Leacuri din Alpi

Rodica Demian
Localitățile montane din Alpii italieni își mai păstrează și azi tradiția populară, atât în creșterea vitelor, cât și în perpetuarea unui veritabil tezaur de leacuri străvechi. Locuitorii care mai trăiesc încă în vechile lor casew din lemn nu se despart de farmacia naturii, de "tisane” și de licori din plante. La fel ca în satele noastre de munte, puritatea naturii este o garanție de viață lungă și sănătate

Contra constipației

Tratamentul cu ulei de măsline
Un pahar de untdelemn de măsline se introduce în intestin sub formă de clismă, cu ajutorul unei canule. Repetat seara, vreme de o săptămână, tratamentul duce la regularizarea ritmului intestinal.

Tratamentul cu prune

•  Florile de prun (Prunus domestica), infuzate într-o cană de lapte fiert, clocotit, sunt un purgativ excelent.

• Șase prune uscate se lasă o noapte să se înmoaie într-o jumătate de cană de apă. A doua zi dimineața, se bea lichidul încet, linguriță cu linguriță, iar la urmă se consumă și fructele.

• În caz de constipație cronică, se recomandă pru­ne coapte, cât se poate de proaspete, care se consumă pe nemâncate, dimineața, cu pâine de secară.

•  Decoct laxativ din frunze de prun: fierbeți, vre­me de 10 minute, 30 de frunze de prun într-un litru de apă. Beți câte o ceașcă după fiecare masă, vreme de 5 zile.


Tratament pentru diabetici

Pe lângă un regim alimentar strict, se recomandă următoarele "reguli”:

•  să se bea cantități mari de in­fuzie de afin (1 lingură de frunze se infuzează 30 de minute într-o cană de apă clocotită);

•  să se ia de trei ori pe zi câte o linguriță de boabe de muștar;

•  să se râdă cât mai mult (se presupune că râsul reduce nivelul zahărului din sânge).


Decoct din păstăi de fasole uscată
Și păstăile de fasole au proprietatea de a diminua can­titatea de zahăr din sânge. Înmuiați, vreme de două ore, 100 g de păstăi uscate, tăiate mărunt, într-un litru și jumătate de apă. Lăsați-le să fiarbă până ce lichidul se reduce la jumătate, apoi puneți-le la macerat toată noaptea. Beți peste zi lichidul, între mesele principale.

Tinctură de lăptuci (salată verde)
Tinctura de lăptuci se obține punând la macerat timp de 4 zile o cantitate egală de lăptuci proaspete și de alcool de 90° (de exemplu: 1/2 kg salată verde și 1/2 l alcool). Strecurați lichidul printr-un tifon, apoi turnați-l într-o sticlă închisă la culoare, pe care-o astupați cu un dop. Nu faceți o cantitate prea mare. Se administrează 60 de picături în puțină apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Acest leac face să scadă cu 30% nivelul glicemiei diabeticilor.

Leacuri contra diareei

•  În primul rând, se administrează un purgativ pu­ternic (1 lingură de ulei de ricin pentru adulți, 1 lin­guriță pentru copii), după care se bea 1 lingură de suc de lămâie.

•  Se opărește 1 lingură de miez de nucă pisată cu 1/2 l apă clocotită, timp de 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte un păhărel de lichid o dată pe zi, dimineața.

•  Se înmoaie pâine uscată de se­cară în apă caldă, timp de 20 de minu­te. Se bea terciul obținut, în decurs de o zi, linguriță cu linguriță.

• Pentru diareea cronică - se fier­be la foc mic o linguriță de coajă măci­nată de stejar, într-o cană și jumătate de apă, timp de 10 minute. Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi.

Alte remedii:

• Puneți la fiert, vreme de 10 mi­nute, un pumn de coji de ceapă, într-un litru de apă. Din lichidul astfel obținut consumați circa 1/2 l pe zi.

•  Pentru sugari: opăriți 3 cepe tăiate cu 1 l de apă fiartă și lăsați-le să se infuzeze vreme de două ore. Îndulciți lichi­dul. Se pun 10 picături în biberon.


Remedii pentru suferințele la rinichi

Pentru întreținerea și curățirea generală a rini­chilor se recomandă următorul remediu: 1 lin­gură de semințe de in se fierbe cu o cană de apă, vreme de 5 minute. Se lasă să se răcească. Lichidul rezultat, destul de cleios, se diluează cu apă fiartă și răcită. Se ia câte o jumătate de cană la două ore, două zile consecutiv. Nu se adaugă și nu se mănâncă zahăr sau miere pe durata tratamentului.

•  Piatră la rinichi: 1 pahar de semințe de cânepă se dă prin râșnița de cafea și se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspăt, până ce lichidul scade la 1 pahar. Se strecoară și se bea fier­binte, înainte de masa de dimineață. Procedeul se repetă 5 zile consecutiv, se ține o pauză de 10 zile, apoi tratamentul se reia. Se continuă așa vreme de un an, având maximă eficiență atât pentru rinichi, cât și pentru ficat.

•  Insuficiență rena­lă: 30 g rădăcină de anghinare transformată în pulbere se pune la macerat în 1/2 l de vin alb, natural, vreme de o săptămână. Se strecoară, se bea un păhărel de lichior de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

• Retenție de urină, colici nefritice, cistite, tulbu­rări renale, calculi, gută. Porumbul este unul dintre cei mai puternici diuretici naturali. Se recomandă ad­mi­nistrarea lui pentru eliminarea deșeurilor organice și împotriva retenției de urină. Porumbul exercită un efect sedativ asupra căilor urinare și triplează secreția de urină în 24 de ore. Se recomandă în caz de calculi renali, colici nefritice, cistite cronice și în toate afecțiunile care necesită o creștere a volumului de urină (gută, reumatism).

Rețeta: se infuzează 20-25 g de mătase de porumb într-un litru de apă clocotită. Se strecoară și se în­dulcește cu miere. Din a­ceas­tă infu­zie se beau 4 căni în 24 de ore. Nu se depășește 1 l de ceai pe zi.

Leacuri pentru normalizarea tensiunii

Cel mai important lucru în prevenirea hiperten­siunii este regimul alimentar. Carnea (de porc) și ali­mentele care conțin amidon (fasolea, mazărea) trebuie evitate pe cât posibil. Pâinea proaspătă se înlocuiește cu cea prăjită, dulciurile și greutatea corporală peste cea normală trebuie evitate. Sare foarte puțină, nu alcool, nu condimente!

•  Consumul unui cățel de usturoi în fiecare dimi­neață are ca rezultat scăderea presiunii sângelui. Us­tu­roiul se înghite, nu se mestecă, după care se bea puțină apă. Acest tratament încetează când presiunea sângelui a ajuns la normal. La nevoie, tratamentul se repetă.

•  Decoct de coji de cartofi. Cojile de la 4-5 cartofi, bine spălate, se fierb în 1/2 l de apă, timp de 15 minute. Decoctul rezultat se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.


Cum se combate insomnia

Zeamă de la castraveți murați

•  Un pahar de zeamă, îndulcit cu 1 lingură de miere și luat cald, cu 15 minute înainte de culcare, produce un somn adânc.

Notă: Persoanele cu vezica urinară "slabă” vor reduce porția la jumătate, pentru a nu se trezi noaptea să urineze.

Alte remedii
Insomniile sunt cauzate de cele mai multe ori de boli nervoase. Iată câteva remedii:

•  puneți sub pernă o mână de hamei;

• puneți sub pernă un mănunchi de ramuri de mes­teacăn;

•  citiți în pat, timp de 30 de minute, Biblia.


În cazuri extreme
Această metodă a fost recomandată de practicieni în cazurile de insomnie cronică. Toate lucrurile fo­losite ca așternut de noapte, cum ar fi: pături, cear­șafuri, plăpumi, perne, pijamale, să fie făcute din ma­terial negru. De asemenea, pereții camerei să fie vop­siți în negru - nu în ulei. Metoda produce rezultate uimitoare chiar și în cele mai grave cazuri de in­som­nii cronice.

Un vechi remediu împotriva furunculelor

Luați o ceapă și coaceți-o bine. Tăiați-o apoi în jumătate și aplicați-o cu partea tăiată peste abces. Apoi ban­dajați-o strâns. Ceapa trebuie să fie călduță. Schimbați-o la patru ore, până când furunculul coace și se des­chide.

Arsuri

•  Pentru arsurile locale, urmă­toa­rea metodă este foarte eficientă. Spargeți un ou, bateți-l bine și turnați-l peste rană. Apoi vărsați încet și alcool. Deasupra ar­surii se va forma o pojghiță care va opri durerea și va vindeca arsura.

•  Pentru arsuri grave, partea afec­tată trebuie unsă cu untură de capră sau de bou. Bășicuțele de apă se vor sparge cu un ac sterilizat în foc, apoi vor fi acoperite cu cocă de secară fermentată. Coca se schimbă la 3-4 ore.

•  Dacă gâtul este opărit de băuturi fierbinți, puțină apă amestecată cu albuș de ou oprește durerile.


Nevralgii

Pentru a alina durerile nevralgice, se recomandă următoarea metodă: se taie în două un ou fiert tare, iar cele două felii se aplică calde, pe partea afectată. Când oul se răcește, durerile dispar.