În principiu, astrocitomul este o tumoră benignă (glială), care afectează în special tinerii către vârsta de 30 de ani, așa cum de altfel s-a întâmplat și în cazul fiului dvs. Reprezentând circa 10% din cazuistica patologiilor tumorale cerebrale, acest tip de tumoră are o evoluție lentă și se localizează, habitual, la nivel lobar sau emisferic, însă caracterul său infiltrant și difuz îl face de cele mai multe ori inaccesibil chirurgical. Aceste caracteristici specifice astrocitomului explică de ce recomandările medicilor consultați de dvs. înclină fie pentru rezecția subtotală, urmată de chimioterapie, fie pentru excluderea cu desăvârșire a oricărei intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, în momentul în care o tumoră cerebrală determină apariția semnelor și simptomelor neurologice, este foarte important să se înceapă, cât mai rapid posibil, un tratament medical adecvat. Spun asta pentru că, atunci când tumora infiltrează țesutul cerebral din jur (este și cazul astrocitomului), făcând extirparea totală imposibilă, recurențele postchirurgicale sunt posibile și probabile. Și chiar dacă tumorile cerebrale descoperite în stadii timpurii sunt curabile, ele pot determina, în cazul în care tratamentul întârzie, sechele neurologice ireversibile. Mai mult, trebuie știut că tumorile cerebrale pot împiedica circulația lichidului cefalorahidian, determinând acumularea lui în interiorul și în jurul creierului, fenomen care determină creșterea tensiunii intracraniene și hidrocefalie, complicație severă, ce va necesita, obligatoriu, drenajul pentru normalizarea presiunii și reducerea riscului de deteriorare progresivă a țesutului cerebral.
Tratamentul tumorilor cerebrale poate include, de la caz la caz, proceduri chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie, administrarea de corticosteroizi pentru combaterea edemului sau terapii hormonale pentru anumite tumori care vizează hipofiza sau epifiza. În cel mai fericit caz, se poate lua în calcul și radiochirurgia gamma (gamma knife), procedură care permite extirparea anumitor tipuri de tumori cerebrale și anume a celor situate profund.
Despre tratamentul naturist al tumorilor cerebrale s-a mai scris în paginile revistei "Formula AS” și, de curând, am făcut-o chiar eu, motiv pentru care voi aminti doar remediile necesare. Astfel, tratamentul patologiilor tumorale include, în funcție de tipul de tumoră, remedii precum Boswellia, Năpraznicul, cartilajul de rechin, tincturile de Castan, Saschiu și Vâsc, Ganoderma, Spânzul, sucurile naturale de sfeclă, țelină, morcov, pătrunjel, măr și cartof (amestec), produse apicole (păstură, lăptișor de matcă, polen, miere etc.). În sfârșit, dar nu în ultimul rând, s-au înregistrat bune rezultate prin administrarea produsului antitumoral Vidatox, procesat pe bază de venin de scorpion albastru, dar care, din păcate, nu este disponibil în farmaciile din România, ci trebuie procurat din Albania.
În încheiere, aș aminti și efectul terapeutic al vitaminei B17 (amigdalină sau nitrilozid) în managementul patologiilor tumorale, atât cu localizare cerebrală, cât și cu alte localizări. În absența unui produs farmacologic care să conțină vitamina B17, se pot administra sâmburi de caisă (8-10 bucăți pe zi), recunoscuți pentru cea mai mare concentrație de amigdalină.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am picioarele amorțite până la genunchi"
(Răspuns pentru CIOCIOVEI TAMARA, F. AS nr. 1031)
(Aceste indicații i-ar putea fi de folos și IULIEI din Galați, F. AS nr. 1031)
Stimată doamnă,
Rezultatul ecografiei Doppler nu este clar în expunerea dumneavoastră. Însă rezultatul radiografiei, simptomele descrise (precum și evoluția lor), combinate cu vârsta pe care o aveți, mă îndreaptă, în primul rând, către un diagnostic de neuropatie periferică (tulburare a sistemului nervos periferic). Nu se exclude nici existența unei boli vasculare, ceea ce nu ar fi surprinzător la vârsta pe care o aveți. Între manifestările produse de cele două boli există diferențe vizibile. Simptomele de neuropatie periferică încep în cei mai lungi nervi ai corpului, cel mai adesea de la vârfurile degetelor, și implică, încet, picioarele, gambele și coapsele. Ele se agravează seara și noaptea, se ameliorează la mișcare. Printre simptome figurează amorțeli, furnicături, crampe (cârcei), senzația de rece și de arsuri la nivelul membrelor inferioare.
Simptomele vasculare pot avea loc ziua și noaptea, au o agravare la mișcare (cu dureri adesea la gamba posterioară) și se ameliorează în repaus. În cazuri severe durerile pot avea loc și în repaus, dar de regulă, atunci când picioarele sunt ridicate. Deoarece cauza tulburării dumneavoastră pare a fi de origine neuropată, iar dvs. sunteți sub tratamentul neuropat clasic, mă voi limita la abordarea naturistă a problemei.
Cauzele neuropatiei periferice pot fi:
• Presiune pe nervi, cum este cazul dumneavoastră.
• Traumatisme, de la accidente de mașină, căzături, etc.
• Alcoolism.
• Diabetul zaharat, prin efectul glucozei direct asupra fibrelor nervoase.
• Tumorile pot apăsa și ele pe nerv, de-a lungul traiectului său (cazul Iuliei din Galați)
• Infecții cu virusuri și bacterii.
• Boli autoimune, în care sistemul de apărare al organismului se întoarce împotriva organismului.
• Boli hepatice, tiroidiene, renale, precum și unele deficiențe de vitamine.
Din punct de vedere naturist, se poate vorbi de o lipsă de "hrană” pe traiectele energetice, ceea ce produce deficit de funcție. Se mai poate vorbi de blocaje ale acestor canale, ceea ce produce simptome dureroase. Neuropatia periferică, în afară de disconfortul produs, poate duce la ulcerații, infecții, alte traumatisme și chiar amputația membrelor inferioare.Tratamentele naturiste posibile includ:
• Postura corectă a corpului - ceea ce poate fi o problemă în cazul dumneavoastră, având în vedere diagnosticul de scolioză.
• Mișcarea fizică - pune în mișcare energiile corpului, iar fizioterapia poate fi de folos în cazurile în care s-a produs un traumatism.
• Masajul - ameliorează simptomele de neuropatie.
• Hrana adecvată, ceea ce include multe vitamine.
• Opriți fumatul și limitați alcoolul la minimum.
• Nu stați locului prea mult, căci acest lucru poate pune presiune pe fibrele nervoase, ceea ce provoacă sau agravează simptomele.
• Un control corect al diabetului zaharat este esențial.
• Plante medicinale - Sunătoarea (Hypericum perforatum) este foarte bună pentru neuropatie (atenție, sunătoarea poate interacționa în mod nefavorabil cu unele medicamente pe care le folosiți, de pildă warfarina, pentru anticoagulare). o Aloe vera întărește energia ficatului, dar poate scădea glicemia (atenție, dacă folosiți medicamente antidiabetice!). o Ardei iute (Capsicum annuum) - este folosit în multe creme pentru neuropatie. o Luminița-nopții (evening primrose în engleză) conține uleuri esențiale considerate utile în neuropatia periferică.
• Homeopatia are multe posibilități utile pentru neuropatie. Între ele sunt Aurum metallicum, Capsicum annuum, Cuprum metallicum, Hypericum perforatum, Ledum palustre. Medicamente precum Iris versicolor și Viscum album ajută la neuropatia de compresie (adică de la tasarea vertebrelor).
• Acupunctura este foarte utilă pentru echilibrarea meridianelor. Crește cantitatea și fluxul energiei din meridiane, le deblochează eliminind astfel durerea, și deschide posibilitatea hrănirii mai bune a acestora. Meridianele asupra cărora trebuie acționat sunt: ficatul, vezica urinară, vezica biliară, stomacul, vasul guvernator și vasul de concepție.
Vă urez succes!VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara
"Nepoțelul meu are dermatită de contact"
(Răspuns pentru ECATERINA MUSTAȚĂ, F. AS nr. 1038)
Ca urmare a insucceselor semnalate de dvs. privind tratamentele utilizate până în prezent vă recomand să aplicați pe mânuțele nepoțelului dvs. un unguent care și-a dovedit pe deplin eficiența în multe dermatoze sesizate de cititorii revistei.
Este vorba de unguentul Epitelin realizat de firma Exhelios din Timișoara, pe care îl puteți procura de la farmacii sau de la magazinele de produse naturiste.
Are în compoziția sa principii biologic active din flori de gălbenele (Calendula officinalis), flori de mușețel (Matricaria chamomilla) și de luminița-nopții (Oenothera biennis), care îi conferă proprietăți epitelizante, regenerante, cicatrizante, nutritive, antiseptice și antiinflamatoare.
Consider că este tocmai ceea ce poate contribui la vindecarea afecțiunii de care suferă nepoțelul dvs. Vă doresc succes!