TiMAF- Transylvania International Music&Art Festival
La Cluj, din 5 până în 28 octombrie, puteți participa la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania, care se va desfășura la Sala Sporturilor "Horia Demian”, și pe platoul din fața acesteia.
TiMAF urmărește să devină un festival internațional de mare amploare, un punct de referință pentru tinerii doritori să își etaleze talentul și să fie promovați, nu doar în muzică, ci și în domeniul unde activează. De aceea, anul acesta, la Cluj, vor fi promovate: muzica, dansul, fotografia, artele plastice, arhitectura, teatrul, filmul, gastronomia, artele marțiale, street arts, publicitatea, literatura, artele decorative și design-ul. Personalități internaționale și naționale din fiecare domeniu vă vor ajuta să descoperiți, timp de 24 de zile, ceea ce se ascunde în spatele fiecărei dintre aceste arte. Există workshop-uri de salsa, merengue, breakdance și streetdance, un spectacol internațional jucat în cadrul Teatrului Național Cluj-Napoca, dar și competiții jurizate de către specialiști, pe fiecare domeniu înscris în competiție. Nu vor lipsi, bineînțeles, nici concertele; invitații speciali sunt austriecii de la Parov Stelar, părinții electro swing-ului, care vor deschide seria de evenimente pe 5 octombrie. DJ-ul Marcus Füreder, inițiatorul trupei, a inclus Clujul în turneul de promovare al noului lor album, "The Princess”, lansat în aprilie a.c. Prețul unui bilet la acest concert este de 45 lei.
Există însă și concerte cu intrare liberă, ce se vor desfășura la Open Stage, în perioada 5-7 octombrie, pe Platoul Sălii Sporturilor. Aici vor cânta: Puya, Grasu XXL, Paraziții, Sukar Nation, Cristian-Daniel, All IN 1, și tot aici puteți asculta participanți la competiția muzicală: Incognito, Personal, Natif, Mentally safe, Funkorporation, Sky Swallows Challenger, Vox Electric band, Saylas, Ella, Emanuel Cîrstea, Cosmin Chichisan etc.
În cadrul demonstrațiilor de dans, este inclus și renumitul spectacol al lui Michael Flatley - Lord of The Dance, cel pe care ziariștii de la "The Los Angeles Times” îl numeau "show time extravaganza”. Irlandezii de la Lord of The Dance vor oferi la Cluj pe 9 octombrie premiera mondială a noului lor spectacol. Biletele pentru acest show au prețuri cuprinse între 350 și 100 lei și sunt disponibile pe myticket.ro.
(Mai multe detalii despre evenimentele cuprinse în cadrul TiMAF, cât și programul complet de desfășurare al acestora, le găsiți pe timaf.com)
Festivalul Ceaiului și al Cafelei
Dacă vă grăbiți puțin, mai puteți rezerva un loc la ultimele trei seri de evenimente din cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Ceaiului și al Cafelei, desfășurat în perioada 1 - 7 octombrie în București. Au fost implicate în acest proiect 7 cafenele și ceainării: Cărturești - Cafe Verona, Cafepedia, Infinitea, Godot Cafe, Ramayana Cafe, Bell'Agio Casa și Serendipity, pentru 7 seri de muzică, dans, teatru și arte vizuale, cu implicarea a 7 țări: Japonia, Coreea, India, Turcia, Brazilia, Argentina și Marea Britanie.
Vineri, pe 5 octombrie, începând cu ora 19, la Ramayana Café (str. Baldovin Pârcălabul nr. 11) este Seara Indiană, susținută de Festivalul Namaste India. Aici puteți participa la workshop și degustare de deserturi indiene "raw”, precum și degustare de ceai indian Masala Latte (ceai negru, indian, infuzat direct în lapte și plin de mirodenii exotice - scorțișoară, cardamon, cuișoare și ghimbir), servit pe terasa ceainăriei. Vor mai exista și demonstrații de tatuaje cu henna. Hilda-Hedvig Varga (Namaste India) și Cristina Iacob vor realiza modele tradiționale de flori, frunze, spirale, vițe sau modele geometrice.
Tot în cadrul acestui eveniment, vă mai puteți delecta cu un spectacol de dans tradițional indian, susținut de Grupul Shakti, și veți putea asculta un concert live de muzică tradițională indiană, susținut de Ionela Petcana.
(Prețul biletului de intrare este 20 RON, iar participarea va fi doar pe bază de rezervare, locurile fiind limitate. Puteți face rezervări la 0788/59.55.95/ 021-317.16.81/ rezervări@ramayana.ro.)
Sâmbătă, pe 6 octombrie, începând cu ora 18, la Bell'Agio Casa (Calea Rahovei 157D, Zona Uranus) este Seara Braziliană, susținută de Ambasada Braziliei în România. Puteți gusta adevărata cafea braziliană și mai puteți afla o mulțime de lucruri interesante despre cultura acestei țări, chiar de la Ambasadorul Braziliei în România. Va avea loc și o demonstrație de Capoeira, susținută de grupul Alemar România. Capoeira este o formă de artă braziliană, care combină elemente de arte marțiale, jocuri, muzică și dans, creată de către sclavii aduși din Africa în secolul al XVI-lea.
(Intrarea este liberă, iar rezervări se pot face la office@media-events.ro)
Duminică, pe 7 octombrie, de la ora 19, la Cafepedia Romană (Str. Pictor Arthur Verona nr. 2) va fi Seara turcească, susținută de Centrul Cultural Turc Yunus Emre. Și aici vă așteaptă o mulțime de surprize. Veți afla: "Istoria ceaiului turcesc și a cafelei la nisip” și va exista un atelier de Ebru (pictură pe apă), susținut de prof. Serin Turkoglu. "Arta picturii pe apă” este o tehnică orientală străveche, care își are originile în China, unde prima referire datează din timpul Dinastiei T'ang (608-918). Ea a ajuns pe Drumul Mătăsii până în Iran și în Turcia, unde a fost adoptată. Vor exista, bineînțeles, demonstrații de preparare a ceaiului și cafelei turcești (la nisip), precum și degustarea deliciilor culinare turcești.
Intrarea este liberă, dar participarea va fi doar pe bază de rezervare, locurile fiind limitate. Rezervări la 021/317.91.76 / party@cafepedia.eu
Tot în cadrul Festivalului Ceaiului și al Cafelei, puteți vizita o expoziție de ceai, cafea, artă, decorațiuni și mobilă tradițională, pe 5-6-7 octombrie, la Bell'Agio Casa (Calea Rahovei nr. 157D, Zona Uranus - Piața de Flori). Intrarea este liberă.