste

• Hrean - se prepară un unguent din: 50 g unt topit la 40 grade; se adaugă șapte linguri de hrean ras fin și se amestecă până ce se omogenizează. Se lasă la rece și pen­tru macerat, timp de o zi, după care se reîncăl­zește și se strecoară. Se pune într-un re­cipient, păstrân­du-se la răcoa­re; se unge zona dureroasă de două ori pe zi, timp îndelungat.

• Jneapăn - infuzie de jneapăn, se beau câte două căni pe zi.

• Frunze tinere de nuc - peste frunze tinere de nuc se pune ulei de măsline și se lasă 3-4 ore, apoi se aplică frunzele în 3-4 straturi pe articulațiile dureroase. Se lasă să lucreze toată noaptea. Se mai poate face masaj la articulațiile dureroase cu ulei de măsline, în amestec cu zeamă de lămâie. Se aplică un bandaj și se lasă să lucreze peste noapte.

• Cataplasmă de usturoi - se curăță un cățel de us­turoi, se răzuiește, se împachetează într-o cârpă umedă și se aplică pe genunchiul dureros. Se ține timp de 20 de minute. Efect garantat în calmarea durerilor.


Suplimente naturale

• Joint Protex - produs naturist ce conține sub­­stanțe prezente în mod normal în celulele car­tila­­ju­lui și care acționează îmbunătățind funcția arti­cu­lației, în plus, ca și antiinflamatoarele și anal­ge­zicele, atenuează durerea și inflamația, dar fără efecte se­cundare.

• Shark Aid (cartilaj de rechin) - par­ti­cipă la rege­nerarea cartilajelor, reduce inflamația, durerea, redă mobilitatea arti­culațiilor și inhibă vascula­rizația locală în artrită, artroză, reumatism.

• Super Soya Lecithin (sau Triple Potency Lecithin) - Lecitina este indicată ca tratament naturist în aceste afecțiuni pentru redu­cerea dure­rilor articulare. Este un bun lubrifiant al articu­lațiilor și este de mare ajutor persoanelor meteosensibile.

• Vein Care (hirudină din salivă de lipitori) - dimi­nu­ează semnificativ inflamația articu­lară și scade depozitele intra-articulare de fibrină, are efect calmant și anestezic.


Rețetă
Unguent din gelatină pentru gonartroză


Se prepară crema de bază: în 250 g unt se fierb 4 căței de usturoi, 1 lingu­riță flori de găl­benele, 1 lingu­riță rădăcină de tătăneasă, 1 lin­guriță de hrean, 1 linguriță frunze de viță-de-vie, 1 linguriță lemn-dulce, 1 linguriță flori de arni­că, 1 lingu­riță foi de dafin, 1 linguriță frunze de nuc și 1 linguriță muguri de pin. Se fierbe 3-4 zile, sau chiar o săptămână, apoi se strecoară. După strecu­rare, se adaugă 50-100 ml ulei de măs­line sau ulei de brad. Separat, într-o cană de porțelan se pun 10 g de gelatină (Dr. Oetker), peste aceasta se toarnă 100 ml apă călduță, se amestecă con­tinuu, se lasă vreo 20 de minute până se întărește, se face ca piftia. Se ames­tecă cu crema de bază topită, dacă este nevoie se mai pune la încălzit. Se ames­tecă bine. Se adaugă în topitură uleiuri volatile de: ienupăr, de brad și rozmarin, câte o pipetă din fiecare ulei volatil (pipeta mică cu pară de cau­ciuc, cumpărată de la farmacie). Se pun și 30 ml de glicerină.
Preparatul cu gelatină nu se fierbe, căci se degra­dează gelatina. Încă în stare lichidă, se toarnă în reci­piente corespunzătoare.
Indicații: gonartroză, dar și artroza cotului, hernie de disc.
Concomintent (odată cu în­tre­bu­in­țarea acestui un­gu­ent) se ia zilnic câte o linguriță (5 g) de gelatină ali­men­tară, așa cum este ea în pliculeț (ne­prelucrat). Se consumă mult lichid când se ia gelatina. După 6 luni, se re­face lichidul sinovial dintre cartilaje.
M-am uns într-o seară la încheie­tura mâinii și mi-a trecut durerea pe loc. A doua zi s-a făcut un strat lu­cios în locul unde m-am uns. Așa trebuie, căci astfel ge­la­tina intră în piele. Nu se șterge acest strat.

Tratament intern pentru artroze și osteoporoză

Două rețete de preparare a calciului natural

1. Prima metodă este mai simplă. Se ma­cină în pulbere coajă de ou (după ce în prealabil s-au spălat bine); se amestecă 1 linguriță de praf de coajă de ou cu 1 lingură de suc de lămâie proaspăt. Se amestecă până apare spuma. Se adaugă în mâncare sau se consumă separat câte 2-3 lingurițe pe zi.
2. A doua metodă este puțin mai complicată și se adre­sează persoa­nelor cu afecțiuni în stadii mai avan­sate. 7 ouă albe de casă spălate foarte bine se pun în­tregi într-un borcan sterilizat și peste ele se toarnă sucul a 12 lămâi. Se închide bine borcanul și se păs­trea­ză la frigider 12 zile. Zilnic, se amestecă atent con­ținutul borcanului cu o lingură de lemn. La sfârșitul pe­rioadei, se trece conținutul borcanului prin sită și se amestecă cu 0,5 1 de coniac și 200 g de miere de al­bine. Ames­tecul obținut se păstrează în frigider și se con­sumă de trei ori pe zi, între mesele principale.

Brânză cu calciu

Se încălzesc 5 l de lapte, se adau­gă 1 litru de lapte bă­tut sau lapte acru, 300 g de smântână, 1 lingură de pul­bere din coajă de ou sau pastile pisate de calciu din far­macie. Se ia de pe foc înainte de fierbere și se răceș­te. Strecurați brânza. Zerul obținut îl puteți folosi pen­tru prepararea mâncă­rurilor sau în cosmetică.

Cură cu coada-calului

50 g coada-calului uscată se pun la macerat timp de 3 ore într-un litru de apă rece. Se fierbe 30 de minu­te, se lasă în repaus 10-20 de minute, acoperit, se stre­coară. Se beau 3 căni de ceai pe zi, timp de 3 luni (atunci se vede rezultatul).

MĂRCUȘ IOAN - Aiud, e-mail: janosm3@gmail.com, tel. 0745/55.88.68