Foarte puțini oameni știu faptul că varza, în special cea murată, a jucat un rol extrem de important chiar în... istoria lumii. De exemplu, doar cu ajutorul ei au fost posibile îndelungatele călătorii prin care au fost descoperite America, Oceania și Australia, varza murată fiind cărată în butoaie, la bordul corăbiilor, și servind contra scorbutului și contra altor boli, care altfel ar fi decimat echipajele pe timpul lungilor traversări ale oceanelor. Mai aproape de noi, varza murată a început să fie luată în serios ca medicament abia în ultimele două decenii, când oamenii de știință au descoperit un lucru tulburător: marii consumatori și, mai ales, marile consumatoare de varză au o imunitate extraordinară la diverse boli, în special tumorale. De exemplu, în populațiile care consumă în medie 25 de kilograme de varză murată pe an, femeile prezintă cu 70% mai puține cazuri de cancer de col uterin decât cele care țin dieta europeană normală. Vă vine să credeți sau nu, ingredientul sarmalelor și al salatelor de sărbători este mai tare decât vaccinurile împotriva cancerului de col uterin. Aceasta, deoarece varza murată, deși păstrează doar parțial vitaminele și celelalte substanțe vindecătoare ale legumei proaspete, are conținutul de minerale, de fibre alimentare intact și, important, are substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor și a proteinelor. Aceasta este și explicația pentru care varza murată (la fel ca și castraveții murați) este nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simțim instinctiv că ne ajută digestia și metabolismul. Să aflăm în continuare și cum se administrează acest aliment-medicament:
Modul de administrare a verzei murate
Cercetările științifice arată că valoarea ca medicament a verzei murate este strict dependentă de modul în care o consumăm. Cu o condiție: să nu fie preparată termic. Cel mai bine sunt păstrate substanțele terapeutic active în salata de varză murată, a cărei rețetă de preparare o prezentăm în continuare:
Salata de varză murată
Varza murată se ține în apă rece vreme de 10-30 de minute, pentru a se desăra parțial. Apoi se curăță de frunzele deteriorate și se taie mărunt, cu ajutorul unui cuțit cu lamă de inox (pentru a reduce la minim procesul de oxidare a enzimelor și a vitaminelor). Imediat după tăiere, se amestecă bine cu morcov ras foarte fin, cu puțin cimbru (pentru efect carminativ) și cu ulei presat la rece. Se consumă imediat după preparare. Doza minimă de salată de varză acră, indicată a fi consumată pentru a beneficia de efectele sale terapeutice, este de 300 g pe zi. O cură cu salată de varză murată poate dura oricât de mult, iar ca durată minimă, se recomandă consumul său zilnic vreme de măcar 3 zile pe săptămână.
Moarea de varză
Este zeama rezultată după scurgerea verzei murate. Un extract 100% natural din varză, îmbogățit cu fermenți și enzime, cu principii active de la plantele aromatice (țelină, mărar, ardei iute, hrean) puse în murături, și sare. Din păcate, moarea de varză a fost destul de puțin studiată de către știință, deși cu siguranță va veni vremea când și ea va declanșa o mică revoluție în lumea medicamentelor naturale. Cert este că ea îmbunătățește digestia, are efecte vitaminizante și remineralizante, în doze mici stimulează apetitul, iar în doze mari îl inhibă.
Aplicații terapeutice ale verzei murate
• Digestia dificilă - luați înainte și după masă câte un sfert de pahar de moare (proaspăt colectată). Mai ales moarea de varză roșie stimulează salivația, secreția de sucuri gastrice și mărește peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, îmbunătățește metabolismul proteinelor și grăsimilor, adică al substanțelor din alimente care sunt cel mai dificil de digerat și asimilat.
• Îngrășarea - pentru a ne încăpea hainele și după ce trec sărbătorile, putem face, de fiecare dată când avem o masă foarte îmbelșugată, un tratament simplu și cu o eficiență remarcabilă: înainte de fiecare masă, pe stomacul gol, se beau câte 2 pahare de moare, nu mai puțin, deoarece în doze mici și medii moarea de varză este, din contra, un stimulent al apetitului. În schimb, consumate cu aproximativ 15 minute înainte de masă, ne vor diminua considerabil apetitul și ne vor face să consumăm mai puțină hrană.
• Glicemia crescută - este un fenomen care apare frecvent de sărbători la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Poate fi combătută, pentru a nu da complicațiile specifice diabetului, cu un remediu tradițional: salată de varză acră. Fibrele alimentare pe care varza le conține acționează ca un absorbant pentru zaharuri, făcând ca ele să fie eliberate gradat în organism, fără a suprasolicita pancreasul și a ne crește glicemia.
• Mahmureala - este eliminată consumând dimineața jumătate de litru de moare și bând, apoi, și pe parcursul zilei moare de varză, urmată de o cană cu apă. Pentru o mai mare eficiență, se va mânca pe parcursul zilei respective ceva mai des, însă porții mici, iar înainte de fiecare masă se va consuma obligatoriu moare de varză.
• Ficatul mărit - este o problemă care apare frecvent, mai ales la marii consumatori de carne și alcool, în urma meselor îmbelșugate de sărbători. În medicina populară românească, această problemă se tratează cu jumătate de litru de moare de varză, băută dimineața pe stomacul gol, și cu un litru de ceai de sunătoare băut pe parcursul zilei.
• Hepatita, boli de ficat în general - o substanță conținută de către varză, sulforafanul, stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varză s-a dovedit a preveni procesele de distrucție celulară la nivelul ficatului sub acțiunea factorilor infecțioși sau a celor chimici. Pentru a obține aceste rezultate, se recomandă consumul verzei acre sau a celei crude sub formă de salată, de măcar 3 ori pe săptămână.
• Constipația - 3-4 pahare de moare de varză stimulează digestia, deblochează eliminarea și ajută la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este și motivul pentru care, în multe sate românești, în timpul meselor tradiționale de Crăciun și de Anul Nou, se servește moare de varză din belșug, înainte de felurile de mâncare mai grele, precum și la sfârșitul ospețelor. De asemenea, stimularea tranzitului intestinal cu moare de varză este și un foarte bun remediu pentru a slăbi în mod natural. Salata de varză este un alt laxativ natural foarte bun, aportul de fibre alimentare pe care le conține ajutând și el la slăbit.
• Boala canceroasă - studii statistice recente arată că la populațiile care consumă multă varză murată (din Polonia, din anumite regiuni ale Germaniei și ale Olandei) rata anumitor forme de cancer este mult redusă. Apoi, studii de laborator au arătat că varza consumată crudă, murată sau gătită rapid are efecte antitumorale și anticancerigene. Ca atare, 3-5 zile pe săptămână, în care consumăm câte 200 g de salată de varză acră sau crudă, ne pot salva viața, punându-ne la adăpost de o multitudine de forme de cancer, cum ar fi: cancerul la sân, cancerul de colon, cancerul de col uterin, cancerul gastric, cancerul de prostată, cancerul de piele etc.
• Surmenaj fizic și intelectual - consumul de varză acră sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, are efect adaptogen și anti-oboseală. Se țin cure de trei săptămâni, timp în care se consumă la prânz și la masa de seară câte o farfurie (125 g) de salată. Acest tratament este foarte bun adjuvant și contra depresiei psihice.
• Infecții respiratorii - varza, mai ales cea roșie, este mai bogată în vitamina C decât portocalele, are puține calorii și multe substanțe cu efect antioxidant, conține magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste caracteristici o recomandă în mod special ca remediu pentru întărirea imunității. Se administrează acră sau proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecții respiratorii, pentru a susține și pentru a grăbi procesul vindecării. La persoanele care iau antibiotice de sinteză, varza murată este extraordinară pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
Precauții și contraindicații la tratamentul intern cu varză murată
Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse la tratamentul cu varză murată sunt foarte rare și reduse ca intensitate și se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, ușoare colici abdominale, în cazuri foarte rare diaree. Pentru cei care au un sistem digestiv sensibil la varză, se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme. o Varza acră este contraindicată doar persoanelor cu hipertensiune, la care aportul de sare trebuie limitat (neajuns care se poate corecta prin desărare în apă rece). Varza acră va fi consumată cu prudență, la început în cantități foarte mici, și de persoanele care suferă de colită de fermentație, care s-ar putea să nu suporte varza murată, ci doar pe cea fiartă. o Persoanele cu hiper- și hipo-tiroidie vor consuma, de asemenea, cu prudență varza, la început, în mici cantități.