Un polonez îndrăgostit de Carpați - Thomas Fryzlewicz

Otilia Teposu
"Lumea munților este locul meu”

Carte de vizită
Thomas Fryzlewicz este un polonez îndrăgostit de munte și România. L-am cunoscut într-o zi de sep­tem­brie, când ajunsese în satul Șirnea, de lângă Brașov, obosit de drumurile fără indi­ca­toare turistice și sâcâit de amintirea unor țigani insistenți, dornici să-l ajute, să-l urce într-o ma­șină și să-l ducă undeva... No­rocul lui a fost profesorul Radu Frunteș, care l-a găzduit în casa lui bătrânească și încă­pă­toare și l-a ajutat să-și refa­că proviziile și forțele pentru a-și continua peregrinările sale prin munți. Thomas a mai fost în România de câ­teva ori, tot pe jos, la pas, începând din anul 2005. Este la a treia că­lă­torie, doar în acest an, și aceasta este cea mai am­bițioasă, cea mai lungă de până acum, o ade­vărată ex­pe­diție pe care a intitulat-o "De la Carpați, în Balcani”. Traseul ales de el trece prin opt țări: Polonia, Ucraina, Româ­nia, Serbia, Bulgaria, Ma­cedonia, Al­bania și Munte­negru. "Am plecat în iulie, din Polonia, din lo­calitatea Bieszczady, am traversat Carpații ucrai­neni, apoi am ajuns în Carpații româ­nești. Voi ieși pe la Porțile de Fier în Serbia, să fac Stara Pla­nina pen­tru a ajunge în Bulgaria, prin Munții Vitosa, Rila și Pi­rin. Apoi de-a lungul graniței mace­do­nene, Lacul Pres­pa, Lacul Ohryd, Albania, ca să ajung la lacul Skadarsko. Sfâr­șitul expediției va fi într-un loc minu­nat: golful și ora­șul cu același nume, Ko­tor, din Mun­tenegru. Traseul total este de apro­ximativ 2500 km și cred că va dura apro­ximativ 16 săptămâni, până aproa­pe de sfâr­șitul lu­nii octombrie. În acest fel voi parcurge tot lanțul mun­ților Carpați și alți munți din Peninsula Bal­­canică”.
Thomas nu este la prima expediție. În anul 2006, a călătorit în Italia, până în Sicilia; în 2007, a cercetat singur peste 1000 km din Carpații românești; în 2008, a traverasat Pirineii, de la Atlantic, până la Mediterana; un an mai târziu, a fost în Corsica, pe cel mai dificil traseu european, trecerea de la Vizzavony către Calvi; apoi au urmat Alpii, "cei mai maiestuoși "din Europa, apoi munții Prokletije, Sinjavine, Gora Biogradzka și Durmitor, din Muntenegru, și din nou Alpii, într-o pribegie solitară, de șaptezeci de zile, prin Slovenia, Italia, Austria, Elveția și Franța. Să bați toți munții Europei la pas, iată o carte de vizită impresionantă, care aproape că te obligă să vrei să afli ce se ascunde în spatele ei.

Cercul magic

Îl întreb pe Thomas Fryzlewicz dacă muntele l-a atras din copilărie. Într-o engleză presărată cu vorbe poloneze și, din când în când, cu unele românești, îmi spune că orășelul Wadovice (celebru pentru că este locul natal al papei Ioan Paul II), acolo unde s-a născut și a copilărit, este înconjurat de dealuri și păduri, care urcă până pe vârfurile Carpaților polonezi. Adesea, mergea după ciuperci cu părinții lui, în scurte excursii, care durau doar câteva ore. Când avea aproape 19 ani, a decis să facă plimbări de unul singur, după cum îi dicta ini­ma. "La această vârstă tânără, uneori nebunia, al­teori melancolia, romantismul întâmplărilor, m-au fă­cut să prefer solitudinea - am început să mă plimb în jurul orașului, în excursii scurte. Rareori eram însoțit de prietenii mei, cel mai adesea mergeam singur. Dar, știți cum se spune: «pofta vine mâncând», așa că, cu cât mai mult mergeam în drumeții, cu atât mai mult m-au atras munții și am început să fac expediții din ce în ce mai lungi și mai departe de casă. Fac întot­deauna și fotografii în locurile prin care ajung, și în felul aces­ta, cele două pasiuni ale mele, muntele și fotografia, se împletesc în mod fericit. Îmi place mult să fotografiez, să caut unghiuri ine­dite, să vânez o anume lumină, umbră, un anume contur, aștept ore în șir până când simt că lumina, umbra, atmosfera este per­fectă pentru a surprinde un instantaneu dintr-un pei­saj. Am o întreagă colecție de fotografii din mun­ții pe care i-am cercetat. Și nu sunt puțini... Terase, lacuri alpine, goluri, roci bazaltice stră­lucitoare, șisturi de mică sclipitoare, păduri ne­sfâr­șite de brazi, un lac înghețat ca un ochi ador­mit al muntelui, insule văzute în larg de pe coastele înalte din Mun­tenegru, o mare de nori din care ies vârfurile Alpilor, toate acestea și mul­te al­te­le încă, mii de fotografii, alături de însem­nările zil­nice din jurnalele de călătorie, sunt trepte care mă ajută să mă întorc, peste un anume timp, la starea aceea mi­nunată pe care o am acolo în vârful muntelui”.

- Cum sunt Carpații, în com­parație cu ceilalți munți stră­bătuți?

- Trebuie să vă mărturisesc că cele mai multe fotografii sunt făcute în Carpați. Încă de la pri­mele excursii mi-au plăcut acești munți. Întotdeauna mi-a plăcut cercul uriaș al Carpaților. Mă atrage mereu ceva către ei. Pare o magie că oriunde ajung în Euro­pa mă întorc din nou pentru câ­teva zile și în Carpați. De fapt, prima mare expediție am făcut-o aici, în România. Am început-o la Porțile de Fier, am urcat pe Va­lea Cernei, apoi Godeanu, Re­te­zat, Parâng, Făgăraș, Bu­cegi, Piatra Craiului, Piatra Mare, Ciuc, Hășmaș și Su­hard. Aici m-a prins iarna și a trebuit să abandonez prima mea expediție. Eu tot timpul spun că sunt un nebun al mun­ților, dar un nebun chib­zuit, mă feresc să-mi pun în pericol sănătatea, de-aceea în­totdeauna m-am oprit la timp, n-am forțat niciodată norocul. Dar Carpații repre­zintă pentru mine o fasci­nație. Cercul lor magic m-a prins pentru tot­deauna în vra­ja lui.

Lumea munților

Thomas Fryzlewicz este un tânăr modest. Prietenii din copilărie îi spuneau pe vre­muri "Pisică sălbatică”, pen­tru iuțeala cu care lua decizii, pentru rapiditatea cu care se mișca, pentru agerimea și istețimea cu care rezolva cele mai încâlcite situații. Are doar treizeci și doi de ani și este specialist IT. Lumea rece a cal­cula­toarelor îi stă în de­getul cel mic, cum se spune. Opt luni din an muncește pe brânci, pentru ca apoi, timp de alte patru luni, să-și poată lua vacanță, pentru a-și îm­pli­ni visul de a călători pe munți. Cele patru luni de excursii îl ajută să suporte lunile de muncă. Dar abia termină o excursie, că se gândește deja ce va face în anul următor. "Merg și eu la lucru, ca orice om, căci fără asta nu se poate, dar trăiesc cu adevărat doar atunci când sunt sus, pe munți. Așa că timp de opt luni tânjesc după aventurile călă­toriilor de va­canță. Asta nu înseamnă însă că stau departe de pă­dure în tot acest timp. Săp­tă­mânal, fac ascen­siuni în cel mai apro­piat vârf din Car­pații polonezi, care este cam la trei ore de mers de casa mea, pentru a mă men­ține în formă și pentru că, așa cum v-am mai spus, eu trăiesc cu ade­vărat doar pe munte. Lumea munților este locul meu. Pentru mine, este o adevărată nebunie să trebu­iască să trăiesc în oraș. Orașul te sălbăticește mai mult decât muntele. În oraș, relațiile țin atâta timp cât ești prezent. Dacă pleci doi ani, relațiile mor. Cum ai lipsit o vreme, gata, s-au dus prie­teniile. Orașul este superficial, în vreme ce mun­tele este acolo mereu, el este veșnic. Sigur că este un lucru bun, ai un sentiment liniștitor când ai unde să te întorci, când te întorci la ceva, când ajungi acasă din­tr-o călătorie. Dar eu mă întorc doar ca să-mi pun în or­dine fotografiile și însemnările de drum și ca să-mi pregătesc din nou echipamentul pentru o altă expe­diție”.

Să mergi, să mergi, să mergi...

Însemnările de călătorie și fotografiile lui Thomas făcute pe munți s-ar putea aduna în câteva volume. Dar el scrie și fotografiază deocamdată doar pentru el. Dacă va găsi un sponsor, cine știe? "Mulți zic, dacă mergi în Himalaya, da, poate, te-am sponsoriza, dar în Carpați... nu ne interesează... Și nu știu ei ce minunați sunt munții aceștia, câte povești ascund casele bătrâne din satele izolate, câte frumuseți... Eu sunt primul po­lonez care a făcut pe jos, singur, tot lanțul Munților Carpați, și pot să spun ce asemănări sau deosebiri sunt între Carpații polonezi, ucraineni și românești. Uneori, dacă ai trecut de altă parte a muntelui, zici că ești într-o altă lume, deși ești în aceeași țară. Pe mine mă inte­­resează trecutul locu­rilor pe care le văd, sufle­tul oa­menilor, vreau să prind ceea ce este unic, deosebit de altceva ce am mai văzut. Muntele îți ara­tă adevărata față a oame­nilor. În satele acelea izo­late de munte, oa­menii n-au mulți bani, dar te ajută din tot su­fletul. «Pot să pun cor­tul?». «Nu, hai în casă!». Omenia este acasă la ea în vârf de munte. Sunt locuri izolate, în care oa­menii trăiesc ca acum sute de ani, locuri în care simți că timpul a murit, sate izolate de păs­tori, în care casele sunt la patru, cinci kilometri una de alta. La ce mă gân­desc când ajung într-un ase­me­­nea loc? La ce mă gân­­desc când călătoresc de unul singur? Uneori la ni­mic, alteori, la ce s-a în­tâmplat în viața mea, la tre­cut, la viitor, la ce s-ar putea întâmpla. Une­­ori, nu trebuie nea­părat să gân­dești la ceva, e su­ficient să privești, să te bucuri, să trăiești mo­mentul și apoi să mergi, să mergi, să mergi...”

Fotografii din arhiva lui Thomas Fryzlewicz

Îi mulțumesc lui Că­tă­lin Urdă, translatorul care m-a ajutat să înțeleg mai bine minunata "ne­bunie” a lui Thomas Fryzlewicz, "Pisica Săl­batică” din Carpați.