SELECȚIA FORMULA AS

Adriana Bittel
Carte de dăruit

Dacă ați lăsat pe ultimul moment împachetarea darurilor de Crăciun de pus sub brad, dacă vă gândiți de pe acum ce să luați Ionilor și Ioanelor sau dacă vreți să vă faceți singuri o plăcere de sărbători, cel mai simplu e să intrați într-o librărie sau să co­man­dați - telefonic sau on-line - direct de la edituri. Veți găsi cu siguranță, la prețuri accesibile, pentru toate vârstele și gusturile, cadouri neperisabile, care, înso­țite de urări semnate pe pagina de gardă, vă vor păstra în timp numele și amintirea.
Pentru copii, spre care se îndreaptă în primul rând gândul de sărbători, oferta e enormă și variată, de la preșcolari la adolescenți. Vă sugerez doar câteva titluri. Editura Litera (www.litera.ro; tel. 021/319.63.90) a publicat "Marea carte a Crăciunului”, ce cuprinde multe povești frumoase despre cel mai îndrăgit Moș din lume, colinde, jocuri, dar și rețete specifice mesei sărbătorești și sfaturi de împodobire a casei pentru seara magică - o adevărată enciclopedie a Cră­ciu­nu­lui. O carte încântătoare pentru școlarii mici este "Pri­coliciul și alte povestiri”, de Francisca Sto­enescu (Editura Tractus Arte), ilus­trată de autoare, în care lumea Pădurii cu viețuitoarele ei devine o împă­ră­ție a bunelor sentimente, bucu­riei și ha­zului. Și celebra Selma La­gerlöf (Premiul Nobel pentru literatură - 1909) a scris o "Carte de Crăciun” cu po­vestiri despre Iisus, ce con­tinuă să fie reeditate cu succes de peste un secol. O edi­ție re­cen­tă a apărut la Editura Hu­ma­nitas (www.libhumanitas. ro; tel. 0372/74.33.82) care a publicat, tot din operele Selmei Lagerlöf, și un roman pentru elevii din clasele V-VIII, "Împăratul Portu­galiei” - o capodoperă despre iubirea filială și părin­tească, îmbibată de poezia Nordului și emoționantă chiar și pentru cei ce pozează în rebeli. Tot de la Hu­manitas, pentru toată familia, dar și pentru "obligații” oricât de pretențioase vine un posibil cadou de zile mari: un audiobook cu trei CD-uri, intitulat "Leac de criză” și conținând 19 momente și schițe de I.L. Cara­giale. În lectura unor mari actori - Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Marius Manole, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin și Dan Rădulescu -, cu o prezentare grafică excepțională (Mihai Coșulețu), audiobook-ul cu o durată de trei ore și jumătate poate trezi elevilor gustul de a citi ei înșiși, de plăcere, nemuri­toa­rele texte incluse în programa școlară. Iar pentru adulții care - îmi place să cred - le știu, e o delectare să urmărească in­ter­pretarea în orele petrecute în mașină, la drum lung. Tot din categoria darurilor de bun gust, potrivite pentru per­soa­ne cu mintea deschisă, e și no­ul volum al lui Andrei Pleșu, "Pa­rabolele lui Iisus. Ade­vă­rul ca poveste”, în care me­sa­jul pildelor evanghelice nu e descifrat sim­pli­ficator, ci apro­ximat cu subtilitatea speculativă și farmecul ex­pre­siv ce-i sunt proprii celui mai inteligent și mai ca­rismatic intelectual de azi (cel puțin, asta cred eu des­pre Andrei Pleșu).
Există în oferta editorială pentru sărbători și cadouri practice de folosință îndelungată. Între ele, "Car­tea de bucate” a Silviei Jurcovan, de la Huma­ni­tas, ce va fi cu siguranță apreciată de tinerele căsă­to­ri­te fără experiență în bucătărie sau, de ce nu, și de băr­bații care au chef uneori să-și surprindă iubitele sau mu­safirii cu bunătăți gătite de ei înșiși. Alternativă la "biblia” gospodinei românce - cartea Sandei Marin, adresată aceea femeilor antrenate de mici pentru rolul prin­cipal de soție-mamă-bucătăreasă-menajeră, rețe­tele culinare și sfaturile Silviei Jurcovan sunt pe înțe­lesul novicilor: te învață cum să eviți erorile, o mul­țime de trucuri de reușită a mâncărurilor gustoase și mai ales cum să transformi corvoada statului "la cra­tiță” într-o îndeletnicire plină de satisfacții.
O altă carte practică, purtând semnătura unui doc­tor în științe biologice cu o vastă activitate de cerce­tare și numeroase lucrări de specialitate din domeniul terapiilor alternative, Virginia Ciocan, este "Previne și în­­vinge boala cu plante medicinale imunitare și adap­to­gene” (Editura Universitară), www. editura universitara.ro) în care explică pe înțelesul tuturor mo­dalitățile practice prin care putem preveni, ameliora și vindeca anumite boli cu ajutorul plantelor. În sfârșit, pentru orele de răgaz ale doamnelor senti­men­tale - un cadou de suflet: biografia romanțată a Mariei Callas, "Prea mândră, prea fragilă” de Alfonso Signorini (Ed. Humanitas).