Ne plângeam că e secetă, că nu plouă, că nu vine iarna, iar acuma suntem îngropați în zăpezi. Din păcate, priveliștile albe, care ne aduc atâta pace în suflet, ascund în frumusețea lor diafană o mulțime de pericole pentru sănătate. Nu există iarnă în care să nu fim amenințați de gripe și de răceli. Din fericire, și în cazul lor, farmacia naturii ne oferă remedii care atunci când trec prin știința specialiștilor se transformă în garanții pentru sănătate. Este și cazul preparatelor Fares, realizate de un grup inimos de medici, farmaciști și chimiști.
Să facem diferența!
Ne plângem adesea că avem gripă, deși de cele mai multe ori suferim de o răceală ceva mai puternică. Deși între simptomele celor două boli există asemănări, ele sunt cauzate de virusuri diferite.
RĂCEALA este o boală infecțioasă virală ușoară a sistemului respirator superior care afectează persoanele de orice vârstă și este extrem de contagioasă. Simptomele principale sunt: strănuturi, dureri de cap, lăcrimarea ochilor, febră ușoară (37°- 38?), secreții nazale abundente și de consistență apoasă, oboseală și stare generală de rău, tuse, dureri și mâncărimi în gât. Are o evoluție între 3 și 10 zile, dar unele simptome ale bolii se pot întinde până la 3 săptămâni.
GRIPA are un debut mult mai sever în comparație cu răceala simplă. Bolnavii de gripă prezintă febră mai mare, dureri musculare, frisoane. Dacă cele mai multe răceli pot fi "duse pe picioare”, în caz de gripă trebuie o atenție sporită. Este nevoie de repaus la pat și multă odihnă, pentru a acorda organismului răgazul necesar să se refacă. Dar de ce să ajungem la boală când putem să o prevenim, luând câteva măsuri pentru o "trecere sănătoasă” la sezonul rece? În sensul acesta, firma Fares a realizat o trusă de produse 100 % naturale, despre care s-a mai scris în revistă, numită TRUSA HAPCIU - RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ. Trusa asigură tratamentul complet al infecțiilor de căi respiratorii, în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Abordarea se face în două direcții, tratamentul de bază - antiinfecțios, antiinflamator și cel simptomatic - antifebril, antialgic, decongestiv, antitusiv.
* Tratamentul de bază - Trusa conține 3 tipuri de produse: ceai, capsule și tinctură. Se administrează doar unul dintre ele, în funcție de preferință. Dacă simțiți nevoia, puteți lua simultan toate cele trei componente, iar efectul va fi mai rapid și mai puternic.
* Tratamentul simptomelor se adresează corpului cuprins de febră, tuse, durere în gât, dificultăți respiratorii, stare de oboseală și dureri musculare.
FEBRA este doar un simptom și dovedește declanșarea mecanismului de apărare a organismului, totuși trebuie acționat pentru scăderea ei. Febra excesiv de ridicată îngreunează circulația și funcțiile inimii. Când crește febra, inima bate mai repede, apar dureri de cap, oboseală, dispare pofta de mâncare, se usucă buzele. Împotriva febrei, găsiți în Trusa Hapciu - Răceală și Gripă două produse special concepute pentru uz intern: Ceaiul HAPCIU "Scade febra”, iar pentru uz extern - Loțiunea pentru frecție "Scade febra”.
Ceaiul HAPCIU are în compoziție busuioc, scoarță de salcie, isop, scorțișoară, frunze de rozmarin, flori de mușețel și rizomi de ghimbir. De-ndată ce este administrat, febra scade, iar efectul este sudorific, dezinfectant și expectorant. Se prepară o infuzie din 200 ml apă clocotită, turnată peste un plic de ceai; se lasă 10 minute acoperit. Copiii între 3 și 14 ani vor bea 1-2 căni cu ceai pe zi, cei peste 14 ani și adulții - 3-4 căni cu ceai. Indicația noastră este ca ceaiul să fie băut cât mai fierbinte posibil, pe durata stării gripale sau a răcelii, câtă vreme persistă febra.
* Scoarța de salcie are în compoziție saligenina, o substanță care se transformă în organism în acid salicilic. Ea este recomandată pentru ameliorarea durerilor și scăderea febrei.
* Ghimbirul este o plantă utilă întregului organism. În cazul de față, el inhibă virusurile gripale și este de asemenea un foarte bun agent antiinflamator, reducând febra, având de asemenea acțiune antiseptică și expectorantă.
* Isopul, plantă menționată și în Biblie, are virtuți curative deosebite. Este prin excelență remediul vegetal pentru bronșite și astm bronșic, un foarte bun expectorant și antiseptic. Are, de asemenea, un puternic efect sudorific.
* Rozmarinul are efect calmant, antiseptic, iar datorită parfumului său puternic, desfundă nasul și bronhiile, de aceea este recomandat și pentru calmarea acceselor de tuse și a crizelor de astm.
Dacă în copilărie mamele ne făceau frecție cu oțet sau carmol, acum vă oferim Loțiunea pentru frecție "Scade febra” , indicată în stări de oboseală și dureri musculare, care apar în stările gripale. Conține uleiuri esențiale de eucalipt, pin, scorțișoară și cimbru. Efectul de relaxare, revigorare va fi imediat resimțit.
Se administrează copiilor de peste un an și adulților de 2-3 ori pe zi, frecționând mâinile, pieptul și spatele, iar ultima frecție se va aplica seara, înainte de culcare.
* Uleiul esențial de Eucalipt este antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant, imunostimulent, antiinflamator și revigorant. În Australia i se spune Copacul febrei, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antipiretice.
* Uleiul de pin este un produs antigripal, antiinflamator, antiseptic puternic al căilor respiratorii, antitusiv, bacteriostatic, bronhodilatator, calmant și tonic general.
* Uleiul esențial de cimbru este puternic antiseptic, antibacterian și antiviral, antispastic și anestezic local. Calmează tusea, reduce inflamația mucoasei oro-faringiene și nazale și desfundă nasul. Testele de laborator efectuate au demonstrat o eficiență de 98% a proprietăților antimicrobiene ale cimbrului asupra stafilococului auriu, proteus, klebsiella și E.coli.
NASUL ÎNFUNDAT creează neplăcere, indispoziție, iar noaptea poate provoca insomnii. Inhalantul "Ușurează Respirația” a fost creat la Fares tocmai spre a îndepărta senzația de nas înfundat. Are efect decongestionant nazal, ușurează și împrospătează respirația prin acțiunea uleiurilor esențiale de eucalipt și cimbru.
Cum se face o inhalație? Stați aplecați peste un vas cu doi litri de apă fierbinte în care ați pus 10 picături de inhalant, cu capul acoperit de un prosop mare și cu ochii închiși. Se face o inhalație pe zi, de preferință seara, timp de 7-10 zile. Copiilor mici ori sugarilor le puteți pune în cameră o candelă de aromaterapie.
TUSEA este un simptom provocat de o iritație a căilor respiratorii sau a unui organ al aparatului respirator. În Laboratoarele Fares a fost creat siropul Plantusin cu miere, cu o compoziție de min. 62% miere, extracte de muguri de pin, scai vânăt, frunze de pătlagină, cimbrișor, flori de tei, tinctură de propolis și Vitamina C. Are efect antitusiv, antiseptic, fluidifică secrețiile bronșice, favorizează expectorația, protejează mucoasele iritate.
Administrare: copiilor cu vârste între 1 și 5 ani li se vor da zilnic două-trei lingurițe de sirop, cu 30 minute înainte de masă, în timp ce copiii între 6-12 ani vor lua patru-cinci lingurițe pe zi, tot cu 30 minute înainte de masă. De asemenea, copiii peste 12 ani și adulții vor bea 3 linguri de sirop pe zi, cu 30 minute înainte da masă. Durata unei cure este 7-14 zile.
* Scaiul vânăt este un remediu tradițional românesc pentru tratarea tusei. Are proprietăți expectorante, fluidizează secrețiile bronșice, calmează tusea, are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, expectorante, antimicrobiene și antispastice.
* Mugurii de pin conțin ulei volatil, tanin, rezine și vitamina C. Au acțiune emolientă și antiinflamatoare asupra aparatului respirator.
* De la pătlagină se folosesc în scop terapeutic frunzele, bogate în vitamina A, C și K. Pătlagina este recomandată în tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectorație vâscoasă.
* Florile de tei nu sunt doar plăcut parfumate, ci au și virtuți terapeutice, mai ales în cazul bolilor respiratorii și digestive. Studiile recente au demonstrat că ceaiul din flori de tei luptă cu gripa și răceala, favorizează transpirația, calmează tusea.
DUREREA ÎN GÂT apare odată cu inflamarea mucoaselor sau a amigdalelor, ca urmare a acțiunii agenților patogeni. Pentru o administrare cat mai ușoară și un efect cat mai rapid, la Fares am realizat comprimatele pentru supt Plantusin, care au în compoziție extract de lemn-dulce, tinctură de propolis, eucaliptol, anetol, mentol, ulei esențial de mentă, ulei esențial de cimbru și ulei esențial de coada-șoricelului. Efectul lor este antiinflamator, antibiotic și calmant. Se recomandă una-două comprimate de trei ori pe zi, între mese.
* Rădăcina de lemn dulce are un efect calmant al tusei, fluidifiant al secrețiilor traheo-bronșice, expectorant și antiinflamator.
* Uleiul esențial de coada-șoricelului este antiinflamator și este indicat în acțiunile respiratorii.
* Uleiul esențial de mentă acționează asupra sistemului respirator ca expectorant, antiinfecțios, antiinflamator și analgezic local. Are, și el, proprietăți descongestionante și antispastice.
* Propolisul este considerat cel mai puternic antiinfecțios natural, fiind un antibiotic cu spectru larg, antiviral, imunostimulator, antiinflamator (de două ori mai eficient decât aspirina), cicatrizant și anestezic local. Studiile moderne au evidențiat acțiunea sa asupra a 21 de bacterii, nouă specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri. Propolisul vindecă mucoasa bucală și este eficient pentru candidoză.
Iată, dragi cititori ai "Formulei AS”, că preocuparea noastră de a vă menține sănătoși, folosind cât mai mult preparatele naturale, este constantă. Efectele secundare ale tratamentelor noastre sunt inexistente, iar efectul este dublu: pe lângă vindecare, vă veți alege și cu un organism mult mai rezistent la agresiunea virușilor. Vă dorim multă sănătate și Sărbători fericite!
Dr. BUȘNEAG DANIELA
medic specialist Api-Fitoterapie, cabinet FARES, str. C. A. Rosetti nr. 31, București, tel. 0756/02.28.50, www.fares.ro