Adieri de Crăciun

Dana Ene
Nici n-am intrat bine în luna decembrie, și s-a dat drumul la colindat. Cete vesele de artiști români, dar și urători veniți de peste mări și țări, vor încerca să țeasă atmosfera Crăciunului, înainte chiar ca Moș Nicolae să-și fi lăsat toate darurile în ghete și înainte ca iarna să-și scuture ninsorile pe pământ. Dar veselia, dublată de în(cântare), e totdeauna bine primită, chiar dacă buletinele meteo nu anunță, deocamdată, zăpezi. Iată câteva concerte menite să vă trezească dorul de sărbătoare și de Crăciun

"Vienna Classic Christmas”, prezentat de Strauss Festival Orchestra din Viena

Ansamblul Strauss Festival Orchestra Vienna re­vine pentru al patrulea an consecutiv în țara noastră, într-un adevărat turneu, care începe pe 7 decembrie la Plo­iești și se va încheia, pe 21 decembrie, la Timișoa­ra. Formația va susține nu mai puțin de 15 concerte în România, căci austriecii și-au descoperit aici o mul­țime de fani, iar biletele la spectacolele lor sunt epui­zate rapid.
În capitală, poposesc duminică, 9 decembrie. Sun­teți așteptați, așadar, la Sala Palatului, de la ora 19.30, pentru un adevărat regal muzical. Celebrele valsuri și polci ale familiei Strauss (Johann tatăl și fiul), dar și lucrări ale altor renumiți compozitori vienezi, vă vor purta prin lumea magică a Austriei Imperiale, când frumoasa împărăteasă Sissi atrăgea toate privirile spre loja Operei din Viena.
Strauss Festival Orchestra Vienna, fondată în 1978 de către dirijorul Peter Guth, își menține de ani de zile supremația între numeroasele ansambluri de același gen, datorită muzicienilor desăvârșiți ce o alcătuiesc.
Anul acesta, austriecii o au ca invitată specială, în cadrul concertului "Vienna Classic Christmas”, pe soprana Irina Iordăchescu (fiica marelui bariton Dan Iordăchescu). O tânără artistă recunoscută pe plan național și internațional pentru calitățile vocale și interpretative remarcabile.
Strauss Festival Orchestra va purta strălucirea și fastul Vienei și în: Brașov (8 dec.); Constanța (10 dec.); Galați (11 dec.), Bacău (12 dec.), Piatra Neamț (13 dec.); Iași (14 dec.); Suceava (15 dec.); Bistrița (16 dec.); Cluj Napoca (17 dec.); Oradea (18 dec.); Arad (19 dec.) și Deva (20 dec.).
Pentru concertul din București, puteți procura bile­te cu prețuri cuprinse între 200 și 50 de lei, de la casa de bilete a Sălii Palatului, sau online pe eventim.ro.

Corul MADRIGAL - concert extraordinar de Crăciun la Ateneul Român

Tot pe 9 decem­brie, pe scena Ateneu­lui Român va urca în­drăgitul Cor Națio­nal de Cameră Madrigal. Inițial, fusese progra­mat doar un concert, dar Ateneul s-a dove­dit neîncăpător pentru numărul mare de dori­tori, așa că s-a hotărât organizarea a două re­prezentații consecutive - una la ora 16, iar cea de-a doua, la ora 20. Dacă iubiți colindele interpretate de Madri­gal, aveți ocazia unică de-a asista la un spectacol extraordinar, în care cele­brul cor românesc va prezenta pentru prima dată pe o scenă, integral și în succesiunea lor originală, colindele cuprinse pe primul lor disc de vinil, înregistrat în urmă cu 45 de ani, sub bagheta renumitului dirijor - fondator Marin Constantin. De data aceasta, ștafeta la pupitru a fost preluată de dirijorul Voicu Popescu.
Corul Național de Cameră Madrigal a luat ființă în anul 1963 și, pentru mai bine de patru decenii, activi­tatea sa a fost sinonimă cu numele re­gre­tatului dirijor Marin Con­stan­tin. În decursul a 47 de ani de exis­tență, Madrigalul a susținut 4100 concerte, pe cele mai mari scene din țară și străinătate, și a adus aproape de sufle­tul publicului capodopere a­par­ținând școlilor Renaș­terii Europene, mari comori ale muzicii bizantine și vechi românești, colinde și lucrări de inspirație folclo­rică, elemente din patrimo­niul clasic autohton și creații românești contem­po­rane.
Pentru că este iubit în întreaga țară, Corul Națio­nal de Cameră Madrigal va porni apoi într-un lung tur­neu, prin următoarele orașe: 11 dec. la Brașov - Sala Reduta, 12 dec. la Ploiești - Casa de cultură a Sindi­ca­telor, 13 dec. la Constanța - Casa de Cultură a Sin­dica­te­lor, 17 dec. la Timi­șoara - Opera Română, 18 dec. la Cluj Napoca - Ope­ra Ro­mână, 21 dec. la Pi­tești - Casa de cultură a sin­dica­telor, 22 dec. la Ga­lați - Casa de cultură a sin­dica­telor și va încheia turul de forță prin țară pe 23 dec., pe scena Operei Ro­mâ­ne din Iași.
Biletele pentru con­certele Madrigal găzduite de Ateneul Român, în data de 9 decembrie, sunt dis­ponibile în rețeaua BILETOO, iar cele pentru concertele din țară se găsesc la ca­sele de bilete ale sălilor de spectacol din fiecare oraș.

Corul de Copii Radio - Concert de colinde și cântece de Crăciun

Dacă vreți ca Vestea Nașterii Domnului să vă fie adusă de voci cristaline de copii, pe 9 decembrie sunteți așteptați la Sala Radio, unde Corul de Copii Radio sărbătorește Ziua Internațională a Cântului Coral, printr-un concert ce amintește de zăpezile de altădată, în ritm de clinchete de clopoței.
Înființat în 1945, Corul de Copii Radio este unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume și este recunoscut atât pe plan național, cât și internațional. În cei peste 60 de ani de exis­tență a susținut peste 50 de turnee și a contribuit la formarea muzicală a unor artiști, precum: Ileana Co­trubaș, Elena Voinea, Voicu Enăchescu, Dan Dumi­tres­cu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, etc.
Corul de Copii Radio de­ține marele premiu "Sum­ma cum Laudae”, obținut la Con­cursul Corurilor de Co­pii și Tineret - Neerpelt (Belgia); premiul III, la Con­cursul "Zoltan Kodály” - Tokio (Japonia) și pre­­miul Colegiului Cri­ticilor Muzicali din Ro­mânia. În 2004, cu trei ani înaintea in­trării Ro­mâniei în Uniunea Europeană, Corul a primit titlul de Am­basador Cul­tu­ral al Uniunii Eu­ropene.
Acum, la pupi­trul dirijoral al co­rului se află Voicu Popescu.
Prețul biletelor la concertul lor de Cră­ciun este cuprins în­tre 20 și 10 lei și pot fi procurate de la Ca­sieria Sălii Radio București.