Arheolog ANDREI GONCIAR: Nu contează unde merg, unde lucrez sau de cât timp sunt plecat din țară, rămân român, rămân ardelean, mândru de trecutul și cultura noastră

Ion Longin Popescu
Profesor la "University at Buffalo” din SUA, director al Centrului de Tehnici și Cercetări Arheologice "ArchaeoTek”, Ottawa, Canada

Cei care au cheltuit milioane de lei noi din ba­nii publici, pentru a comanda unor firme din stră­inătate un așa-zis "brand de țară” al Ro­mâ­niei, ar trebui să știe că adevăratul "brand” este lân­gă noi, pe orice deal sau movilă, în podișuri și câmpii, în albiile râurilor, la poale de munte și chiar pe creste, aco­lo unde e de ajuns să sapi un metru-doi în adân­ci­me, ca să dai de vestigii uluitoare, multe dintre ele uni­cat în Europa și în lume. Vestigiile arheologice sunt una din liniile de forță ale bogăției acestei țări, Româ­nia fiind o mare "putere arheologică”, recunoscută cu invidie în străinătate, dar abandonată de politicile oarbe ale tuturor guvernelor postdecembriste. Noroc cu stră­i­nii! Ei au aflat că "tezaurul românesc” este amenințat cu dispariția, în numele dezvoltării, dar și în numele ig­noranței și al indiferenței guvernamentale, și se grăbesc să-și croiască o carieră în cel mai la modă domeniu al științelor umaniste: arheologia/antro­po­logia. Au această șansă, câtă vreme în România mai sunt situri de interes mondial pentru încă zeci de generații de azi înainte, sperând că valorile antichității nu vor dispărea cu totul sub limbile de asfalt ori în ex­ploziile puse la cale de corporațiile străine. Arheologul ca­nadiano-american de origine română, Andrei Gon­ciar, profesor la "University at Buffalo”, din ca­drul Uni­versității de stat din New York (agonciar@buffalo. edu), și președinte al Centrului de Cercetări Arheo­lo­gice "ArchaeoTek” din Ottawa, Canada (gonciar@ archaeotek.org), este patriotul român care și-a asumat, în ultimul deceniu și jumătate, crearea unor punți între bogăția cultural-istorică a României și știința, tehnica, resursele și cercetătorii din America de Nord. Prin Gonciar, în cadrul taberelor de săpături or­ga­nizate în ultimele 12 veri la rând, zeci de tineri arheologi din SUA, Canada, Franța, Australia, Anglia etc. au săpat în pământ românesc, luând parte la ade­vă­rate călătorii în timp, în epoci atât de vechi, încât ma­nualele de istorie nu le descriu decât în câteva cuvinte. Se poate spune, fără a exagera, că dacă arheologia este astăzi o mare atracție pentru tânăra generație de uni­versitari, îndeosebi pentru cei din America de Nord, acest lucru se datorează și României.

"De când am început să fac săpături în România, nu am avut nici cel mai mic sprijin din partea instituțiilor statului”

- Cât de importantă este arheologia în programul de învățământ universitar de peste Ocean, domnule profesor?

- Arheologia contemporană din țările occidentale este mai mult interesată de aspectul uman al trecutului - altfel spus, cum trăiau oamenii în viața de zi cu zi, cum își organizau spațiul, care erau relațiile sociale și cum se negociau aceste relații, cum gândeau etc. Este o perspectivă antropologică, diferită față de maniera cultural-istorică din România, moștenită din perioada interbelică, unde se pune preț pe aspectul tipologic al diferi­telor culturi, cu aria lor de răspândire și cro­no­lo­gia lor relativă. Ca urmare, antropologia (și arheologia, ca una dintre cele patru discipline de bază ale antropo­logiei) are un rol fundamental în educația universitară din America. De la Armată, la ONG-uri, de la guvern la întreprinderi, s-a ajuns la concluzia că experții în stu­diul omenirii (adică antropologii), și mai ales cei care pot oferi și o dimensiune istorică (adică arheologii), sunt esențiali în gestionarea societății la orice nivel.

- De 12 ani organizați în fiecare vară, în Ro­mânia, o tabără de arheologie. Vă rog să povestiți des­pre această inițiativă prea puțin cunoscută oficial.

- Din anul 2000, de când am început să fac săpături în România, nu am avut nici cel mai mic sprijin din partea instituțiilor statului. Dimpotrivă, ne-am confrun­tat cu încercări ale acestor instituții de a ne împiedica să desfășurăm colaborări științifice, indiferent de faptul că, în curs de 12 ani, am introdus milioane de dolari în economia locală și am finanțat, în totalitate sau parțial, mai mult de 10 șantiere arheologice și laboratoare an­tro­pologice. Am avut astfel privilegiul de a cunoaște ar­heologi cu adevărat excepționali, și ca oameni, și ca cercetători, dar și arheologi corupți și mediocri. În orice caz, trecutul și cultura României sunt mult prea im­portante pentru a ne împiedica de astfel de "cio­turi”. În timpul celor 3 luni pe an, când studenții mei sunt în țară, fac toate eforturile pentru a le arăta com­plexitatea is­toriei noastre, rolul fundamental jucat de aceste me­leaguri în geneza Europei... O altă imagine a Ro­mâniei decât cea promovată în știrile de la televizor. Când se întorc în America, în Canada, în Australia, în Anglia sau în Franța, opinia studenților mei despre Ro­mânia este una pozitivă, în mintea lor s-a conturat o altă Ro­mânie decât cea de la știrile televiziunilor.

"Transilvania reprezintă o zonă de confluență a tuturor marilor transformări istorice din ultimii 8000 de ani”

- În studiile dv. revine obsedant sintagma "ar­heo­logia Transilvaniei”. Ce le oferă Transilvania atât de important arheologilor?

- Răspunsul cel simplu este că, fiind sibian, sunt în­drăgostit de aceste meleaguri. Nu contează unde merg, unde lucrez sau de cât timp sunt plecat din țară, eu rămân român, rămân ardelean, mândru de trecutul și cultura noastră. Ca atare, numai într-un singur loc mă pot simți... acasă. Dar, arheologic vorbind, Transil­va­nia reprezintă o zonă de confluență a tuturor marilor transformări istorice din ultimii 8000 de ani. Sarea, cuprul, staniul, fierul și aurul transilvan au jucat un rol fundamental în dezvoltarea preistoriei europene.

- Care sunt rezultatele taberelor de arheologie din Transilvania?

- De când am creat centrul de cercetări "ArchaeoTek”, peste 500 de studenți și voluntari străini, din țările amintite mai sus, au venit să participe la diferitele proiecte de colaborare pe care le-am creat în România. În plus, avem 4 studenți americani și unul canadian care își fac doctoratul pe diferite aspecte ale arheologiei și antropologiei românești. De 10 ani, încerc să creez un institut, o școală internațională de antropologie și arheologie în România, precum Școala Americană de Arheologie din Roma, Atena, Ankara și Cairo, sau școlile franceze, școlile canadiene etc. Acest institut de cercetări ar avea ca scop, pe de o parte, să aducă experți și studenți străini în România - ceea ce face în acest moment "ArchaeoTek” - și, pe de altă parte, să ofere posibilitatea arheologilor români să se integreze în lumea științifică internațională, la un nivel care să permită o discuție între egali. Acest lucru nu pare să fie dorit la București, indiferent de faptul că există sprijinul universităților americane și canadiene, al ambasadei SUA, cu finanțare completă externă. Implicit, pentru ca o inițiativă de acest fel să poată funcționa, fără a fi coruptă sau pervertită, trebuie să rămână independentă de instituțiile române.

"Situri arheologice de o importanță extremă, care ar necesita doi ani de cercetare, sunt explorate în doar șase luni și ulterior distruse de buldozere”

- Ați lucrat pe autostrada Nădlac-Sibiu. Cum s-au desfășurat lucrările de salvare arheologică? Au existat presiuni din partea companiilor de drumuri?

- Trebuie să spunem lucrurile așa cum sunt: cons­trucția autostrăzilor A1 și A3 a fost o șansă extraordi­nară pentru arheologia românească. Un foarte mare nu­măr de situri necunoscute au fost descoperite și cer­cetate într-o manieră intensivă. Pe de altă parte, aceste lucrări au creat o sursă de locuri de muncă și de veni­turi conexe, care au fost foarte bine venite în aceste vre­muri de restriște. Și, hai s-o spunem pe față: Ro­mânia are nevoie de câteva drumuri bune! Dar, din pă­cate, "banii vorbesc” întotdeauna. Presiunile com­pa­nii­lor de drumuri asupra cercetării arheologice sunt con­stante, și din cauza termenelor de completare a lu­cră­­rilor, și din cauza sumelor foarte mari care sunt în joc. Situri arheologice de o importanță extremă, care ar ne­­cesita (și ar primi, din Ungaria până la Atlantic, în toate aceste țări europene) 2 ani de cercetare, sunt ex­plo­rate în doar șase luni (!) și ulterior distruse de bul­do­zere, pentru construirea autostrăzii. Indiferent de faptul că s-au descoperit situri care sunt senzaționale, mai intere­sante, mai importante, mai accesibile și cu o valoare tu­ristică mai ridicată decât oricare cetate dacică din Munții Orăștiei, nu există nici cel mai mic efort din partea instituțiilor de stat pentru a proteja aceste situri și a le păstra pentru generațiile viitoare, printr-o mică schimbare a proiectului inițial. Pare foarte straniu că acum, când destinațiile turistice clasice - Grecia, Spa­nia, Tunisia, Egipt etc. - sunt distruse de criza econo­mi­că sau de război civil, guvernul României nu acțio­nează pentru a valorifica masiv imensele resurse cul­tu­rale, istorice și, implicit, turistice. Știm că un popor fă­ră cultură este un popor fără suflet. Ce se poate zice atunci de un popor care își distruge cultura? Ca arheo­log și antropolog, dar mai ales ca român, sunt foarte trist când văd cât de puțini oameni suferă dacă, din Do­bro­gea până în Banat și de la Dunăre până la Tisa, ulti­mul cuvânt legat de moștenirea istorică și culturală a ță­­rii este mult prea des spus de buldozere, nu de isto­rici.

- Care este impresia generală a studenților? Cât de mult îi marchează experiența românească?

- Marea majoritate a studenților străini pleacă înapoi extrem de încântați. Sunt foarte surprinși când des­coperă bogăția și frumusețea naturii și culturii României. În același timp, sunt foarte mândri că au posibilitatea de a contribui personal, prin eforturile lor, la descoperirea extraordinarului trecut al acestor me­lea­guri. Această fascinație se manifestă și prin faptul că aproximativ o treime dintre participanți vin mai mulți ani la rând să se implice în diferite proiecte. Nu­mai în vara trecută, cinci dintre ei au decis să-și con­tinue cariera academică în arheologia și antropologia românească.

"Tare mult aș dori ca autoritățile culturale române să susțină aceste eforturi sau, cel puțin, să nu le împiedice”

- De ce credeți că guvernele și autoritățile locale nu susțin cercetările arheologice în România?

- În mare parte, lipsa de sprijin pentru cercetările ar­heologice trebuie legată de lipsa de interes din partea noilor generații față de cultură, în general, și de istorie, în particular. Sistemul școlar din România s-a degradat foarte mult și, ca atare, nu mai este în măsură de a edu­ca cetățeni care să poată gândi mai departe de mo­men­tul prezent. Pe de altă parte, trăim într-o societate în care banii, și nu cultura, educația sau inteligența, cre­ează noua "aristocrație” a țării. În aceste condiții, este normal ca politicienii să se modeleze pe această nouă societate civilă și pe valorile ei. Cel mai bun lucru pe care autoritățile culturale române l-ar putea face ar fi, pe de o parte, să se asigure că legea monumentelor es­te, într-adevăr, aplicată și respectată și, pe de altă parte, când nu pot să ajute, cel puțin să nu strice!

- Care credeți că este viitorul taberelor inter­na­ționale de arheologie?

- În ciuda eforturilor continue ale unor indivizi care reprezintă "autoritățile culturale române” de a ne bloca proiectele, noi o să continuăm ce am început. Am avut privilegiul de a vedea în ochii studenților mei cât de multe lucruri frumoase le poate oferi țara noastră. Ei sunt și vor fi pe mai departe cei mai buni ambasadori ai României în străinătate! Pe de altă parte, prezența echipelor "ArchaeoTek” pe teren permite revitalizarea economică a o serie de zone rurale. Noi venim cu resursele noastre, cu echipamentul nostru, cu 20-30 de studenți pe proiect, care "investesc” în fiecare zi în economiile locale, generând locuri de muncă. Toate proiectele noastre aduc bani în țară, se fac pe contul nostru, fără să coste nimic statul român. Tare mult aș dori ca autoritățile culturale române să susțină aceste eforturi sau, cel puțin, să nu le împiedice! Visul meu rămâne crearea unui institut internațional de arheologie și antropologie independent. Succesul pe care l-am avut în mai 2012, când am organizat pentru prima oară în America de Nord o sesiune întreagă dedicată exclusiv istoriei și arheologiei românești, ne permite să sperăm.