Răspuns pentru DIANA HOTINCEANU - Craiova, F. AS nr. 1034 - "Mă puteți ajuta cu un tratament naturist pentru leucemie limfoblastică?”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ținând cont de faptul că leucemia limfoblastică de fază acută este o patologie cu potențial letal, care fără tratament alopat poate duce la deces în câteva luni, sfatul meu este să se continue, atât cât este nece­sar, protocolul terapeutic medicamen­tos inițial, urmând ca pe parcurs să se asocieze și un tratament naturist com­plementar. Spun asta deoarece, în mod nor­mal, tratamentul leucemiei limfo­blastice trebuie să urmeze obligatoriu următoarele două faze:
* Prima fază, numită terapie de inducție, are rolul de a distru­ge cât mai multe celule leuce­mice, ducând la dispariția (remi­sia) semnelor și simptomelor de boală.
* Cea de-a doua fază, numită terapie de consolidare, se face pe parcursul remisiei și are drept scop distrugerea oricărei celule leucemice rămase. Astfel, dacă în cadrul tera­piei de inducție efortul este direcțio­nat spre obți­nerea remisiunii, de regulă prin administrarea chimiote­rapiei, în faza de consolidare este necesară administrarea chimiote­ra­piei (în continuare) pentru distruge­rea celulelor leucemice (limfoblaste) care persistă și pot genera apari­ția ulterioară a recăderilor. Concret, tratamentul de consolidare implică administrarea pe parcursul a 2-3 ani a chimioterapiei în doze mici. În altă ordine de idei, din spusele dvs. reiese că la externare s-a recurs la ad­minis­trarea unui tratament mixt, format din asocierea unui produs citostatic cu unul imunosupresor (dexa­me­ta­zonă). Această abordare terapeutică denotă clar că, deocamdată, numărul de limfoblaste este mare și îmi întărește convingerea că tratamentul convențional tre­buie continuat. Este important să înțelegeți că Dexa­metazona - medicament imunosupresor din clasa cor­ticosteroizilor - modifică răspunsul imun al organis­mului în mai multe moduri, incluzând și multiplicarea anumitor celule albe (limfocite), care în leucemia lim­foblastică determină invadarea rapidă a organismului și producerea de infecții grave, repetate.
Ajutorul care poate veni din sfera medicinei natu­riste, în cazul bolnavilor de leucemie limfoblastică, dar și de alte forme de leucemie, este reprezentat de remedii precum:
* Zeolitul - mineral cu proprietăți imunostimu­latoare și detoxifiante remarcabile, capabil să elimine din start celulele maligne, indicat în majoritatea pato­lo­­giilor neoplazice, inclusiv în leucemiile acute și cro­ni­ce. Se recomandă cure cu o durată de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de Zeolit pe zi. De regulă, între două cure se lasă o pauză de 30 de zile.
o Aloe - studii clinice demonstrează faptul că un compus din aloe, numit manoză, existent atât în gelul de aloe, cât și în extractul cristalizat din sucul acestei plante, are efecte favorabile în leucemie. Se țin cure de câte 2 săptămâni, alternative, în care se adminis­trează gelul de aloe, câte 100 ml pe zi, sau capsule cu Aloe ferox, câte 3-4 pe zi.
* Sucul de morcovi - pare să fie, după studii recen­te, unul dintre tratamentele ideale pentru leucemie prin prezența acidului retinoic, derivat al vitaminei A, care are capacitatea de a constrânge celulele leucemice să își găsească funcțiile normale. Se țin cure cu suc de morcov (150-200 ml pe zi), timp îndelungat, până la dispariția leucoblastelor.
* De un real folos în combaterea limfocitozei și al leucocitozei este extractul din muguri de viță-de-vie, care se administrează în trei doze egale (50 picături di­luate în puțină apă), zilnic, pe parcursul a 6-8 săptă­mâni, cu 14 zile pauză între ele.
o În sfârșit, produsele din gama Fluxxtem, bazate pe acțiunea sinergică a unor componente precum al­gele Afa, Chlorella, lăptișorul de matcă, mierea, Gano­derma, Cartilajul de rechin etc., oferă o alternativă im­portantă și tot mai convingătoare în lupta cu maladiile neoplazice, indiferent de etiologie și loca­lizare. Ad­ministrarea se face conform prospectului însoțitor.
Să auzim numai de bine!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, tel. 0723/51.07.37

"Am diverticuli colonici și polipi colonici”
(Răspuns pentru ANA I., F. AS nr. 1019)


Problema pe care o descrieți este o boală a omului modern. Se datorează într-un procent foarte crescut alimentației cu conținut scăzut de crudități. Situația neplăcută este că o persoană în etate, ca dvs., nu poate începe cu alimentație de crudități dintr-o dată, deoarece enzimele și mu­coa­sele sunt mult atrofiate și conse­cin­țele sunt dezastruoase. Pentru a preveni aceste neplăceri, este foarte indicat ca din tinerețe să ne învățăm să mâncăm legume și fructe crude. Măcar 2-3 mese pe zi. Atunci când avansăm în vârstă și ne dăm seama că avem un colon bolnav, este bine să interve­nim până nu este prea târziu, adică instalarea unui cancer de colon. Ceea ce este de făcut nu este greu. În primul rând, este necesar să începeți cu 2 litri de apă băută dimineața, pe stomacul gol. În decurs de o oră, să ingerați această cantitate de apă. Acest lucru va duce la de­clan­șarea detoxifierii orga­nis­mului și combaterea con­stipa­ției. Pasul următor sunt probioticele, acele vietăți ce trebuie să rămână vii, pentru a repopula colo­nul și a ajuta la formarea mucoa­selor și flo­rei intes­tinale. Această floră intesti­nală dă sănătate colonului. Sunt mi­cii ingineri chimiști și medici ce țin colonul sănă­tos, repară leziunile existen­te, ajută la o digestie corectă și sunt adevărați fabricanți de vita­mine. De asemenea, au rol în creș­te­rea imunită­ții, mai ales pe linia interfe­ronului. Ce mai trebuie adău­gat este mișca­rea în aer liber, cel puțin o oră de mers pe jos, dacă se poate în parc. Se introduce o ali­mentație formată din fibre alimen­tare în proporție de 55%, pentru a păstra sănătatea obținută.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Fetița mea suferă de mastocitoză pigmentară”
(Răspuns pentru IOANA P. - Galați, F. AS nr. 1025)


Urticaria pigmentară a copilului dvs. este forma pigmentată a masto­citozelor, nuanța plăcilor prurigi­noa­se fiind în general "cafea cu lapte”, cu dimensiuni 1-3 cm, ce rămân aproape în exclusivitate permanente. Debutul mastocitozelor este posibil la orice vârstă, cu predilecție la sugari, loca­lizate pe trunchi și membre, mai rar pe față, în număr de zeci sau sute, conferind pielii un aspect tigrat (piele de leopard). La un labo­rator de specialitate, vă recomand să-i faceți fetiței electroforeza imunoglobu­linelor.
Vă rog să mă contactați după ce observați dacă în clipele când fetița se scarpină apare local "o dâră eri­temato-papuloasă”, ce dispare în aproximativ 30 se­cun­de. Aceeași dâră "foarte pruriginoasă” poate apărea și în caz de mici traumatisme (loviri produse la joacă, mici zgârieturi etc.). Această afecțiune asociată se nu­mește Dermografism și este aproape întotdeauna pre­zentă în mastocitoză. Dermografismul mai poate fi pus în evidență prin zgârierea pielii, pe zonele pigmentate, cu unghia, fără a se leza epiderma.
O veste bună! Urticaria pigmentară a copilului dis­pare spontan către pubertate sau adolescență și numai în mod excepțional persistă la adult.
Nu există medicație efi­cace alopată. Corticoterapia, anti­histaminicele (Clorhidra­tul de Ciproheptadină și Keto­tifenul) duc la ameliorări doar pe termen scurt. Urmați regi­mul alimentar prescris de me­dic. Fetița va evita consumul de opiacee (ex. Co­deină), Coca-Cola, Pepsi, băuturi car­bogazoase, cafea, alcoolul este exclus permanent, inclu­siv tincturile.
Tratament naturist: Baby's Jarro-Do­philus + FOS și Aller Care ajută la in­hibarea producției de histamină și la blocarea receptorilor histaminici, redu­când nivelul imunoglobulinei implicate în creșterea senzației de prurit. Faceți băi fetiței cu apă călduță, în care adăugați 5 litri ceai de urzică și coada-șoricelului, apoi tam­ponați petele cu ceai de rostopască și mărul-lupului. Multă sănătate fetiței!

Dr. PURCĂRIȚĂ DACIAN - Centrul de Consultanță naturopată, diagnostic și tratament medicină naturistă "Primum non Nocere” - Timișoara,
e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23


"Pisica mea are hipertiroidie și nu asimilează hrana”
(Răspuns pentru LAURA DEAC, F. AS nr. 1028)


Hipertiroidia este o afecțiune cauzată printr-un ex­ces de hormoni tiroidieni. Tratamentul depinde esen­țialmente de cauză: tratament chirurgical, adminis­tra­rea de antitiroidiene de sinteză sau tratament cu iod radioactiv 131.
Vă recomand să-i dați pisicii dvs. următorul ames­tec de plante, sub formă de infuzie, în cantități egale: roiniță (Melissa officinalis), maghiran (Majorana hortensis), salvie (Salvia offi­cinalis), busuioc (Ocinum basilicum).
* Complex Bio Super Activ VET - datorită compo­ziției complexe (atomizat de ou de prepeliță, Premix Ca D3, Premix proteic, Premix de vitamine) - reprezintă un adjuvant în dieta câinilor și pisicilor, este un excelent tonic, crește apetitul, sus­ține o bună func­ționare a organismului.
* Tondigest - stimulează pofta de mâncare la câini și pisici.
* Extractul glicerohidroalcoolic de Sânger - are ac­țiune reglatoare a secreției glandei tiroide, fiind indi­cat în hipertiroi­dism cu fenomene de tireotoxicoză.