Top 5 al plantelor care ridică imunitatea: Cătina, măceșele, tescovina, mușetelul și teiul (I)

Ana Dobrescu
Ierburi de leac tradiționale, aflate la îndemâna oricui, cele cinci plante dețin supremația absolută în materie de stimulare a imunității. Să nu vă lipsească din casă! Cum să le folosiți, aflați din recomandările d-lui farmacist BOBARU

În lunile de iarnă, lupta pentru păstrarea sănătății este mai aprigă decât în orice alt anotimp. Viru­șii, bacteriile și alte microorganisme dăunătoare atentează permanent la echilibrul organismului nostru, asaltul lor fiind ajutat de umezeală și frig. Dacă ne întrebăm care este cheia sănătății, răs­punsul stă într-un singur cuvânt: imu­nitatea. Cum o putem ajuta să reziste la asaltul bolilor iernii este problema aflată la ordinea zilei în perioada sezonului rece. Și de această dată, cele mai eficiente soluții ne sunt oferite de farma­cia naturii, unde există medica­mente organice, fără egal în industria produselor de sinteză. Călăuză ne este din nou d-l farmacist Ion Bobaru, neîn­trecut cunoscător al ierburilor de leac. Cu bunăvoința obișnuită, ne-a pre­zentat, în amănunt, principalele plan­te imunostimulatoare, pe care le prelucrează în laboratorul vechii sale farmacii din centrul Brăilei. "Poate mai puțin cunoscute ca stimu­latoare ale angrenajului imunitar, cătina, măceșele, tes­covina, mușețelul și teiul dețin puteri imunopro­tec­toare cel puțin egale, dacă nu mai mari, în compa­rație cu ierburile de leac de pe alte meleaguri. După aproape patruzeci de ani de experiență ca farmacist, pot spune că aceste remedii naturale au trecut cu brio proba timpului. Produsele farmaceutice naturiste bazate pe plantele despre care vom discuta devin din ce în ce mai solicitate. Motivul este bine întemeiat: sunt eficiente și sigure, ajutoare de nădejde în lupta cu bolile specifice sezonului rece”.

1. Cătina - cheia imunității

Boabe portocalii, cu gust acrișor, fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente și complete polivitamine naturale, neegalate încă de nici un produs farmaceutic de sinteză. Rezistă pe ramuri și după ge­ruri năpraznice, cu temperaturi sub 30 de grade, dove­dind o forță vitală demnă de invidiat. Și nu este de mirare, pentru că în boabele de cătină, natura a concen­trat substanțe terapeutice de excepție, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.
Pe lângă minerale și cantități însemnate de vita­mina C, arma secretă a cătinei este concentrația ridica­tă de vitamina A și betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea țesuturilor prin crearea de celule noi). Acest aliaj de substanțe vitale conținute în fructele de cătină le transformă în veri­tabile bombe de sănătate, care ajută celulele siste­mului imu­nitar să țină bolile iernii departe de noi. Nu întâm­plător, cătina rămâne la dispoziția noas­tră iarna, ca un magic panaceu natural, ce reu­nește parcă toate virtuțile celorlalte plante me­di­cinale. Iată câteva posibilități de a o prepara, după rețete vechi, dar eficiente, oferite de domnul far­macist Ion Bobaru.

Decoct de cătină

La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de fructe uscate și mărunțite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După ce se filtrează, se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Doza: Un tratament compus din 2 linguri pe zi (30 ml), dimineața și seara, este deosebit de eficient pentru fortifi­carea întregului orga­nism. Pentru efec­te optime, cura se ține trei săptă­mâni.

Sirop de cătină

Se amestecă 500 ml decoct de cătină (preparat în modul prezentat mai sus) cu 500 g miere de tei lichidă. Decoctul cald se toarnă peste miere și se ameste­că până la omogenizare. Siropul se trans­feră în recipiente din sticlă sterili­zate și se păs­trează în frigider. Doza: se recomandă 5 ml (o lingu­riță), de trei ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți. Consumat cu regularitate, siro­pul ne ferește de ră­ceală și gripă.

Tinctură de cătină și propolis

Se pun într-un borcan cu filet 20 g de cătină uscată, măcinată groscior, și 10 g de propolis praf. Peste ames­tec se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioa­dă se filtrează și se pune la decan­tat, în frigider, încă 6 zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată va fi păstrată în sticluțe închise la culoare.
Pentru creșterea imunității sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, timp de 3 luni.

Pastă de cătină și miere

Mierea conservă și potențează prin­ci­piile active ale cătinei, preparatul fiind un veritabil medicament na­tu­ral. Este foarte gustos și simplu de obținut în gos­po­dărie. Iată cum trebuie procedat: cătina se zdro­bește în­tr-un mojar și se amestecă cu miere de albine poli­floră, în proporții egale (de exemplu, la 100 g de cătină se adaugă 100 g de miere si așa mai departe). Pasta se păs­trează la rece, în borcane de sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza optimă este de o linguriță de trei ori pe zi, înainte de fie­care masă. Pentru efecte sigure și de durată, cura se ține cel puțin 3 luni.

2. Măceșele - vitamina C la superlativ

Se află la mare concurență cu fructele de cătină și, cu toate că nu au o structură la fel de bogată în prin­cipii active, dețin recordul în ceea ce privește concen­trația ridicată de vitamina C. Studiile arată că în pulpa măceșelor natura a depozitat de cincizeci de ori mai multă vitamina C decât în lămâi și de două sute de ori mai multă decât în mere. Vitamina C cuprinsă în mi­cile boabe colorate în roșu aprins se asimilează foarte repede în organism și este de două ori mai eficientă decât echivalentul ei de sinteză. În fructe sunt prezente și alte substanțe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului: vitaminele A și E, o parte din com­plexul B și vitamina K. În plus, măceșele reprezintă și un mineralizant de excepție, fiind bogate în magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Toate aceste principii active încurajează formarea anticorpilor care luptă împotriva virușilor și bacteriilor ce invadează or­ganis­mul, alungând infecțiile și bolile. Pentru a folosi din plin puterea ascunsă în fructele măceșului, farma­cistul Ion Bobaru reco­man­dă câteva preparate de obți­nut în gospo­dărie.

Pulberea

Este cel mai eficient medicament, deoarece substanțele binefăcătoare din fructe rămân nealterate. Se obține prin măcinarea mă­ceșelor uscate, în râșnița de cafea, până se transformă într-un praf fin. Pentru că sâmburii sunt foarte tari, vor rămâne întregi în făina rezultată și trebuie să îi sepa­răm prin cernere. Pulberea se păstrează în reci­piente de sticlă închisă la culoare, în locuri răcoroase, ferite de lumină. Doza: este efi­cien­tă dacă se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Efectul este sporit dacă ți­nem praful sub limbă, apro­ximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiți.

Macerat de măceșe la rece

Poțiunea se obține turnând peste 2 lingurițe (10 g) de măceșe uscate și zdrobite o cană de apă rece. Se acoperă și se lasă la macerat 24 de ore, timp în care preparatul tre­buie amestecat de 3-4 ori. După această perioadă, li­chidul se strecoară și poate fi băut. Doza: sunt reco­mandate două căni pe zi, dimineața și seara, vreme de două săptămâni. Puterea energizantă a măce­șelor este sporită dacă îndulcim licoarea cu o linguriță de miere de albine și adăugăm câteva picături de zea­mă de lămâie.
Precizarea farmacistului: "Maceratul valo­ri­fică principiile active ale plantei mai bine decât infu­zia, pentru că, prin fierbere, o parte din vitamina C se inactivează. Procedeul de macerare la rece păstrează intactă vitamina C, dar totuși, extracția substanței nu este totală”.

Tinctura de măceșe și rozmarin

Este un preparat care nu ar trebui să lipsească din farmacia casei, mai ales în sezonul rece, deoarece reu­nește forțele protectoare a două plante me­dicinale. Rozmarinul întărește siste­mul nervos, ne apără de afecțiunile cardia­ce și previne nevralgiile.
Ingrediente: pentru a obține tinc­tura mixtă avem nevoie de 20 g (o lin­gură cu vârf) de pulbere de mă­ceșe și 10 g (două lingurițe) pulbere de roz­ma­rin.
Mod de preparare: Plantele se amestecă într-un recipient de sticlă și peste mixtură se toarnă 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Închidem recipientul și lăsăm preparatul la ma­cerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se ține în frigider, încă 6 zile, pentru decan­tare. Tinctura rezultată se păstrează în sticluțe în­chise la culoare. Doza: se iau 20-30 de picături, dizol­vate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Precizarea farmacistu­lui: "Pe lângă efectul de creș­tere a imunității, tinc­tura compusă de măceșe și rozmarin are proprietăți tonic recon­fortante și anti­piretice, adică reduce tempera­tura crescută a corpului în caz de febră”.

Mixtură din măceșe și condimente

Concentrează puterea unor medicamente naturale de excepție care, amestecate în proporțiile cuvenite, au uimitoare efecte imunostimulatoare.
Ingredientele de care avem nevoie sunt următoa­rele: 4 lingurițe de măceșe uscate și măcinate groscior (echivalentul a 20 g); 2 lingurițe de rozmarin (10 g); o linguriță de usturoi pulbere (5 g); un vârf de cuțit de praf de pătrunjel (aproximativ 2-3 g ) și un litru de apă.
Mod de preparare: Într-un vas se amestecă mai întâi plantele, apoi se toarnă apa și se pune la fiert. După ce licoarea a dat în clocot, se mai lasă la foc mic încă 5 minute. La final, se completează cu apă fierbin­te, până la un litru, și se mai lasă 30 de minute în re­paus. Se strecoară. Poate fi îmbunătățită prin adaos de miere. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, timp de o săptămână. Chiar dacă nu are un gust foarte plă­cut, mixtura întărește organismul, asigurându-i nece­sarul de vitamine și antibiotice naturale.
Avertizarea farmacistului: "Indiferent ce pre­parat din măceșe doriți să obțineți, îndepărtați se­mințele, deoarece nu au valoare terapeutică, în schimb au o capacitate iritantă mare”.

3. Tescovina - asul antioxidanților

Pasta care rămâne în urma extragerii mustului din strugurii negri și roșii nu poate lipsi din topul forti­fiantelor sistemului imunitar. Coaja și pulpa presată a strugurilor concentrează toate calitățile terapeutice ale viței de vie, cunoscută de milenii drept izvor de sănă­tate și energie. Proprietățile farmaceutice ale tesco­vinei au fost detaliate și argumentate pe larg într-un articol precedent, care s-a bucurat de foarte multă aten­ție din partea cititorilor revistei Formula AS. Dacă atunci am explicat cum acționează tescovina în vin­de­carea diferitelor boli, acum vom insista asupra mo­dului în care ea întărește mecanismele de apărare ale corpului nostru. Rolul principal îl are resveratrolul, an­tioxidantul magic descoperit de cercetătorii seco­lului XXI. Printr-un miraculos mecanism natural, stru­gurii secretă această substanță pentru a se apăra de ciuper­cile și bacteriile parazite. Prin urmare, resve­ra­trolul are o pronunțată amprentă defensivă și joacă un dublu rol: repară stricăciunile și atacă intrușii. Ajuns în orga­nismul uman, îndeplinește ace­leași funcții: vindecă și protejează. Resveratrolul este cel mai puternic antioxi­dant existent în natură, deci are menirea de a împiedica degradarea celulelor din toate tipurile de țesuturi. Molecula antioxidantă îndrumă batalioanele de celule ale sistemului imunitar să atace agenții patogeni inva­datori (de la microbi la celule cancerigene) și, în ace­lași timp, încurajează repro­ducerea celulelor sănă­toase. Alături de resveratrol, în tescovină sunt mobi­lizate și alte substanțe valoroase pentru imunitate: vitaminele A, C și P, fierul, potasiul, magneziul și calciul. Pe lângă formulele farma­ceu­tice de bază (prezentate pe larg în articolul anterior), dom­nul farmacist Ion Bobaru recomandă alte rețete, pentru imunitate.

Pulberea

Se obține prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate și cernute. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Pentru un efect sporit, praful trebuie ținut sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiți. O cură durează trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Recomandarea farmacis­tu­lui: "Pulberea este produsul cu cea mai mare cantitate de resveratol și cea mai mare valoare imunitară. După cum am mai explicat, marele avantaj al tescovinei este că poate fi recomandată și celor care suferă de diabet, deoarece zahă­rul conținut de struguri a trecut în must”.

Infuzie din tescovină

Se prepară simplu, adău­gând peste două lingurițe de tescovină uscată și mărunțită o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Ceai din tescovină și busuioc

Echilibrează activitatea întregului organism prin combinarea efectelor calmante ale busuiocului cu acțiunea tonică a tescovinei.
Poțiunea se obține astfel: într-un recipient se ames­tecă două lingurițe de tescovină us­cată (10 g) cu o cană de apă (250 ml) și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă la foc mic încă 15 mi­nute. Se completează lichidul evaporat cu apă fier­binte, până ajungem din nou la o cantitate de 250 ml, și se adaugă o linguriță de pulbere de busuioc (5 g). După ce a fost lăsat 30 de minute în repaus, ceaiul se stre­coară și poate fi băut. Pentru efecte optime, puteți adăuga scorțișoară și miere de albine. Sunt reco­mandate două căni pe zi, dimi­neața și seara.

Tinctură de tescovină și arnică

În reacție cu alcoolul, extracția principiilor active din cele două medicamente naturale este potențată și conservată mai bine, ceea ce trans­formă tinctura combinată într-un prețios elixir pentru sănătatea întregului organism.
Tinctura se prepară într-un borcan de sticlă, în care se amestecă 20 g de tescovină uscată (o lingură cu vârf) cu 10 g arnică (două lingurițe). Peste plante se toarnă 150 ml al­cool alimentar de 70 de grade și borcanul se închide ermetic. Li­coarea se lasă la ma­cerat 10 zile, timp în care recipientul tre­buie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se separă par­tea lichidă și se de­po­zitează în sticluțe în­chise la culoare. Doza recomandată este de 20 de picături pe zi, vreme de trei săptă­mâni. După o săp­tă­mână de pauză, cura poate fi reluată.
Completarea far­­macistului: "Uti­li­za­tă sub formă de un­guent sau gel, arni­ca se numără printre cele mai puternice antiinfla­matoare din farmacia verde. Admi­nistrată sub formă de tinc­tură, 20 de picături odată, are efecte sedative, dar și bacteriostatice, ceea ce înseamnă că împiedică dez­voltarea bacteriilor. Aceste calități completează ac­țiunea antioxidantă a resvera­trolului din tescovină, tinctura mixtă întărind și stimu­lând toate celulele sistemului imunitar”.

Sirop din tescovină

Este recomandat mai ales copiilor anemici, cu un sistem imunitar deficitar sau celor care nu au poftă de mâncare. Se prepară simplu, amestecând 100 ml ceai din tescovină (preparat după metoda descrisă mai sus) cu 100 g miere de albine și 300 ml suc natural de por­to­cale (dacă este posibil, se poate folosi și suc de mă­ceșe proaspete, obținut prin simpla stoarcere a fruc­telor). După omogenizare, siropul se păstrează în frigi­der. Doza optimă pentru copii este de 3 lingurițe pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru adulți, este recoman­dată o cantitate dublă. Cura durează trei săptămâni, cu o săptămână pauză, și se reia dacă este nevoie.
Recomandarea farmacistului: "Pentru prepa­ratele farmaceutice, recomand tescovina obținută din soiurile de viță autohtonă, românească, așa-numiții «hibrizi direct producători». Pot argumenta că stru­gu­rii românești produc mult mai mult resveratrol. Drept dovadă stă faptul că via autohtonă este mai rezis­tentă la boli și la atacul dăunătorilor (mana, făinarea, putregaiul cenușiu, păianjenul, afidele etc). Prin urmare, cantitatea de resveratrol din strugurii românești este atât de mare, încât aceștia nu mai nece­sită combaterea paraziților prin stropire. Spre deose­bire de strugurii autohtoni, care se apără singuri, soiurile considerate nobile ( Feteasca Neagră, Merlot, Pinot Noir etc.) sunt foarte sensibile la boli si dău­nă­tori, fiind necesară stropirea cu fungicide și insec­ti­cide de cel puțin 8-10 ori pe sezon. Toate aceste deta­lii demonstrează că efectele antioxidante și antiseptice ale tescovinei din vița de vie autohtonă sunt conside­rabil mai mari decât cele ale produsului similar, obți­nut din soiurile de import”.

Preparate galenice

În creuzetele din laboratorul farmaciei Faltis, dom­nul Bobaru îmbină virtuțile primelor trei plante medi­cinale de top pentru a obține siropul de imunitate. Poțiu­nea conține cătină, măceșe și tes­co­vină, fiind un adevărat elixir pentru toate componentele sistemului imu­nitar.
Alături de măceșe, tescovina face parte și din com­poziția siropului orexigen, preparat care conține și alte plante care sprijină imunitatea, cum ar fi ginsengul și cicoarea, toate sub formă de extract fluid. Siropul orexigen este un puternic întăritor imunitar și un excelent medicament natural pentru cei care suferă de ane­mie.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Calea Galați numărul 29, Brăila, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de colegiul Farmaciștilor din România.

(În numărul viitor: Mușețelul și Teiul)