De cele mai multe ori, senzațiile neplăcute se datorează inamicilor mai degrabă inofensivi ai spatelui, care agresează coloana vertebrală și musculatura ei de susținere, provocând dureri. Poate fi vorba de un sutien care vă incomodează, de o alimentație greșită sau o gimnastică abdominală prea ambițioasă. Adesea, este vorba și de niște pantofi nepotriviți, care fie au tocurile prea înalte, fie vă joacă în picioare, în loc să ofere un sprijin ferm, fie vă strivesc degetele fără milă. Statica dvs. corporală are de suferit și, în consecință, și cea a spatelui. De aici și durerile. Vă vom explica în continuare cum puteți elimina pe termen lung factorii perturbatori ai coloanei.
Pantofi nesănătoși
* Vă strâng ori sunt prea largi *
Studiile pun la dispoziția specialiștilor cifre alarmante: în țările europene, 60% dintre femei poartă pantofi prea înalți și prea largi, iar 22% - prea joși și prea strâmți. Aceasta obligă picioarele să ia poziții greșite, pe care coloana vertebrală se străduiește apoi să le compenseze. Urmarea: spatele începe să doară. Tocurile prea înalte îl suprasolicită în mod special, deoarece ele duc la o poziție defavorabilă a bazinului.
Ce-i convine spatelui: O înălțime a tocurilor care să nu depășească patru centimetri și o formă anatomică a tălpii interioare a pantofului. De asemenea, bineînțeles, o încălțăminte care să corespundă, atât în lungime, cât și în lărgime, măsurii efective a picioarelor. Fiind perfect adaptați la datele individuale, astfel de pantofi influențează pozitiv procesul de rulare a tălpilor în timpul mersului și poziția întregului corp. Aceasta previne apariția durerilor de spate.
Sutien incomod
* Când bretelele presează *
Sunt prea scurte, prea înguste ori dispuse în forma literei V pe spatele dvs.: cu timpul, poziția bretelelor solicită nepermis mușchiul trapez și articulația umărului, putând chiar să apese pe anumiți nervi, iritându-i. Se ajunge la contracturi, dureri de ceafă și spate, poziții greșite ale vertebrelor cervicale și uzura articulațiilor.
Ce-i convine spatelui: Un sutien care să realizeze o distribuire optimă a greutății, având bretele late și moi, precum și partea de la spate mai lată. Ideal ar fi ca bretelele să fie plasate pe la mijlocul omoplaților, iar între bretea și umăr să se poată introduce ușor un deget.
Prea multe dulciuri
* Mușchii se supără *
Coloanei vertebrale nu-i plac foarte mult carbohidrații (și în primul rând zahărul): ciocolata, înghețata, Cola, pâinea albă sau pastele pot duce la o acumulare de compuși toxici cu caracter acid în musculatura spatelui, care se va contracta dureros. Se ajunge și la constipație. Aceasta dă naștere, la rândul ei, unor contracții pe tractul digestiv, ce se repercutează asupra coloanei și provoacă dureri.
Ce-i convine spatelui: Legume, salate din frunze cu un colorit închis, verdețuri, fructe, lactate, crustacee, pește (în special ton) și carne de pasăre.
Câmp perturbator: cicatrice postoperatorii
* Coloana lombară suferă *
Cicatricele formate în regiunea abdominală, de exemplu, în urma unei operații de apendicită sau a unei colonoscopii, pot da naștere unor aderențe. Întrucât ansele intestinale sunt legate de porțiunea inferioară a coloanei vertebrale, printr-un fel de sistem de suspensie, aceasta poate genera o tensiune dureroasă la nivelul spatelui, îndeosebi în zona vertebrelor lombare.
Ce-i convine spatelui: Aici ar fi nimerit să cereți ajutorul unui osteopat. Prin manevre blânde și precise, el face să se relaxeze țesutul muscular și conjunctiv. Aderențele care creează blocaje se desfac, permițând intestinului să se miște din nou liber. Durerile cedează.
Scaunele din mașină: deseori un chin
* Poziția lasă de dorit *
Peste 70% dintre europeni stau încordați în spatele volanului, fiindcă scaunul șoferului n-are o poziție ergonomică. Au de suferit în special centura scapulo-umerală și musculatura de susținere a coloanei lombare.
Ce-i convine spatelui: Unghiul dintre suprafața orizontală a scaunului și rezemătoare ar trebui să fie de circa 110°. Astfel, volanul ar putea fi ținut cu brațele ușor îndoite, iar umerii ar rămâne în contact cu rezemătoarea, chiar și atunci când se răsucește volanul. Dacă este posibil, scaunul trebuie reglat în așa fel, încât coapsele să se odihnească destinse pe el. În condițiile unui reglaj optim, marginea anterioară a suprafeței orizontale a scaunului se va afla la două-trei degete distanță de pliul genunchiului.
Prea multe ridicări în capul oaselor
* Mușchii se revoltă *
Ni se repetă întruna, până la saturație, că un spate puternic are nevoie de o musculatură abdominală viguroasă. Însă mulți oameni sunt tentați să exagereze cu ridicările de trunchi și de picioare, și atunci apar dureri de spate. Cum se întâmplă așa ceva? Un antrenament prea dur, practicat zilnic, suprasolicită mușchii abdomenului, împiedică o creștere optimă a masei musculare și nu face decât să agreseze spatele.
Ce-i convine spatelui: Pentru a fi eficient, antrenamentul durează numai zece minute și se face de două-trei ori pe săptămână. Formula ideală constă în cinci ridicări de trunchi din poziția culcat, urmate de cinci ridicări ale picioarelor. Setul de mișcări se repetă de 25 de ori.
Sfaturi utile de la specialiști
* Nu țineți niciodată receptorul la ureche, sprijinindu-l cu umărul.
* Când vă uitați la televizor, stați cu spatele drept.
* Dezobișnuiți-vă să puneți un picior peste celălalt.
* Când folosiți aspiratorul, montați la capătul furtunului tubul prelungitor, pentru a evita să vă aplecați prea mult.
* Ecranul calculatorului ar trebui să se afle cu o palmă deasupra tastaturii.
* Când faceți sport și vă antrenați la aparate, nu întrebuințați niciodată ciorapi compresivi.
* Nu dormiți pe burtă.
* Țineți spatele drept, când vă plimbați cu bicicleta.
* Lucrați stând pe scaun? În acest caz, alegeți-vă unul "mobil”, ergonomic.