PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii

Ana Dobrescu
Din rețetele d-lui farmacist BOBARU

Este cea dintâi plantă pe care farmacistul Ion Bobaru o recomandă celor care doresc să își curețe organismul de toxine. Deși ne-am obiș­nuit să o asociem cu razele calde ale soarelui, plan­ta cea firavă ne este de mare folos acum, iarna. Dacă nu ați recoltat-o din timp, puteți achiziționa planta uscată din magazinele tip Plafar sau cele cu produse naturiste.

Acțiune terapeutică

De secole, păpădia este cunoscută drept una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante. Datorită princi­piilor amare, tonifică ficatul obosit, stimulează activi­tatea rinichilor și a intestinelor. Prin aceste calități, are un rol esențial în eliminarea toxinelor. Este indicată în toate afecțiunile în care există dereglări glan­dulare. Crește diureza, mărește secreția glan­dulară și norma­lizează circulația sângelui.

Remedii din păpădie

Infuzie de păpădie: Preparată corect, in­fuzia reprezintă un adevărat elixir pentru ficat și rinichi, un depurativ natural al între­gului organism, contribuind eficient la elimi­narea toxinelor. Se obține amestecând 10 g (2 lingurițe) de plantă uscată (partea aeria­nă alcătuită din frunze) și 250 ml apă (o ca­nă). După ce a dat în clocot, vasul se acoperă și preparatul se lasă la infuzat, în repaus, 10 minute. La final, se strecoară și poate fi băut. Important este să nu îndulcim ceaiul cu za­hăr. Dacă totuși, gustul ni se pare neplăcut, putem folosi mierea de albine sau zahărul brun.
Doza recomandată este de două căni pe zi, una dimineața, pe stomacul gol, și seara înainte de culcare. O cură de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra întregului organism, ac­țiunea sa fiind vizibilă și la nivelul pielii, care va de­veni mai fermă și mai fină.
Completarea farmacistului: Filtrele de detoxifiere ale organismului sunt numeroase: pielea (prin transpi­rație), plămânii (prin respirație), aparatul renal (prin urinare) și, nu în ultimul rând, tubul digestiv (prin de­fecație), care este a patra cale de eliminare a toxinelor din organism. În afecțiunile renale de natură infec­țioa­să se recomandă cura cu infuzie de păpădie și admi­nis­trarea de pilule cu albastru de metilen. Pilulele cu al­bastru de metil au reprezentat în trecut principala te­rapie în afecțiunile renale de natură infecțioasă. Din păcate, această terapie a fost înlocuită, nu cu cel mai mare succes, de antibiotice. Farmacia Faltis din Brăila are în portofoliul său, printre alte multe preparate, și gelule cu albastru de metil.

Decoct din păpădie: La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri (30 g) de rădăcină de păpădie us­cată și mărunțită. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se eva­­poră. După ce se filtrează, poate fi păstrat la frigider cel mult două zile.
Doza recomandată este de 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține vreme de trei săptămâni și poate fi reluată după o săptămână de pauză.
Alte efecte terapeutice: Cura cu decoct de rădăcină de păpădie contribuie semnificativ la normalizarea circulației sângelui și a ritmului cardiac și este un valo­ros tratament adjuvant în ciroza hepatică, cistită și de­reglări ale glandei tiroide. Decoctul contribuie și la eli­minarea calculilor renali (cunoscutele pietre la rinichi), fiind un bun diuretic.

Extract fluid din păpădie și hrean: 100 g rădăcină de păpădie us­cată, 10 g hrean ras, 1 litru de apă.
Mod de preparare și dozaj: Ră­dăcina de păpădie se fierbe până când volumul apei scade la jumătate (500 ml), apoi se adaugă hreanul. După răcire, se filtrează, iar poțiunea poate fi păstrată la frigider aproximativ 5 zile. Doza optimă este de 60 ml (4 linguri) de trei ori pe zi, timp de o săptămână.
Alte efecte terapeutice: Concen­tratul este indicat mai ales celor care suferă de bronșită cronică, boli intestinale sau afecțiuni reumatice.

Tinctura de păpădie se obține din: 20 g rădă­cină uscată de păpădie și 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, folosind metoda generală de preparare a tinctu­rilor: componentele se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Apoi se filtrează și se lasă la decantat încă 6 zile. Se păstrează în sticluțe cu dop picurător. Se poate păstra un an de la data preparării.
Farmacia Faltis din Brăila prepară un sirop deto­xifiant pe bază de tinctură de păpădie și kaolin (bolus alba), acesta fiind un silicat natural de aluminiu, prin­cipala componentă din argilă.

Tinctură din păpă­die și hrean: 20 g rădă­cină de pă­pădie uscată, 10 g hrean ras, 100 ml alcool ali­mentar de 70 de grade.
Mod de preparare și do­zaj: Plantele se pun într-un borcan cu filet, iar deasupra se toarnă alcoolul. Borcanul se închide ermetic și prepa­ra­tul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se fil­trea­ză din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluțe de culoare închi­să. Preparatul poate fi păstrat un an după obținere. Pen­tru tratament sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia ori de câte ori este nevoie.
Efecte terapeutice: Asocierea păpădiei cu hreanul aduce un plus de sănătate organismului, prin desfun­da­rea căilor respiratorii, ceea ce duce la mai mult oxi­gen în sânge și o mai bună funcționare a inimii. Astfel, tinctura mixtă are un efect benefic asupra tuturor orga­nelor cheie: plămâni, ficat și rinichi. Preparatul acțio­nează eficient în stimularea bilei leneșe, atât păpădia, cât și hreanul, având drept efect mărirea volumului de bilă secretată.
Cu un puternic rol antiinflamator, licoarea are efec­te benefice și asupra celor care suferă de reumatism sau artrită, fiind totodată și un antiseptic de elită, care uci­de și elimină bacteriile, contribuind la regenerarea țesu­turilor. Este recomandată în curele de slăbire și mai ales celor care se luptă cu obezitatea, dereglări ale glandei tiroide, indigestie sau retenție de apă în organism.
Sfatul farmacistului: În afecțiunile renale, tinctura de păpădie și hrean, ușor de preparat în orice gos­podărie, se poate asocia cu pilulele cu albastru de metil, ambele potențându-se reciproc.

Poțiune tonifiantă pentru ficat și rinichi: 15 g rădăcină uscată de păpădie (aproximativ o lin­gură), 30 g rădăcină uscată de cicoare (aproximativ 2 lin­guri), 15 g boabe de ienupăr, 1 litru de apă.
Mod de preparare și dozaj: Păpădia, cicoarea și ienupărul se amestecă într-un vas emailat, care se pune pe foc și peste plante se toarnă apă. Ingredientele se fierb 15 minute, apoi lichidul se strecoară. Licoarea poate fi păstrată în frigider, doza recomandată fiind 30 ml (două linguri) de trei ori pe zi.
Efecte terapeutice: Este indicată mai ales atunci când toxinele din organism s-au concentrat și cristalizat sub formă de piatră la nivelul ficatului ori rinichilor. Po­țiunea este recomandată și celor care suferă de dia­bet, principiile active din ienupăr având rolul de a re­duce nivelul zahărului din sânge și a stimula diureza.
Avertizarea farmacistului: Preparatul nu este reco­mandat celor care suferă de afecțiuni renale grave, de­oarece ienupărul poate produce iritarea rinichilor.

Elixir din păpădie și condimente: 30 g rădăci­nă de păpădie, 30 g rădăcină de pătrunjel, 15 g rădă­cină de ghimbir, 15 g rădăcină de lemn dulce, 2 litri de apă.
Mod de preparare și dozaj: Plantele se amestecă într-un vas emailat, cu o lingură de lemn, deasupra se toarnă 2 litri de apă și se pune pe foc. Mixtura este lăsa­tă să fiarbă până când cantitatea de apă se reduce la jumătate (1 litru), apoi se strecoară și este păstrată în frigider. Doza recomandată este de 50 ml (un păhărel), de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă. Pen­tru efecte optime, cura se ține 7 zile.
Alte efecte terapeutice: Îmbinarea celor patru plante contribuie la sănătatea întregului organism, de la flui­dizarea sângelui până la tonifierea sistemului nervos și a sistemului muscular. Elixirul este indicat pentru a combate stările de greață și indigestiile, ameliorând cu succes simptomele inflamațiilor gastrice.

Preparate pentru uz extern

Băi terapeutice
Păpădiile sunt o bună ocazie de relaxare, dar și de eliminare a toxinelor, pielea fiind unul din­tre filtrele de dezintoxicare ale organismu­lui. Se prepară mai întâi o infuzie concentrată din 300 g de păpădie uscată și doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează și poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează aproximativ un sfert de oră și este recomandată de 2-3 ori pe săptămână.
Băile cu păpădie alină durerile reumatice și arti­culare, fiind recomandate și pentru calmarea iritațiilor pielii, produse de afecțiunile dermato­logice.

Mască de față cu argilă și păpădie
Se obține amestecând 2 linguri de praf de ar­gilă cu decoct de păpădie (preparat după re­țe­ta pre­­zentată mai sus), până se obține o pastă sub­țire, care poate fi întinsă pe față și gât. Masca este lă­sată să ac­ționeze vreme de 15 minute, după care poate fi în­depărtată, prin spălare cu infuzie călduță de mușe­țel. Pentru tenul uscat este necesar să adău­gați, la pre­pa­ra­rea amestecului inițial, o linguriță de ulei de măs­line.
Recomandarea farmacis­tu­lui: După îndepărtarea măș­tii de pe față e bine să fie folo­sită o cremă antio­xi­­dantă antirid și o cre­mă vitaminizantă, spe­cifică tenului (ten us­cat, gras sau mixt). Far­macia Faltis din Brăila prepară creme de întreținere a frumuseții. Sunt proaspete și cu efect maxim.
Argila are o puter­nică acțiune antitoxică, antibacteriană și revita­lizan­tă. Sărurile mine­rale pe care le conține au un excepțional efect tonifiant asupra pielii și totodată grăbesc eliminarea toxine­lor și a celulelor moarte.