"Odaia” Sfântului Nicolae

Sorin Preda
Gânduri din pridvorul bisericii "Sf. Gheorghe cel Nou” din București

Îl recunoști dintre sute de chipuri și icoane. Îl re­­cunoști după fruntea deosebit de înaltă și senină; după bunătatea zâmbetului desenat abia perceptibil pe buze, în tușe albe și subțiri, ca urmele de za­hăr vanilat pus pe prăjiturile bu­nicii - moi, aburinde, abia scoa­se din cuptor. Și catolicii, și or­todocșii, îl văd și îi desenează chipul la fel. Îl iubesc în egală măsură și îi țin sărbătoarea în aceeași zi: 6 de­cem­brie, alintân­du-l cu nume apro­piate: San Ni­cola, Sinter Claus-Nicola, Agios Nicolaos sau, mai simplu și mai românește, Sân Nicoară. E Sfân­tul cel mai iubit dintre toți Sfin­ții. E însăși icoana dragostei pă­rintești și a dăr­niciei izvorâte din adâncul cel mai adânc al inimii. Icoana copi­lăriei blânde și fără nici o grijă. Icoana bucuriei în­tru­chipate - bucuria sărbătorilor de iarnă; bu­curia nașterii lui Hristos. Sfântul Nicolae nu lasă pe nimeni nicio­dată la greu.

"Odaia” Sfântului Nicolae

Cu fiecare nouă iarnă, mi-e tot mai dor de Sfântul Nicolae. De câte ori trec pe lângă biserica Sfân­tul Gheorghe cel Nou, mă opresc și mă cutremur, amin­tindu-mi că doar la doi pași de tumultul obișnuit al străzii, se află, într-un sipet de argint, chiar mâna Sfân­tului Nicolae. Mâna dreptății. Mâna cu care Cuviosul a știut să stingă fierbințeala de pe fruntea celor bol­navi, așa cum a știut să-l pedep­sească cu sfântă mânie pe Arie, atunci când l-a pălmuit în văzul tuturor, pen­tru marile lui rătăciri și eresuri.
Mă opresc și mă revolt o clipă, neînțelegând indi­ferența oameni­lor din jur, graba cu care trec pe lângă "odaia” cea românească a Sfântului Nicolae. Trec pe lângă biserică fără să o vadă, fără să o cinstească măcar cu o privire sau o închinare de gând, îndemnân­du-mă parcă să constat cu destulă amărăciune că ne merităm soarta, că am ajuns să stăm săraci pe un mun­te de bogăție, numai și numai din vina noastră. În de­corul mirific și optimist al milioanelor de luminițe aprinse de Crăciun în centrul Bucureștiului, te cuprin­de o tristețe prelungă și fără contur. Pe Sfântul, îl ser­băm doar câteva ore. Imediat ce trece ziua lui, ne luăm cu altele. Uităm de cele sfinte și ne dăruim cu totul goanei noastre după cumpărături și bucate alese. Nu mai observăm și nici nu ne mai pasă că, sub ochii noștri, viața devine tot mai urâtă, mai săracă și fără gust. Sub ochii noștri se întâmplă multe. Inven­tăm sărbători străine, de Halloween, și-l înlo­cuim pe Nicolae, Sfân­tul cel mai iubit de copii, cu imaginea ce tronează stupid pe sticlele de Coca-Cola: un bătrân chefliu, cu o burtă revăr­sată sub o mantie roșie, cu manșete albe, râzând și bucurându-se fără pic de rușine. Moșul Cră­ciun s-a înșurubat, și el, pentru eternitate în ca­len­dar, și se lăfaie în materiale promoționale, în vitrine sau clipuri publicitare. Aducătoare de mulți bani, ima­ginea bătrânilor vestitori ai Cră­ciunului, cu mantie purpurie și glugă trasă pe ochi, înlocuiește brutal și profund nemeritat ideea de sărbătoare și de bucurie a iernii, deve­nind peste noapte gestionarii trecătoa­relor noastre fe­riciri lumești.
Pe an ce trece, mi-e tot mai dor de Sfântul Nicolae. E Sfântul mamei și al bunicilor de la țară - oameni blânzi și cu frică de Dumnezeu, de la care am învățat că Nicolae nu are nevoie de nimic; că Sfân­tul e mai viu și mai real decât orice Moș ateri­zat pe hornul ca­sei sau tele­portat într-o sanie cu reni, exact așa cum mi l-a arătat un călugăr bătrân de la Cernica. Îl chema Igna­tie și, de câte ori sănătatea șubredă îl necăjea, Ignatie intra în biserica de lângă cimitir și cădea la icoana Sfân­tului Ni­colae, murmurând în le­gea lui toate rugăciunile pe care le știa. Apoi, într-un final, privea drept în ochi pe Sfântul și i se adresa cu o minunată și profundă nai­vitate: "Tu ești bă­trân, eu sunt bă­trân. Tu ai trecut prin multe boli, eu sunt bolnav... Hai, Sfinte, aju­tă-mă! Dacă noi, bă­trânii, nu ne aju­tăm între noi, cine să o facă?”.


Un călugăr în rugăciune

Așa cum se profilează în scua­rul înverzit de la Kilometrul 0 al României, biserica Sfântul Gheor­ghe cel Nou apare asemenea unui călugăr căzut la rugă­ciune. E o biserică miraculoasă și, deo­potrivă, discretă. Nu caută să ne ațină calea și nici nu ne trage de mână să-i pă­șim pragul. Ascunsă la umbra unor pla­tani seculari, ni se arată fără să o vedem. Trecem pe lângă ea și, grăbiți, abia o luăm în seamă. Ne-am obișnuit cu pre­zența ei încât, neatenți, am transformat-o într-un simplu reper vizual, un loc oare­care de întâlnire. Cine mai știe că aici, ală­turi de moaștele Sfântului Ie­rarh Ni­colae, se află și lespedea de mormânt a marelui martir Constan­tin Brâncoveanu? Cine mai știe că tâmpla bisericii a fost poleită și pictată de vestitul Pârvu Mutu, că la icoana Sfintei Vineri mai arde can­dela de argint dăruită de mama lui Mihai Viteazu, iar în 1889, Eminescu a fost prohodit aici, înainte de a fi înmormântat în cimitirul de la Bellu?
Mâna și bunătatea Sfântului Nicolae au adunat la "Sf. Gheorghe cel Nou” cele mai de preț odoare ale ro­mânilor, transformând bisericuța lui Brâncoveanu într-un adevărat sanctuar al neamului. Nimic din cele încredințate Sfântului nu s-a pierdut vreodată. Doar în 1992, cineva a îndrăznit să fure sipetul aurit cu Sfin­tele Moaște și Epitaful de la mormântul lui Constantin Brâncoveanu. Hoțul a fost prins și, nu mult timp după aceea, va muri în închisoare, deloc întâmplător, chiar pe 6 decembrie, de Sântnicolae, parcă anume să dea mărturie despre puterea și prezența fără egal a Sfân­tu­lui - duios cu copiii și neiertător cu cei rătăciți, ase­menea lui Arie, cel lovit peste obraz în văzul tuturor.

*
Așezată într-o margine de scuar, la adăpostul unor straturi cu flori și platani fără vârstă, biserica apare asemenea Sfântului. Fără zarvă și laudă de sine, doar în ascuns, îi mângâie pe toți nefericiții lumii, potolește mânia mării și, în puterea nopții, aruncă punga de gal­beni în odaia acelui om disperat ce se pregătea să-și vândă copilele, pentru a nu muri de foame. Nu face caz niciodată de binele pe care îl împlinește. Își con­ti­nuă doar lucrarea Cuviosul Nicolae și, uneori, pe mă­su­ra cre­din­ței fiecăruia, săvârșește câte un miracol, așa cum măr­turisește cutremurată doamna Ioana, fe­meia care, în fiecare miercuri, vine la Moaștele Sfân­tului pentru a depune o floare și o rugăciune înrourată dis­cret cu stropi curați de lacrimă. Lacrimi rare, de bu­curie.

Miracole

"L-am descoperit pe Sfântul Nicolae absolut în­tâm­­plător, la Biserica Brâncoveni din jud. Olt. Cău­tam o icoană în argint cu Fecioara Maria cu pruncul, și am dat peste o icoană în argint a Sfântului Nicolae, de la Muntele Athos. Am întrebat cine este și măicuța de-acolo mi-a spus, recomandându-mi și o carte cu viața și minunile Sfântului. Fără să știu de ce, tare mult drag am prins de această icoană și, cumpă­rând-o de la pangar, am început în fiecare seară să mă rog la ea. Câteodată, puneam să ardă seara o candelă, de­oa­rece aflasem că Sfântului îi place lu­mina. Pe măsu­ră ce citeam din cartea cu «Viața și Minunile Sfân­tului Nicolae», eram din ce în ce mai impresio­nată și mai convinsă de minunile săvârșite de acest ma­re făcător de minuni, și de ajutorul grabnic pe care îl primesc toți cei în nevoie care se roagă la el.
Primul ajutor miraculos pe care l-am primit a fost aparent mă­­runt, pe când eram pe auto­stra­da Bucu­rești-Pitești, într-o seară cu ceață foarte deasă, încât de-abia se vedea ceva la 5 m. Pu­țin speriată, m-am rugat la Sfântul Nicolae pentru ajutor (am în ma­șină o iconiță mică a Sfântului), și până la Pitești, am mers ca într-un vis: pe partea mea, pe unde tre­ceam, se des­chidea drumul clar vizibil, fără ceață, iar pe contra­sens era o ceață deasă, s-o tai cu cuțitul.
În mai multe rânduri, am simțit ajutorul Sfântului - și la serviciu, și în alte probleme sufletești. Ni­mic însă nu se compară cu salva­rea mea din cea mai mare în­cer­care și cel mai greu moment al vieții. În anul 2007, am rămas pri­ma dată însărcinată, dar, din cau­ze ne­știute, sarcina s-a oprit din evoluție. Au urmat o serie de teste, investigații suplimentare etc. Așa am ajuns la Fundeni, la hemato­logie, unde, în urma testărilor, am înțeles că aș avea trombofilie și că sunt suspectă de lupus. Nu mi-a venit să-mi cred urechilor, pentru că știam tot ce presupune trata­men­tul simptomatic al unei boli autoimune cum este lupusul. Știam, de asemenea, tot cortegiul reacțiilor adverse care însoțesc de regulă medicația imunosupre­soa­re administrată în aceste situații. Am revenit acasă, unde am înce­put să mă rog înfrigurată la icoa­na Sfântului Nicolae și să-i citesc acatistul. Am făcut acest lucru câ­teva zile la rând. Două săptămâni mai târziu, am repetat analizele la Fundeni, care... în mod miraculos, arătau doar o modificare foarte ușoară de la normal. Docto­riței nu i-a venit să creadă și mi-a spus că trebuie să mai repet, la 3 luni, analizele, că așa ceva nu poate fi ade­vărat! Le-am repetat din nou, dar de această dată la Institutul Cantacuzino, unde am făcut niște investi­gații mai în detaliu, față de cele realizate la Fundeni. Până la aflarea rezultatelor, nu am încetat să mă rog Sfântului Nicolae... Și, normal, rezultatele au fost ab­solut ÎN REGULĂ!!!!
Trei ani mai târziu, prin sep­tem­brie 2010, Sfântul mă va mai lua o dată în brațe, săvârșind o altă minune, în urma căreia i-am promis Cuviosului Ierarh Nicolae că dacă mă voi vindeca, voi striga în toate cele patru zări ale lumii; voi mărturisi și altora puterea lui. O fac abia acum și gândesc că niciodată nu e prea târ­ziu!!!
Din prima copilărie, respectiv de pe la vârsta de 5 ani, mi-a apărut un nev pigmentar (o aluniță), unde­va pe coapsa stângă, în partea de sus. Era mică cât un vârf de ac și nu i-am dat nici o importanță atunci. Anii au trecut, am rămas însărci­nată (tot prin mila Sfân­tului), nu­mai că, în cursul sarcinii, alunița cu pricina s-a mărit foarte mult, pro­babil din cauza influențelor hormo­nale, lucru de altfel confirmat de doctori... Du­pă ce am născut, cam la aproape un an dis­tanță, am ob­ser­vat o serie de modificări ciudate la nivelul nevu­lui respectiv, și anume, margini ne­regulate, modificări de culoare și consis­tență - lucruri care m-au dus cu gândul la melanomul malign, cea mai agresivă formă de cancer cunoscută la ora ac­tuală. Soțul meu mi-a spus că sunt ipohondră, dar, pentru orice eventua­litate, a zis că poate ar fi bine să mă vadă o fostă co­legă de facultate, medic dermatolog undeva în pro­vin­cie, noi fiind plecați din Bu­cu­rești în acel moment. Verdictul a fost că formațiunea respec­tivă trebuia de urgență operată! Ves­tea a ve­nit ca o furtună peste mi­ne! Nu-mi venea să cred că mie mi se putea întâmpla așa ceva... Am cerut un al doilea diag­nostic, la o altă der­matoloagă, de la cli­nica unde urma să mă operez! La fel, mi-a spus că nevul trebuie operat și că vor face examen ana­tomopatolo­gic. Cu puțin timp înainte de ope­rație, am citit aca­tistul Sfântului Nicolae și m-am rugat intens, ce­rându-i să mă aju­­te și să-mi adu­că vindecarea. Am plâns în acea noapte și am cre­zut din tot sufle­tul că Sfântul mă poate vindeca. Apoi, am ador­­mit... Pe la miezul nopții, m-am trezit cu o stare de amor­țea­­lă însoțită de mâncărime și fur­nicături în piciorul stâng, în zona aluniței. Prin somn, am a­tins zona respectivă, conștien­ti­zând senzația, după care am ador­­mit la loc... Dimineață, când m-am trezit și m-am uitat... alu­nița era tot acolo, dar într-o for­mă regulată, culoare maroniu des­­chis și cu suprafața perfect ne­te­dă!!! Am ȘTIUT atunci, în sufletul meu, că Sfântul Nicolae m-a vindecat, și i-am mulțumit plân­gând... M-am dus la opera­ție, dar cu inima ușoară, simțind că sunt VINDECATĂ!!! De a­tunci îl port pe Sfântul cu și mai mare drag în suflet. Pentru mine, el este cel mai blând și mai grab­nic vindecător din lume. Și pen­tru asta, spun și nu obosesc să re­pet: «Sfinte Nicolae, îți mul­țu­mesc și te iubesc din toată inima. Te iu­besc pen­tru tot ajutorul pri­mit. Te iubesc pentru că ai ajuns în viața mea!» AMIN!”.

*

Ca nimeni altul, Arhiereu sau simplu Cuvios, Sfântul Nicolae uimește și astăzi lumea cu faptele sale. A cutreierat pământul și a iubit copiii în felul său așezat și blând, bătrân etern; Moșul sfânt și fără vârstă. A făcut nenumărate minuni și i-a iubit atât de mult pe oa­meni, încât, chiar și după mu­tarea lui la Cer, le-a adus vinde­care de boli grele și i-a păzit cum a putut el mai bine de răutăți, de păcat, de mari ispite. Nu întâm­plător, după moarte, a cerut în visul unor prelați ca moaștele lui să fie scoase din cetatea Mira Li­chiei, pentru a cuprinde apoi cele trei zări ale lumii: trupul, la Bari, un braț, în Franța, și alt braț, toc­mai la București, în sipetul ar­gin­tat cu pietre scumpe, ce se află astăzi la biserica "Sfân­tul Gheor­ghe cel Nou”.
În mod mistic și profund creștin, Sfântul Ierarh Nicolae, bătrânul blând și plin de daruri pentru toată lumea, s-a dăruit pe sine. S-a frânt ca pâinea pe masa binecuvântării și și-a desfăcut brațele enorm, spre cele două confesiuni (catolică și ortodoxă), spre cele două margini de Europă (Franța și România), într-o îmbră­țișare ce parcă voia, încă de acum o mie de ani, să pre­fi­gureze refacerea bisericii primare, regăsirea celor două altare ale lui Hristos, într-o singură naștere, o singură jertfă și o singură mărturisire a credinței noas­tre creștine.