Concerte cu parfum de gutui

Dana Ene
Anul acesta am avut parte de o toamnă rodnică în evenimente muzicale. Concertele s-au ținut lanț, sălile au fost pline, iar repertoriul - suficient de vast, încât iubitorii de muzică clasică, de rock sau folclor să găsească măcar un spectacol care să-i atragă. Iar luna noiembrie participă, și ea, la marele maraton muzical. Zeci de concerte, unul mai atractiv decât altul, vor face ca toamna bucureșteană să-și scuture frunzele în ritm dansant

"Vița de Vie Acustic” - Turneu aniversar

Adrian Despot și colegii lui de la Vița de Vie străbat țara în lung și-n lat, ca să le ofere fanilor un dar muzical de excepție, cu ocazia sărbătoririi a 15 ani de existență a trupei: concertul aniversar - "Vița de Vie Acustic”. Demarat în primăvara acestui an pe scena Ope­rei Naționale București, primul concert al turneu­lui a înregistrat un succes extraordinar încă de la prima reprezentație, susținută cu casa închisă. Membrii trupei speră să poată repeta performanța și în cele 12 orașe unde vor cânta în luna noiembrie. Spectatorii vor putea reasculta, printre altele, și melodii de succes, reor­chestrate în noi variante acustice, cum ar fi: ”Visele”, ”Vino la mine”, ”Liber”, "Basul și cu toba mare”, ”Ce contează” sau ”Praf de stele”. Acestea sunt doar câteva dintre piesele ce vor răsuna, timp de aproxima­tiv două ore, pe scenele sălilor de spectacol din: Sibiu (3 noiembrie, Casa de Cultură a Sindi­cate­lor); Oradea (5 noiembrie, Teatrul de Stat); Cluj (6 no­iembrie, Casa de Cultură a Studenților); Iași (15 no­iembrie, Casa de Cultură a Studenților); Suceava (16 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor); Bacău (19 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor); Galați (21 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor); Târgu-Mureș (24 noiem­brie, Palatul Culturii); Constanța (1 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor); Craiova (10 decembrie, Teatrul Național "Marin Sorescu”).
Turneul "Vița de Vie Acustic” a debutat pe 30 oc­tombrie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, și se va încheia pe 20 decembrie, la București, în Turbo­halle, unde va avea loc un party incendiar, de la care nu vor lipsi cei mai dragi prie­teni și colegi din industria muzicală româ­neas­că.
(Puteți procura bilete pen­tru concerte din re­țea­ua Eventim.)

"Carnavalul Toamnei. Pe aripile muzicii”

- Și tu poți ajuta la diagnosticarea unui copil cu autism! -

Pe 10 noiembrie a.c. se desfășoară la Sala Palatului din București, între orele 15-18, "Carnavalul Toamnei. Pe aripile muzicii”, un eveniment cultural-umanitar menit să atragă încă o dată atenția asupra unei boli atât de răspândite la în­ceput de secol XXI - autismul. Ar­tiști cunoscuți, pre­cum Andra, Alb Negru, Partizan, Fabina Sancez, Trupa Iris, dar și elevi cu veleități artis­tice de la liceele din București ( Colegiul Național "Mi­hai Eminescu”, Li­ceul "Floria Capsali”, Școala nr. 3, Școala nr. 56, Co­legiul Național "Gheorghe Lazăr” sau Colegiul Națio­nal "Gheorghe Șincai”) au pus umă­rul pentru a sprijini această cauză umanitară. Sumele obținute din vânzarea biletelor vor fi direcționate către diagnosticarea a 218 copii, pe parcursul anului 2013, în cadrul Programului Național Gratuit de Diagnostic și Evaluare Psiholo­gică, precum și în sprijinul copiilor din centrele de pe raza DGASPC Sector 3.
(Mai multe detalii despre acest eve­niment, organi­zat de Help Autism, sub egida Ministe­rului Culturii și Patrimo­niu­lui Națio­nal, găsiți pe helpautism.ro. Prețul biletelor de intrare la concert variază între 200 lei, ca­tegoria VIP, și 20 lei, categoria a III-a, și pot fi pro­curate din rețeaua Eventim.)

Les Elephants Bizarres
"Nu mă opri”


Altă trupă pornită în turneu prin țară este Les Elephants Bizarres. Cătălin Rădoi (Proka) - chitară electrică și voce, Mihai Marin - bass și voce, Ște­fan Matei - voce, Claudiu Știrbei - tobe și Nicolae Cazacu (Nae) - sin­te­tizatoare și-au luat bagajele și, încă de pe 27 septembrie, au pornit la drum prin mai multe orașe din România, dar au trecut și granița, în Repu­blica Moldova. Până acum au cântat deja la Alba Iulia, Slobozia, Iași, Chișinău, Galați, Ora­dea și Sibiu și le-au mai rămas de susținut concerte în: Târgu Mureș (2 nov., J'ai Bistrot); Brașov (3 nov., Times Pub); Con­stanța (16 nov., Club Doors) și un concert în Club Fa­brica din București, pe 7 decembrie.
Les Elephants Bizarres este o trupă ceva mai tână­ră, care a luat ființă în anul 2007, și promovează un amestec de indie/pop/disco/punk/funk. Turneul lor din această toamnă poartă numele primului single în limba română al trupei, "Nu mă opri”.

Loredana

Tot în Capitală, pe scena Sălii Palatului, pe 25 no­iembrie, urcă una dintre cele mai îndrăgite dive ale muzicii românești, Loredana Groza. Ea le-a pregătit fanilor mici și mari un spectacol extraordinar. "Va fi un show în care voi da totul... cu piese din toate peri­oadele care mi-au marcat cariera. Concertul va puncta lansarea unui nou album. Vor fi mulți invitați și nenumărate momente surpriză, piese noi, dar și cunoscutele melodii mai vechi. Vom trece împreună prin dance, pop, rock, muzică de petrecere și țigă­neas­că, folclor, hip-hop și multe altele, într-un spectacol 100% Loredana”, declară artista. Trebuie crezută pe cu­vânt, căci în cei peste 25 de ani de carieră, Loredana și-a surprins întotdeauna publicul, reinventându-se mereu.
(Copiii sub 7 ani au acces gratuit la spectacol, însă nu au loc rezervat în sală. Prețul biletelor variază între 75 și 200 de lei și pot fi procurate de pe myticket.ro sau direct de la casa de bilete a Sălii Palatului.)