PUTEREA RUGĂCIUNII

Cititor Formula AS
Lumina de pe fotoliul mamei

Mama mea a fost un om a cărui blândețe, bunătate, înțelepciune și credință ne-au fost și ne vor fi nouă, cele două fiice ale ei, veșnică povață. Era profesoară de limba română. În toată viața ei a învățat și a luminat generații întregi de elevi, și aceeași iubire și dăruire le-a oferit și celor două fiice ale ei, pe care le-a crescut singură, după ce tatăl lor a murit.
Într-o zi friguroasă de februarie 2009, la aproxi­mativ un an și jumătate după ce bunica noastră (mama ei) murise, și ea, cu diagnosticul tardiv și nemilos de cancer, mama ne anunța că nu se simte bine și că ar avea "ceva în burtă”. Cum sora mea locuiește în Bucu­rești, unde sunt mai multe posibilități medicale, am hotărât să mergem la un spital de renume, pentru un diag­nostic și un tratament bun și rapid. La mai puțin de o săptămână, analizele au scos la iveală un verdict ne­milos: cancer ovarian, stadiul IV, cu metastaze abdo­minale și hepatice. Prognostic sumbru, posibilități de tratament extrem de reduse și doar paliative - de redu­cere a simptomelor -, nicidecum vindecare. Sora mea l-a sunat atunci pe părintele ei duhovnic, din Iași, spre a se sfătui cu el. Așa am început să citim Acatistele Sfân­tului Nectarie, Sfântului Spiridon, Sfântului Pante­li­mon și al Maicii Domnului. Ne rugam lui Dumnezeu să ne îndrume pașii și să ne arate calea pentru a o salva pe mama. Între timp, analizele ei au plecat la prieteni și cunoștințe în Germania și în SUA, pentru alte opinii, și am început să așteptăm cu speranța că cineva ne va putea ajuta. Opiniile primite au fost diferite ca tehnică a tratamentului, dar prognosticul rămânea același: prea târziu pentru orice intervenție sau tratament. Starea generală a mamei se înrăutățea, situația scăpa ușor-ușor de sub control, șansele supraviețuirii unei operații scă­deau în fiecare zi (așa ne spuneau medicii). Dar Dum­nezeu, prin rugăciunile Sfântului Nectarie, ne-a adus la un medic căruia îi purtăm multă recunoștință și care, nu numai că a operat-o repede, dar i-a și prelungit viața, pentru că în săptămânile următoare, imediat, starea se ameliorase vizibil, iar speranțele noastre înflo­riseră. Rugăciunile neîncetate, supravegherea perma­nen­tă la spital sau acasă, speranța că Dumnezeu va face o minune cu noi se adevereau și ne luminau perspec­tivele. Mama era mai bine: mânca, dormea, reușea ca o parte din activitățile zilnice pentru îngrijirea ei să le facă singură. Cancerul însă nu cedase, și starea a început să se deterioreze din nou: "Prea târziu pentru chimio­te­rapie”, spuneau medicii. "Starea generală și anali­zele cu mult prea deteriorate pentru orice internare sau in­ter­venție”.
Rugăciunile Sfântului Nectarie către Dumnezeu au ajutat-o totuși pe mama: medicii se mirau că nu are dureri (deși această boală se carac­terizează prin dureri mari, ce nu cedează, în final, nici la morfină), cea mai mare parte a timpului dor­mea, iar în ultima perioadă era doar parțial conștientă, fiind mai mult în realitatea paralelă a viselor și amintirilor. Tot Sfântul Nectarie ne-a trimis și la Suceava (unde locuiesc eu), la părintele paroh de la care am primit o soluție (cu­nos­cută a fi puternic anticancerigenă) de spânz. Efectele au fost imediate și miraculoase, dar de scurtă du­rată. Dumnezeu hotărâse un alt fi­nal pentru mama. În seara Învierii a fost perfect conștientă, în ziua de Paște a fost perfect conștientă doar câteva ore: cât am ascultat slujba de la biserică (a doua Înviere), cât am ciocnit ouă roșii și cât ne-a binecuvântat. Dar venise vremea să plece. Dumnezeu o chema la El, iar Sfântul Nectarie ne-a ajutat ca sufletul ei să se înalțe la cer în ziua luminată a Paș­tilor. A murit în somn, fără dureri, fără să simtă, și ime­diat după aceea, fața i s-a luminat de un zâmbet minunat și liniștit. Mama întinerise și zâmbea. Îngerul pe care îl visase îi adusese haina cea albă a biruinței. În dimineața zilei de Paște, mama ne-a întrebat, dintr-o dată: "Ce este această pătură albă, minunată, pe care o văd? Niciodată nu am mai văzut ceva atât de frumos”. Maica Dom­nului, pe care o visase cu câteva nopți mai devreme, a venit să o ia de mână și să o ducă înaintea Domnului.
Acum, privind în urmă, ne dăm seama că tot ce am făcut: rugăciunile, operația, internările, medicamentele, dieta perfect ecologică, n-au făcut altceva decât să tă­măduiască sufletul mamei noastre și să împlinească dorința lui Dumnezeu de a o chema la el, în ziua lumi­nată a Paștilor. A doua zi, eu și sora mea ne pregăteam să mergem la biserică și, deși era o zi înnourată, când am ieșit din casă, am văzut în odaia mamei o lumină albă, ce venea dinspre fotoliul ei preferat. Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Nectarie, o transformase pe mama în lumină.
Durerea grea pricinuită de moartea mamei ne este acum alinată de liniștea din suflet. În lumea veșniciei, ea este lumină, liniște, zâmbet și speranță. Sfântul Nec­tarie ne-a ajutat și s-a milostivit de sufletul ei și al nos­tru.
Mulțumim, Sfinte Nectarie, pentru viața veșnică de lumină și liniște a iubitei noastre mame.
MARIA TUDOR


Întoarcerea la bucurie

La un an după nașterea fetiței mele, am făcut o cădere psihică ce a evoluat ulterior spre depresie, com­binată cu stări de anxietate. Mai precis, îmi pierdusem bucuria de a trăi. Ceea ce înainte mă pasiona și îmi producea plăcere nu mai prezenta acum nici un interes. Și, mai ales, mă trezeam dimineața cu niște emoții teribile, care aproape mă paralizau. Eram disperată și nu mai știam ce pastile să mai iau, ca să fiu iar persoana plină de viață de mai înainte. Până în ziua când mi-am adus aminte de Sfântul Nectarie, despre care au scris mulți cititori ai "Formulei AS”, că este grab­nic ajutător la necaz. Am în­ceput să-i citesc și eu acatistul timp de patruzeci de zile. La Mânăstirea Radu Vodă fusesem deja, pentru a mă închina la sfin­tele sale moaște. La scurtă vre­me de la începerea Acatistului, am simțit imboldul să mă adre­sez unui alt medic psihiatru care, văzându-mă în starea în care eram, mi-a recomandat un me­dicament pe care nu-l luasem până atunci, pentru ieșirea din depresie. În­cet, încet, starea mea sufletească s-a estompat și am început iarăși să fiu interesată de alte activități. Îmi regăseam bu­curia de altă­dată. Acum, după terminarea citirii Acatistului Sfân­tului Nec­tarie, pot să spun că sunt aproa­pe de normal și că îi mulțumesc Bunului Dumnezeu și Sfântului, pentru că mi-au as­cultat rugăciunile. Este, într-adevăr, grabnic ajutător, și nu numai pentru cazurile de cancer ci, iată, și pentru bolile psihice. Aceasta este pe scurt povestea mea. Îi mai mulțumesc Bunului Dumnezeu și pentru această minunată revistă, în paginile căreia găsim ali­nare pentru sufletele noastre. Felicitări tuturor celor ce contribuie la apariția ei.
VALERIA - București