Analiza politică a lunii OCTOMBRIE- Tia Șerbănescu

Claudiu Tarziu
"USL s-a autoexclus de la masa politicii europene”


- Începutul lunii trecute a fost marcat la Bucu­rești de două evenimente politice care s-au concurat: Congresul Partidului Popular European și lansarea candidaților USL pe Arena Națională. Care este con­cluzia acestei înfruntări?

- Cred că am asistat la o schimbare de direcție foar­te periculoasă pentru USL, în mod special, dar și pentru România, dacă va fi guvernată de USL. Era un singur lucru asupra căruia toți politicienii noștri căzuseră de acord: integrarea europeană, iar USL a stricat și acest consens. După acest episod, de o imprudență sinuci­ga­șă, PDL, ARD și președintele Traian Băsescu au rămas singurii reprezentanți ai opțiunii proeuropene, cu tot ce include ea - colaborare, limbaj, valori. USL și-a asu­mat rolul de instrument al curentului antieuropean, care nu e motivat ideologic, pentru că stânga europeană, din ca­re face și ea parte, este pro UE. De la criticarea ini­țială a liderilor europeni, corifeii USL au ajuns la ca­ri­ca­­tu­rizarea acestora și la injurii, tăind orice punți de co­mu­nicare și periclitând relațiile României cu orga­nis­mele UE. USL s-a autoexclus de la masa politicii eu­ropene.

- Care ar fi fost calea cea înțeleaptă?

- Liderii USL trebuiau să profite de venirea la Bucu­­rești a liderilor PPE, care sunt și ai UE, pentru a mai drege din busuiocul stricat astă vară, când cu sus­pen­darea lui Traian Băsescu. Dar nu, ei au simțit ne­vo­ia să concureze acest eveniment, congresul PPE, pen­tru ca nu cumva să vadă lumea că și la noi se întâm­plă ceva important, decent, elegant, care dă greutate unei capitale pe care, altminteri, toată lumea o confun­dă cu Budapesta. Am avut ocazia de a fixa mai bine numele Bucureștiului pe harta europeană, dar am ra­tat-o. USL a organizat o contra-manifestare de forță, ca pe timpul lui Ceaușescu. Un simulacru de lansare elec­torală, că nici nu erau lis­tele gata, menit doar rostirii unor discur­suri mai neinspirate ca niciodată și pupă­turilor de la final, ca în ușa restaurantului.

"Vom avea un Parlament mult mai slab decât cel actual”

- Credeți că PDL a avut de câștigat, din punct de vedere electoral, de pe urma Congresului PPE?

- Electoratul care percepe ase­menea evenimente și le acordă o anu­mită importanță e întotdeauna redus. Marea masă este influențată numai dacă se face propagandă. Iar pe acest eveniment nu putem spune că s-a făcut propagandă. Cu atât mai disproporționată, mai lipsită de noimă și de inteligență a fost reacția USL. Dar, ce să faci, oamenii nu se pot desprinde de stilul bolșevic: da­că adversarul face un lucru, să fa­cem noi unul de două ori mai mare, chiar dacă miroase urât.

- În comparație cu USL, care și-a lansat can­didații la alegerile parlamentare, fără să-i fi stabilit încă, ARD a amânat anunțarea candidaților săi, până ce toate can­didaturile au trecut prin Comisia de Eti­că, con­dusă de Monica Macovei. Oare filtrarea can­di­daturilor a făcut mai mult bine sau mai mult rău PDL/ARD?

- Toate partidele ar fi trebuit să aibă o comisie de ve­rificare a candidaților. Așadar, comisia PDL era ne­cesară. Că ea nu a avut rezultatul dorit de unii, în sensul că nu tot ce a decis a fost aprobat și de conducerea par­ti­dului, este altceva. Realist vorbind, e și cam greu de crezut că o comisie de etică, fie ea condusă și de Mo­nica Macovei, are ultimul cuvânt de spus într-un partid. De obicei, predomină decizia politică. Cert este că aceas­tă comisie a dat avize negative pentru 36 de can­didați, din care marea majoritate au și fost retrași de pe liste. Nu e un pas mare, dar este totuși unul important, având în vedere laxitatea morală de pe scena politică românească. Dacă ar fi avut și USL o comisie de etică, puteam vedea atunci câți incompatibili erau lăsați să candideze mai departe la unii și la ceilalți și ne făceam o idee despre cum funcționează fiecare partid și fiecare alianță. Din păcate, celelalte formațiuni politice nu numai că nu au pus nici un filtru suplimentar, dar au și ră­rit sita, ceea ce a făcut să apară candidați foarte exo­tici. La o primă analiză rezultă că vom avea un Parla­ment mult mai slab decât actualul, de care am avut atâtea motive să ne plângem și care, la rândul lui, este mai slab decât precedentul, și tot așa. USL a fost de-o larghețe extraordinară, oferind locuri eligibile tuturor trădătorilor și traseiștilor. Iar cine n-a mai încăput pe listele sale s-a refugiat la PPDD - care de bine ce lupta cu ciocoii din curtea Puterii, s-a trezit cu o mulțime de ciocoi în curtea sa, pe care îi prezintă ca mari speranțe, pure și nevinovate ale prostimii - cum le zice însuși Dan Diaconescu.

"Jurnaliștii-candidați nu și-au făcut meseria corect”

- USL are pe listele de candidați în alegerile par­lamentare mai mulți jurnaliști și proprietari media. Cât e de firească lansarea în cursa electorală a unor persoane care, prin natura meseriei lor, ar trebui să fie arbitri independenți? Și mai ales, cât de obiective mai pot fi instituțiile media pe care le reprezintă?

- E o discuție care s-a purtat de fiecare dată când un jurnalist s-a lansat în politică. De fiecare dată adversarii îl acuză de joc incorect, iar suporterii sus­țin că e o continuare firească a pro­priei opțiuni politice prezentate în cali­tate de jurnaliști. Acum, la rece vor­bind, noi știam că acești jurnaliști de pe listele USL, pe care i-am văzut prin stu­diourile de televiziune luptând, zi și noapte, ani de zile, sunt susținătorii USL. Așa că nu e o surpriză că vor can­dida. Aș zice că e o răsplată bine meritată. Ei nu și-au ascuns opțiunea. Iar ziariștii au dreptul la opinie poli­tică, la fel cu orice om, chiar dacă se pretind independenți. Problema este că atunci când îți faci meseria, trebuie să ți-o faci corect. Or, reproșul cel mare și întemeiat față de acești jurnaliști-candi­dați este că n-au fost de bună cre­dință în exer­citarea profesiei de jurnalist, că n-au ezitat să mintă, să falsifice, să fie ten­den­țioși cu adversarii USL, pentru a crea acesteia un avantaj elec­to­ral, de care acum se vor bucu­ra ei înșiși.

- Ca să rămânem tot la can­­­didați, primirea lui George Becali pe listele de deputați ai PNL a stârnit controverse. În ce parte cre­deți că va înclina balanța candidatura lui? Pentru sau împotriva USL?

- Gigi Becali reprezintă o pată... de culoare pe imaginea USL și mai ales a PNL. De remarcat că PSD n-a îndrăznit să meargă până acolo cu toleranța față de intoleranți (accentele rasiste, xenofobe, misogine și homofobe ale d-lui Becali sunt cunoscute), încât să-l accepte pe lista sa. Stilul jignitor în care noul promovat se adresează interlocutorilor săi îl face indezirabil pentru o politică decentă. Gigi Becali este un personaj pitoresc și atât. Pe de altă parte, a ajuns în Parlamentul European. Domnia sa vine de la Bruxelles, ceea ce reprezintă o nemaipomenită ironie a timpurilor noastre. În ce privește avantajul politic, e greu de spus dacă Gigi Becali va aduce voturi PNL sau nu. Cert este că n-a prea câștigat alegeri. Nu cu partidul său. A fost ales europarlamentar pe listele PRM, cu ajutorul acestui partid și beneficiind de autovictimizarea la care s-a pretat, după ce a fost câteva zile arestat, pentru o infrac­țiune de drept comun. La noi se pare că atunci când ajun­ge la pârnaie, fie și pentru câteva zile, orice per­sonaj public devine credibil și foarte simpatizat... Și Dan Diaconescu și-a luat avântul din pușcărie. Iar Adrian Năstase văd că e foarte apreciat, de când e la Jilava, de unde-și trimite învățăturile către popor, prin intermediul propriului blog. Revenind, nu cred că Gigi Becali ar fi avut vreo șansă, dacă ar fi candidat cu PNG. Cu USL în spate, va fi ales, pentru că uniunea are un aparat de propagandă care poate să bage în Par­lament și o mătură, dacă vrea. În tot cazul, cu candi­da­tura lui Becali pe listele sale, PNL și-a pierdut și ultima brumă de respectabilitate. Nu degeaba, unii dintre liberali s-au revoltat. Pe de altă parte, candidatura lui a fost cântărită pragmatic de liderii PNL. Probabil că unul din argumentele hotărâtoare a fost oferta de zece milioane de euro, pentru campania lui Crin Antonescu la președinție.

"ARD e un PDL nițel extins. Ca să pară altceva, și-a pus o pălărie și o geantă nouă”

- Ajungem și la cea de-a treia forță politică a țării, după cum se profilează: PPDD. Devine tot mai evi­dent că PPDD este refugiul persoanelor cu probleme de credibilitate și, uneori, penale, din celelalte par­tide, ca Monica Ridzi, Liliana Mincă, Teodor Ciu­hodaru și Antonie Solomon. Cum mai poate convinge electoratul că este un partid antisistem, de partea poporului?

- În mod normal, având în vedere promisiunile fără acoperire, populismul aberant și lipsa de oameni credi­bili, PPDD n-ar trebui să adune prea multe voturi. Dar se pare că va obține un scor bun, 10 - 12 %. E procen­tajul care într-o vreme atârna de PRM, mai târziu de PNG și acum a eșuat la Dan Diaconescu. Electoratul PPDD este unul care nu trebuie convins cu argumente, neinteresat de adevăr, ci animat de o credință oarbă în "liderul providențial”. În fiecare țară există o parte din electorat care are nevoie să fie amăgit că va fi salvat de un „mântuitor”, un „mesia”, un superman, un elec­torat care vrea să fie mințit frumos și să i se dea iluzia că i se vor rezolva toate problemele. Cu un asemenea scor, PPDD ar putea juca un rol important, mai ales dacă USL nu ajunge la peste 50% din voturi.

- De ce nu reușește ARD să se prezinte ca o alter­nativă serioasă la USL?

- Ca să fim cinstiți, ARD e un PDL nițel extins. Ca să pară altceva, și-a pus o pălărie și o geantă nouă. PDL e încă timorat, n-a ieșit din zodia penitenței în care a fost aruncat de USL, după o propagandă de luni de zile. Și a sfârșit considerându-se mai vinovat decât era de fapt. În loc să-și fi apărat cauza, să se explice și să-și asume erorile, a luat o atitudine spășită, ca și cum și-a însușit toate acuzațiile făcute de USL. Și a cedat, pas cu pas, în fața valului de simpatie de care se bucură USL. Doar câțiva pedeliști mai guralivi îndrăznesc să ridice glasul și să riposteze. În rest, stau la colț și încasează. N-au aruncat prosopul, dar nici mult nu mai au. Nu înțeleg de ce au această atitudine pasivă și complet păguboasă. E absolut vital ca PDL să-și revină și să se impună ca alternativă la USL.