Arh. SILVIA OOSTVEEN - "În Europa, protecția patrimoniului creează circa 8,5 milioane de locuri de muncă, contribuind cu 4,5% la PIB-ul UE! În România, patrimoniul este subminat

Ion Longin Popescu
Vicepreședinte al Asociației "Heritage” din București

Recent, la Centrul Spiritual și Cultural Român din Bruxelles, a fost sărbătorită "Ziua Moș­te­­nirii Românești” (Romanian Heritage Day), inițiată de Asociația "Heritage” - Partener UNESCO, împreună cu Platforma Europeană de Dez­voltare (www.edp-org.com) - prima dintr-o serie de acțiuni similare, pe care această asociație dorește să le desfășoare în mai multe capitale europene, cu scopul de a promova valorile de patrimoniu UNESCO exis­tente pe teritoriul României. Evenimentul a avut ca parteneri Uniunea Arhitecților din România (UAR), Uni­versitatea de Arhitectură "Ion Mincu” și asociația "Pa­chamama” România (organizație de mediu, ini­țiată în America Latină). Fără nici un sprijin din partea statului, asociația "Heritage” a reușit imposibilul, orga­nizând și o lansare de carte, o expoziție de arhitectură și de fotografii din munții Carpați, precum și o proiec­ție de filme documentare românești. A fost modalitatea prin care soții Peter și Silvia Oostveen, fondatorii "Heritage”, au marcat împlinirea a 20 de ani de la începutul activității lor. Două decenii de luptă "în câmp deschis”, în care un grup de intelectuali entuziaști, sfidând crizele de tot felul, s-au încăpățânat să pună pe hartă valori de patrimoniu, salvate de la distrugerile programate după 1989. Când Ministerul Culturii a fost lăsat și fără bani de salarii, de toate guvernările, organi­zații precum "Heritage” au preluat, pe baze private, o obligație a statului: protejarea patrimoniului.

"Până ce statul se dezmeticește, nu se poate sta cu mâinile în sân”

- Doamnă Silvia Oostveen, cine v-a lăsat ca moș­tenire pasiunea pentru conservarea tezaurului cultu­ral românesc?

- Mi-a fost insuflată, încă din copilărie, de bunicii din satul Mânăstirea Humorului și de bunicul din Se­cășel, județul Alba, fost mitropolit al Moldovei și Bu­covinei, Sebastian Rusan. În afara faptului că a făcut posi­bilă salvarea, repararea, consolidarea și înfrumu­sețarea a numeroase biserici, într-o perioadă în care regimul aflat la putere nu știa cum să le închidă sau să le demoleze, Înaltpreasfințitul Rusan a reușit salvarea de la demolare a clădirii primei mitropolii a Moldovei. Acesta este și motivul pentru care mormântul său se află lângă zidul lăcașului.

- Asociația "Heritage” și-a propus să aibă grijă de cât mai multă moștenire românească. Este patri­moniul național un subiect atractiv pentru un ONG? De ce să facă privații treaba statului?

- Chiar dacă inițiem proiecte care ar trebui să fie "treaba statului”, nu încetez să sper că, la un moment dat, ne vom bucura de atenția cuvenită demersurilor noastre. Interesul autorităților există, dar posibilitățile de finalizare, în sensul accesării unor fonduri, sunt anu­late de răspunsul limpede: nu există bani! Vom con­tinua să depunem proiecte, continuând să susținem că altul ar fi impactul, mai ales în afara țării, dacă, alături de sigla noastră, s-ar afla și siglele ministerelor și ale al­tor autorități (primăriile) care ar trebui să se implice în promovarea națiunii pe care o reprezintă. Știu multe despre "îndelunga răbdare”, dar niciodată nu am putut aștepta în speranța că lucrurile se rezolvă de la sine. Me­reu am făcut câte ceva ca să schimb atitudinea de spec­tator. Secretul a fost că, în tot acest timp, firmele noastre de arhitectură, "Arhitectural” și "Architectural Group”, s-au identificat cu ONG-ul, adică noi am fost de fapt "sponsorii” asociației "Heritage”, prin munca și atașamentul tuturor colaboratorilor noștri. Până ce statul se dezmeticește, până când se aprobă noi bugete, nu se poate sta cu mâinile în sân. Atunci când iniția­tivele asociațiilor și fundațiilor vizează scopuri înalte, cum ar fi patrimoniul național material și imaterial, iar toată activitatea este "la vedere”, nu cred că ar trebui să ai nici o problemă în a primi chiar și protecția UNESCO, în calitate de partener.

"Valorile tradiționale și de patrimoniu sunt cele care dau identitate României pe harta culturală a lumii, și nu nenumăratele mall-uri și clădiri impersonale”

- Holul Băncii Române de Dezvoltare, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Consulatul Marelui Ducat de Luxemburg, Muzeul Mânăstirii Cetățuia din Iași, Muzeul Mânăstirii Humor, Muzeul Stork - sunt doar câteva obiective restaurate de dumneavoastră. Cât de importantă este restaurarea pentru patrimoniul ro­mânesc?

- Restaurările m-au atras după ce am avut șansa să lucrez ca arhitect, împreună cu colegii specializați în domeniu. Cred că dacă ar fi fost înțeleasă, încă din anii 1990, importanța restaurărilor și a atragerii și alocării de resurse financiare și umane, pentru păstrarea valo­rilor moștenirii noastre greu încercate, acum ne-am fi aflat pe harta lumii - mai ales pe cea turistică - pe una din pozițiile excepționale. Exact aceste valori au fost, în toți acești ani, subminate, disprețuite, batjocorite. Nu trebuie să căutăm prea mult pentru a da un exem­plu la nivelul Bucureștiului: Centrul Vechi. Ce este mai cumplit este că această situație o întâlnim la nive­lul întregii țări.

- Unde se află România, la capitolul restaurări de patrimoniu, în context european?

- Dacă la noi contribuția pe care ar aduce-o lucră­rile pentru conservarea patrimoniului este real­mente subestimată, în Uniunea Europeană, ea ocupă un loc important; conform raportărilor organizației EUROPA NOSTRA, începând cu anul 2007, au fost alocate fonduri de miliarde de euro prin programe de cofinan­țare (Cultura, Fondul European de Dezvoltare Regio­nală, Programe pentru Dezvoltarea Infrastructurii Culturale etc.). Din aceste programe, o parte se referă la patrimoniul cultural, ca fiind cea mai importantă resursă în folosul dezvoltării durabile și a coeziunii so­ciale. În Europa, protecția patrimoniului creează multe locuri de muncă (circa 8,5 milioane de persoane lu­crează în acest sector, contribuind cu 4,5% la PIB-ul Europei!). Tot la nivel european, organismele publice și private investesc anual peste 5 miliarde de euro în cultură. De fapt, nu mai puțin de 40 % din turismul mondial conține o componentă culturală! În același timp, Comisia UNESCO a României nu are nici un fel de fonduri. Acesta este un motiv puternic pentru ca Parlamentul să sprijine finanțarea. Dacă nici la cel mai înalt nivel, de conducere a țării, nu avem preocupări care să vizeze și acest organism, ce pretenție să avem când vine vorba de alte obiective sau de patrimoniul de arhitectură modernă de secol XX (Bucureștiul interbelic) - care trebuie de urgență clasat și protejat?

- Destui colegi de-ai dvs., arhitecți, se întrec în ridicarea de zgârie-nori de sticlă în inima Bucu­reș­tiului interbelic. Ei par niște mercenari ignoranți și lip­siți de gust. Care este poziția asociației "He­ritage”?

- Asociația "Heritage”, ca partener UNESCO, apără în primul rând valorile tradiționale și de patri­moniu. Ele sunt cele care dau identitate României pe harta culturală a lumii, și nu nenumăratele mall-uri și clădiri impersonale. Identitatea noastră, ca a oricărui popor, este regăsită numai în istorie. Nu o putem rememora fără a privi o fațadă, fără a vizita un interior (Ateneul Român, Palatul Știrbei, Carul cu Bere etc.). În acest context, profesia de arhitect trebuie abordată cu mai multă modestie. Investitorii imobiliari, aici ca și aiurea, nu vor să investească decât dacă vor avea pro­fit. Sigur că trebuie să existe și profitul pentru dezvolarea unei societăți, dar ceea ce mă străduiesc să înțeleg și acum, după atâția ani, este de ce nu se dorește ca orașul vechi să rămână așa cum l-am putea iubi și cum ar putea fi apreciat și de turiști. Până la urmă, edu­cația este totul. Unii din cei care fac parte din generația mea vin cu mai puțin respect pentru valorile de patri­moniu. Educația și caracterul înseamnă foarte mult în meseria de arhitect. Rar le găsești împreună.

"Roșia Montană este parte din România mea”

- Și Roșia Montană este un patrimoniu european. Care este poziția asociației față de tezaurele antice din Apuseni?

- Roșia Montană este parte a ființei noastre națio­nale, este parte din România mea. Este moștenirea pri­mită de mine și este, în egală măsură, moștenirea pe care eu o voi lăsa copiilor și nepoților mei. Salvarea Roșiei Montane reprezintă una dintre datoriile noastre de onoare. E ridicol că, în acest moment, se dorește în­ceperea unui proiect de exploatare atât de primitiv, undeva, în inima Europei, și aproape nici o persoană, nici un demnitar al statului, nici un organism din cele în măsură să-l oprească nu fac nimic. Cetățenii Româ­niei trebuie să afle despre nenumăratele inițiative ale ONG-urilor care se opun acestui proiect, despre imensa bucurie pe care o produc zilele Fân Festului și despre entuziasmul și energiile celor care credem că puterea ba­nului este inferioară puterii prieteniei, sănătății și iu­birii. Din fericire, nu este totul pierdut, atâta timp cât o mulțime de tineri vin și se adaugă în fiecare an susți­nătorilor celor din zonă.

- Cum credeți că vor evolua lucrurile la Roșia Mon­tană, ținând seama de declarațiile diverșilor mi­niștri din ultima vreme?

- Lăsând la o parte declarațiile, câteodată voit confuze, ale autorităților, o veste bună tot există: la Ro­șia Montană, dezvoltarea comunității nu se poate face decât respectând principiile dezvoltării durabile, și nu prin distrugeri, decopertări și spălări cu cianură. Apa a devenit o rezervă de neprețuit a pământului și nu poate fi irosită prin depozitare și infestare cu cianuri. Suntem în plin proces de integrare, care presupune aderarea la principiile generale ale prezervării biodiversității la nivel mondial. La Roșia Montană, să punem accentul pe dezvoltarea agriculturii montane și pe restaurarea patrimoniului - singura sursă a dezvoltării turismului în zonă. În același timp, asociația noastră are ca obiec­tiv sprijinirea înscrierii Roșiei Montane, inclusiv a patri­moniului său imaterial, în lista UNESCO. De ase­menea, vom realiza un studiu sociologic care să re­le­ve dimensiunile impactului pe care îl are strămutarea popu­lației locale de către RMGC.

- Zilele acestea, primarul general al Bucureștiului a vorbit de mutarea Halei Matache, pe bucăți, deși organizațiile "Salvați Bucureștiul” și "Pro Patri­mo­nio” i-au demonstrat că viitorul bulevard nu se împie­dică de hală. Ministerul Culturii este încă neutru. Ce spune "Heritage”?

- Primarul Sorin Oprescu trebuie să-și respecte cuvântul dat în fața cetățenilor, în campania electorală. Existența clădirilor cu valoare de patrimoniu nu este ne­gociabilă, dacă respectăm legile Uniunii Europene și ale României. Hala Matache poate foarte bine să rămână pe fundația originală, cu condiția să fie grabnic restaurată. Pare că a fost lăsată special, vreme de un an, să se prăbușească. În ceea ce privește poziția Minis­te­rului Culturii, credem că, în momentul de față, acolo activează o echipă de profesioniști bine intenționați și interesați de patrimoniu. Ei au legaturi strânse cu UNESCO și ICOMOS (Consiliul Mondial al Monu­men­­telor), ceea ce ne dă speranța acordării unui sprijin, cel puțin moral, organizațiilor societății civile.