Din nefericire, în prezent, nu există un tratament curativ pentru scleroza laterală amiotrofică (SLA). Pe lângă faptul că este descoperită (diagnosticată), de cele mai multe ori, în stadii avansate, SLA pare să aibă drept cauză o componentă genetică, o genă "defectă” răspunzătoare de declanșarea anumitor cazuri de boală moștenită. În esență, SLA constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului și măduvei spinale, ce controlează musculatura striată. Nervii afectați se atrofiază și dispar fără a avea semne de anomalii. Pe cale de consecință, se produce deteriorarea musculară cauzată de dispariția nervilor ce stimulează acești mușchi. La început (debutul bolii este gradat), în mod obișnuit, există o accentuare a slăbiciunii musculare a unui membru, pentru ca, mai apoi, să fie afectate și celelalte membre, slăbiciunea musculară putând fi însoțită de crampe și spasme musculare. Pe măsură ce boala progresează (SLA este o boală cronică degenerativă ce se agravează progresiv), noi mușchi sunt afectați și, uneori, apar probleme la nivelul musculaturii semivoluntare, precum cea implicată în masticație, deglutiție, vorbire și respirație. Singura opțiune terapeutică, disponibilă în prezent, pentru SLA, este Riluzolul (Rilutek), medicament care poate încetini ușor evoluția bolii, la anumite persoane. În rest, suportul emoțional din partea familiei și al prietenilor este o parte importantă a terapiei, la fel de bine cum terapia adaptată nevoilor individuale este utilă în menținerea forței musculare și a stării generale de sănătate (mai ales în fazele timpurii).
Nici din punctul de vedere al medicinei naturiste nu se poate vorbi de un tratament curativ, însă unele remedii pot contribui la atenuarea simptomatologiei și la încetinirea evoluției bolii. Vorbim aici de suplimente nutriționale care conțin Curcumină, Resveratrol, coenzima Q10, Reishi, Cordyceps, acizi grași esențiali (Omega 3, 6, 9) și aminoacizi precum leucina, izoleucina, valina și glutamina. Aceste remedii acționează benefic asupra sistemului nervos în general, prin stimularea creșterii neuriților (dendrite și axoni prin care neuronii comunică între ei), protecția fibrei nervoase și a învelișului de mielină, stimularea sintezei de acetilcolină, neuromediator chimic implicat în transmiterea influxului nervos. Deși aceste produse naturiste se găsesc în farmaciile și magazinele naturiste și pot fi procurate ușor, rămân la părerea că cea mai importantă sursă de principii active terapeutice, în cazul SLA, dar și în alte patologii neurologice degenerative, sunt produsele apicole procurate direct de la sursă. Polenul, păstura, lăptișorul de matcă, mierea, larvele de albine, propolisul, conțin (în formă pură) toate elementele necesare unei acțiuni terapeutice adecvate organismului uman și patologiilor neurologice, în special. Găsim în aceste produse aminoacizi esențiali și neesențiali, proteine, enzime, glucide, acizi organici și acizi grași, fosfolipide, vitamine, săruri minerale și antioxidanți a căror sinergie poate contribui substanțial la ameliorarea și, de ce nu, la încetinirea evoluției unor boli grave, din care, din păcate, face parte și scleroza laterală amiotrofică. Sigur, dozele terapeutice trebuie administrate în funcție de nevoile fiecărui organism și ale fiecărui caz în parte, ținând cont și de eventualele patologii cronice preexistente.
Să auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Fata mea a fost diagnosticată cu boală renală fibrochistică”
(Răspuns pentru CLAUDIA IONAȘCU, F. AS nr. 955)
Bolile renale se caracterizează prin faptul că rinichii, în mod brusc, nu-și mai îndeplinesc funcția. Când ei nu mai funcționează, produșii de metabolism, lichidele și electroliții, se acumulează în organism, ceea ce poate duce la o situație ce pune viața în pericol.
Când apar simptomele, acestea pot fi:
• edemațierea (umflarea) picioarelor și a labelor picioarelor
• producția mică de urină sau lipsa ei (oligurie)
• senzația de sete și gură uscată
• tahicardie (ritm cardiac accelerat)
• senzația de amețeală când pacientul stă în picioare
• inapetență (lipsa poftei de mâncare), greață și vărsături
• confuzie, anxietate, neliniște sau somnolență
• durere pe una din părți, chiar sub cutia toracică și până la nivelul taliei (dureri în flancuri).
Simptomele pot ajuta la determinarea tipului de insuficiență renală.Vă recomand: consumul în cantități mari de lichide, acestea contribuie la spălarea permanentă a rinichilor.
De evitat: consumul în cantități mari de proteine de origine animală (carne, pasăre sau pește), care provoacă mărirea nivelului calciului în urină.
Ca tratament naturist vă recomand: Intern: Thuya, Năpraznic, Imunostim, Urinosalm, Renostim, Berberis CH9, Ulei de in. Vă recomand, de asemeni, Tonic renal "E-lite” și Superforte Supozin (se aplică local), preparate în farmacia noastră.
Tonicul renal "E-lite” conține miere, propolis, polen, argilă, extracte de merișor, coada-calului, urzică, frasin, muguri de arțar, muguri de fag, iarbă mare, ceai de jawa, uleiuri esențiale de ienupăr, lavandă, pin. Produsul are efect diuretic, antiinflamator, antilitiazic, depurativ, antioxidant, antimicrobian în infecții (E-Coli, Proteus, Clamydia etc.). Este recomandat în infecții urinare, prostatite, edeme renale, microlitiază renală, ascită, celulită, retenție de apă în organism, reglator al glandelor renale, tonic renal.
Superforte Supozin conține miere (mellis), propolis, polen, lăptișor de matcă, extracte din plante, mumio și argilă. Este un produs natural ce ajută la atenuarea manifestărilor în disfuncțiile prostatei, ale aparatului urinar (cistite, nefrite, uretrite), precum și ale aparatului genital feminin.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Știe cineva vreun remediu pentru neutropenie?”
(Răspuns pentru MAGDA ASULTANEI - Bacău, F. AS nr. 985)
Diagnosticul pus de către medici fiului dvs., neutropenie, nu este suficient pentru a iniția un tratament, fie el și naturist. Reducerea numărului de granulocite neutrofile din sânge poate avea o mulțime de cauze, precum: tumori ale măduvei osoase, leucemii acute, defecte congenitale și agranulocitoză.
Dacă observați unele semne ca: mărirea ganglionilor, creșterea în dimensiuni a splinei (palpabilă în partea stângă sub coaste), scăderea hematiilor, trombocitelor și a globulelor albe, sau dureri osoase, poate fi vorba de leucemie acută limfoblastică, foarte des întâlnită la copii, dar cu rezultate foarte bune ale tratamentului (chimioterapie, radioterapie, transplant de măduvă).
Pentru a asigura lupta și protecția împotriva infecțiilor, nivelul neutrofilelor în sânge trebuie menținut la 2-7,5x109/l, având astfel capacitatea de a distruge și ingera un număr variat de bacterii. Fără tratament eficace pot apărea complicații: hemoragii, afecțiuni ale creierului și meningelui, febră, ulcerații ale mucoaselor și amigdalelor, septicemie.
Atenție! În cazul în care copilul a urmat ședințe cu doze mari de citostatice, probabilitatea de neutropenie este foarte ridicată.
Printre cauzele neutropeniei mai amintim: deficitul de vitamina B12, acid folic, anemie aplastică, sindromul Chediak-Higashi, Carbamazepină, Cloramfenicolul, Mononucleoza infecțioasă, boala Gaucher etc.
Tratament alopat: Neupogen - stimulează factorul de creștere a granulocitelor. Antibioterapie de urgență în caz de agranulocitoză după chimioterapie sau când febra este mai mare de 38,5°C.
Tratament naturist: ținând cont de vârsta copilului, vă recomand: First Defense, Colostrum Plus Probiotics, Multivitamin și Mineral, Vitamina C-Lichid-Child Life, Polen crud - 1/2 linguriță, două luni, dimineața, cu 30 minute înainte de masă; Infant Flu Shield - sirop.
Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru MARINA ZARA, "Am un nivel scăzut de neutrofile”, F. AS nr. 955)
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara
"Soția mea suferă de hiperaciditate gastrică”
(Răspuns pentru SANFIRA IOAN, F. AS nr. 1029)
Răspunzând solicitării dvs. de a vi se indica unele mijloace de tratament naturiste, vă recomand în cele ce urmează unele ceaiuri din plante, care, adăugate unui regim alimentar corespunzător, pot contribui la reducerea hiperacidității gastrice și a manifestărilor neplăcute generate de aceasta.
Vă pot fi de folos ceaiurile preparate prin infuzare din flori de salcâm (Flores Acaciae), consumate înainte de mese (calmează senzațiile de arsură reclamate de dvs.) și cel din frunze de zmeur (Folium Rubiidaci), care contribuie la reducerea acidității.
Eficiente sunt și ceaiurile produse de Plafar, care au în compoziția lor mai multe plante medicinale, cu acțiune complexă asupra mucoasei gastrice. Astfel, Ceaiul Gastric Plafar are ca efect calmarea mucoasei gastrice și reducerea secrețiilor, având în compoziția sa 6 plante medicinale, și anume: mușețel (Flores Chamomillae), valeriană (Radix Valerianae), coada-șoricelului (Achillea millefolium), mentă (Herba Menthae piperitae), păpădie (Herba Taraxaci) și gălbenele (Flores Calendulae).
Există și Ceaiul Gastric nr. 2 Plafar cu efecte antispasmodice, carminative, astringente și antiinflamatoare, realizat din amestecul în proporții optime a următoarelor plante medicinale: gălbenele, sunătoare (Herba Hiperici), coada-șoricelului, troscot (Herba Polygoni avicularis), țintaură (Herba Centauri), fenicul (Fructus Foeniculi) și coriandru (Fructus Coriandri).
Am menționat în paranteze și denumirile științifice ale plantelor medicinale, pentru a fi utile cititorilor din străinătate ai revistei, care nu au acces la ceaiurile Plafar și care își vor putea realiza singuri unele amestecuri din aceste plante. Aș dori să menționez și faptul că regimul alimentar adecvat, cu renunțarea la cafea și alcool, poate contribui direct la reducerea secrețiilor gastrice acide.
La fel de importantă este reducerea duratei de ședere a alimentelor în stomac, evitându-se mâncatul la repezeală, respectiv înghițirea alimentelor insuficient mestecate și îmbibate cu fermentul ptialină existent în salivă, care contribuie direct la digestie, ușurând activitatea stomacului.
În legătură cu refluxul gastro-esofagian și arsurile esofagiene produse de acesta, este de dorit ca cina să cuprindă alimente mai ușor digerabile, care să nu staționeze prea mult în stomac, deoarece în timpul unei digestii prelungite la ore târzii din noapte pot contribui la pătrunderea mai ușoară a secrețiilor acide în esofag.
De asemenea, pe timp de noapte, o poziție mai ridicată a trunchiului față de restul corpului (folosind două perne) poate fi un factor deloc neglijabil la împiedicarea accesului ușor al acidității stomacale în esofag.
Sper ca prin cele relatate mai sus să fi răspuns solicitării adresate de dvs. revistei. Vă doresc sănătate!