Unde vă întâlniți cu Moș Crăciun?

Bogdana Tihon Buliga
Se încheie un an mai greu decât alții, cu criză economică, certuri politice, neliniște socială și anotimpuri scăpate de sub control. Răbdarea românilor e pusă la grea încercare, iar efortul de a primi sărbătoarea Crăciunului, cu sufletele liniștite și luminoase, va fi cu atât mai mare. Și totuși, va trebui să o facem. Nașterea Domnului e simbolul speranței. Să închidem ușa după anul care tocmai se încheie, și să primim Crăciunul cu bucurie, în jurul bradului, încărcat de beteală și lumânări

MIHAI TRĂISTARIU
"Am trecut prin momente de depresie, dar le-am depășit. Îl aștept cu bucurie pe Moș Crăciun”


Eu mă întâlnesc cu Moș Crăciun în suflet. În tot ce înseamnă ființa mea: familie, sănătate, carieră și prie­teni buni. Mai ales pentru că am avut probleme de sănătate în ulti­ma vreme, pentru că traversez momente de căutare în carieră, pentru că familia mea s-a dus și armonia ei s-a pierdut... pentru toate aceste lucruri, vreau ca Moș Crăciun să treacă pe deasupra mea ca o boare, ca o ninsoare adu­cătoare de bine. La propriu vorbind, și anul acesta mă voi întâlni cu Moș Crăciun pe dru­muri, pentru că de pe 9 decembrie sunt în turneu. Unul lung și istovitor, care va cuprinde patruzeci și patru de orașe și care se va termina de revelion. Dar m-am obișnuit cu viața asta pe drum, face parte din profesia mea, iar întâlnirea cu publicul e dătătoare de bucurie. Și-apoi, în afară de prietena mea, pe care o iau des cu mine când mă prind Sărbătorile prin concerte, nu am cu cine să petrec. Este mult mai puțin deprimant pentru mine să lucrez de Crăciun, decât să stau într-o casă fără părinți. E bine așa. Iubita mea, în schimb, merită mai mult, așa că sper că pe viitor vom reuși să petrecem, cu adevărat, Sărbătorile împreună. Pentru artiști, sărbăto­rile sunt mană cerească. Tarifele cresc și de trei ori față de cele normale, de aceea ne vine atât de greu să re­nunțăm. Totuși, sper să reușesc să spun «nu» pe viitor. Am ajuns la o vârstă în care realizez că banii nu sunt totul, că viața trece pe nesimțite și în ritmul ăsta nu alegi nimic din ea. Din acest motiv, am trecut și eu prin momente de gravă depresie, le-am depă­șit, și nu mai vreau să mă întorc la ele. Mi se pare chiar ciudat că ai sunat acum, pentru că exact în clipa asta trimi­team unor prie­teni un articol foarte interesant despre de­pre­sie, din "Formula AS" (râde). Ei, dar as­tea nu sunt discuții de Crăciun, voiam doar să spun că anul acesta sunt mult mai bine decât anul trecut, că am trecut peste clipele de neferi­cire, sunt mai vesel și, cred, mai bun. Sunt optimist că-mi voi găsi din nou locul în industria muzicală, că voi avea din nou albu­me de succes. Da, mă voi întâlni bucuros cu Moșul, și dacă mă va mai întări și el puțin, totul va fi cu adevărat bine.

ANCA ȚURCAȘIU
"Mă bucur de fiecare crâmpei de fericire”


Unde mă întâlnesc cu Moș Crăciun? Sub brad, unde altundeva! Noi chiar îl împo­dobim mai devreme, pe 1 decembrie. Asta e tradiția americană, și cum atât soțul meu, cât și băiatul nostru sunt și cetățeni americani, am profitat de acest lucru ca să ne bucurăm de bradul împodobit o lună întreagă. În ce-l privește pe Moș Crăciun, îl așteptăm acasă, întotdeauna. Pentru noi, seara de Ajun chiar are o semnificație deo­sebită. Nu ieșim niciodată la restau­rant, mereu mâncăm cina acasă, apoi ne culcăm, iar în dimineața de Cră­ciun găsim cadourile sub brad. Dacă se întâmplă să nu ne ia somnul, Moșul vine imediat după miezul nopții și desfacem darurile atunci. O sin­gură dată s-a întâmplat să lu­crez, să cânt de Crăciun, și atunci am venit în fuga mare la cinci dimineața acasă, am trezit pe toată lumea și ne-am dedat la desfăcut daruri. Nu s-a supărat nimeni pe mine, dimpotrivă. Sunt foarte norocoasă să am o familie așa de înțelegătoare și unită. Mai suntem norocoși și că avem două case, una la Bu­curești și alta în apropiere, în Paradisul Verde. Sărbătorile le facem mai des acolo, pentru că e altfel, avem curte, nașii noștri sunt acolo, se face o mare gașcă de copii, se organizează diverse evenimente de Crăciun. Dacă mă găsește Moș Crăciun mai fericită anul acesta față de anul trecut? Eu nu fac astfel de comparații, pentru că eu aleg cum să-mi trăiesc clipa. Nu mă gândesc la trecut, nici la viitor. Mă bucur de fiecare crâmpei de fericire al prezentului. Sunt fericită că exist, că am o familie frumoasă și sănă­toasă, că avem posibilitatea să ne oferim daruri, că suntem împreună. Asta este cel mai important. Oricum mie mi se pare că viața trece de parcă ar fi o singură secundă, o tră­iesc, pur și simplu, așa cum vine. Sfatul meu către toți cei care citesc aceste rânduri este chiar acesta: să-și trăiască clipa. Să nu-și raporteze via­ța la alții sau la trecut, să se bucure de ce au și ce sunt! Îi invit să încerce acest exercițiu începând cu acest Crăciun.

MONICA ANGHEL
"De doi ani, Moș Crăciun ne găsește lângă brad”


De când a apărut băiatul nostru, Aviv, nu mai concepem să nu fim acasă de Crăciun. Copiii au pu­terea aceasta de a uni, de a ne face să reconsiderăm niște valori de care goana vieții ne îndepărtează. Eu cântam destul de des de Crăciun, mi se părea de ajuns să fie casa ornată, iar eu puteam să mun­cesc. Și trecea Crăciunul, și tre­cea magia lui, iar eu aveam doar impresia că l-am serbat cum se cuvine. Casa o avem ornată și acum, încă de la Moș Nicolae, dar, de doi ani, Moș Crăciun ne găsește lângă brad. Îi scriem scri­sori împreună, Aviv tot mai adaugă câte o jucărie la lista de dorințe. Îi scriu și eu lui Moșu și îl rog să ne dea puterea și sănătatea să ne menținem familia frumoasă și echilibrată. Pentru mine aceasta este fericirea: echilibrul. Iar noi doi împreună, eu și so­țul meu, îl rugăm și pe Moșu să vorbească cu Doamne Doamne și să ne ajute să-i dăruim bă­ie­țelului nostru o soră sau un frate. Până atunci, Îi mulțumesc în fiecare seară pentru ce am deja, iar în ajun de Crăciun, rugăciunile vor fi mai puternice, mai sensibile. Așa ne va găsi Mo­șul: bucuroși, împăcați și demni de bu­nătatea lui.