Armele psihotronice și prețul lor

Natasa Galche
* În urmă cu câțiva ani, arhivele serviciilor secrete sovietice s-au deschis și o parte din dosare au fost desecretizate. Printre acestea, se numără și "Dosarul special 25”, care conține mărturii, schițe, declarații, fotografii și pelicule incredibile, dovezi ale unui proiect înfricoșător: crearea unei arme psihotronice, care să poată controla și manipula mințile omenești. Deși au fost plătite chiar cu viața, de cei care le-au inventat, experiențele continuă și în ziua de azi *

O moarte suspectă

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2002, directorul Institutului de Psihologie Aplicată din Moscova, Andrei Brușlinski, se afla în biroul său, clasând cu mare atenție documente importante, pe care urma să le studieze aca­să. În ziua următoare, avea să înceapă Conferința in­ter­națională de psihologie, la care profesorul Bruș­linski trebuia să prezinte rezultatele extraordinare ale muncii sale. De câțiva ani, savantul lucra la o metodă complexă de depistare și prin­de­re a tero­riș­ti­lor, prin intermediul unei arme psi­hotronice, ce ac­țio­na la nivel men­tal. Tehnica ar fi stârnit inte­re­sul mai multor ser­vicii spe­cia­le, care astfel ar fi pu­tut desco­peri unde se află persoa­nele bă­nuite de acte criminale, ba chiar să le și prevadă intențiile. Întrea­ga comunitate a oame­nilor de ști­ință aștepta cu mare interes pre­zen­tarea aces­tei metode cu ade­vărat revoluționare care, în sfâr­șit, urma să stopeze flagelul mon­­dial al terorismului.
Către seară, profesorul Bruș­linski și-a luat servieta cu pre­țioa­sele documente și, după ce a schimbat câteva cuvinte cu se­cre­tara, a coborât în grabă scă­rile. A luat un taxi de la intrarea institutului și s-a îndreptat direct spre casă. Secretara sa a fost ulti­ma persoană care l-a văzut în viață.
După un timp, soția lui Bruș­linski, care își aștepta soțul să vi­nă acasă, auzind niște zgomote ciu­date pe scara blocului, a ieșit pe palier. Savantul zăcea într-o bal­tă de sânge, bătut cu sălbă­ticie. Deși a fost de îndată dus la spital, profesorul a mu­rit. După câ­teva săptămâni de anchetă, procuratura a închis cazul. Versiunea ofi­cială: jaf. Familia și colegii apropiați ai savantului au însă altă părere. "Când profesorul a fost găsit de soția sa bătut și în stare de in­conștiență, peste tot, în jurul său, erau împrăștiați bani. Buzunarele îi fuseseră în­toar­se pe dos, în așa fel încât să pară un jaf. Însă pro­fesorul avea încă la mână ceasul scump și, pe deget, ve­righeta de aur. Numai geanta cu proiectul dis­păruse fă­ră urmă!”, povestește Nikolai Korolev, unul din pro­fesorii cu care lucrase Brușlinski la proiectul anti­tero. "Metoda era valoroasă și probabil nu trebuia să fie niciodată prezentată pu­blic. Deși la proiect au lucrat mai mulți cercetători, in­clusiv eu, toate aspectele și deta­liile le cunoștea numai profesorul Brușlinski. De­pis­tarea teroriștilor s-ar fi realizat prin metode «elas­tice», de provocare a câm­pu­lui informațional al per­soa­nelor suspectate. La baza teh­nicii era folosită teoria reflexelor condiționate a lui Pav­lov. Astfel, teroriștii ar fi putut fi descoperiți prin inci­tarea informațiilor pe care ei le dețineau. Stimu­larea surselor informaționale ar fi provocat indivizilor vizați, ca un reflex, reacții in­vo­luntare. Printr-un pro­gram special pe computer, ur­ma acțiunea propriu-zisă de depistare a locului în care se aflau suspecții”.
Moartea suspectă a profesorului Brușlinski nu este însă un caz singular. De multe ori, cei care au îndrăznit să se apropie periculos de soluționarea atacurilor tero­riste, în spatele cărora se ascund oameni importanți și sume uriașe, au plătit cu viața pentru această încercare.

Arma din creier

Încă de la începutul secolului XX, cercetătorii mili­tari din țările avansate economic s-au străduit să reali­zeze o armă puternică, prin intermediul căreia să poată controla mințile oamenilor, transformându-i în simple marionete.
În 1923, profesorul Bernard Kajinski, un renumit inginer electronist rus, propunea o idee ieșită din co­mun: un instrument capabil să emită co­menzi prin care oa­menii să fie ma­nipulați, indiferent de dorința ori vo­ința lor. Profesorul Kajinski era foarte apreciat în cercu­rile politice de la Krem­lin, pentru idei­le sale novatoare cu privire la telepatie și folosirea aces­teia ca armă ofen­sivă. Schema dispozitivului psiho­tro­nic con­ceput de savantul rus avea un prin­cipiu complex: putea reda impul­surile creierului, transformându-le apoi în sem­nale sonore, ce puteau fi emise la distanțe mari. Potrivit cercetătorului, creierul este capabil să emi­tă unde ra­dio. Kajinski descoperise în creier anumi­te elemente care aveau un aspect și funcții similare păr­ților compo­nente ale echipamentelor electronice: con­densatoare, bo­­bine, tuburi radio, antene. Conform teo­riei sale, aces­­­te radiounde puteau fi per­­cepute de către alte cre­iere. "Cercetând alcă­tui­rea cor­pu­lui uman, am ajuns la con­clu­zia edifica­toa­re că organismul nostru re­pre­­zintă un aparat electronic complicat. El este o adevă­rată stație radio de emi­sie-recep­ție, capabilă să lan­se­ze și să capteze unde elec­tromag­ne­ti­ce. Am ajuns pen­tru prima da­tă la această con­cluzie în ur­mă cu câțiva ani, absolut în­tâm­plător”, afirmă Kajinski în cartea sa intitulată "Legă­tura radio biologică”.
"Pe vremea aceea, lucram la un institut de cercetări în Caucaz, la Tbilisi. Colegul și prietenul meu, un tâ­năr de 20 de ani, se îmbolnăvise grav de febră tifoidă. Îl vizitam zilnic, după serviciu. Într-una din zi­le, la întoarcerea acasă, mă sim­țeam atât de obosit, încât m-am așezat pentru câteva momente în pat și, pe dată, am ador­mit adânc. Deodată, som­­nul mi-a fost întrerupt de un zgomot clar care aducea cu clinchetul unei lin­gu­rițe de argint ce se lovește de marginea unui pahar. M-am ri­dicat și m-am uitat pe masă. Nici un pahar, nici o lin­guriță. Ceasul arăta ora 22. Mi-am alungat teme­rile nejustificate și m-am culcat la loc, amânând pentru a doua zi vizita la prietenul meu. În ziua urmă­toare, du­pă terminarea programului, m-am îndreptat direct către casa lui. Pe măsură ce mă apropiam, o neliniște stra­­nie punea stăpânire tot mai mult pe mine. Ajun­gând la domiciliul amicului, am aflat că acesta murise cu o seară înainte, exact la ora 22, în timp ce mama lui încerca să îi dea cu lingurița apă dintr-un pahar. Pe măsuța de la lângă pat încă se afla paharul cu lin­gu­rița de argint în el. Am privit buimac întreaga scenă și m-am gândit: «Cum aș fi putut auzi zgomotul linguriței ce lovește paharul de la o distanță atât de mare?!». De felul meu, nu sunt superstițios, și iată-mă acum, pă­truns brusc ca de o suflare înghețată. Atunci mi-am dat seama pentru prima dată că omul funcționează ca un radio viu. Astfel mi-am putut explica cum, prin inter­me­diul acestui radio-receptor din creierul meu, am pu­tut auzi clinchetul de argint ce vestea moartea priete­nului meu”.
Teoria savantului a stârnit o ade­vă­rată senzație nu numai în Uniunea So­vie­tică, dar și pe plan interna­țio­nal. Zeci de instituții științifice prestigioase din în­trea­ga lume l-au invitat să con­fe­rențieze pe tema teoriei radio-recep­to­rului din creier. Timp de mai bine de un an, Kajinski a susținut conferințe în Europa și în America. Ajuns în Canada, a primit invitația de a pune în practică ipoteza sa. Rusul a acceptat imediat pro­­vo­ca­rea și a planificat pentru urmă­toa­­rea dezbatere un ex­periment. Din echi­pa sa științifică făceau parte și "spe­­­cialiști” trimiși de poliția secretă so­vietică, cu scopul de a supraveghea ac­tivitatea cercetătorului. Aceștia i-au "recomandat” să anuleze demonstrația și să se întoarcă acasă de urgență. Ajuns în țară, Kajinski a primit ordin di­rect de la Kremlin să înceapă de îndată experimen­tele pentru punerea în aplicare a teoriei sale.

Dosarul special numărul 25

În arhivele secrete ale serviciilor speciale CEKA există un dosar voluminos, care cuprinde informații referitoare la profesorul Kajinski și uluitoarea sa desco­perire. Inginerul era atent monitorizat, iar cercetările sale supuse unei stricte supravegheri. După căderea cortinei de fier, când mare parte a acestor informații s-au dat publicității, s-a dovedit că acest dosar cuprin­dea date, scheme, fotografii și rapoarte foarte exacte. Toate sub numele de "Dosarul special numărul 25”.
Conform informațiilor din dosar, în laboratoarele se­crete ale serviciului de informații, profesorul Ka­jinski încerca să demonstreze că așa-numitul radio-re­ceptor din creierul uman poate funcționa și este efi­cient. După luni de cercetări, experimente și teste pe di­­verse animale, savantul a anunțat că aparatul său de trans­mitere și introducere în creier, la nivel incon­ști­ent, a anumitor gânduri, este finalizat și gata de a fi pus în aplicare. "Dispozitivul este alcătuit dintr-o antenă de amplifi­care, cu mai multe transformatoare și lămpi cu catod. Gândul dumneavoastră va fi preluat de stația radio de transmisie, care îl va amplifica și apoi îl va retransmite în eter”.
Pentru prima dată, aparatul, care acționa cu o putere incredibilă asupra minții, a fost testat la finele anului 1924, la Moscova. Gândul formulat era captat de stația radio, emis mai departe prin unde de joasă frecvență și recepționat în inconștient de către subiect. Experiența a fost realizată pe mai mulți câini. Profe­sorul Kajinski formula în gând comanda ca animalul să meargă în camera alăturată, să aleagă dintr-o stivă de cărți un anume volum indicat de el și apoi să i-l aducă. Câinele a executat cu succes comanda. Toți patrupezii supuși experimentului au îndeplinit ordinele orbește. Specia­liștii prezenți erau uluiți.
A doua zi după demonstrație, inginerul Bernard Kajinski a fost "invitat” la sediul central al serviciilor se­crete. A fost întrebat direct dacă aparatul său poate ino­cula anumite gânduri "folositoare” și subiecților umani. Răspunsul lui Kajinski a fost: "Sunt convins că acest «tun» va exercita influența dorită asupra oame­nilor și, astfel, voința lor va fi înlăturată. Însă deocam­dată nu l-am testat suficient”.
Împreună cu vestitul dresor Vladimir Durov, pro­fe­sorul Kajinski a continuat seria de experiențe pe ani­malele de la circ. Timp de câțiva ani au fost supuse tes­telor zeci de animale, morse, câini și elefanți, peste 80 la sută dintre ele îndeplinind cu succes misiunile. Însă după o perioadă, nu se știe din ce motiv, Vladimir Du­rov i-a expediat savantului o scrisoare prin care îi cerea insistent ca toate experimentele să ia sfârșit. Mo­tivul "oficial” a fost că, în urma acelor ședințe, anima­lele re­fuzau să se supună comenzilor obișnuite, iar dresajele pe care le făcea aveau de suferit. Totuși, citind scri­soa­rea, nu putem să nu ne întrebăm care era mo­tivul real. Epistola din 20 august 1928 se află în Dosa­rul 25. "Sti­mate profesore Kajinski, mi se pare că in­ven­ția dum­nea­voastră întrece granițele raționalului. Mă tem, la modul cel mai serios, pentru siguranța dum­nea­voastră. Mai mult nu vă pot spune”. Din nefe­ricire, la momen­tul primirii acelei scrisori, profesorul Kajinski nu mai era stăpânul propriei invenții. Aparatul se afla deja în proprietatea serviciilor secrete sovietice. În toamna anului 1928, profesorul Bernard Ka­jinski a fost din nou "convocat” la sediul poliției se­cre­te. Nu s-a păstrat nici un document care să ofere răs­punsuri despre dis­cu­ția acelei întrevederi. Important este faptul că, de atunci, profesorul Kajinski nu a mai fost văzut nicio­dată.

Câinele viu, cu capul tăiat

În anii următori, experimentele asupra psihicului uman și încercările de a crea un dispozitiv pentru ma­nipularea oamenilor au continuat. Proiectul inginerului Kajinski a fost preluat de cercetători mult mai puțin scrupuloși și au fost realizate o serie de experimente de-a dreptul monstruoase. Din primele decenii ale se­co­lului XX, oamenii de știință ruși, la ordinul expres al liderilor vremii, s-au străduit să creeze un super-sol­dat, cu puteri supraomenești, invincibil, care să nu sim­­­­tă durerea și oboseala. Astfel, o echipă de savanți con­­du­să de medicii chirurgi Serghei Briuhonenko și Ni­kolai Terebinski propuneau o idee de-a dreptul șo­can­tă: subiectului să i se programeze moartea clinică, cre­ie­rul să-i fie spălat, toate amintirile șterse și apoi, după anumite procedee, să fie reînviat. Individul de­venea astfel altcineva, un om cu o nouă identitate, cu alte obi­ceiuri, cu abilități fenomenale, care răspundea nu­mai la ordinele directe ale "stăpânului” său.
Pentru desăvârșirea acestei idei, savanții și-au în­ceput cercetările și experimentele medicale pe câini. Îna­inte de toate trebuia demonstrat că un creier poate func­ționa independent de trup, la comenzi trimise prin inter­mediul unui aparat. Astfel a fost creat un dispo­zitiv care imita funcțiile inimii, capabil să mențină în via­ță capul unui câine, separat de trupul acestuia. Instru­mentul a fost prezentat în premieră la Con­gre­sul internațional de fiziologie de la Mos­cova, în 1940. Un cap de câine, des­părțit de trup, a fost adus pe o mă­suță, și profesorul Ser­ghei Briuho­nen­ko a demonstrat oa­me­nilor de știință cum acesta poate răs­punde la stimuli. Me­dicul a lovit masa cu un ciocănel și capul patrupe­dului a tresărit. Apoi i-a îndreptat spre ochi o sursă pu­ter­nică de lu­mină și câinele a clipit. În fața tu­turor, ca­pul animalului a fost chiar hrănit cu o bucățică de car­ne. Câinele a înghițit de îndată delicatesa care a țâșnit afară prin­tr-un tub conectat la cap. Experi­men­tul a șocat întreaga co­mu­nitate a oa­me­nilor de știință.
După această demonstrație, proiectul celor doi chi­rurgi a fost anulat. Conform declarațiilor oficiale, mo­tivul era costul mult prea ridicat. Dar, la scurt timp du­pă spectaculosul experiment, medicul Tere­binski a suferit un accident straniu, în ur­ma căruia și-a pierdut viața, iar profe­sorul Briuhonenko a fost internat într-un spital de boli psihice. Nu există dovezi în legătură cu finalizarea proiectului "super-soldat”, totuși, nu putem să nu ne în­tre­băm dacă, în laboratoarele secrete, teribi­lul experiment nu a fost continuat și pe su­biecți umani. Deși pare o idee desprin­să din cărțile științifico-fantastice, planul lui Stalin de a crea o armată de zom­bi, o armată de super-soldați manipulați printr-un dis­pozitiv psihotronic, avea toate pre­misele să poată fi pus în aplicare.
Dacă proiectul a continuat sau nu, probabil nu vom afla niciodată. Cert este că după destrămarea URSS-ului, când parte din dosarele experimentelor științifice top-secret au fost desecretizate, marele public a aflat și despre experimentul Briuhonenko.

Manipulări colective

Conform unor teorii, dezvoltarea armelor psiho­tro­nice a atins astăzi asemenea culmi, încât acționarea asu­­pra creierelor oa­me­nilor poate fi rea­li­zată practic prin in­ter­mediul ori­­­­cărui apa­rat elec­tronic: te­le­fon mo­bil, tele­vi­zor, radio. "Orice individ poa­te fi ma­nipulat. O asemenea in­fluență asu­pra ma­selor es­te practicată de mul­­tă vreme de ma­joritatea servi­ciilor secrete. Cel mai des, armele psi­­ho­tronice sunt fo­lo­site pentru a pro­vo­ca revolte sau miș­cări socia­le. Aceste ex­pe­ri­mente, apa­rent ino­fensive, sunt pu­se în apli­care des­tul de frec­vent. Un ase­me­nea caz a scă­­pat de sub con­trol și a ajuns în pre­să, în Ja­po­nia, în a­nul 1997”, afir­mă psi­hologul Di­mi­tri Zîkov, cerce­tă­tor în cadrul Aso­cia­ției pentru stu­diul fenomenelor psi­­­ho­­­tronice de la No­­vosibirsk, din Ru­sia. "Într-o sea­ră, canalul de tele­viziune Tokyo TV a transmis câteva episoade din se­ria de desene ani­mate Pokemon. La 20 de minute după începerea difu­zării, sute de părinți au apelat serviciul de ambulanță, solicitând ajutor pentru copiii lor. Toți descriau ace­leași simptome: amețeli, greață, vărsă­turi, convulsii și pierderea cunoștinței. La câteva zile s-a declanșat o anchetă prin care s-a descoperit că în episodul de de­­sene animate fusese mon­tată o hie­ro­glifă care repre­zen­ta cuvântul moarte. Ea era as­cunsă în spatele unor ima­­gini fi­rești. Subconștientul co­piilor însă o detec­tase. Sem­nul se repetase atât de des încât provocase copiilor simptome specifice epi­lep­siei. An­cheta nu a putut însă sta­bili de că­tre cine și în ce scop fuseseră folosite ase­menea imagini sub­li­minale asupra creierelor copiilor”.
Un caz similar s-a pe­tre­cut și în Georgia. În no­iem­brie 2007, la Tbilisi, mii de oameni au ieșit în stradă să de­monstreze împo­-tri­va po­li­ticilor dure ale preșe­din­telui Mi­hail Saakașvili. După nu­mai o oră de la declan­șarea ma­­nifestațiilor, pe străzile capi­ta­lei gruzine s-a pe­trecut un fe­nomen incredibil. Pro­­testatarii că­deau efectiv din pi­cioare, se tă­văleau pe jos de dureri, se lo­veau cu capul de pe­reții clă­di­ri­lor. La spitalul central de urgențe au început să soseas­că sute de oa­meni care se plân­geau de du­reri cumplite de cap și stomac, de atacuri de panică și pierderi de memorie. Majo­ri­tatea nu își aminteau nici măcar că fuseseră la demonstrație.
Așa cum s-a dovedit ulte­rior, pentru a alunga de­mons­tran­ții de pe străzi, miliția geor­giană nu a folosit numai jeturi de apă și gloanțe de cauciuc, ci și o armă acustică. Experții militari afirmă că astfel de ins­tru­­mente s-au folosit și în războiul din Irak și Af­ga­nis­tan. Arma a fost creată în Statele Unite și se numește LRAD. Ea emite sunete puternice, greu de suportat și provoacă dureri de cap, pierderi de memorie, leșin, sentimente inexpli­cabile de teamă.
Potrivit unor informații apărute în presa occi­den­tală, în laboratoarele secrete ale armatei ruse, oamenii de știință se străduiesc să perfecționeze această armă. "Undele emise de ea sunt complet insesizabile de ure­chea umană, dar foarte periculoase pentru organism. Frecvența acestor infrasunete este cuprinsă între 2 și 20 de hertzi și poate afecta funcționarea normală a or­ganelor interne, poate provoca halucinații, depresii, stări de anxietate. Cele mai periculoase unde sunt cele cuprinse între 6 și 9 hertzi. Omul bombardat cu ase­me­nea sunete are senzația că țeasta capului i se va despi­ca, cade într-o stare de cumplită depresie, de panică și groază. În astfel de momente, individul este lipsit de apărare, din mintea lui se poate extrage orice infor­mație și, invers, se poate inocula orice gând”.
Aparent, dosarul armelor psihotronice a fost de­mult clasat. În realitate însă, proiectul rămâne actual iar experimentele, probabil, continuă, sub aceeași ștam­pilă "top secret”.