Remedii rapide pentru artroză, artrită și coxartroză

Cititor Formula AS
Artroza este o boală care afectează cu prioritate populația de peste 45 de ani și este cauzată de degene­rarea cartilajului articular.

Leziunea poate să apară în orice articulație, deși cele mai afectate sunt cele care suportă greutatea corporală: genunchi, șold, coloană. Debutul artrozei este gradat, primul simptom care se observă este durerea care tinde să crească în timp. Ulte­rior apar diminuarea mobilității articulare, contractura musculară, deformarea ar­ti­culară apărând în sta­diile avan­sate de boală. Durerea articulară are ca­racter spe­cific, apare di­mi­neața, la pri­mele miș­cări, când articula­țiile par înțepenite. Este de scurtă durată, aproximativ 15 minute. Durerile dispar pen­tru restul zilei și rea­par seara, odată cu obo­seala. La multe persoane, durerea arti­culară este meteo-dependentă. Tul­burările vaso-mo­torii produse de factorii meteorologici accentuează durerile. Deși nu există un tratament speci­fic care poate vindeca artroza, există po­sibilitatea de a întârzia evoluția acesteia.

Tratamente naturiste

• Se aplică frunze de varză proaspete pe locurile dure­roase și comprese cu aburi din ceai de coada-calului sau comprese cu brânca-ursului.

• Se aplică o cataplasmă cu muștar negru sau cu hrean ras, amestecat cu puțină apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă, care se aplică pe un tifon și se învelește locul dureros.

• Se masează locurile dureroase cu tinctură de tătăneasă sau gălbenele, ori cu alifie din aceleași plante.

• Se poate aplica peste noapte, pe locul dureros, pedicuță amestecată cu puțină apă caldă.

• Se pun comprese cu bitter suedez timp de 4 ore.

• Vara se recomandă băile cu frunze și tulpini de roșii, fierte o oră în apă. Se scutură și se aplică pe locurile bolnave.

• Se fac băi cu paie uscate de ovăz sau scuturătură de fân, circa 10 g la 5 l de apă clocotită, care se strecoară și se adaugă în apa de baie, timp de 21 de zile.

• Se spală zilnic picioarele cu apă rece și oțet, seara, timp de 1 lună.

• Ceai diuretic: infuzie din coada-calului, urzică, 3 cești pe zi.


Tratamente pentru regenerarea lichidului articular (sinovial)

Lichidul sinovial are rolul de a lubrifia articulația, la fel ca vaselina sau uleiul în mașinării. Alături de carti­laje, previne tocirea și uzura capetelor osoase, în urma frecării între ele. Când se împuținează, apare artroza, în toate formele ei.

• Masaje cu gelatină - Se cumpără de la magazinul alimentar gelatină (alimentară) și se prepară după pres­cripția scrisă pe ambalaj. Conținutul unui plic se în­moaie în 350 ml apă rece, timp de 6-8 minute, după care se încălzește (max. 60? C), amestecând continuu până la dizolvare completă. Pentru gelificare se ține la rece. Când începe să se întărească, se toarnă apă fierbinte și se mărunțește cu o furculiță, ca să se obțină o cremă sub­țire. Se umezește locul afectat de boală (genunchiul, cotul, coloana vertebrală) și se masează gelatina până se absoarbe. Ce rămâne pe piele se șterge cu o cârpă ume­dă. Concomitent cu acest tratament se ia zilnic câte o linguriță mică de gelatină. După circa 6 luni lichidul arti­cular se reface.

• Iaurt cu usturoi - un alt tratament util în toate formele de calcifieri osoase este unge­rea locului afectat, în fiecare seară, cu un amestec de iaurt și o căpățână de usturoi pisat. Înveliți apoi locul cu o fașă și mențineți până a doua zi. Di­mineața este indicat să clătiți locul respectiv cu apă caldă. Se recomandă acest tratament în cure de 10-20 de zile.

• Aplicații cu argilă - cu o oră înainte de aplicare se amestecă argilă cu apă în vase de porțelan și se ames­tecă cu lingura de lemn. Se aplică pe locul bolnav, în strat de 1,5-2 cm, acoperită cu în tifon umezit. Deasu­pra se pune o pânză din fibră naturală și apoi o folie de ny­lon pentru a menține umiditatea. Dimineața, locul se spa­lă cu apă caldă. După 10 zile, încep să dispară dure­rile.

MARCUȘ IOAN - str. Între Ape nr. 6, Aiud, jud. Alba, cod 515200,
e-mail: janosm3@gmail.com, tel. 0745/55.88.68