Răspuns pentru ION TĂBĂCARU - Zimnicea, F. AS nr. 1050 - "Căutăm sfaturi și experiențe pentru tumoră pe creier"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

În principiu, astrocitomul este o tumoră benignă (glială), care afectează în special tinerii către vârsta de 30 de ani, așa cum de altfel s-a întâmplat și în cazul fiului dvs. Reprezentând circa 10% din ca­zuistica patologiilor tumorale cerebrale, acest tip de tumoră are o evoluție lentă și se localizează, habitual, la nivel lobar sau emisferic, însă caracterul său infiltrant și difuz îl face de cele mai multe ori inaccesibil chirurgical. Aceste caracteristici specifice astrocitomului explică de ce recomandările medicilor consultați de dvs. înclină fie pentru rezecția subtotală, urmată de chimioterapie, fie pentru excluderea cu desăvârșire a oricărei intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, în momentul în care o tumoră cerebrală determină apariția semnelor și simptomelor neurologice, este foarte important să se înceapă, cât mai rapid posibil, un tratament medical adecvat. Spun asta pentru că, atunci când tumora infiltrează țesutul cerebral din jur (este și cazul astrocitomului), făcând extirparea totală imposibilă, recu­ren­țele postchirurgicale sunt posibile și probabile. Și chiar dacă tumorile cerebrale descoperite în stadii tim­purii sunt curabile, ele pot de­termina, în cazul în care trata­mentul întârzie, sechele neu­rologice ireversibile. Mai mult, trebuie știut că tumorile cerebrale pot împiedica cir­culația lichidului cefalora­hidian, determinând acumu­larea lui în interiorul și în jurul creierului, fenomen care determină creșterea tensiunii intracraniene și hidrocefalie, complicație severă, ce va ne­cesita, obligatoriu, drenajul pentru normalizarea presiunii și reducerea riscului de deteriorare progresivă a țesutului cerebral.
Tratamentul tumorilor cerebrale poate include, de la caz la caz, proceduri chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie, administrarea de corticosteroizi pentru combaterea edemului sau terapii hormonale pentru anumite tumori care vizează hipofiza sau epifiza. În cel mai fericit caz, se poate lua în calcul și radio­chirurgia gamma (gamma knife), procedură care per­mite extirparea anumitor tipuri de tumori cerebrale și anume a celor situate profund.
Despre tratamentul naturist al tumorilor cerebrale s-a mai scris în paginile revistei "Formula AS” și, de curând, am făcut-o chiar eu, motiv pentru care voi aminti doar remediile necesare. Astfel, tratamentul patologiilor tumorale include, în funcție de tipul de tumoră, remedii precum Boswellia, Năpraznicul, cartilajul de rechin, tincturile de Castan, Saschiu și Vâsc, Ganoderma, Spânzul, sucurile naturale de sfeclă, țelină, morcov, pătrunjel, măr și cartof (ames­tec), produse apicole (păstură, lăptișor de matcă, polen, miere etc.). În sfârșit, dar nu în ultimul rând, s-au înregistrat bune rezultate prin administrarea produ­sului antitumoral Vidatox, procesat pe bază de venin de scorpion albastru, dar care, din păcate, nu este disponibil în farmaciile din România, ci trebuie pro­curat din Albania.
În încheiere, aș aminti și efectul terapeutic al vita­minei B17 (amigdalină sau nitrilozid) în manage­mentul patologiilor tumorale, atât cu localizare cere­brală, cât și cu alte localizări. În absența unui produs farmacologic care să conțină vitamina B17, se pot ad­ministra sâmburi de caisă (8-10 bucăți pe zi), re­cunoscuți pentru cea mai mare concentrație de amig­dalină.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am picioarele amorțite până la genunchi"
(Răspuns pentru CIOCIOVEI TAMARA, F. AS nr. 1031)
(Aceste indicații i-ar putea fi de folos și IULIEI din Galați, F. AS nr. 1031)


Stimată doamnă,
Rezultatul ecografiei Doppler nu este clar în ex­punerea dumneavoastră. Însă rezultatul radiografiei, simptomele descrise (precum și evoluția lor), combi­nate cu vârsta pe care o aveți, mă îndreaptă, în primul rând, către un diagnostic de neuropatie periferică (tulburare a sistemului nervos periferic). Nu se exclude nici existența unei boli vasculare, ceea ce nu ar fi surprinzător la vârsta pe care o aveți. Între manifestă­rile produse de cele două boli există diferențe vizibile. Simptomele de neuropatie periferică încep în cei mai lungi nervi ai corpului, cel mai adesea de la vârfurile degetelor, și implică, încet, picioarele, gambele și coap­sele. Ele se agravează seara și noaptea, se ame­liorează la mișcare. Printre simptome figurea­ză amorțeli, furnicături, cram­pe (cârcei), senzația de rece și de ar­suri la nivelul membrelor inferioare.
Simptomele vasculare pot avea loc ziua și noaptea, au o agravare la mișcare (cu dureri adesea la gamba posterioară) și se ameliorează în re­paus. În cazuri severe durerile pot avea loc și în repaus, dar de regulă, atunci când picioarele sunt ridicate. Deoarece cauza tulburării dumnea­voastră pare a fi de origine neuropată, iar dvs. sunteți sub tratamentul neu­ropat clasic, mă voi limita la abor­da­rea naturistă a problemei.
Cauzele neuropatiei peri­ferice pot fi:

• Presiune pe nervi, cum este cazul dumneavoastră.

• Traumatisme, de la ac­cidente de mașină, căzături, etc.

• Alcoolism.

• Diabetul zaharat, prin efectul glucozei direct asu­pra fibrelor nervoase.

• Tumorile pot apăsa și ele pe nerv, de-a lungul traiectului său (cazul Iuliei din Galați)

• Infecții cu virusuri și bacterii.

• Boli autoimune, în care sistemul de apărare al organismului se întoarce împotriva orga­nismului.

• Boli hepatice, tiroidiene, renale, precum și unele deficiențe de vitamine.

Din punct de vedere naturist, se poate vorbi de o lipsă de "hrană” pe traiectele energetice, ceea ce pro­duce deficit de funcție. Se mai poate vorbi de blocaje ale acestor canale, ceea ce produce simptome dure­roase. Neuropatia periferică, în afară de disconfortul produs, poate duce la ulcerații, infecții, alte traumatis­me și chiar amputația mem­brelor inferioare.
Tratamentele naturiste posibile includ:

• Postura corectă a corpului - ceea ce poate fi o problemă în cazul dumnea­voastră, având în vedere diagnosticul de scolioză.

• Mișcarea fizică - pune în mișcare energiile corpului, iar fizioterapia poate fi de folos în cazurile în care s-a produs un traumatism.

• Masajul - ameliorează simptomele de neuro­patie.

• Hrana adecvată, ceea ce include multe vitamine.

• Opriți fumatul și limitați alcoolul la minimum.


• Nu stați locului prea mult, căci acest lucru poate pune presiune pe fibrele nervoase, ceea ce provoacă sau agravează simptomele.

• Un control corect al diabetului zaharat este esen­țial.

• Plante medicinale - Sunătoarea (Hypericum per­foratum) este foarte bună pentru neuropatie (aten­ție, sunătoarea poate interacționa în mod nefavorabil cu unele medicamente pe care le folosiți, de pildă war­farina, pentru anticoagulare). o Aloe vera întărește ener­gia ficatului, dar poate scădea glicemia (atenție, dacă folosiți medicamente antidiabetice!). o Ardei iute (Cap­sicum annuum) - este folosit în multe creme pentru neuropatie. o Luminița-nopții (evening primrose în engleză) conține uleuri esențiale considerate utile în neuropatia periferică.

• Homeopatia are multe posibilități utile pentru neuropatie. Între ele sunt Aurum metallicum, Cap­sicum annuum, Cuprum metallicum, Hypericum per­foratum, Ledum palustre. Medicamente precum Iris versicolor și Viscum album ajută la neuropatia de compresie (adică de la tasarea vertebrelor).

•  Acupunctura este foarte utilă pentru echilibrarea meridianelor. Crește cantitatea și fluxul energiei din meridiane, le deblochează eliminind astfel durerea, și deschide posibilitatea hrănirii mai bune a acestora. Meridianele asupra cărora trebuie acționat sunt: ficatul, vezica urinară, vezica biliară, stomacul, vasul guvernator și vasul de concepție.

Vă urez succes!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Nepoțelul meu are dermatită de contact"
(Răspuns pentru ECATERINA MUSTAȚĂ, F. AS nr. 1038)


Ca urmare a insucceselor semnalate de dvs. privind tratamentele utilizate până în prezent vă recomand să aplicați pe mânuțele nepoțelului dvs. un unguent care și-a dovedit pe deplin efi­ciența în multe dermatoze sesizate de ci­titorii revistei.
Este vorba de unguentul Epitelin rea­lizat de firma Exhelios din Timișoara, pe care îl puteți procura de la farmacii sau de la magazinele de produse naturiste.
Are în compoziția sa principii biologic active din flori de gălbenele (Calendula officinalis), flori de mu­șețel (Matricaria chamomilla) și de luminița-nopții (Oenothera biennis), care îi con­feră proprietăți epiteli­zante, regenerante, cicatrizante, nutritive, antiseptice și antiinflamatoare.
Consider că este tocmai ceea ce poate contribui la vindecarea afecțiunii de care suferă nepoțelul dvs. Vă doresc succes!