În lunile de iarnă, lupta pentru păstrarea sănătății este mai aprigă decât în orice alt anotimp. Virușii, bacteriile și alte microorganisme dăunătoare atentează permanent la echilibrul organismului nostru, asaltul lor fiind ajutat de umezeală și frig. Dacă ne întrebăm care este cheia sănătății, răspunsul stă într-un singur cuvânt: imunitatea. Cum o putem ajuta să reziste la asaltul bolilor iernii este problema aflată la ordinea zilei în perioada sezonului rece. Și de această dată, cele mai eficiente soluții ne sunt oferite de farmacia naturii, unde există medicamente organice, fără egal în industria produselor de sinteză. Călăuză ne este din nou d-l farmacist Ion Bobaru, neîntrecut cunoscător al ierburilor de leac. Cu bunăvoința obișnuită, ne-a prezentat, în amănunt, principalele plante imunostimulatoare, pe care le prelucrează în laboratorul vechii sale farmacii din centrul Brăilei. "Poate mai puțin cunoscute ca stimulatoare ale angrenajului imunitar, cătina, măceșele, tescovina, mușețelul și teiul dețin puteri imunoprotectoare cel puțin egale, dacă nu mai mari, în comparație cu ierburile de leac de pe alte meleaguri. După aproape patruzeci de ani de experiență ca farmacist, pot spune că aceste remedii naturale au trecut cu brio proba timpului. Produsele farmaceutice naturiste bazate pe plantele despre care vom discuta devin din ce în ce mai solicitate. Motivul este bine întemeiat: sunt eficiente și sigure, ajutoare de nădejde în lupta cu bolile specifice sezonului rece”.
1. Cătina - cheia imunității
Boabe portocalii, cu gust acrișor, fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente și complete polivitamine naturale, neegalate încă de nici un produs farmaceutic de sinteză. Rezistă pe ramuri și după geruri năpraznice, cu temperaturi sub 30 de grade, dovedind o forță vitală demnă de invidiat. Și nu este de mirare, pentru că în boabele de cătină, natura a concentrat substanțe terapeutice de excepție, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.
Pe lângă minerale și cantități însemnate de vitamina C, arma secretă a cătinei este concentrația ridicată de vitamina A și betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea țesuturilor prin crearea de celule noi). Acest aliaj de substanțe vitale conținute în fructele de cătină le transformă în veritabile bombe de sănătate, care ajută celulele sistemului imunitar să țină bolile iernii departe de noi. Nu întâmplător, cătina rămâne la dispoziția noastră iarna, ca un magic panaceu natural, ce reunește parcă toate virtuțile celorlalte plante medicinale. Iată câteva posibilități de a o prepara, după rețete vechi, dar eficiente, oferite de domnul farmacist Ion Bobaru.
Decoct de cătină
La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de fructe uscate și mărunțite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După ce se filtrează, se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Doza: Un tratament compus din 2 linguri pe zi (30 ml), dimineața și seara, este deosebit de eficient pentru fortificarea întregului organism. Pentru efecte optime, cura se ține trei săptămâni.
Sirop de cătină
Se amestecă 500 ml decoct de cătină (preparat în modul prezentat mai sus) cu 500 g miere de tei lichidă. Decoctul cald se toarnă peste miere și se amestecă până la omogenizare. Siropul se transferă în recipiente din sticlă sterilizate și se păstrează în frigider. Doza: se recomandă 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți. Consumat cu regularitate, siropul ne ferește de răceală și gripă.
Tinctură de cătină și propolis
Se pun într-un borcan cu filet 20 g de cătină uscată, măcinată groscior, și 10 g de propolis praf. Peste amestec se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată va fi păstrată în sticluțe închise la culoare.
Pentru creșterea imunității sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, timp de 3 luni.
Pastă de cătină și miere
Mierea conservă și potențează principiile active ale cătinei, preparatul fiind un veritabil medicament natural. Este foarte gustos și simplu de obținut în gospodărie. Iată cum trebuie procedat: cătina se zdrobește într-un mojar și se amestecă cu miere de albine polifloră, în proporții egale (de exemplu, la 100 g de cătină se adaugă 100 g de miere si așa mai departe). Pasta se păstrează la rece, în borcane de sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza optimă este de o linguriță de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru efecte sigure și de durată, cura se ține cel puțin 3 luni.
2. Măceșele - vitamina C la superlativ
Se află la mare concurență cu fructele de cătină și, cu toate că nu au o structură la fel de bogată în principii active, dețin recordul în ceea ce privește concentrația ridicată de vitamina C. Studiile arată că în pulpa măceșelor natura a depozitat de cincizeci de ori mai multă vitamina C decât în lămâi și de două sute de ori mai multă decât în mere. Vitamina C cuprinsă în micile boabe colorate în roșu aprins se asimilează foarte repede în organism și este de două ori mai eficientă decât echivalentul ei de sinteză. În fructe sunt prezente și alte substanțe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului: vitaminele A și E, o parte din complexul B și vitamina K. În plus, măceșele reprezintă și un mineralizant de excepție, fiind bogate în magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Toate aceste principii active încurajează formarea anticorpilor care luptă împotriva virușilor și bacteriilor ce invadează organismul, alungând infecțiile și bolile. Pentru a folosi din plin puterea ascunsă în fructele măceșului, farmacistul Ion Bobaru recomandă câteva preparate de obținut în gospodărie.
Pulberea
Este cel mai eficient medicament, deoarece substanțele binefăcătoare din fructe rămân nealterate. Se obține prin măcinarea măceșelor uscate, în râșnița de cafea, până se transformă într-un praf fin. Pentru că sâmburii sunt foarte tari, vor rămâne întregi în făina rezultată și trebuie să îi separăm prin cernere. Pulberea se păstrează în recipiente de sticlă închisă la culoare, în locuri răcoroase, ferite de lumină. Doza: este eficientă dacă se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Efectul este sporit dacă ținem praful sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiți.
Macerat de măceșe la rece
Poțiunea se obține turnând peste 2 lingurițe (10 g) de măceșe uscate și zdrobite o cană de apă rece. Se acoperă și se lasă la macerat 24 de ore, timp în care preparatul trebuie amestecat de 3-4 ori. După această perioadă, lichidul se strecoară și poate fi băut. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, dimineața și seara, vreme de două săptămâni. Puterea energizantă a măceșelor este sporită dacă îndulcim licoarea cu o linguriță de miere de albine și adăugăm câteva picături de zeamă de lămâie.
Precizarea farmacistului: "Maceratul valorifică principiile active ale plantei mai bine decât infuzia, pentru că, prin fierbere, o parte din vitamina C se inactivează. Procedeul de macerare la rece păstrează intactă vitamina C, dar totuși, extracția substanței nu este totală”.
Tinctura de măceșe și rozmarin
Este un preparat care nu ar trebui să lipsească din farmacia casei, mai ales în sezonul rece, deoarece reunește forțele protectoare a două plante medicinale. Rozmarinul întărește sistemul nervos, ne apără de afecțiunile cardiace și previne nevralgiile.
Ingrediente: pentru a obține tinctura mixtă avem nevoie de 20 g (o lingură cu vârf) de pulbere de măceșe și 10 g (două lingurițe) pulbere de rozmarin.
Mod de preparare: Plantele se amestecă într-un recipient de sticlă și peste mixtură se toarnă 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Închidem recipientul și lăsăm preparatul la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se ține în frigider, încă 6 zile, pentru decantare. Tinctura rezultată se păstrează în sticluțe închise la culoare. Doza: se iau 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Precizarea farmacistului: "Pe lângă efectul de creștere a imunității, tinctura compusă de măceșe și rozmarin are proprietăți tonic reconfortante și antipiretice, adică reduce temperatura crescută a corpului în caz de febră”.
Mixtură din măceșe și condimente
Concentrează puterea unor medicamente naturale de excepție care, amestecate în proporțiile cuvenite, au uimitoare efecte imunostimulatoare.
Ingredientele de care avem nevoie sunt următoarele: 4 lingurițe de măceșe uscate și măcinate groscior (echivalentul a 20 g); 2 lingurițe de rozmarin (10 g); o linguriță de usturoi pulbere (5 g); un vârf de cuțit de praf de pătrunjel (aproximativ 2-3 g ) și un litru de apă.
Mod de preparare: Într-un vas se amestecă mai întâi plantele, apoi se toarnă apa și se pune la fiert. După ce licoarea a dat în clocot, se mai lasă la foc mic încă 5 minute. La final, se completează cu apă fierbinte, până la un litru, și se mai lasă 30 de minute în repaus. Se strecoară. Poate fi îmbunătățită prin adaos de miere. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, timp de o săptămână. Chiar dacă nu are un gust foarte plăcut, mixtura întărește organismul, asigurându-i necesarul de vitamine și antibiotice naturale.
Avertizarea farmacistului: "Indiferent ce preparat din măceșe doriți să obțineți, îndepărtați semințele, deoarece nu au valoare terapeutică, în schimb au o capacitate iritantă mare”.
3. Tescovina - asul antioxidanților
Pasta care rămâne în urma extragerii mustului din strugurii negri și roșii nu poate lipsi din topul fortifiantelor sistemului imunitar. Coaja și pulpa presată a strugurilor concentrează toate calitățile terapeutice ale viței de vie, cunoscută de milenii drept izvor de sănătate și energie. Proprietățile farmaceutice ale tescovinei au fost detaliate și argumentate pe larg într-un articol precedent, care s-a bucurat de foarte multă atenție din partea cititorilor revistei Formula AS. Dacă atunci am explicat cum acționează tescovina în vindecarea diferitelor boli, acum vom insista asupra modului în care ea întărește mecanismele de apărare ale corpului nostru. Rolul principal îl are resveratrolul, antioxidantul magic descoperit de cercetătorii secolului XXI. Printr-un miraculos mecanism natural, strugurii secretă această substanță pentru a se apăra de ciupercile și bacteriile parazite. Prin urmare, resveratrolul are o pronunțată amprentă defensivă și joacă un dublu rol: repară stricăciunile și atacă intrușii. Ajuns în organismul uman, îndeplinește aceleași funcții: vindecă și protejează. Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant existent în natură, deci are menirea de a împiedica degradarea celulelor din toate tipurile de țesuturi. Molecula antioxidantă îndrumă batalioanele de celule ale sistemului imunitar să atace agenții patogeni invadatori (de la microbi la celule cancerigene) și, în același timp, încurajează reproducerea celulelor sănătoase. Alături de resveratrol, în tescovină sunt mobilizate și alte substanțe valoroase pentru imunitate: vitaminele A, C și P, fierul, potasiul, magneziul și calciul. Pe lângă formulele farmaceutice de bază (prezentate pe larg în articolul anterior), domnul farmacist Ion Bobaru recomandă alte rețete, pentru imunitate.
Pulberea
Se obține prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate și cernute. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Pentru un efect sporit, praful trebuie ținut sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiți. O cură durează trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Recomandarea farmacistului: "Pulberea este produsul cu cea mai mare cantitate de resveratol și cea mai mare valoare imunitară. După cum am mai explicat, marele avantaj al tescovinei este că poate fi recomandată și celor care suferă de diabet, deoarece zahărul conținut de struguri a trecut în must”.
Infuzie din tescovină
Se prepară simplu, adăugând peste două lingurițe de tescovină uscată și mărunțită o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ceai din tescovină și busuioc
Echilibrează activitatea întregului organism prin combinarea efectelor calmante ale busuiocului cu acțiunea tonică a tescovinei.
Poțiunea se obține astfel: într-un recipient se amestecă două lingurițe de tescovină uscată (10 g) cu o cană de apă (250 ml) și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă la foc mic încă 15 minute. Se completează lichidul evaporat cu apă fierbinte, până ajungem din nou la o cantitate de 250 ml, și se adaugă o linguriță de pulbere de busuioc (5 g). După ce a fost lăsat 30 de minute în repaus, ceaiul se strecoară și poate fi băut. Pentru efecte optime, puteți adăuga scorțișoară și miere de albine. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineața și seara.
Tinctură de tescovină și arnică
În reacție cu alcoolul, extracția principiilor active din cele două medicamente naturale este potențată și conservată mai bine, ceea ce transformă tinctura combinată într-un prețios elixir pentru sănătatea întregului organism.
Tinctura se prepară într-un borcan de sticlă, în care se amestecă 20 g de tescovină uscată (o lingură cu vârf) cu 10 g arnică (două lingurițe). Peste plante se toarnă 150 ml alcool alimentar de 70 de grade și borcanul se închide ermetic. Licoarea se lasă la macerat 10 zile, timp în care recipientul trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se separă partea lichidă și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Doza recomandată este de 20 de picături pe zi, vreme de trei săptămâni. După o săptămână de pauză, cura poate fi reluată.
Completarea farmacistului: "Utilizată sub formă de unguent sau gel, arnica se numără printre cele mai puternice antiinflamatoare din farmacia verde. Administrată sub formă de tinctură, 20 de picături odată, are efecte sedative, dar și bacteriostatice, ceea ce înseamnă că împiedică dezvoltarea bacteriilor. Aceste calități completează acțiunea antioxidantă a resveratrolului din tescovină, tinctura mixtă întărind și stimulând toate celulele sistemului imunitar”.
Sirop din tescovină
Este recomandat mai ales copiilor anemici, cu un sistem imunitar deficitar sau celor care nu au poftă de mâncare. Se prepară simplu, amestecând 100 ml ceai din tescovină (preparat după metoda descrisă mai sus) cu 100 g miere de albine și 300 ml suc natural de portocale (dacă este posibil, se poate folosi și suc de măceșe proaspete, obținut prin simpla stoarcere a fructelor). După omogenizare, siropul se păstrează în frigider. Doza optimă pentru copii este de 3 lingurițe pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru adulți, este recomandată o cantitate dublă. Cura durează trei săptămâni, cu o săptămână pauză, și se reia dacă este nevoie.
Recomandarea farmacistului: "Pentru preparatele farmaceutice, recomand tescovina obținută din soiurile de viță autohtonă, românească, așa-numiții «hibrizi direct producători». Pot argumenta că strugurii românești produc mult mai mult resveratrol. Drept dovadă stă faptul că via autohtonă este mai rezistentă la boli și la atacul dăunătorilor (mana, făinarea, putregaiul cenușiu, păianjenul, afidele etc). Prin urmare, cantitatea de resveratrol din strugurii românești este atât de mare, încât aceștia nu mai necesită combaterea paraziților prin stropire. Spre deosebire de strugurii autohtoni, care se apără singuri, soiurile considerate nobile ( Feteasca Neagră, Merlot, Pinot Noir etc.) sunt foarte sensibile la boli si dăunători, fiind necesară stropirea cu fungicide și insecticide de cel puțin 8-10 ori pe sezon. Toate aceste detalii demonstrează că efectele antioxidante și antiseptice ale tescovinei din vița de vie autohtonă sunt considerabil mai mari decât cele ale produsului similar, obținut din soiurile de import”.
Preparate galenice
În creuzetele din laboratorul farmaciei Faltis, domnul Bobaru îmbină virtuțile primelor trei plante medicinale de top pentru a obține siropul de imunitate. Poțiunea conține cătină, măceșe și tescovină, fiind un adevărat elixir pentru toate componentele sistemului imunitar.
Alături de măceșe, tescovina face parte și din compoziția siropului orexigen, preparat care conține și alte plante care sprijină imunitatea, cum ar fi ginsengul și cicoarea, toate sub formă de extract fluid. Siropul orexigen este un puternic întăritor imunitar și un excelent medicament natural pentru cei care suferă de anemie.
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galați numărul 29, Brăila, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de colegiul Farmaciștilor din România.
(În numărul viitor: Mușețelul și Teiul)