Un nou "șoc al viitorului”

Ion Longin Popescu
Ne amintim de "Șocul viitorului”, lucrarea prin care autorul ei, Alvin Toffler, a creat, în anii '70, futuro­logia - știința care definește tendințele viitorului.

Recent, celebrul scriitor și futurolog american a dat publicității predicțiile sale pentru următorii 40 de ani. Iată, sintetic, care este noul "șoc al viitorului”:

* În următorii 40 de ani, se va instala un nou... matri­ar­hat! Femeile vor avea la îndemână o putere de decizie fără precedent. Ele vor ocupa tot mai multe posturi im­portante de conducere.
* Pe parcursul celor patru decenii, un număr tot mai mare de oameni își vor cultiva propriile legume și își vor produce singuri alimentele.
* Știința și tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât mulți oameni vor fi tentați să se "de­co­necteze” de la ritmul de viață mult prea trepidant.
* Internetul de mare viteză va deveni o banalitate, iar videoconferințele, practicate încă din zilele noastre, le vor permite angajaților să nu mai meargă la birou, să lucreze "de acasă”, din orice colț din lume.
* Va crește migrația musulmană către țările occiden­tale, în timp ce creștinismul se va extinde în țările din emisfera sudică. Țări precum Iranul și Coreea de Nord vor rămâne printre puținele state polițienești din lume.
* După cum se știe deja, China își va consolida statutul de putere economică majoră. Va intra într-o alianță cu Brazilia, India și Venezuela, pentru a influența ratele de schimb ale monedelor și pentru a-și asigura necesarul energetic. SUA vor depinde de China pentru apro­vizionarea cu metale rare, cu unele dispozitive și produse precum radarele, armamentul și automobilele hibride.
* Va înflori o lume "post-hidrocarburi”, iar țările pe­tro­liere vor avea de suferit. Arabia Saudită, Iran, Irak, micile emirate din Golful Persic, Rusia și Venezuela își vor pierde suflul economic bazat în prezent pe zăcămintele de țiței.
* Topirea ghețarilor va permite accesul oamenilor la noi zăcăminte minerale. Schimbările climatice se vor accentua, provocând conflicte. Creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor va forța populația să părăsească zo­nele de coastă.
* Vor crește de patru ori cheltuielile totale cu pensiile și asistența socială, ca urmare a îmbătrânirii populației. Sistemul asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.
* Va apune epoca concernelor și corporațiilor, locul lor fiind luat de grupuri de firme (clusters). Unitatea de măsură informatică va fi "petabyte-ul” (PB), superioară "gigabyte-ului” (GB) de azi. Un disc (HDD) de 2000 PB va putea stoca istoria și cultura întregii omeniri, de la începuturi și până azi.
* În fine, principala sursă de energie va fi formată din energia solară, fisiunea nucleară, energia vidului, energia magneto-gravitațională.

Așadar, vești bune, predicții optimiste. Cum ar spune Eminescu, "Viitorul și trecutul/ Sunt a filei două fețe/ Vede-n capăt începutul/ Cine știe să le-nvețe...”