DOSARUL SOMNULUI: Noapte bună - zi rodnică

Gilda Fildan
Napoleon se descurca fără probleme cu patru ore de somn pe noapte, pe când Einstein se legăna în vise vreme de douăsprezece ceasuri.

Amân­du­rora, deopo­trivă, istoria le-a rezervat câte un loc în gale­ria geniilor, a căror faimă dăinuie peste veacuri. Cum este posibil? Realmente, în ceea ce privește somnul, importantă e în primul rând calitatea lui, iar nu cantitatea. Căci, noapte de noapte, noi parcurgem diferite faze ale somnului, fiecare cu rolul și cu însemnătatea ei.

Numeroase cauze pot duce la insomnie

Nu întotdeauna este simplu de identificat factorul - sau factorii - ce declanșează tulburările odihnei noas­tre noc­tur­ne. O cină luată prea târziu, prea multă lumină în dor­mi­tor sau un pat nepotrivit - acestea sunt lucruri relativ ușor de rezolvat. Situația se complică atunci când intervin stre­sul și problemele psihice. Aici pot fi de ajutor tehnicile de relaxare, deseori și remediile provenite din farmacia naturii. "Dacă nu dormiți bine timp de câteva luni, dacă aveți stări de­pre­sive și sunteți mai puțin eficienți în rezolvarea tre­burilor zilnice, iar capacitatea de concentrare și puterea de muncă vă scad vizibil, ar trebui să vă adre­sați unui me­dic neurolog”, ne sfătuiesc specialiștii. Ei ne recomandă ace­lași lucru și în cazul când tulbu­rările de somn sunt pro­vocate de cauze fizice, cum ar fi sforăitul zgomotos, tahi­cardia, urinările nocturne sau spasmele musculare.

Felul cum dormim se modifică în decursul anilor

Copiii adorm netulburați, chiar dacă în jurul lor e agita­ție și gălăgie - nu poți decât să-i invidiezi. Efectiv, la nou- născuți stadiul de somn profund se întinde pe aproape 90% din durata totală a somnului. Pe măsura înaintării în vârstă, aceste faze se scurtează, în schimb cele de somn superficial, în timpul cărora ne trezim mereu, devin mai lungi. Ceea ce înseamnă că riscul de apariție a unor probleme ale somnului crește automat odată cu vârsta. Însă nu orice tulburare a som­nului necesită o vizită la medic. Trezirea ocazională în timpul nopții este un fenomen normal. În Europa, aproape 40% dintre adulți au dificultăți de adormire și un somn întrerupt, simptomele fiind în majoritatea cazurilor ușor de remediat.

Sfaturi de somn ușor

Învățați cum să obosiți

Lumina stinsă, capul pe pernă, ochii închiși - și îndată vă ia somnul. Ce bine ar fi dacă s-ar petrece totul atât de simplu... Dar nu vă descurajați. Iată mai jos câteva trucuri simple, cu ajutorul cărora veți reuși în curând să dormiți buș­tean.
Vom începe cu ce este mai important de știut: faptul că nu dormiți nu trebuie să vă streseze. "In­somnia nu îmbolnăvește atât de repede pe nimeni și mai ales nu prostește și nu îngrașă", subliniază specialiștii. Cercetările au dovedit că nu se intră în comă, nici măcar în condițiile unui sever deficit de somn (recordul mondial a constat în 266 de ore de veghe). După acest experiment ieșit din comun, deți­nătorul recordului cu pricina, brita­nicul Tony Wright, și-a recuperat pe deplin carența de somn, dormind pur și simplu neîntrerupt 14 ore. Și nici faptul că vă treziți în cursul nopții nu constituie un motiv înte­meiat de îngrijorare. In­tervalele scurte de veghe se în­scriu în mo­delul nor­mal de somn, de regulă ele trec neobservate. Însă, chiar dacă vă amintiți de aceste faze de veghe, nu înseam­nă obli­ga­toriu că ați "dormit prost”. Esen­țial este să vă simțiți revigo­rați dimineața. Desigur, con­diția pen­tru ca aceasta să se întâmple este ca, înainte de a vă băga în pat, să vă eliberați mai întâi de stres. "A­tenția și puterea de mun­că se dimi­nuează dacă suntem permanent extenuați. Pe termen lung, sur­me­najul poate afecta psi­hicul”, aver­tizează spe­cialiștii. De aceea, ofe­rim aici zece sfaturi de noapte-bună tutu­ror celor aflați în conflict cu Moș Ene.

1. Activitățile monotone in­duc oboseala. Pot face uz de ele în special cei care se trezesc noap­tea și se întorc de pe o parte pe alta în așternut, neiz­butind să adoar­mă la loc. Mai bine sculați-vă și faceți pasiențe ori aranjați-vă rufele de spălat pe culori, înainte de a vă întoarce în pat, pentru o nouă repriză de somn.

2. Ritualurile de adormire au efect și la adulți, nu numai la copii. Pregătiți-vă trecerea de la sta­rea de veghe la oboseala aducătoare de somn prin acțiuni mici, mereu aceleași. De pildă, o cană cu ceai de plante, un masaj al mâinilor, o muzică în surdină, aceeași în fiecare seară.

3. Gândurile negative se pot îndepărta mai les­ne dacă le așterneți pe hârtie undeva, într-un spa­țiu ales de dvs. în afara dormitorului, și lăsați inten­ționat biletul acolo. Descărcați-vă problemele numai în acel loc.

4. Nu cinați prea târziu și preferați pentru masa de seară o hrană bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, care să nu vă îngreuneze prea tare digestia. De exemplu, pește, piept de pui sau o combinație cu brânză de vaci.

5. Sportul eliberează creierul - inclusiv fă­cându-l apt pentru somn. Însă minimum trei ore după antrenament nu e recomandabil să vă băgați în pat, căci veți fi mai degrabă înviorați decât obosiți. În schimb, vă prinde bine o plimbare scurtă chiar înainte de culcare.

6. O baie de noapte bună nu-i moleșește numai pe bebeluși: ea relaxează musculatura și vă face somnoroși, cu atât mai mult dacă veți folosi și săruri de baie cu efect calmant. Micșorați lumina și intrați în cadă, după ce ați umplut-o cu apă la tempe­ratura de circa 36 de grade.

7. Îmbrățișați-vă cu parte­ne­rul: apropierea fizică rela­xează și reduce secreția de hor­moni ai stresului. Iar dacă alin­tările vor duce la ceva mai mult, este un ajutor neprețuit pentru somn.

8. Muzica ascultată seara pregătește optim terenul pen­tru repaosul nocturn. Se reco­man­dă 45 de minute cu melodii potolite, de pildă jazz clasic sau folk. O asemenea muzică reduce pulsul și încetinește ritmul res­pi­rației, potrivit unui studiu efec­tuat la Universitatea din Taiwan.

9. Lectura ușoară este de pre­ferat în această situație: căr­țile distractive ori sentimentale vă trag la somn mai curând decât un roman polițist, care vă ține în tensiune, sau literatura de specialitate, adică activitatea profesională luată în pat. Utiliza­torii de cărți electronice sau iPad-uri sunt sfătuiți să-și seteze aparatul pentru funcționarea în regim de noapte, deoarece clipirile lui luminoase perturbă se­creția de melatonină, hormonul somnului.

10. Întoarceți deșteptătorul cu spatele, ast­fel încât să nu puteți vedea cadranul. Persoa­nele cu dificultăți de adormire obișnuiesc să se uite obsesiv la ceas, enervându-se din pricina fiecărui minut de nesomn. Ceea ce le aruncă într-un cerc vi­cios, căci le împiedică să se relaxeze și să adoarmă.


Să adormim cu mijloace naturale

* Leacurile tradiționale și extractele din plante întrebuințate de terapeuții naturiști nu sunt false remedii de tip placebo. Eficiența lor a fost confirmată de nenumărate studii științifice *

Apreciată încă din Evul Mediu -
Valeriana, ca somnifer


Acțiune - Rădăcina de valeriană conține uleiuri eterice care blochează neurotransmițătorii din siste­mul nervos central. Ele au astfel o ac­țiune calmantă, favorizând ador­mirea și somnul conti­nuu, după cum o atestă nu­meroase studii clinice.
Utilizare - Valeriana se gă­sește în farmacii și în maga­zinele naturiste sub formă de capsule, compri­mate, picături și ceai. Indi­ferent ce preparat alegeți, luați-l timp de câteva săptămâni, cu aproxi­mativ 30 de minute înainte de culcare.

Planta anti-stres -
Sunătoarea vă redă echilibrul


Acțiune - Dacă aveți o stare de neli­niște sau o dis­poziție ușor depresivă, puteți apela cu încredere la preparatele pe bază de sunătoare, fiindcă în florile ei galbene există substanțe active capa­bile să vă alunge moho­reala. O analiză ce a sintetizat rezulta­tele a 29 de studii arată că acțiunea sunătoarei nu e mai prejos decât a anti­depresivelor standard.
Utilizare - Doza uzuală pre­scrisă este de minimum 450 mg ex­tract pe zi, ceea ce e imposibil de rea­lizat cu ceaiuri. Pentru a obține efectul dorit, administrați-vă sunătoarea zilnic, cel puțin două săptă­mâni. Atenție: ea face să crească fotosen­sibilitatea pielii.

Pentru vise dulci -
Spargeți nuci!


Acțiune - Nucile vă furnizează o porție consistentă de melatonină, hormonul care aduce somnul. Aceasta este concluzia la care au ajuns neurologii de la Univer­sitatea San Antonio din Texas. Când nivelul mela­toninei din sânge crește, se doarme mai bine.
Utilizare - Mâncați un pumn de nuci seara, de exemplu în timp ce vă uitați la televizor. Cu cât nucile sunt mai proaspete, cu atât efectul va fi mai puternic.

Amare, însă bune la somn -
Florile de hamei


Acțiune - Din inflorescențele de hamei se extrag substanțe amare cu efect calmant.
Utilizare - Medicina tradițională din mânăstirile germane propune cu mare încredere berea caldă ca ajutor la adormit - un remediu nea­testat științific. Rezultate mai bune se ob­țin la adulți cu preparatele care com­bină ha­me­iul cu valeriană și roiniță. Se administrează seara.

Florile de vis -
Passiflora


Acțiune - Ele împodobesc multe grădini, dar interesante din punct de vedere medical nu sunt florile, ci frunzele și tulpinile plantei. Flavonele, glicozidele și uleiurile eterice con­ținute în ele au darul de a reda calmul și de a domoli anxietatea - ceea ce, firește, creea­ză o stare prielnică somnului.
Utilizare - Extractul de passiflora se găsește sub formă de capsule sau picături, iar din planta uscată vă puteți prepara un ceai. Se ia de două-trei ori pe zi și înainte de culcare.

Un desert pe marginea patului -
Laptele cu miere


Acțiune - Laptele conține, printre altele, aminoa­cidul numit triptofan, din care organis­mul nostru produce serotonina, neu­rotransmițătorul dătător de bună dispoziție. Dublu avantaj: mierea optimizează asimilarea triptofa­nului în creier.
Utilizare - Amestecați o linguriță de miere într-un pahar cu lapte fierbinte. E bine să-l beți seara, chiar înainte de a vă băga în pat. Vă încălzește trupul și sufletul.

Un ritual încântător -
Ceaiul de plante


Acțiune - Somnologii știu bine că ritualurile favo­rizează deconectarea. Unul dintre ele poate fi și cana de ceai. Alegeți-vă un amestec de ceaiuri care induce calmul și prin aroma sa.
Utilizare - Ceaiul de plante se prepară întotdeauna turnând peste el apă clocotită. Se lasă să infuzeze între 7 și 10 minute și se bea cât mai fierbinte.

Nelipsită din grădinile mânăstirești -
Roinița, subtilă și liniștitoare


Acțiune - Puterile tămăduitoare ale roiniței sunt prețuite de cunoscători de peste 2000 de ani. În special din frunze (culese de preferință înaintea perioadei de înflorire) se extrag uleiuri eterice și tananți, ale căror proprietăți liniștitoare, relaxante și antivirale au fost confirmate de o serie întreagă de studii clinice.
Utilizare - Infuzia de roiniță este un excelent ceai de seară. De maximum trei ori pe zi se pot lua 5 până la 10 ml macerat alcoolic de roiniță, dizolvat în apă. Administrate timp îndelungat, atât ceaiul, cât și maceratul vă ajută să eliminați tensiunile interioare și să vă îmbunătățiți calitatea somnului.

Arome în cadă -
Baie parfumată cu flori de fân


Acțiune - Într-un pumn de flori de fân se găsesc cam 50 de plante diferite și toate împreună conțin aproximativ 1000 de prin­ci­pii naturale active, printre altele rășini aromate și uleiuri eterice care favorizează detensionarea, ameliorând durerile din mușchi și articulații.
Utilizare - O simplă baie la picioare vă poate fi de mare folos. Turnați 3 litri de apă clocotită peste 4 pumni de flori de fân, acoperiți vasul și așteptați să se răcească până pe la 26 grade, apoi îmbăiați-vă picioarele 15 minute. Pentru o baie generală este de preferat să între­buințați adaosuri de baie cu flori de fân.

Gâdilă plăcut nările -
Săculețul parfumat de sub pernă


Acțiune - Ajungând prin nas în creier, aromele ne influențează starea generală. Dacă le alegeți pe cele potrivite, vă asigurați buna dispozi­ție, o porție sănătoasă de somn și alungați grijile care vă asaltează zilnic.
Utilizare - Umpleți un să­cu­leț din pânză de in cu flori sau plante uscate și puneți-l pe per­nă, când vă culcați. Pentru bebe­luși și copii mici sunt indicați săculeții cu hamei, în rest persoanele de orice vârstă pot folosi florile de la­van­dă. În cazul când n-aveți la îndemână flori uscate, presărați pe pernă 3 picături de ulei aromat, cum ar fi cel de busuioc.

Aducătoare de pace -
Florile de lavandă


Acțiune - Agitația interioară, gri­jile și temerile accelerează caru­se­lul gândurilor. Uleiul de lavandă, administrat intern, ajunge în celulele sistemului nervos, unde își manifestă proprietățile calmante și anxiolitice, ajutându-vă astfel să aveți un somn odihnitor.
Utilizare - Capsulele cu pulbere de lavandă se iau o dată pe zi, în timpul uneia dintre mesele prin­cipale. Efectul se observă deja după câteva zile de administrare.

Căldură mângâietoare -
Perna cu boabe de grâu spelta pentru picioarele reci


Acțiune - Adormim ușor doar când avem picioarele calde, însă aproape 80% dintre femei se bagă în pat cu ele reci ca gheața. Temperatura din degetele picioare­lor poate scădea cu până la 8 grade față de restul cor­pului. O perniță umplută cu boabe de grâu spelta vă furnizează căldura dorită.
Utilizare - Înfierbântați pernița cu boabe de grâu în cuptorul aragazului sau în cel cu microunde. Com­parativ cu o buiotă, ea are avantajul de a ceda căldura con­tinuu, un timp mai îndelungat. Așezați perna fier­binte la capătul patului și lipiți-vă picioarele de ea.