PAULA SELING: "Aștept Crăciunul cu aceeași emoție ca atunci când eram de-o șchioapă”

Ines Hristea
- Afară ninge, se așterne zăpada și Crăciunul bate la geam. Paula, ai timp să te bucuri de iarnă? Pe unde te prinde ultima lună din an?

- Luna decembrie este încărcată, ca în fiecare an, atât de spectacole, apariții publice și înregistrări, cât și de întâmplări deosebite, pe care postul și apropierea Crăciunului le îmbracă într-o emoție specială. Acestei perioade luminate în care am intrat i-am dedicat ver­surile piesei "Lumi paralele”, din care Andrei Tudor a "țesut” o melodie deosebită, pe care am lucrat-o apoi împreună, astfel încât să ni se potrivească mie și lui Cristi Minculescu, revenit în România pentru a susține un turneu de cluburi, alături de chitaristul german Judy Seutter. Împreună cu Cristi, am înregistrat piesa chiar în studioul meu și al soțului meu - Unicorn Records -, ceea ce a fost un prilej de mare bucurie. Mai ales că l-am reîntâlnit pe Cristi într-o formă excelentă, la fel de tonic și de plin de energie ca atunci când l-am cunos­cut. În plus, Cristi e un motiv de încântare și pentru că are un mod profund de a privi muzica, lumea și viața în general. El caută mereu înțelesurile, rostu­rile, sensul profund al lucrurilor. Mă consider o noro­coasă pentru că am avut șansa acestei reîntâlniri și abia aștept să cântăm piesa aceasta în spectacole. Pe de altă parte, am început și un proiect foarte spe­cial, dedicat fanilor mei: este vorba de o serie de "capturi” LIVE, în dife­rite locuri din lume, unde ne depla­săm cu tot setul de apa­ratură necesa­ră înregistrării și fil­mării unor ver­siuni acustice - pian/ voce - ale pie­selor mele, dar și ale altor piese pe care le îndrăgesc și care fac parte din repertoriul altor artiști. Deocam­dată puteți asculta "Caruso” și "I feel free”, înregis­tra­te pe țărmul Mării Egee, în insula Thassos din Grecia, "Toamna-n Bu­curești”, live în He­răs­trău, și "Clo­pote albe”, în­registrat chiar în sala de repetiții, cu toată tru­pa. (Pentru a afla mai multe de­talii, ama­torii de internet pot să vizi­teze www.youtube. com/paulaseling, dar și www. paulaseling.ro, precum și contul REAL de facebook www.facebook.com/ pages/Paula-Seling/26674469337 și cel de twitter: www.twitter.com/paulaseling)

- Cum arată România pe care o vezi în dru­mu­rile tale: e albă și frumoasă, se pregătește de săr­bă­toare?

- Da, o văd fremătând, o văd ocupată cu pregă­tirile Crăciunului, o văd luminată și luminoasă, albă, în anumite regiuni, mai cenușie, în altele. (râde) Au fost și momente, în drumurile acestea prin țară, când am crezut că vom rămâne înzăpeziți, dar am scos-o la bun sfârșit. Așa cum au fost și clipe în care ne-am minunat cum toate problemele aduse de anotimpul nămeților s-au rezolvat aproape ca prin farmec.

- Tot acest vârtej de nea sclipitoare te va duce de Crăciun, acasă, în Maramureș?

- Desigur, de Crăciun sunt acasă. Negreșit! A­cesta este unul din punctele fixe de pe harta vieții mele. Ba, mai mult, anul acesta vom fi acasă chiar toți membrii familiei, fără nici o absență. E o bucurie in­descriptibilă în cuvinte să-mi pot îmbrățișa părinții, bu­nicii, fratele... Să stăm împreună, să râdem, să pre­gă­tim toate bunătățile tradiționale... Într-un cuvânt, să ne iubim. Așa cum se întâmplă în orice familie ade­vărată.

- Din câte Crăciunuri ai petrecut în anii copi­lăriei, există vreunul, anume, pe care să ți-l amin­tești în mod special?

- Nu cred că-mi mai amintesc unul anume, ci mi-au rămas în minte frânturi din zilele de sărbătoare pe care le-am petrecut, ani în șir, la bunici... Când așteptam cu nerăbdare primii colindători, când, după frigul de la săniuș, răpuși de căldura sobei, adormeam pe canapea, când aveam de frământat aluatul de cozonac până mă dureau degetele și tot nu "asuda grinda”, când dezghețam merele pe sobă și mirosea frumos în toată casa, când "gustam” prea mult din crema de brânzoaice și ne certa mama, care se temea că nu-i mai rămâne destulă pentru copt, când ne trezeam dimineața, după ce se răcea soba, și ne era urât să ieșim de sub plapuma de lână, unde era cald și bine și ne prindea amiaza, îmbiindu-ne cu: "Hai, du-te și fă tu focu'!”... "Nuuu, du-te și fă-l tu!”... Erau vre­muri de po­veste, pe care mi le amintesc cu bucurie și cu nos­tal­gie.

- Îl mai aștepți pe Moș Crăciun? Mai crezi în bătrânelul plin de iubire care vine cu tolba încărcată de da­ruri pe care le în­șiră sub brad?

- Ce întrebare este asta? Toți copiii îl aș­teaptă pe Moș Cră­ciun! Eu de ce să nu-l aștept? (râde) În suflet, și eu am rămas tot un copil, trăiesc noaptea lui 24 spre 25 decembrie cu aceeași emoție și neas­tâm­­păr ca atunci când eram de-o șchioa­pă...

- Ziua ta de naștere este chiar pe 25 decembrie, ziua sfântă a Crăciu­nului. Are această "potriveală” o sem­nificație deose­bită pentru tine? Se spune că oamenii născuți în această zi sunt norocoși și ocrotiți de soartă.

- Mulți ani am crezut și eu că e un semn frumos. O fi, nu zic nu, însă azi prefer să cred că nu sunt cu nimic mai specială decât ceilalți. Faptele sunt cele care te fac special, gândurile te fac special, iubirea... Degeaba te naști sub o stea norocoasă, dacă nu "muncești” pentru a-i păstra lumina în sufletul tău. Așa că eu aleg azi să muncesc cât pot de mai cu sârg, pen­tru a fi un om mai bun. Nu-mi iese totdeauna, dar nu mă dau bă­tută. Perseverez.

- Care a fost cea mai mare bu­curie pe care ai trăit-o anul acesta?

- Cea mai mare bucurie a fost momentul în care am simțit că piesa "Lumi paralele” devine ceva cu-ade­vărat special. Sunt recunos­cătoare Cerului pentru inspirația pe care ne-a dat-o tuturor celor care am lu­crat la acest proiect.

- Într-o lume grăbită, care nu mai are chef de tradiție și în care sărbătorile seamănă, mai degrabă, cu niște târguri comerciale, crezi că mesajul Crăciunului mai ajun­ge la noi?

- Sunt mulți oameni care nu simt cu-adevărat semnificația Cră­ciu­nului, și poate că nici măcar cei care-l așteaptă cu bucurie în suflet nu-i dau întot­dea­una atenția și aura care i s-ar cuveni, însă suntem, cu toții... oameni. Deci, supuși greșelii, dar și opțiunii de a ne recupera sufletește. Ar fi fost minunat, firește, să trăim într-o lume ideală, în care oamenii să Îl primeas­că în suflete pe Dumnezeu în fiecare zi și-n care să-și cântărească gesturile și sentimentele în func­ție de ceea ce ar vrea El să fim... Uneori se întâmplă și așa, alte­ori, din păcate, suntem prea prinși de pro­blemele de zi cu zi și uităm să echilibrăm balanța.

- Cum se mai prăznuiește Crăciunul în Mara­mureș? Se mai ține tradiția?

- Maramureșul e un spațiu destul de larg și unele zone s-au mai îndepărtat de rădăcini, dar, cel puțin la bunica în sat, unde locuiesc și părinții mei acum, Cră­­ciunul este, în continuare, sărbătoarea Domnului, sărbătoarea iubirii Sale, a Luminii și a Bucuriei. Bi­se­­rica a rămas centrul imuabil al satului și al vieții sătenilor. Din fericire, cred că la sate, viața spirituală a rămas mai apropiată de ceea ce obișnuia să fie cândva.

- Să încheiem interviul cu o urare pentru citito­rii revistei "Formula AS”...

- Le urez din tot sufletul... să iubească: oamenii, lumina, cerul, soarele, timpul, clipa. Le urez să cu­noască întâmplări care să-i crească mari pe dinăuntru, să râdă și să plângă de fericire, să meargă mai departe, cu fruntea sus și spatele drept, indiferent de ce-ar fi. La mulți ani!


Un gând de Crăciun, cu CRISTI MINCULESCU

După despărțirea de Iris, miile de fani ai lui Cristi Minculescu au stat cu sufletul la gură, întrebându-se pe ce drum o va apuca ido­lul lor. Starea de tensiune a fost alimen­tată de zvonuri, din fericire, neconfirmate. Un lucru e sigur: Cristi Minculescu nu s-a sta­bi­lit în Germania, așa cum s-a spus, ci s-a întors la matcă, pentru a-și continua cariera muzi­cală de excepție. De această dată, e secondat de o suită internațională, de același calibru profe­sio­nal ca el, reunită sub titula­tu­ra "Lo­tus”: Judy Seutter - chitară, Boris Ru­sakov - bass, Mauro Ciccarelli - tobe, Re­gina Ham­mer­le - backing vocal. Primul pas al acestui nou proiect artistic l-a repre­zen­tat un mini-turneu de colecție, într-o for­mulă acus­tică mi­nimală: Cristi și Judy Seutter. Cântările s-au ținut în cluburi, deve­nite ne­încăpătoare, din Bucu­rești, Sibiu, Brașov și Constanța. Zilele aces­tea, Cristi s-a întors în Germania, unde con­tinuă repe­ti­țiile pentru "O istorie a ROCK-ului în 90 de minute”, ca­re se consti­tuie într-o selecție de piese ico­nice, pe care orice împăti­mit al genului le va recunoaște de la primele acor­duri. Ce urmea­ză? Două show-uri de an­ver­gură în Bucu­rești, în noap­tea de Revelion, în formula "Lo­tus” comple­tă. Primul va avea loc în Piața Revoluției, cel de-al doilea în Piața Constitu­ției. Ambele vor fi trans­mise live de principa­lele posturi de televi­ziune din România. Apoi, la sfârșitul lunii ianuarie, va începe o serie de concerte în săli. În conti­nuare, trupa va intra în studio și va purcede la înregis­trarea primelor piese marca "Lotus”, dar va extinde și colaborarea începută cu Paula Seling, cu melodia "Lumi Paralele”. Și, ca un bonus de excepție pen­tru cititorii "For­mulei AS”, ei se vor putea întâlni cu Cristi Min­culescu în paginile re­vis­tei, prin in­ter­me­diul unui interviu promis pentru înce­putul anu­lui viitor. Până atunci, Cristi a ținut să vă adreseze câteva cuvinte:
"Sărbătoarea Crăciunului este un mo­ment al anului pe care eu îl prețuiesc în mod profund, pentru că ne aduce aminte de copi­lul care încă se mai ascunde în fiecare din noi, de dragostea aceea curată de semeni și de tot ceea ce ne înconjoară, de necesitatea de a ne scutura de încrâncenări și gânduri negre, indiferent de greutățile și necazurile care dau năvală peste noi. Sărbătoarea Cră­ciunului vine cu suflet deschis și inimă încă­pă­toare, cu înțelegere și îngăduință, cu recu­noștință pentru tot frumosul care ne co­lo­rează, totuși, viața... Chiar și-atunci când căminul nu ne e parfumat decât de o crengu­ță firavă de brad și de un pumn de nuci rume­nite în cuptor. Sper ca și dumnea­voastră, ci­titorii «Formulei AS», să vă bu­cu­rați cu-ade­vărat de acest nou Crăciun pe care Dumne­zeu ni l-a îngăduit și să-l cele­brați în pace sufletească și sănătate, alături de toți cei dra­gi. La mulți ani și noul an să ne găsească pe toți cu bine!”