Ținând cont de faptul că leucemia limfoblastică de fază acută este o patologie cu potențial letal, care fără tratament alopat poate duce la deces în câteva luni, sfatul meu este să se continue, atât cât este necesar, protocolul terapeutic medicamentos inițial, urmând ca pe parcurs să se asocieze și un tratament naturist complementar. Spun asta deoarece, în mod normal, tratamentul leucemiei limfoblastice trebuie să urmeze obligatoriu următoarele două faze:
* Prima fază, numită terapie de inducție, are rolul de a distruge cât mai multe celule leucemice, ducând la dispariția (remisia) semnelor și simptomelor de boală.
* Cea de-a doua fază, numită terapie de consolidare, se face pe parcursul remisiei și are drept scop distrugerea oricărei celule leucemice rămase. Astfel, dacă în cadrul terapiei de inducție efortul este direcționat spre obținerea remisiunii, de regulă prin administrarea chimioterapiei, în faza de consolidare este necesară administrarea chimioterapiei (în continuare) pentru distrugerea celulelor leucemice (limfoblaste) care persistă și pot genera apariția ulterioară a recăderilor. Concret, tratamentul de consolidare implică administrarea pe parcursul a 2-3 ani a chimioterapiei în doze mici. În altă ordine de idei, din spusele dvs. reiese că la externare s-a recurs la administrarea unui tratament mixt, format din asocierea unui produs citostatic cu unul imunosupresor (dexametazonă). Această abordare terapeutică denotă clar că, deocamdată, numărul de limfoblaste este mare și îmi întărește convingerea că tratamentul convențional trebuie continuat. Este important să înțelegeți că Dexametazona - medicament imunosupresor din clasa corticosteroizilor - modifică răspunsul imun al organismului în mai multe moduri, incluzând și multiplicarea anumitor celule albe (limfocite), care în leucemia limfoblastică determină invadarea rapidă a organismului și producerea de infecții grave, repetate.
Ajutorul care poate veni din sfera medicinei naturiste, în cazul bolnavilor de leucemie limfoblastică, dar și de alte forme de leucemie, este reprezentat de remedii precum:
* Zeolitul - mineral cu proprietăți imunostimulatoare și detoxifiante remarcabile, capabil să elimine din start celulele maligne, indicat în majoritatea patologiilor neoplazice, inclusiv în leucemiile acute și cronice. Se recomandă cure cu o durată de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de Zeolit pe zi. De regulă, între două cure se lasă o pauză de 30 de zile.
o Aloe - studii clinice demonstrează faptul că un compus din aloe, numit manoză, existent atât în gelul de aloe, cât și în extractul cristalizat din sucul acestei plante, are efecte favorabile în leucemie. Se țin cure de câte 2 săptămâni, alternative, în care se administrează gelul de aloe, câte 100 ml pe zi, sau capsule cu Aloe ferox, câte 3-4 pe zi.
* Sucul de morcovi - pare să fie, după studii recente, unul dintre tratamentele ideale pentru leucemie prin prezența acidului retinoic, derivat al vitaminei A, care are capacitatea de a constrânge celulele leucemice să își găsească funcțiile normale. Se țin cure cu suc de morcov (150-200 ml pe zi), timp îndelungat, până la dispariția leucoblastelor.
* De un real folos în combaterea limfocitozei și al leucocitozei este extractul din muguri de viță-de-vie, care se administrează în trei doze egale (50 picături diluate în puțină apă), zilnic, pe parcursul a 6-8 săptămâni, cu 14 zile pauză între ele.
o În sfârșit, produsele din gama Fluxxtem, bazate pe acțiunea sinergică a unor componente precum algele Afa, Chlorella, lăptișorul de matcă, mierea, Ganoderma, Cartilajul de rechin etc., oferă o alternativă importantă și tot mai convingătoare în lupta cu maladiile neoplazice, indiferent de etiologie și localizare. Administrarea se face conform prospectului însoțitor.
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, tel. 0723/51.07.37
"Am diverticuli colonici și polipi colonici”
(Răspuns pentru ANA I., F. AS nr. 1019)
Problema pe care o descrieți este o boală a omului modern. Se datorează într-un procent foarte crescut alimentației cu conținut scăzut de crudități. Situația neplăcută este că o persoană în etate, ca dvs., nu poate începe cu alimentație de crudități dintr-o dată, deoarece enzimele și mucoasele sunt mult atrofiate și consecințele sunt dezastruoase. Pentru a preveni aceste neplăceri, este foarte indicat ca din tinerețe să ne învățăm să mâncăm legume și fructe crude. Măcar 2-3 mese pe zi. Atunci când avansăm în vârstă și ne dăm seama că avem un colon bolnav, este bine să intervenim până nu este prea târziu, adică instalarea unui cancer de colon. Ceea ce este de făcut nu este greu. În primul rând, este necesar să începeți cu 2 litri de apă băută dimineața, pe stomacul gol. În decurs de o oră, să ingerați această cantitate de apă. Acest lucru va duce la declanșarea detoxifierii organismului și combaterea constipației. Pasul următor sunt probioticele, acele vietăți ce trebuie să rămână vii, pentru a repopula colonul și a ajuta la formarea mucoaselor și florei intestinale. Această floră intestinală dă sănătate colonului. Sunt micii ingineri chimiști și medici ce țin colonul sănătos, repară leziunile existente, ajută la o digestie corectă și sunt adevărați fabricanți de vitamine. De asemenea, au rol în creșterea imunității, mai ales pe linia interferonului. Ce mai trebuie adăugat este mișcarea în aer liber, cel puțin o oră de mers pe jos, dacă se poate în parc. Se introduce o alimentație formată din fibre alimentare în proporție de 55%, pentru a păstra sănătatea obținută.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Fetița mea suferă de mastocitoză pigmentară”
(Răspuns pentru IOANA P. - Galați, F. AS nr. 1025)
Urticaria pigmentară a copilului dvs. este forma pigmentată a mastocitozelor, nuanța plăcilor pruriginoase fiind în general "cafea cu lapte”, cu dimensiuni 1-3 cm, ce rămân aproape în exclusivitate permanente. Debutul mastocitozelor este posibil la orice vârstă, cu predilecție la sugari, localizate pe trunchi și membre, mai rar pe față, în număr de zeci sau sute, conferind pielii un aspect tigrat (piele de leopard). La un laborator de specialitate, vă recomand să-i faceți fetiței electroforeza imunoglobulinelor.
Vă rog să mă contactați după ce observați dacă în clipele când fetița se scarpină apare local "o dâră eritemato-papuloasă”, ce dispare în aproximativ 30 secunde. Aceeași dâră "foarte pruriginoasă” poate apărea și în caz de mici traumatisme (loviri produse la joacă, mici zgârieturi etc.). Această afecțiune asociată se numește Dermografism și este aproape întotdeauna prezentă în mastocitoză. Dermografismul mai poate fi pus în evidență prin zgârierea pielii, pe zonele pigmentate, cu unghia, fără a se leza epiderma.
O veste bună! Urticaria pigmentară a copilului dispare spontan către pubertate sau adolescență și numai în mod excepțional persistă la adult.
Nu există medicație eficace alopată. Corticoterapia, antihistaminicele (Clorhidratul de Ciproheptadină și Ketotifenul) duc la ameliorări doar pe termen scurt. Urmați regimul alimentar prescris de medic. Fetița va evita consumul de opiacee (ex. Codeină), Coca-Cola, Pepsi, băuturi carbogazoase, cafea, alcoolul este exclus permanent, inclusiv tincturile.
Tratament naturist: Baby's Jarro-Dophilus + FOS și Aller Care ajută la inhibarea producției de histamină și la blocarea receptorilor histaminici, reducând nivelul imunoglobulinei implicate în creșterea senzației de prurit. Faceți băi fetiței cu apă călduță, în care adăugați 5 litri ceai de urzică și coada-șoricelului, apoi tamponați petele cu ceai de rostopască și mărul-lupului. Multă sănătate fetiței!
Dr. PURCĂRIȚĂ DACIAN - Centrul de Consultanță naturopată, diagnostic și tratament medicină naturistă "Primum non Nocere” - Timișoara,
e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23
"Pisica mea are hipertiroidie și nu asimilează hrana”
(Răspuns pentru LAURA DEAC, F. AS nr. 1028)
Hipertiroidia este o afecțiune cauzată printr-un exces de hormoni tiroidieni. Tratamentul depinde esențialmente de cauză: tratament chirurgical, administrarea de antitiroidiene de sinteză sau tratament cu iod radioactiv 131.
Vă recomand să-i dați pisicii dvs. următorul amestec de plante, sub formă de infuzie, în cantități egale: roiniță (Melissa officinalis), maghiran (Majorana hortensis), salvie (Salvia officinalis), busuioc (Ocinum basilicum).
* Complex Bio Super Activ VET - datorită compoziției complexe (atomizat de ou de prepeliță, Premix Ca D3, Premix proteic, Premix de vitamine) - reprezintă un adjuvant în dieta câinilor și pisicilor, este un excelent tonic, crește apetitul, susține o bună funcționare a organismului.
* Tondigest - stimulează pofta de mâncare la câini și pisici.
* Extractul glicerohidroalcoolic de Sânger - are acțiune reglatoare a secreției glandei tiroide, fiind indicat în hipertiroidism cu fenomene de tireotoxicoză.