Diabetul nu este o condiție obligatorie pentru instalarea neuropatiei periferice, deși boala diabetică reprezintă una dintre cele mai obișnuite cauze ale ei, alături de alcoolism, malnutriție și carență de vitamine. Leziunile traumatice, presiunile constante asupra unor nervi, bolile autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă), bolile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze determinante pentru deteriorarea nervilor periferici și, implicit, întreruperea comunicării nervoase către aria deservită de acei nervi și creier. Mai mult, și unele microorganisme pot ataca direct nervii (rezultând o deteriorare nervoasă periferică), la fel de bine cum unele substanțe toxice, metale grele, monoxidul de carbon, solvenții organici și chiar anumite medicamente (antineoplazice) pot sta la baza deteriorării structurilor nervoase periferice. Semnele și simptomele neuropatiei periferice evoluează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situații speciale, cum ar fi intoxicația cu arsenic, debutul poate fi brutal. Sigur că, așa cum ați constatat și dvs., tabloul clinic al neuropatiei periferice este complex, mergând de la senzații de parestezie (amorțire) la nivelul picioarelor, tălpilor, mâinilor, sensibilitate și durere la atingere, până la slăbiciune musculară, senzații de arsură, paralizie și hiperestezie pe fața laterală a coapsei. Cu toate acestea, trebuie știut că, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera, bineînțeles numai în urma unor îngrijiri corecte. Și când spun îngrijiri corecte, mă refer la tratamentul adecvat al neuropatiei periferice, care trebuie să vizeze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subiacente (bolile determinante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferalgan), aspirinei și ibuprofenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele triciclice de tipul amitriptilinei, nortriptilinei, desipraminei și imipraminei pot ameliora durerile ușoare până la moderate datorită efectului lor asupra proceselor chimice cerebrale care vă fac pe dvs. să simțiți durerea. Medicamentele folosite pentru controlul crizelor epileptice (anticonvulsivante), de tipul gabapentinului, carbamazepinei și fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arzătoare. Totodată, Mexiletina, un medicament folosit în tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi uneori de folos pentru atenuarea crizelor acute. Din păcate, toate aceste medicamente, destinate tratamentului neuropatiilor periferice, au și efecte secundare dintre cele mai neplăcute, care includ dureri și sângerări gastrice, probleme renale, astenie, amețeli, greață, vomă, tremor al membrelor, dificultăți de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercați și varianta naturistă de tratament, varianta care utilizează următoarele remedii:
• Acidul gama-aminobutiric (GABA) - printre numeroasele proprietăți ale acestui neurotransmițător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără și reducerea manifestărilor în neuropatia periferică și postherpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.
• Omega 3 - stimulează eliberarea neurotransmițătorilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) implicați în propagarea impulsurilor nervoase și contribuie la regenerarea structurilor nervoase periferice prin menținerea concentrației de fosfolipide în membrana celulelor nervoase și a învelișului mielinic. Se administrează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.
• Resveratrolul - are efecte protectoare asupra sistemului nervos central și periferic, reduce tulburările circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul membrelor inferioare, combate paresteziile și procesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se administrează 1-2 tablete pe zi, în funcție de severitatea manifestărilor.
• Lăptișorul de matcă - este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea sistemului nervos (central și periferic). Recomand utilizarea produsului Fluxxtem (Herbagetica), în care acțiunea lăptișorului de matcă este susținută și de alte componente cu proprietăți regenerante (algele AFA și Chlorella).
• Se mai pot utiliza și produse precum drojdia de bere (pentru aportul semnificativ de vitamine din complexul B), uleiul de luminița-nopții (reduce furnicăturile și senzațiile de amorțeală) și unguentele care au la bază extractul de ardei iute (capsaicin) pentru aplicații locale.
Să auzim numai de bine!VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara
"Caut un tratament pentru stres și agitație”
(Răspuns pentru ALINA M. - București, F. AS nr. 1036)
Răspunzând solicitării dvs. de a vi se indica unele mijloace de tratament naturiste cu efect sedativ asupra sistemului nervos, de natură a vă asigura în același timp și un somn liniștit și odihnitor, vă recomand Ceaiul calmant Plafar. Are în compoziția sa 5 plante medicinale, într-o combinație eficientă printre care menționez: rădăcină de valeriană (Radix Valerianae), flori de tei (Flores Tiliae), fruct de păducel (Fructus Crategi) și talpa-gâștii (Herba Leonuri).
Vă poate fi util și un ceai de flori de tei îndulcit cu miere de albine, seara, înainte de culcare.
Ca tratament medicamentos, puteți utiliza tabletele Extraveral, pe care le găsiți la farmacii și care au în compoziția lor extract uscat de valeriană, dar și fenobarbital, motiv pentru care nu pot fi administrate timp îndelungat, creînd dependență. În același timp, acest medicament are și contraindicații ca: hipersensibilitatea la barbiturice, porfirie, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică sau renală gravă, sarcină și alăptare.
Vă recomand să evitați vizionarea unor programe de televiziune târziu, în noapte, indiferent cât de distractive ar fi unele din ele și cu atât mai puțin cele ale unor posturi TV care incită la stări permanente de agitație și ură și care, din păcate, abundă pe micul ecran.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, e-mail: spuderca@yahoo.com
"Am dureri de cap pe care nu le mai suport”
(Răspuns pentru VIORICA HALALAL, F. AS nr. 1037)
Dragă doamnă, am avut două cazuri cu astfel de migrene insuportabile rezistente la tratamente antiinflamatoare. Ele au în principal o cauză vasculară. Din diverse motive, arterele cerebrale de mici dimensiuni fac spasme, adică se strâng și fluxul de sânge nu mai ajunge să irige creierul pe anumite zone. Acestea devin dureroase, datorită acumulării de lichid ce apasă pe cutia craniană. Există soluții descoperite recent, ce pot scădea edemul. Sunt naturale, fără efecte adverse. Iar pe de altă parte, trebuie împiedicat spasmul. Dacă doriți amănunte sunați la tel. 0723/51.07.37.
Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0742/28.83.85, 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com
"Nepoțica mea tușește, dar numai noaptea”
(Răspuns pentru CODRESCU GHEORGHE, F. AS nr. 1040)
În cazul expus de dvs. este necesar un consult de specialitate (mergeți la medicul de familie pentru o trimitere), deoarece simptomele pe care le descrieți - tuse numai în timpul nopții (probabil există și alte manifestări asociate, pe care nu le-ați observat) - sugerează diagnosticul de astm bronșic. Este nevoie de un tratament specific. Până ajungeți la consult, se poate administra sirop Stodal, este un produs homeopat foarte eficient atât în tusea seacă, cât și în cea productivă. Găsiți acest produs și sub formă de granule. Se administrează 4 granule la 2 ore, sublingual, până la dispariția simptomelor.