Un lucru este cert: hipertensiunea arterială poate fi redusă printr-un stil de viață mai liniștit. Învățați ce-nseamnă să fiți calmi și fiți mulțumiți cu propria dvs. viață.
Pentru tensiune, cel mai eficient remediu este leurda. Echilibrează tensiunea arterială: cea mare scade, iar cea mică crește.
Dacă aveți tensiune, consultați neapărat un medic. Pentru că tensiunea prea ridicată atrage după sine multe necazuri, de exemplu infarctul sau atacul cerebral. Controlați-vă, mai ales, greutatea. Dacă sunteți supraponderali, străduiți-vă să slăbiți și hipertensiunea va dispărea de la sine.
O altă recomandare: morcovii rași.
Salată de morcovi
* 2-4 morcovi (în funcție de mărime)
* ulei presat la rece sau frișcă nebătută
Dați morcovii pe răzătoarea mică și amestecați-i cu uleiul, respectiv cu frișca. Ultimele sunt necesare pentru că altfel nu poate fi valorificat betacarotenul existent în morcovi. În organism, betacarotenul este transformat în vitamina A.
Recomandare: Nu consumați salata de morcovi dintr-o dată, ci pe tot parcursul zilei. În felul acesta, "leacul” poate acționa mai eficient.
Hemoroizi
Mulți oameni fac hemoroizi la o vârstă mai înaintată. Dacă aveți probleme, nu vă fie jenă și mergeți la medic. Sigur că nu e plăcut să vorbești despre această boală, dar dacă o priviți ca pe orice altă afecțiune, va fi mai ușor.
* Unii pacienți au obținut rezultate bune cu următorul exercițiu: încordați și relaxați fesele și sfincterul, de câteva ori consecutiv, pe parcursul zilei. Repetați în mod regulat și nu renunțați ușor.
* Dacă suferiți de hemoroizi, evitați căldura în zona respectivă. Deci nu faceți băi calde de șezut și nici aburi. Și dacă optați pentru comprese - de exemplu cu decoct de coajă de stejar - acestea trebuie să fie reci. Decoctul se face ușor. Puneți un pumn de scoarță de stejar într-o oală mare cu apă (să nu fie emailată!) și lăsați să fiarbă 10 minute. Luați apoi decoctul de pe foc și lăsați-l să se pătrundă, cu capac, câteva ore. După ce îl strecurați și după ce s-a răcit complet, puteți să-l folosiți.
Mod de utilizare: Îmbibați o cârpă de bumbac (nu frotir sau vată) în decoctul rece și țineți-o aproximativ o oră pe zona afectată. După folosire, aruncați-o și luați alta.
* Un alt remediu eficient este alifia cu coada-șoricelului, gălbenele și zmeur.
Alifie pentru hemoroizi
* 500 g untură de porc
* flori și frunze proaspete de coada-șoricelului
* flori proaspete de gălbenele
* frunze de zmeur (vârful frunzelor sau frunze tinere întregi)
Toate plantele în părți egale.
Mărunțiți un pumn mare de plante amestecate, puneți-le în untura încinsă și lăsați-le să fiarbă încet, 4-5 minute, amestecând întruna. Luați apoi oala de pe foc și lăsați conținutul să se pătrundă bine, aproximativ 3 zile.
Încălziți compoziția încă o dată, strecurați-o printr-o pânză sau printr-o sită deasă în borcănele sau cutii mici, care vor fi ținute la frigider.
Alifia trebuie preparată iar și iar, pentru că se râncezește repede și nu mai poate fi folosită.
Recomandare: Ungeți ușor hemoroizii cu alifie. Și nu doar hemoroizii. Această alifie poate fi utilizată în aproape toate afecțiunile pielii, inclusiv pentru vindecarea rănilor.
Afecțiuni ale venelor
Odată cu vârsta, pot apărea varicele. Spre deosebire de vinișoarele superficiale, care reprezintă doar o problemă cosmetică, varicele adevărate sau flebita sunt o problemă de sănătate și trebuie văzute cât mai repede de medic. Dacă trebuie să purtați ciorapi compresivi, nu ezitați. O pacientă de 75 de ani îi poartă încă din tinerețe și îl scoate numai noaptea și este foarte mulțumită de rezultat. "La început”, spune ea, "mi-a fost foarte greu să port tot timpul ciorapii și le invidiam pe femeile tinere cu picioarele lor frumoase. Dar astăzi eu am picioare mai frumoase decât multe alte femei”.
Un sfat: puteți purta, peste ciorapii compresivi, ciorapi normali, subțiri, și arată mai bine.
În cazul afecțiunilor venoase, puteți bea, la prânz, apă cu oțet: puneți într-un pahar un deget de oțet de mere, umpleți paharul cu apă și beți câte-o înghițitură după 2-3 îmbucături.
Tinctură pentru vene
* castane (sălbatice)
* rachiu natural
Tăiați felii castanele proaspete și umpleți cu ele cam o treime dintr-o sticlă albă cu gâtul larg. Turnați apoi rachiul până sus și țineți sticla într-un loc cald și însorit, între 6 și 8 săptămâni.
Utilizare: Tinctura se folosește doar extern, pentru frecții.
STĂRI DEPRESIVE și TRISTEȚE
A venit toamna, lumina e tot mai firavă și mai puțină și depresiile ne amenință la tot pasul. Profitați de zilele însorite și ieșiți afară, la aer.
La o vârstă mai înaintată, momentele de tristețe devin tot mai frecvente. Fac parte din viață și nu este bine să privim prea insistent în interiorul nostru și nici să ne plângem de milă. Altminteri, ieșirea din această stare ar putea să dureze mai mult. Natura ne oferă diferite plante medicinale, care ne ajută să învingem stările depresive: sunătoarea, roinița, hameiul și valeriana. Iar dacă aveți nevoie urgentă de ajutor, mâncați câteva migdale sau câteva castane comestibile.
Sau rugați-vă. Repetați de câteva ori: "Îndură-te de mine, Doamne” și veți vedea cât de benefică este rugăciunea în momentele depresive.
Sfaturi pentru ceasurile triste
* Ieșiți în natură și bucurați-vă de toate minunile ei: o pasăre, un copac, o floare...
* Pictați un tablou, folosind culori cât mai vesele, chiar dacă vi se pare greu la început.
* Îmbrăcați-vă frumos, în culori deschise și faceți o plimbare prin oraș.
* Ascultați o melodie voioasă și intonați-o și dvs.
* Vizionați un film care să vă provoace râsul.
* Beți 1-2 cești de ceai de sunătoare.
* Mâncați cât mai multă ceapă roșie.
* Cumpărați-vă flori.
* Sunați un prieten sau o prietenă și ieșiți la o cafea.
Ceai contra tristeții
* sunătoare (flori și frunze uscate)
* frunze de roiniță (uscate)
* rădăcină de valeriană (uscată)
Puneți o linguriță plină de rădăcină de valeriană în puțină apă și fierbeți-o circa 2 minute. Puneți, de asemenea, o lingură de amestec de sunătoare și roiniță (în părți egale) într-o jumătate de litru de apă și lăsați-le să dea în câteva clocote. Luați vasul de pe foc și încorporați rădăcina de valeriană cu apa în care a fiert. Lăsați-le pe toate să se pătrundă 10 minute, strecurați ceaiul și beți-l încet, înghițitură cu înghițitură.
Utilizare: Ceaiul alungă tristețea, produce un somn odihnitor și calmează starea de agitație.
Atenție: Când consumați sunătoare, nu faceți băi de soare, pentru că sporește sensibilitatea la lumină