FLORENTIN CANTARAGIU - "Părintele Arsenie Boca e un sfânt. Punct. El mi l-a revelat pe Dumnezeu”

Cristian Curte
Locuiește într-un sat din apropiere de București și pictează icoane pe care le duce și le vinde în târgul de la Muzeul Țăranului Român. Icoane frumoase, naive, clocotind de culori. Icoane pictate cu sinceritate și cu o credință pogorâtă asupra meșterului prin vis. Un vis miraculos, cu părintele Arsenie Boca

"Eu, pe spatele fiecărei icoane cu Iisus, scriu: «Hristos este inima inimii tale». E de la pă­rintele Arsenie Boca. O expresie minunată! Pe mine el m-a salvat. Și aș vrea să le vorbesc tuturor despre această întâm­plare miraculoasă”.
Omul care-mi vorbește stă cu spa­tele la un perete cu icoane - chi­puri naive, de îngeri și sfinți, alteori grave, emanând simplitate și bună­cuviință. Sunt neprefăcute, directe. Au ceva din atmosfera copilăriei la țară. Îl chea­mă Florentin Cantaragiu și este iconar, dar nu-i place să i se spună așa. Preferă apelativul de meșter. E mai simplu. Mai smerit. "Eu sunt un meșter, nu sunt un artist plastic. Ceea ce vedeți este instinctiv, spontan. Nu e nimic căutat. De aceea am intrat pe pictura naivă. O fac de la 20 de ani. Nu știu să vă spun de ce. Așa am simțit”.
Totul a început într-o joacă, dar s-a terminat cu un drum. O cale a vie­ții, pe care părintele Arsenie Boca l-a dus până în brațele larg deschise de Dumnezeu. L-a trezit cu un vis. Un vis zguduitor și lumi­nos. "Dacă mi s-ar fi întâmplat la tine­rețe, cred că nu l-aș fi băgat în seamă. Dar Dumnezeu m-a pregătit pentru el și m-a așteptat până acum, la bătrânețe. Așa face el cu noi, cu toți. Din iubire”.

O comandă specială

Florentin nu a fost tot timpul iconar. La început a lucrat la "Proiect București”. Era și atunci, ca și acum, un om sensibil, deschis către universul artelor. Dar nu-și cultiva acest talant. "Mai întâi m-am apucat să lucrez lemnul, de foame! Era pe vremea lui Ceaușescu și câștigam 1100 de lei pe lună. Și, în joacă, am început să lucrez în lemn. Făceam capete, capete de domnitori. Și am ajuns să câștig triplu, mai mult decât directorul institutului unde lucram.”
În anii aceia, credința lui era firavă. Avea conștiința existenței lui Dumnezeu, fără ca aceasta să-l implice prea mult. Ajunsese să picteze icoane, dar nu pentru că asta i-ar fi deschis o fereastră spre o altă lume, ci pentru că erau "decorative”. Încerca să le facă vesele, să-i bucure pe oameni. Până într-o zi, când, după "revo­luție”, cineva a venit la el și i-a cerut să i-l picteze pe părintele Arsenie Boca. A fost mirat, pentru că nu era portretist, dar s-a apucat de lucru. Ci­ne­va i-a adus o poză a părintelui luată de pe internet. Încet, cu migală și dra­goste, așeza strat peste strat de culoa­re, încercând să copieze chipul celui mai renumit duhovnic al acestui neam. "M-am apucat să-l pictez și mi-am dat seama că nu sunt vrednic. Nu mi-a reușit! Eu nu sunt un por­tretist, Dumnezeu nu mi-a dat acest dar. Pictura mea nu semăna cu părin­tele. I-am dus-o, smerit, celui care mi-o comandase și... surpriză! Omul a fost fascinat. Mie mi s-a părut ciu­dat - erau cele mai mari laude pe care le-am primit de când pictez. Cert este că nu m-am lăsat amăgit. Mi-am zis că succesul ăla nu e firesc. Mai târziu aveam să înțeleg.”
Înainte de a se apuca de portretul cerut, Florentin Cantara­giu încercase să se apropie de părintele Arsenie Boca. Să-l înțeleagă. Să-i deslușească viața și trăirile. Cineva i-a adus patru cărți cu mărtu­riile celor care-l cunoscuseră. Una dintre ele l-a impresionat în chip special. Era vorba despre moartea părintelui. Înainte de a pleca la Domnul, măicuțele din preajma sa erau tulburate. Ce vor face fără dân­sul? Părintele le-a întărit, spunându-le că din cer îi va fi mult mai ușor să le ajute. Să facă un acatist, apoi să scrie ce doresc pe o bu­cată de hârtie, că­re­ia să îi dea foc. Iar el va ști. Negreșit.

Un vis real

Florentin avea un necaz. "O pro­ble­mă lumească, nu are rost să intru în de­talii. După ce am citit ce le-a spus părintele Arsenie măicuțelor, m-am gândit că, dacă le poate ajuta pe ele, mă poate ajuta și pe mine. Am făcut un aca­tist, apoi am scris tot ce doream pe o bu­că­țică de hârtie și i-am dat foc. Atât. Dar semnul acesta a fost primit de Dumne­zeu.”
Florentin Cantaragiu e un om în plină maturitate, dar asta nu-l împiedică să se lase stăpânit de emoție. Se uită pe fereas­tră când povestește, ferindu-și privirea, și glasul îi devine șoptit.
"După ce am făcut acatistul, am ador­mit și am avut un vis. Un vis în două eta­pe, ca două trepte spre lumi­nă. În prima, se făcea că stau pe o lespede de piatră, de felul celor pe care le-a amenajat părintele Arsenie în curtea mânăstirii de la Sâm­băta. Știți că îi plăceau pietrele, cursurile de apă. Ei bine, în vis știam că Hristos este lângă mine! Nu-L vedeam, pentru că nu am avut curajul să întorc capul să-L văd. Dar aveam, foarte clar, sentimentul că Dumnezeu însuși stă lângă mine pe acea piatră și, în același timp, că nu merit acest lu­cru. Efectiv, simțeam că nu merit! Dar, în același timp, eram pătruns de o stare de beati­tudine, de fericire totală, imensă. Aveam în inimă o liniște nesfârșită. Pa­radoxal, Îl simțeam pe Hristos foarte apropiat, ca pe unul din părinții mei. L-am simțit atunci ca Om și Dum­nezeu totodată. Apoi am înțeles că Domnul vine tocmai la cei care nu au lumină. Ca să-i salveze. Aceas­ta a fost prima treaptă a visului. În cea de a doua, L-am putut vedea! Nu-i puteam distinge bine trăsăturile feței, dar cel la care priveam era chiar Hristos. Și, nu știu cum, dar chipul Lui semăna oare­cum cu cel al părintelui Arsenie Boca în tinerețe. Avea părul negru, ochii albaștri, puternici, și era îmbră­cat cu un veșmânt gri-deschis, ase­mă­nător celui pe care-l poartă monahii. Stăteam amândoi în picioare, iar Iisus încerca să deschidă o ușă. Nu știu dacă încerca să intre sau, dimpotrivă, să iasă, dar, la sfârșit, mi-a făcut cu mâna, iar eu i-am răspuns. M-am trezit zbuciumat. Stând pe marginea patului, m-am gândit că visul a fost răspunsul părintelui la rugăciunile mele. Asta te mar­chează. Pentru tot­deauna. Pentru mine, nu a fost un vis oarecare, a fost mai degrabă o revela­ție. Viața pe care urma să o duc de atunci înainte.”
Așa a și fost. Pentru Florentin Cantara­giu, întâlnirea din vis cu Hristos a fost reală. L-a cutremurat și i-a schimbat viața. O zi mai târziu, problema personală pen­tru care se rugase părintelui Arsenie și-a găsit aproape miraculos rezolvarea. Un senti­ment de mulțumire i s-a revărsat în ini­mă și s-a gândit să-i spună asta și părin­telui. A scris câteva cuvinte pe o bucată de hârtie, la fel cum făcuse cu rugămintea. Cuvinte simple, izvorâte din inimă. A fă­cut un acatist și apoi i-a dat foc. Un petec de hârtie, însă, nu se lăsa mistuit de flă­cări. S-a uitat la el și, pe hârtia îngăl­benită de fum, se mai putea citi: "Boca - ajutat - Cantaragiu”. Desface un plic îmbătrânit de vre­me și, înăuntru, îmi arată acel petec de hâr­tie. Cu vocea sugrumată de emoție, îmi spune că l-a păstrat cu sfințenie în toți acești ani. Pentru el a fost confirmarea că întâlnirea cu Dumnezeu din vis a fost nu numai reală, dar a fost și mijlocită de părintele Arsenie Boca. Așa cum le spusese măicuțelor, acesta intervenise din cer, schimbându-i viața din temelii.

Cărarea Împărăției

Florentin stă în fața mea cu plicul în mână. Bucățica aceea de hârtie cât un timbru este pentru el legătura cu cerul. Semnul că ruga i-a fost ascultată, că dincolo există cineva pu­ternic, în mă­su­ră să ne ia viața în palme și să ne-o înalțe. "După această întâmplare, am cumpărat tot ceea ce putea avea legă­tură cu Arsenie Bo­ca. M-am apu­cat să citesc «Că­rarea Împă­răției» și am găsit acolo un cu­vânt care m-a zguduit literal­mente și m-a fă­cut să-l înțeleg pe Dumnezeu. Spunea părintele că «Dragostea lui Dumnezeu pentru cel mai mare păcătos este mai mare decât dragostea celui mai mare sfânt pentru Dumnezeu». Știam că Domnul mă iubește, dar nu aveam o reprezentare a acestei iubiri. Părintele mi-a oferit-o. Până atunci aveam un zbucium sufletesc. Mă întrebam mereu «Ce e cu noi? Cum de rabdă Dumne­zeu atâția ticăloși pe pământ?» Dar după ce am citit aceste cuvinte, am înțe­les. Am înțeles că ne rabdă din iubire. Că ne așteaptă și ne pregătește pentru a-L înțe­lege cu adevărat. Așa cum mă pregătise și pe mine. Dacă aș fi avut acel vis în tinerețe, nu cred că l-aș fi băgat în seamă. Dar Iisus m-a așteptat. A așteptat cli­pa în care să rodească în mine. Sunt în continuare un om păcătos. Dar vreau să mă apropii de El. Înainte nu eram preocupat de asta. Nici icoanele nu le pictam cu gândul că ar trebui să-i fie plăcute lui Dumnezeu.”

Icoanele

E dimineață. Florentin se trezește și se apucă de lucru. Nu are nici un ritual anume, nu face nimic spe­cial. Se spală doar pe mâini. Întotdeauna. Simte că nu poate picta altfel. Apoi lucrează, găsindu-și în mește­șug toată liniștea. Cu migală, penelul așterne culorile până când se ițește un chip, un veșmânt sau o aureolă de sfânt. "Fără pictură nu aș mai putea trăi. Desigur, o fac și pentru a-mi agonisi pâinea de toate zilele. Dar, dacă mâine aș câștiga la loto 1 miliard de euro, aș con­ti­nua să zugrăvesc icoane. Pentru că meș­te­șugul aces­ta s-a lipit de sufletul meu. Îl practic de 40 de ani. E via­ța mea. Înainte de a-l cunoaște pe Dumne­zeu prin părintele Arsenie nu pictam cu bucurie. Îmi făceam treaba cât puteam de bine și atât. Acum, icoa­nele sunt altfel. Nu o spun doar eu. Au remarcat trei fete care merg cu ele la târg și mi le vând. Mi-au spus că s-a schimbat ceva, fără să poată spune ce anume. În teh­nică, eu nu am ino­vat, dar acum, față de alte timpuri, când lucrez, sufletul îmi e plin de bucurie. Sunt foarte fericit când pictez și poate că fericirea mea se trans­mi­te. Bucuria mi se amestecă în culori și ele iradiază într-un fel care îi atrage pe cumpărători. Nici nu mai pot să zugrăvesc icoane altfel. Dacă nu am bucurie și pace în inimă, nici nu mă pot apuca de lucru. Când am avut un necaz cu soția, trei luni nu m-am putut atinge de penel. Trei luni am stat și m-am uitat pe fe­reastră ca un nebun.”
Îl întreb dacă are un sfânt pe care să-l iubească la fel de mult cum îl iubește pe părintele Arsenie. "Am, cum să nu am. Pe Sfântul Ierarh Nicolae. Îl iubesc nespus, pentru că e sfântul care nu a scris nimic, dar e cel mai iubit în întreaga lume. E iubit pentru sufletul lui bun. Și-l pictez cu mare drag. Cred că am zugrăvit până acum mii de icoane cu el, pentru că toată lumea îl caută. Am găsit două icoane vechi românești care mă inspiră și după care mă ghidez.”
Când Florentin Cantaragiu vorbește de părintele Arsenie, fața toată i se luminează. E convins că scrie­rile și minunile ieromonahului de la Sâmbăta de Sus ar trebui multiplicate la scară națională, astfel încât orice român să știe de ele. "De când m-am întors la Dumne­zeu, mă frământă un singur lucru. Aș vrea să-l fac cu­nos­­cut oamenilor pe părintele Arsenie Boca. Din pă­cate, eu nu l-am întâlnit în viață, deși aș fi putut. Mă gândesc uneori că poate ne-am încrucișat drumurile atunci când picta la Drăgănescu, lângă București. Poa­te că l-am văzut pe stradă și am trecut fără să bag de seamă. Eram tânăr și fără minte. Dar acum, la bă­trâ­nețe, când mi-a dat Dumnezeu să-l descopăr, părin­tele mi-a deschis mintea și am înțeles totul. Parcă în­trea­ga mea existență s-a luminat. Scrisul său e de vină. Fiecare propoziție a sa e o sentință. Eu cred că dacă lucrarea părintelui Arsenie Boca nu ar fi fost împie­dicată de comunism, România ar fi arătat altfel acum. Pentru că în jurul dânsului era un focar de dumnezeire, erau foarte mulți tineri, intelectuali, dar și oameni mai simpli. El era un om îndumnezeit, și credința s-ar fi des­coperit prin el, mult mai multor oameni. Și oamenii aceia nu ar fi fost slabi de înger, nu ar fi putut fi cum­părați, cum se întâmplă acum. Părintele Arsenie asta face - îl explică pe Dumnezeu. Este foarte explicit pen­tru oamenii simpli. Din păcate, se vorbește prea puțin despre el. Dacă un păcătos ca mine l-a înțeles atât de bine, cred că, dacă el ar fi mediatizat, atunci sute de mii de oameni s-ar apropia de credință. Pe mine mă mișcă profund, uneori îmi dau lacrimile, doar citindu-i sfaturile”.
Florentin e sigur că părintele Arsenie Boca e sfânt, cu toate că biserica nu l-a canonizat. Dar, spune el, "sfințenia nu încape întotdeauna într-o instituție. Mai stă și pe-afară! Am auzit de multe ori vorbindu-se des­pre canonizare, dar acum nu mai am această neliniște. Nu-mi pasă ce hotărăște Biserica Ortodoxă Română și cred că nici lui Dumnezeu nu îi pasă. Nu știu dacă ați fost până acum la Prislop. Dar dacă ați fost, cred că ați văzut zecile de autocare și miile de oameni care merg acolo în fiecare zi. Ei îl fac sfânt pe părintele Arsenie. Eu, de-acum înainte, îl voi picta cu curaj pe icoane, și pe spate voi scrie - Părintele Arsenie Boca e un sfânt. Punct. El mi l-a revelat pe Dumnezeu. Punct. Și mă și semnez - Florentin Cantaragiu”.

(Pagini ilustrate cu reproduceri după icoanele pictorului)