Răspuns pentru CONSTANȚA - Italia, F. AS nr. 1043 - "Am scleroză multiplă în stadiu incipient”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Deși vă aflați într-un stadiu incipient de boală, este util să știți că în mod normal criteriile de diagnostic pen­tru scleroza multiplă se modifică în mod continuu și cuprind un istoric su­gestiv de deterio­rare neurologică și de anomalie a siste­mului nervos cen­tral, de tipul slăbiciunii musculare, alte­rării re­fle­xelor și senza­țiilor. Deoarece leziu­nile de scleroză multiplă sunt dispersate la întâmplare în creier și mă­duva spi­nării, semnele și simptomele pot varia considerabil. Ast­fel, în formă benignă (10-15% dintre cei afectați) simptomele sunt blânde spre moderate, nu se agravează și nici nu conduc spre o dizabilitare per­manentă. În forma cu episoade de re­cădere-remisiune, episoadele acute se instalează frec­vent în câteva ore, durează câteva săptămâni sau luni și dispar gradat, dar semnele și simp­tomele se pot accentua cu fiecare recu­rență. Aproximativ 85% din persoanele cu scleroză multiplă debutează cu această for­mă de boală. În forma primar progresivă (15% din cazuri) semnele și simptomele evo­luează fără perioade de acutizare sau remi­siune. În forma secundară progresivă, după ani de evoluție și cicluri de acutizare-remi­siune, cel puțin jumătate dintre bolnavi pre­zintă o de­teriorare lentă, dar continuă (5% din cazuri). În sfârșit, forma progresivă cu recăderi este o scleroză multiplă primar pro­gresivă, care prezintă brusc episoade acute ce aduc simp­tome noi sau le agravează pe cele deja exis­tente (5% din cazuri). Cu alte cuvinte, deși este foarte neobișnuită apa­riția unei inca­pa­cități permanente, după săptă­mâni sau luni de la instalarea simpto­melor inițiale de boa­lă, iar dvs. vă aflați într-un stadiu incipient, tratamentul sclerozei multi­ple trebuie luat în serios, tocmai pentru a combate (stopa) ca­rac­terul evolutiv al bolii spre forme mai se­vere, care pot duce la dege­nerarea fibrelor nervoase în sine, fenomen răspunzător pen­tru seche­lele funcționale permanente care apar în cursul acestei patologii. Și, chiar dacă tratamentul sclerozei multiple presupune admi­nis­tra­rea unor medicamente precum interferonul-beta (cazul dvs.), glatiramer acetatul, mi­toxantrone sau cor­ticoste­roizi, acesta trebuie urmat, în ciuda reacțiilor ad­verse neplăcute, deoarece reprezintă cea mai efi­cientă soluție pentru încetinirea evoluției bolii. Deși aceste medicamente nu determină refacerea fibrelor nervoase deteriorate anterior administrării, ele au un rol important în ameliorarea atacurilor acute de scle­roză multiplă, blocarea atacului sistemului imun asu­pra învelișului de mielină, reducerea inflamației țe­sutului nervos și atenuarea per-ansamblu a semnelor și simptomelor caracteristice acestei patologii.
Desigur, un tratament naturist al sclerozei multiple, care să vină în completarea terapiilor convenționale, este oricând binevenit, cu precizarea că acesta trebuie instituit în funcție de necesitățile particulare ale orga­nismului dvs. (stadiu evolutiv, vârsta, patologii cronice asociate etc.), în doze terapeutice adecvate simpto­matologiei. Pentru că, nu de mult, am mai abordat su­biectul sclerozei multiple într-un număr anterior al revistei "Formula AS”, nu cred că mai este cazul să re­pet descrierea soluțiilor naturiste de tratament com­plementar. De aceea, pentru lămuririle necesare cazu­lui dvs., vă rog să mă contactați telefonic. Să auzim numai de bine!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus(R)”
București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro


"Cum să scap de Papiloma virus?”
(Răspuns pentru LUMINIȚA, F. AS nr. 994)


Virușii Human Papiloma (HPV) pot produce infec­ții la nivel genital, al pielii, cavității bucale, nazale, laringelui, faringelui și al anusului, manifestate prin papiloame și alte tipuri de tumori ale pielii. Infecția cu HPV este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Prin­cipala cale de transmitere a virusului este contactul se­xual, chiar și protejat, contactul piele-piele, de la mamă infectată la făt, în timpul nașterii. Virusul se mai poate transmite prin ustensile chirurgicale nesterilizate sau prin contactul cu lenjeria infectată. Atenție când căutați "sursa” infecției, deoarece perioada de incuba­ție a HPV este cuprinsă între 2 săptămâni și 8 luni, în medie 10 săptămâni. Multiplicarea virală și apariția papiloamelor încep de obicei după 3-6 luni de la infec­tare. Se cunosc peste 100 de tulpini diferite de HPV, clasificate în funcție de capacitatea de a dezvolta can­cer, în tulpini cu risc crescut și cu risc scăzut. Dintre tulpinile cu risc oncogen crescut, 15 sunt asociate cu leziunile precanceroase sau cu cancerul de col uterin. Atât femei­le tinere, cât și cele mai în vârstă pot dezvolta cancer de col uterin, din cauza unei infecții noi sau a unei reinfecții cu una din tulpinile oncogene de HPV. Efectuarea testului Babeș-Papanicolau și sta­bilirea ADN-ului virusului HPV (fenotiparea) permit depis­ta­rea precoce a infecției genitale cu HPV și a riscului oncogen al acestuia. Acest test este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Referitor la papilomatoza respiratorie recurentă (RRP) trebuie spus că este o boală rară, care se caracterizează prin creșterea tumorilor de la nivelul tractului respirator, cauza fiind HPV tulpinile 11 și 6. Cea mai frecventă localizare este laringiană, dar viru­sul poate afecta traheea, bronhiile și mai rar, plămânii. Manifestările bolii pot fi răgușeală, disfonie, afonie (pierderea vocii), dificultăți de respirație și de înghi­țire. Tratamentul cel mai utilizat este îndepărtarea chi­rurgicală sau prin laser. Pa­pi­lomatoza laringiană se mai numește și papilo­mato­ză respiratorie recurentă din cauza tendinței de a se re­peta după îndepărtarea chi­rurgicală a papiloamelor. Recidivele sunt cauzate de prezența virusului și în țesutul din jurul papilomului rezectat. Tulpinile 11 și 6 nu sunt cancerigene, dar papi­lomatoza respiratorie recu­rentă poate să crească riscul de cancer laringian sau pul­monar. Tratamentele natu­rale antivirale disponibile în Centrul Energy-Plus(R) sunt eficiente în eliminarea completă sau trecerea în stare latentă a virusului, dispariția leziunilor pro­vocate de această infecție și a riscului de cancer.
Pentru informații suplimentare, elaborarea și com­pletarea programelor de tratament ne puteți contacta telefonic, prin fax sau e-mail.
(Răspuns valabil și pentru MIRCEA BALAN - București, F. AS nr. 1000, "Am fost operat de papilom laringian de șase ori, dar boala recidivează")

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Urechea mă mănâncă atât de tare, încât mă scarpin până la rană”
(Răspuns pentru ELENA, F. AS nr. 1028)


Vă recomand să încer­cați aplicații locale cu un­guentul Nidoflor, produs de Fabrica de Antibiotice din Iași. Este un unguent deo­sebit de efi­cient, cu acțiune complexă, atât asupra der­matozelor de natură mico­tică (ciu­perci), cât și de na­tură microbiană. Are în compoziția sa antimicoticul nistatină (10.000.000 u.i) și antibioticul sulfat de neo­micină (0,382 g) la 100 g cremă, la care se adau­gă 0,1 g triam­cinolon acetonid, acționând pe lângă vinde­care și la reducerea pruri­tului (mâncărimii) care vă pro­voa­că atâtea ne­plăceri. Sper să obțineți în timp scurt rezul­tatul mult așteptat.

"Aștept remedii, naturiste sau nu, pentru psoriazis”
(Răspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 1028)


După cum desigur ați constatat și dvs., psoriazisul este o afecțiune dermatologică neconta­gioasă, a cărei cauză nu este încă sufi­cient de bine cunoscută, fapt care determină și dificultatea tratării ei. Cu toate aces­tea, răspunzând solicitării dvs., există totuși și unele mijloace naturiste de tratament, care chiar dacă nu vindecă definitiv boala, pot măcar reduce manifestările ei neplăcute, făcând-o mai ușor suportabilă. Vă pot fi utile comprese din ceaiuri de plante ca cele de tătă­neasă (Simphitum officinalis), rostopască (Chelido­nium majus), mur (Rubus fruc­tiosus), pedicuță (Ly­copodium selago), frunze și mu­guri de mesteacăn (Be­tula pendula) sau dedițel (Pul­satilla montana).
Am trecut, în paranteze, și denumirile științifice ale plantelor medicinale, pentru cititorii din străinătate ai revistei.
Efecte pozitive se obțin și prin aplicații locale cu unguent din propolis, pe care îl puteți cumpăra de la vânzătorii de produse apicole din piețe.
La toate acestea, se pot adăuga tratamente bal­neare, în stațiunile Techirghiol, Eforie Nord, Amara, Slănic Prahova, Pucioasa sau Călimănești-Căciulata.
Vă doresc să obțineți ameliorări substanțiale și mai ales de durată ale afecțiunii de care suferiți.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ce tratament pot face pentru histocitoză localizată la plămâni?”
(Răspuns pentru CARMEN IULIA ȘTEFAN - București, F. AS nr. 915)


Fenomenul cunoscut sub denumirea histocitoză apare în organism ca urmare a unor afecțiuni infla­ma­torii (boala Gaucher, boala Hand-Schuler-Chris­tian), a granuloamelor eozinofile și a altor tipuri de ce­lule endoteliale anor­ma­le, de la nivelul timusului, spli­nei și gan­glionilor limfatici.
În cazul dvs. este afectat metabolis­mul fierului (element chimic esențial pen­tru viață) și al magneziului (metal bi­valent) absolut ne­ce­sar funcționării sistemului nervos, a mușchilor și pro­­ceselor hematopoietice în măduva osoasă.
Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că boala apare la vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, 90% dintre pacienți fiind foști sau actuali fumători, iar complicațiile (hepato-splenomegalia, osteoporoza, trombocitopenia) trebuie tratate urgent. Cea mai gravă complicație este pneumotoraxul.
Implicate în special în producerea bilei la nivel hepatic, celulele fagocitare (macrofagele), prezente și în măduva hematoformatoare, își pot recăpăta funcțiile normale cu ajutorul unor produse naturiste: Super Turkey Tail, Reishi, Grifron Maitake, Thimus Plus Caps, Tre-en-en, Imune, Kineto, Green Gold Forever și Lunar. Aceste produse excepționale conțin 4000 de ele­mente necesare bunei funcționări a organismului, de­ți­nând recorduri uimitoare (300% mai mult calciu de­cât în lapte, 2300% mai mult fier decât spanacul, 3900% mai mult betacaroten decât morcovii), toate vitami­nele, mineralele, aminoacizii și enzimele cu­noscute.
Vă rog să reveniți cu analize și transmiteți-mi re­zultatul unei ecografii abdominale recente asupra spli­nei. Multă sănătate!