* Privindu-l, ne regăsim zâmbetul și ne împodobim sufletul cu cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Dincolo de cadourile așezate sub crengile încărcate de beteală, bradul este el însuși un dar sacru, purtător de energie și sănătate. Cetinile sale veșnic verzi rămân o taină încă nedezlegată, dar se știe cu siguranță că ele nu alină numai sufletul, ci și suferințele trupului. Acele de pe crenguțele celui mai iubit dintre copaci au puterea de a vindeca o sumedenie de boli, de la banalele răceli, la afecțiuni gastrice și renale sau deficiențe ale sistemului imunitar *
Virtuți tămăduitoare
Bradul a prins rădăcini pe meleagurile noastre în urmă cu mii de ani, iar numele i-a fost dat de strămoșii daci, care s-au înclinat în fața copacului miraculos, veșnic verde. Recunoscut drept arbore sacru, a traversat secolele ca simbol al vieții și reînnoirii, fiind prezent în cele mai vechi legende, tradiții și datini populare românești. Tot atât de veche este și recunoașterea bradului ca remediu natural, ce poate vindeca o sumedenie de boli, îndeosebi suferințele aduse de gerurile iernii.
Vindecătorii din popor știau că mireasma cetinii are puterea de a liniști sufletul, dăruind un somn odihnitor și revigorant oamenilor frământați de necazuri și griji. Ei îi sfătuiau pe cei chinuiți de insomnie, ori care se trezeau plini de spaimă în timpul nopții, să își pună sub pernă săculețe din pânză pline cu ace de brad. Pe vreme de iarnă, durerile de oase erau alungate prin băi calde cu cetini, iar răcelile și gripa se tratau prin inhalarea aburilor fierturilor făcute din ace și conuri. La sosirea primăverii, locuitorii satelor de munte, nevoiți să urce pieptiș povârnișurile stâncoase ale Carpaților, aveau obiceiul să mestece muguri proaspeți de brad, pentru a-și potoli setea și a prinde puteri. Astfel se considerau protejați de boli, dar și de spiritele rele.
Cunoscătorii ierburilor de leac foloseau ceaiul din muguri sau cetină pentru a alunga nădușeala, dar și ca remediu pentru bolile de ficat și splină. Bătrânii oblojeau "gâlmele”, umflăturile de pe gât și corp, aplicând pe zonele afectate cataplasme calde din ace de brad sau "plămădeală” din făină de scoarță, rășină și rachiu. Rășina era considerată leac al durerilor de stomac, de mare ajutor și pentru inima bolnavă. Tot rășina, în amestec cu pânză de păianjen, frunze de nuc și ceară de albine, era întrebuințată sub forma unei alifii, care grăbea vindecarea tăieturilor și arsurilor, curățând "bubele rele” (negi, furuncule, răni infectate).
Secole mai târziu, cercetătorii contemporani au dat dreptate înțelepților vindecători din satele românești, confirmând eficacitatea remediilor din brad. Analizate sub lentilele microscopului, bradul, molidul și celelalte conifere s-au dovedit a fi veritabile farmacii naturale, care își oferă leacurile mai ales sub formă de uleiuri volatile. Datorită compoziției bogate în esențe vindecătoare, preparatele din molid și brad au calități expectorante, antiinflamatoare, antioxidante și antibiotice. În special molidul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv, la nivelul căruia are un efect calmant, antidiareic.
Dacă mugurii se recoltează primăvara, acum, iarna, putem folosi acele verzi de pe cetini și conurile. Pentru a rezista frigului, frunzele bradului secretă o concentrație dublă de principii active și își sporesc considerabil calitățile terapeutice. Din acest motiv, înainte de a aduce bradul la căldură, în odaia unde îl vom împodobi, este bine să punem deoparte câteva crenguțe. Păstrate la temperaturi de maxim 5 grade Celsius, ramurile tinere, aflate la capătul crengilor mai groase, au uimitoare puteri vindecătoare. Expert în terapia naturii, domnul farmacist Ion Bobaru ne va învăța cum să le prelucrăm, respectând cu exactitate proporțiile și metodele cerute de arta vechilor spițeri.
Preparate pentru uz intern
Ceai concentrat din ace de brad
Frunzele se desprind de pe cetini și se toacă mărunt, pe o planșetă din lemn. Băutura trebuie preparată imediat după fărâmițarea frunzelor, pentru că, în contact cu aerul, mare parte din uleiurile volatile dispar prin evaporare. Peste o lingură de plantă (15 g), se toarnă o cană de apă clocotită (250 ml). Licoarea este lăsată să fiarbă, la foc mic, aproximativ 10 minute, după care se strecoară și se bea, cât mai fierbinte. Efectele sunt sporite dacă adăugăm o linguriță de miere de albine și un vârf de cuțit sau jumătate de baton de scorțișoară. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Efecte: indicat ca adjuvant în tratamentul afecțiunilor pulmonare, ceaiul este un bun expectorant, calmează tusea persistentă și ameliorează cu succes stările gripale. Are efecte sudorifice, combate febra, fiind totodată și un bun antibiotic natural. Acționează ca vitaminizant și tonifică sistemului imunitar.
Ceaiul concentrat din ace de molid - preparat în același mod - este un dezinfectant de excepție al sistemului digestiv, fiind recunoscut ca antidiareic și calmant al mucoasei gastrice. Infuzia concentrată are efect liniștitor și tonic asupra sistemului nervos, favorizând instalarea somnului.
Băutură vitaminizantă din brad și cătină
Ingrediente: 30 g ace de brad (aproximativ două linguri) și 10 g de cătină uscată și mărunțită (aproximativ două lingurițe).
Mod de preparare: frunzele de brad se taie mărunt, apoi se pisează într-un mojar cu pistil sau într-un vas adânc, folosind o lingură de lemn. Pentru a obține o pastă cât mai moale este bine să adăugăm și o linguriță de apă fiartă și răcită sau apă distilată. Într-un vas emailat, care poate fi pus pe foc, se amestecă mai întâi plantele și apoi se toarnă 500 ml de apă clocotită. Preparatul este lăsat să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După fierbere, se lasă la infuzat jumătate de oră, apoi se strecoară și poate fi păstrat în frigider, cel mult trei zile. Doza recomandată este de 100 ml, de trei ori pe zi, după fiecare masă. O cură durează trei săptămâni și, dacă este nevoie, se poate relua după o pauză de 7 zile.
Efecte: este un excelent tonic și energizant, de mare ajutor copiilor anemici sau celor care se confruntă cu deficitul de vitamine (avitaminoză) și cu stări de oboseală cronică - fizică și psihică. Are calități revulsive (grăbește deplasarea spre piele a sângelui care stagnează într-un organ), întărește pereții vaselor sanguine și contribuie semnificativ la buna oxigenare a creierului. Este recomandat ca adjuvant în tratamentul anginei pectorale și aritmiei cardiace.
Decoct din brad și lapte
Ingrediente: 2 linguri (30 g) de ace de brad sau molid măcinate fin, un litru de lapte.
Mod de preparare: într-un recipient se pun întâi plantele, apoi se toarnă laptele și se pun la fiert. După ce laptele a dat în clocot, licoarea este lăsată la foc mic încă 15 minute. În final se filtrează și se împarte în trei părți egale. Se bea câte o porție, înainte de fiecare masă, vreme de o săptămână.
Efecte: decoctul este recomandat copiilor cu deficit de calciu sau cu stări de agitație psihomotorie, adulților care depun efort fizic prelungit și, ca adjuvant, în tratamentul tuberculozei pulmonare.
Tinctură din ace și conuri de brad
Se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 g de ace de brad tocate fin și, opțional, un con de mărime medie, mărunțit. Peste plante se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare. Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Efecte: bronșită cronică și iritabilitate a căilor respiratorii superioare. Are o puternică acțiune antiseptică, fiind recomandată pentru tratarea afecțiunilor bucale: afte și răni ale gingiilor. Prin calitățile sale antiinflamatoare, este benefică și în cazul bolilor renale, deoarece reduce inflamarea rinichilor și căilor urinare. Mai mult, elixirul are menirea de a contribui la eliminarea viermilor intestinali. Luptă cu succes împotriva virozelor pulmonare și ajută la decongestionarea sinusurilor.
Vin medicinal din cetină de brad
Băutura este un tonic aromat și se obține simplu, din 2-3 cetini de brad (se aleg crenguțele tinere, de la capătul ramurilor, cu o lungime de aprox. 10 cm) și un litru de vin curat, roșu, sec. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri umbroase. Sunt recomandate 2-3 linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de 6 săptămâni. Este un bun stimulent imunitar și întăritor cardiac.
Sirop din brad și miere de albine
Se prepară amestecând 500 ml infuzie concentrată din ace de brad (obținută după metoda descrisă mai sus, cu precizarea că se dublează cantitățile de plantă și apă) cu 500 g zahăr sau miere. Mixtura se încălzește până când elementele se dizolvă și lichidul devine omogen. După răcire, se transferă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza este de 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi pentru copii și dublu pentru adulți. Siropul este un excelent tonifiant al sistemului nervos și un energizant pentru mecanismele imunitare.
Preparate pentru uz extern
Inhalații cu miresme de brad și mușețel
Pentru prepararea infuziei, avem nevoie de 2 linguri de ace de brad (30 g) și o lingură cu vârf de mușețel (20 g). Plantele se amestecă într-un vas cu o capacitate de aproximativ 2 litri și deasupra se toarnă apă. Se fierbe 10 minute, după care infuzia este lăsată puțin la răcit, pentru ca vaporii emanați să nu fie foarte fierbinți. Pentru inhalații, ne aplecăm asupra vasului, având capul acoperit cu un prosop care să canalizeze vaporii spre căile respiratorii și inspirăm adânc aburii emanați, timp de cel puțin un minut. Terapia cu aburi este recomandată seara, înainte de culcare. Inhalațiile sunt eficiente ca tratament adjuvant în sinuzită și rinită. Mai mult, picăturile pentru nas, recomandate de medicul curant, au o eficiență sporită dacă sunt administrate după inhalarea vaporilor de brad și mușețel.
Băi terapeutice cu aromă de cetini
Sunt o binefacere pentru întregul organism, conferă fermitate pielii, relaxează și fortifică sistemul nervos. Se prepară mai întâi o infuzie concentrată, din 300 g de crenguțe tinere de brad, tocate mărunt, cu ace cu tot, și doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează și poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează aproximativ un sfert de oră și este recomandată de 2-3 ori pe săptămână. Uleiurile volatile emanate de cetinile de brad alină durerile reumatice și articulare, fiind recomandate și pentru calmarea iritațiilor pielii produse de afecțiunile dermatologice.